LightWEB
LightWeb
 
NYHETSARKIV
 

Stor elg
 
29.09-2017
Storelgen fra Snertnesset

Måtte nedom Ådaln i går kveld og se på storkrona til Erik Moe som jakter på Snertnesset. Var litt usikkert om det var 20 eller 21 tagger, men etter litt måling av siste taggen kom vi fram til at det er en 20 tagger som veide 290 kg. Erik fleiper med at han ikke skyter okser under 20 tagger. For den som husker godt så var det Erik som skøyt en elg med nesten like fin krone for 7 årsia på Løvåsen nord. Den krona var bare noen få poeng fra gull og Erik mener krona på bildet er grovere og har flere poeng inne, blir spennende å se.
 
I Skjærbekkdaln er det ikke bare ælj, i går ble det observert to ulver. Den ene kom rett på en post og ble først var jegern på 25 meter når han prøvde ta opp mobilen for å filme den. Den andre ulven som ble observert hadde halsbånd og dette er innenfor reviret til Osdalsflokken og det stemmer med vargwebben så det er nok denne flokken som er på tur. I dag ble det også observert to ulver i Skjærbekkdaln og tidligere i jakta var det en jerv som viste seg fram, men lisenkvote var allerede fylt for dette området for jerven. Skjærbekkdaln ligger utafor ulvesonen og burde ha vært innenfor området for lisensjakt for ulv, men det er bestemt ei fredningssone utafor ulvesona som er Stor Elvdal, Rendalen og Engerdal kommuner sør for Fv. 30 og Fv. 217, øst for Glomma og vest for Trysil-Femundsvassdraget.
 
Foto: Bjørnar Johnsen
elgfall 28.09
 
28.09-2017
To lag ferdig med årets kvote!

Fikk Æljmelding fra Valdaln i dag: "5 tagger skutt oppi Storknallen på mårran! Æljen heng etter stenrøsan oppi her og en fornøyd skytter sitt ved sia tå. Helsninger frå Valdalen"  Etter en litt treg start var det en av gamlekara som måtte ta ansvar både med skytinga og kokkeleringa for Valdalslaget noe dette bildet viser. Jotholla var i storslag på mårran og la 3 ælj i bakken, ei ku og to kalver og da ble det tid til en kaffekok på fallet. Seteråsen og Buvika fylte begge årets kvote med hver sin okse i dag, Buviklaget var klar for mer æljakt og tok tilleggsdyr med en gang. Lortsetra skøyt ei fjorku som ble til ku når skytteren kom fram til fallet og fikk tatt en nærmere titt på æljen, det ble en kalv på Lortsetra også. Bjønnberga fikk ei ku, Vurrusjølia vest en okse og Femundsmarka nord en kalv.
 
På viltstellområde 1 har Engeren vest fått en kalv.
På viltstellområde 2 har Moalia og Hullbekkjølen fått en kalv hver. Volskaftet er nok ferdig med kortspellinga nå og har kommet seg ut i æljskogen og da ble det en okse i dag!

Foto: Vibeke Knutsen
ID:719
Jervjakt over
 
28.09-2017
Siste jerven skutt innenfor ulvesona

I går ble siste jerven skutt i blå sone innenfor ulvesona i Slemdalen i Åmot, en yngre hannjerv på 13.2 kg med høll i leppa etter slåskamp. Lisenskvota i blå sone utenfor ulvesona som deler av Engerdaln ligger i, er som kjent allerede skutt fult. Nordre deler av Engerdaln ligger i grønn sone og her er det fortsatt igjen 7 dyr på kvota.
 
Lisensjakta på ulv starter Søndag 1. oktober og nå er klagebehandlingen ferdig og det kan felles inntill 12 ulver i region 4 og 5 som vår kommune ligger i. Alle som har elgjakt på statsallmenninga kan være med på lisensjakta om dem ønsker, for andre jegere er det bare ta kontakt med Engerdal fjellstyre for å registrere seg, noe som er gratis. Alle som jakter ulv må være registrert som lisensjeger, registrert seg som bruker av Fylkesmannens SMS-varslingstjeneste og ha skutt skyteprøven med våpenet som skal brukes til jakta. Mer info fra fylkesmannen her. 

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:718
Elgfall 27.09
 
27.09-2017
Storoksen i Kastflolia!

Denne flotte 19 taggeren blei felt på Kastflolia i dag, må ha vært spennende når denne grove elgkrona dukka opp i furuskogen. I dag er det felt 10 elger på statsallmenninga med denne oksen. Løvåsen Nord, Trolltjønnåsen, Svartåsen og Vurrusjølia øst har alle fått ei ku, Vurrusjølia øst fikk i tillegg en kalv. Seteråsen slo til med to elger, en piggokse og en kalv. Berget fikk en kalv og Buvika en piggokse. Fjellstyret har en god gammel elgtrekker som leies ut til trengende, men nå er den ikke god lenger. Den holdt nesten fram til Vurrusjøliveien i dag før det ble total stopp. Er redd det vil ta litt tid før den er god og gammel igjen så det er nok bare ta fram bæremeisen for de som hadde planlagt å låne fjellstyrets elgtrekk.  
 
På viltstellområde 1 fikk Rødaln et tilleggsdyr i går, men det gikk ikke mange timer i dag før det var felt, en kalv. Spørs om det blir tyttebærplukking for Rødalslaget resten av uka eller om dem går for et tilleggsdyr til. Engeren Vest fikk en 5 tagger okse og sameieskogen en fjorokse. På viltstellområde 2 er det nok en gang Vestlia med elgfall, en kalv ellers har det vært stille fra dette området.

Foto: Kastflolia
'Elgfall 26.09
 
26.09-2017
Dagens elgfall

Bildet til venstre er fra Bjønnberga hvor Thomas Høgåsseter sendte følgende melding " Hei. Vi har fått ei kvige i dag. Unghund ble slept på mårran i dag. Serverte først en kjempefin okse med 12 tagger+ til eier, men den fikk lov å gå. Ble koblet og slept på nytt og fant kvige og okse med 6 tagger. Kjempefin los i litt over en time før eier kunne få plassert ett skudd i kviga. En kjempe fornøyd unghund og kanskje en smule fornøyd matfar."
Ellers har det vært en rolig dag på telefonen i dag med bare 5 elgfall på staten. Granbergtangen har fått ei fjorku, Snertnesset ei ku, Hovdlia fjorokse og Trolltjønnåsen en 13 tagger okse.
På vilt 1 har det vært full fart i Rødalen med mye elg og full kvote for Rødalslaget med ei ku og en 12 tagger okse. Var ikke overraskende at Rødalslaget tok tilleggsdyr, to dager med jakt blir alt for lite. Hyllsjøenlaget har fått ei ku.
På vilt 2 har Hullbekkjølen fått en kalv, Vestlia en 7 tagger okse og Moalia en 4 tagger okse.  

Foto: Bjønnberga
Bjørnetatt simle
 
26.09-2017
Simle tatt av bjørn.

Nedunder Båthusberget fant elgjegera på Svartåsen denne reinssimla i dag som var godt besøkt av ørn og ravn. Det ser ut til at det er en bjørn som har fått tak i simla på den åpne myra og etter noen kraftige bitt i nakken og hue har simla gått i bakken. Det var tydelige tegn på kamp i myra. Kalven til simla var fortsatt i området selv om det nok er et par dager siden den har blitt drept.

Foto: Bjørnar Johnsen
Skogsfugljakt på viltstellområde I
 

26.09-2017
Skogsfugljakt Viltstellområde I

På viltstellområde I selger de skogsfugljakt fra 02. oktober og frem til 23. desember. Du kan kjøpe dagskort eller periodekort.
 

Foto: Arkiv
Oktober og novemberjakt på viltstellområde 2
 

26.09-2017
Oktober og novemberjakt på viltstellområde II

Oktoberjakta:
I hele oktober er det fritt kortsalg på rype- og skogsfugl kort for innenbygds.
For utenbygds selges det dagskort i hele oktober på rype og skogsfugl. Det selges 10 kort pr dag.
Baglimiten i oktober, for både innenbygds og utenbygds, er 2 ryper + 1 skogsfugl pr jeger pr dag.
 
Novemberjakta:
I november er det fritt kortsalg på skogsfugl for innenbygds. Baglimiten er 1 skogsfugl pr jeger pr dag.
 
 
Henvendelsen sendes Hilda Femundsenden, Øvre Østlia 14, 2440 Engerdal eller hildaelin@yahoo.no.
 


Foto: Arkiv
Elgjakt 2017
 
25.09-2017
Første elgjaktdag over.

I behagelig jaktvær er første dag av elgjakta over selv om en del hadde ønsket seg litt mer vind til hundene. Det er felt 12 elg på statsallmenninga og 4 av dem var okser. På bildet til venstre er en meget fornøyd jaktleder for Jotholla med førsten elgen for laikaen Kirr, ei fjorku. Galtåsen sør og Skjærbekkdaln har begge fått en kalv, I Sømådaln har Buvika og Trolltjønnåsen begge fått to fjordyr, en av hvert kjønn. I Hovdlia serverte gråhunden Pingu en 9 tagger for husse med en fin stålos. Femundsmarka sør starta jakta som ifjor med en fin okse, en 10 tagger. Berget fikk en 8 tagger. Snertnesset har skyti ei lita ku og en stor okse med 21 tagger!!!
 
På den private delen er det på viltstellområde 1 felt to elger, Rødaln har fått ei ku og Engeren vest ei fjorku. Hullbekkjølen på vilt 2 har fått en 14 tagger okse. Vestlia fikk to piggokser i dag, men den ene hadde knekt bakbein og måtte kasseres da den hadde gått med åpent brudd i flere dager og var veldig mager. Piggoksen med knekt bakbein var antagelig den som ble påkjørt av en bil 17. september ved Engerdalssetra og den ble skutt i samme området hvor den ble påkjørt i los for en jamthund.  
 

Foto: Jotholla
Første elgfall
 
25.09-2017
Første æljen i år!

Galtåsen Sør var første laget som meldte om elgfall i år, en oksekalv. Så nå er jakta godt igang for de fleste laga som starta opp i dag. Er noen jaktlag som venter med oppstarten til hælja for å få med seg hele uke med hælj i hver ende. Kommer en oppsummering seinere i kveld med dagens elgfall.

Foto: Galtåsen Sør
ID:711
Storåbbår
 

25.09-2017
Storåbbår

I går fikk 13 år gamle Even Magnor Østbye denne store abboren i Jyltingen. Vekta stoppet på 1,536 kg. De som kjenner til abboren vet at det ikke er ofte man får så store slike. Vi gratulerer med flott fangst, og en helt sikkert artig opplevelse.
 
Det meste er altså mulig i Femund Engerdal. Stangfiske i elver og bekker er nå forbudt frem til 15. november, men i stille vann som sjøer og tjern kan du fiske hele året. Været er meldt bra hele uka hos oss, så det er bare å komme seg ut. Fiskekort kan kjøpes hos våre forhandlere eller på www.inatur.no. Skitt fiske!

Foto: Gro Gløtvold/Joker Drevsjø
ID:710
Jaktkort på rådyr
 

22.09-2017
Rådyrjakt

Jaktkortene på ordinær rådyrjakt sendes ut på mandag. Hvis du har fått tildelt jakt, men ikke sendt inn dokumentasjon på betalt jegeravgift, bestått storviltprøve og godkjent ettersøkshund (ettersøksavtale hvis du ikke har egen hund), så gjør det nå slik at dette er på plass til mandag. Hvis du skal jakte med hagle trenger du ikke storviltprøven. Hvis du ikke har betalt, så gjør også det!
 
Og for deg som gjerne skulle ha jakta rådyr, men som ikke har søkt: det er igjen 23 rådyrkort. Disse selges fortløpende til det er tomt. Send oss en mail med navn, adresse samt dokumentasjonen over.
 
Hvis noen lurer, så er det fortsatt 3 bukker igjen på bukkekvota for de som har jaktkort på råbukk.
 
God helg!

Foto: Lena Kristiansen
ID:709
Første snøen
 
21.09-2017
Første snøen!

I går kom første snøen til Engerdaln og Flenskampen var hvit og fin. Må opp i høyden for å finne beste skiføret, men det er vel bare de aller ivrigste som har finni fram skia enda. Var mer snø i Sømådaln så regner med de ivrigste Sømådølan med Pål Åge i front var ute på ski i går kveld.
 
Det ble observert en ulv nord for Isterfossen for to dager siden og det var ulvemøkk på østsia av Sølensjøen om lørdagsmårran så er det noen som ser store spor i nysnøen er rovviltkontakt Bjørnar Johnsen interessert i meldinger om det. Er også sett en ulv på svensk side ved Skjervagen denne uka.  

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:708
Lisensjakt jerv
 
13.09-2017
Lisensjakt jerv

Lisensjakt av jerv startet på søndag og Klima- og miljødepartementet opprettholdt rovviltnemdas vedtak i saken etter at vedtaket var påklaget. Lisensfellingsområdet er delt i ulike soner i henhold til forvaltningsplanen for rovvilt i Hedmark. Inntil 14 jerver kan felles i Hedmark. Inntil 11 dyr, hvorav maksimalt 6 hunndyr, kan felles i grønn sone. Av denne kvoten kan 3 dyr, hvorav maks 2 hunndyr, felles i blått område utenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv. Innenfor ulvesonen kan det felles 3 dyr hvorav maksimalt 2 hunndyr. Tamreinområdet i Engerdal er i grønn sone hvor det kan felles felles inntill 11 dyr og resterende av Engerdal er i blått område utenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv hvor 3 av de 11 jervene kan felles. Se hele vedtaket her med kart. For de som ikke har elgjakt på statsallmenninga (elgjegerne har denne muligheten i elgkontrakten) og ønsker være med på lisensjakt av jerv eller ulv er det bare å registrere seg på fjellstyrekontoret med en e-post eller en telefon. Jakt på jerv og ulv (ulvejakta starter 1. oktober) krever lisens som løses via internett på jegerregisteret.no     

Foto:Viltkamera, Bjørnar Johnsen
ID:707
beverjakt 2017
 

07.09-2017
Utlysning Beverjakt 2017 - 2018.

Engerdal Fjellstyre lyser ut jakt på bever for perioden 1 oktober 2017 til 15 mai 2018. Det kan selges intill 15 jaktkort i denne perioden. Kortene tildeles etter søknad og fordeles jevnt mellom innen- og utenbygdsboende jegere. Søknadsfristen er 25 september. Dersom det skulle være færre søkere enn antall kort ved søknadsfristens utløp selges disse fortløpende. Pris pr. fellingstillatelse er kr 500,-. Både enkeltpersoner og jaktlag kan søke. Søknad sendes oss enten pr post til Engerdal fjellstyre, Hyttveien 45, 2443 Drevsjø, eller pr e-post til post@engerdal-fjellstyre.no innen 25 september.
 

Foto: Arkiv
ID:704
Svaner
 

08.09-2017
Svaner Langs Elgåveien

"I går efta, ca kl 1530, kjørte jeg nordover Elgåveien. En km’s vei nord for Sorken var et svanepar med 4 store unger i ferd med å krysse veien. Synet av en bil gjorde at de ombestemte seg og dro østover, inn i skogen igjen. Jeg fikk tatt et litt dårlig mobil-bilde der 5 av svanene synes bra. På turen til Elgå så jeg mer svaner enn rein, så det er sagt. Artig opplevelse". - Reidar ÅsgårdFoto: Reidar Åsgård
ID:705
Baglimit viltstellområde 2
 

06.09-2017
Baglimit viltstellområde 2

Viltstellområde 2 har bestemt baglimit for 2017, og den er 3 ryper og 1 skogsfugl pr jeger pr dag. Det står feil på jaktkortene som er sendt ut. Dette gjelder altså Engerdal Grunneierforening for jakt og fiske/Viltstellområde 2 som er et av de to private områdene i kommunen.
 
Baglimit for statsallmenningen står lenger ned på siden og på jaktkortene som er blitt sendt ut.

Foto: Arkiv
ID:703
rype og skogsfugljakt
 

04.09-2017
Rype og skogsfugljakt.

Vi har nå foretatt trekking av jaktkort for rype og skogsfugl. De som har fått tilbud om kort i denne runden har fått en e-post og sms med melding om det. Har du ikke fått noen slik informasjon, har du nok ikke blitt uttrekt denne gangen. Det var stor interesse for kort hos oss, og vi hadde 700 søkere til de kortene som var tilgjengelig.
 
De som har fått tilbud, men som ikke ønsker å benytte seg av dette må gi oss en beskjed om det helst så fort som mulig. Det er mange som står på reserveliste og vi vil gjøre en ny trekning av evt ledige kort sannsynligvis på fredag.
 


Foto: Arkiv/ Lars Erik Pettersen
ID:702
 

31.08-2017
Elgokse med ståltråd i hornet.

En 16 taggers elgokse er i løpet av sommeren sett en del ganger både på Buvika og på Brattegga i området ved kommunegrensa mellom Engerdal og Os. Forrige fredagskveld ble den først observert litt inne på Engerdalsida før den to timer senere ble sett på Os sin side av grensa. Det var Kaja Eggen og Tom Nordsveen som da fikk se at oksen hadde en eller annen ganske tykk ståltråd-ansamling tullet inn i horna. Trolig gammel tlf. tråd som har ligget igjen. Tom mente også at tråden lå rundt halsen på oksen. Dette plaget oksen såpass mye at den la seg ned på myra bare 40 m fra dem. Den ristet mye på geviret for å prøve å få vekk dette uten å lykkes. I samarbeid med viltmyndigheter i Os jobbes det med å få sett oksen litt mer nøye før det tas en beslutning om hva som skal bli dens skjebne. På videoen som Kaja har sendt over sees tydelig at dette plager oksen. Legg også merke til at den har et område høyt oppe foran på høyre skulder som nesten er hårløs og hvitskuret. Se også på utsida av høyre skovl der det tydelig sees at det er noe som slenger når den rister på horna.

Ber om at de som ser denne oksen melder fra på tlf 90988491 eller tlf 95165987.


Foto: Kaja Eggen.
ID:701
Minner om søknadsfrist på fuglejakta
 

25.08-2017
Fugljakta

Minner om søknadsfristen på rype- og skogsfugljakt som er 31. august for både innenbygds- og utenbygds søkere. Du søker her!
 
Minner også om at det som definerer innbygds og utenbygds søkere er bostedsadressen din. Det er kun de med bostedsadresse i Engerdal som er innenbygds. Vær obs på dette når du søker!

Foto: Arkiv
Bukk nr 12
 

25.08-2017
Bukk nr 12

Mats Karlsen fikk denne bukken onsdag kveld og med det er det 3 bukker igjen på kvota. Det er altså fortsatt mulig å få sin bukk.
 
Med så få bukker igjen er det ekstra viktig å melde bukkefall umiddelbart, og det skal meldes til Merète på tlf: 97044023.

Foto: Mats Karlsen
Reinsimle bjørnedrept
 
24.08-2017
Reinssimle bjørnedrept.

Denne reinssimla ble funnet oppå Storbekkfjellet mellom Sorken og Elgåa føre hælja. Reindriftsnæringa fikk beskjed om funnet og rovviltkontakten i Engerdal fikk seg en fjelltur i varierende vær. Simla hadde fått kraftige bitt i nakkeregionen og oppå skuldra. Var også hull i magen på høyre side oppunder ryggen hvor det hang tarmer ut og etter simla. Var bloduttredelser rundt det hullet i magen så det har skjedd mens reinen var i live og ser ut som den har løpt med tarmene ute før den ble drept. Skademønsteret og i tillegg til at bare juret var oppspist tilsier at det er en bjørn som har drept denne voksne reinssimla. 

Foto: Bjørnar Johnsen
mer om hundetrening
 

24.08-2017
Mer om trening av jakthunder.

For litt siden omtalte vi regler for trening av jakthunder på statsallmenningen i Engerdal, se sak den 18 august. Da vi har fått noen oppfølgingsspørsmål ønsker vi å klargjøre noen forhold. De som trenger å løse treningskort er utenbygds fugle-, hare-/rådyrhunder og utenbygds løshunder for elg. For innenbygdsboende jakthunder og løse elghunder med førere som har kontrakt om elgjakt hos oss behøver det ikke å løses kort. Har hundefører gyldig jaktkort er det heller ikke nødvendig å løse eget treningskort i jaktperioden. Med det mener vi f.eks dersom en harejeger har løst sesongjaktkort så behøver den ikke eget treningskort om en skal trene hunden en dag og ikke jakte. 

Foto: Arkiv/ Jan Nordvålen
Link til søknad
 

24.08-2017
Slik søker du rype og skogsfugljakt.

Som flere sikkert allerede har registrert er det nå klart for å søke om jakt på ryper og skogsfugl på statsallmenningen i Engerdal. Dette gjør du ved å gå inn på Inatur.no, søker opp tilbudet "Rype/skogsfugljakt på statsallmenningen i Engerdal". Trykk på rett tilbud i forhold til om du er innen- eller utenbygds og send inn. Det kreves at du er innlogget på Inatur, Dersom du ikke allerede har en brukerprofil må du lage deg en slik. Det er immidlertid fort gjort og det er gjennom denne registreringen du gjør relevante opplysninger tilgjengelige for oss. Husk å trykke på knappen "send inn søknad" før du avslutter. Du kan søke begge periodene i september, samt perioden i oktober/november. Det er en søknad pr periode. Søknadsfristen er 31 august. Trekking skjer så raskt som mulig etter det. Vi regner med å sende ut tilbud om jakt en av de første dagene i september. I dette tilbudet vil det ligge en betalingslink med frist for å betale jaktkortet. Gjøres det har du sikret deg jakt. Betaler du ikke innen fristen går tilbudet automatisk til de som står på venteliste fortløpende.
 

Foto: Arkiv/ Tore Stengrundet.
Jakthund på rømmen
 

22.08-2017
Jakthund savnet

Jämthundtispe rømte fra Drevsjø på fredag. Hun er 2,5 år gammel og heter Norma. Har et vanlig lærhalsbånd på seg. Tips mottas med takk på tlf 90 68 80 37.Foto: xxx
Rypejakta.
 

22.08-2017
Rype- og skogsfugljakt.

Med bakgrunn i takseringsresultatet har Fjellstyret i Engerdal bestemt at det i år kan åpnes for jakt på ryper og skogsfugl. For Statsallmenningen i Engerdal vil det blir følgende opplegg:
I september legges det ut 140 jaktkort (70 forbeholdt innenbygds) fordelt på 2 perioder; 10 - 16 sept og 17 - 23 sept. Det er fastsatt fangstbegrensing på 2 ryper og skogsfugl pr dag, med en ukeskvote på på 4 ryper og skogsfugl. Røy og orrhøne er fredet i september. Prisen for dette kortet er 1100,- med 50 % prisreduksjon for innenbygdsboende jegere.
I tillegg blir det lagt ut 125 periodekort (75 forbehold innenbygds) for tidsrommet 2 oktober til og med 15 november. For denne perioden er kvotene satt til 2 ryper og skogsfugl pr dag og maksimum 8 ryper og 4 skogsfugl (hvorav maksimum 1 røy eller orrhøne) i perioden. Prisen for dette settes til kr 1500,- med 50% prisreduksjon for innenbygdsboende jegere. 
Kortene tildeles etter trekking. Søknad skjer gjennom Inatur.no, og vi vil senest i løpet av morgendagen ha klargjort for innsending av søknad der. Søknadsfristen vil bli satt til den 31 august. Det vil være mulig å søke alle perioder. Dersom en ønsker jakt i september uansett uke, så må en søke begge periodene. Det vil ikke være mulig å få kort i begge septemberperiodene. For de som får tildelt kort både i september og i oktober/november, vil det bli gitt en prisreduksjon. Vi kommer tilbake til hvordan dette skal gjøres etter trekking. 

Foto: Arkiv/ Lars Erik Pettersen.
Helgas bukkefall
 

21.08-2017
Helgas bukkefall

Det var kun 1 bukkefall i helga og det var Alf Nilsen som fikk denne 6 taggeren nord for Lillebo fredag kveld.
 
Det er 4 bukker igjen på årets kvote.

Foto: Alf Nilsen
hundetrening
 

18.08-2017
Hundetrening på statsallmenningen i Engerdal.

Mandag den 21 august er den generelle båndtvangstiden over. Det betyr at det er lov å ha løs hund i forbindelse med jakthundtrening. Dette forutsetter immildertid grunneiers samtykke. Fjellstyret i Engerdal godkjenner trening av jakthunder i definerte perioder og områder under forutsetning av at det løses et treningskort. Dette treningskortet kan du enkelt kjøpe via inatur.no. På dette kortet finner du også de regler vi har satt opp for denne type aktivitet. 

Foto: Arkiv/ Odd Sømåen.
Bukk 9 og 10


18.08-2017
Bukk 9 og 10

På onsdag kveld fikk Vetle E. Moren en bukk på Kvilten og i går kveld datt det en bukk på lokk for Emil Ås i Sorken. Bukken kom etter kun 1 minutts lokking. Det vil si at vi går inn i helga med 10 av 15 bukker skutt og det er 5 igjen.
 
For de som ikke vil jakte, går det fortsatt ann å fiske. Vi har også utallige tustier, fjelltopper, kjentmannsmerker og stolpejakt for de som bare ønsker å gå i naturen. Kanskje noen har lyst til å se etter bær? Vi gleder oss til nok ei helg ute i naturen i Femund Engerdal.
 
Desverre ser det ikke ut til å bli det aller beste været i helga, men med gode klær kan man likevel få noen flotte opplevelser. God Helg!:)

Foto: Emil Andrè Ås
møtepapirer
 

18.08-2017
Kompletterende møtepapirer.

Som tidligere annonsert er det fjellstyremøte førstkommende mandag. Ved utsendelse av møtepapirer var ikke saken om jakt på ryper og skogsfugl tatt med, fordi takseringsresultatet ikke var klart. Nå er denne saken klar og i tillegg har det tilkommet en høringssak som ikke var med i oppsatt sakliste. Papirene finner du under menyknappen Styrearbeid. 

Foto: Arkiv/ Ole Opseth
Ørretfangst
 
16.08-2017
Ørretfangst.

Fikk et trivelig bilde av Kjetil Glitre Sørensen-Ødegård som har vært på fisketur langt sør i nasjonalparken midt i Juli. Denne smellfeite ørreten veide 1,4 kg og det er ingen opplysninger om hva agn som ble brukt for å lure denne fine fisken. Er mulig å oppleve et bra høstfiske nå i slutten av august før fredningstida.
 
I elver og bekker er alt fiske forbudt f.o.m. 1. september t.o.m. 15. november med følgende unntak:
-stangfiske tillates i Femundselva fra Galtsjøen til Trysil grense.
- Stangfiske etter harr tillates i Gløta, Isterfossen og Sømåa. Her tillates imidlertid ikke aktivt fiske etter ørret i denne perioden. All fanget ørret skal derfor straks settes mest mulig uskadd ut igjen. 
I sjøer og tjern er fiske tillatt hele året, men forutsatt at fisket foregår mer enn 50 meter fra fiskeførende innløps- eller utfallsos. 

Foto: Kjetil Glitre Sørensen-Ødegård
Bukk nr 8
 

16.08-2017
Bukk nr 8

Bukkejakta går sin gang og i går kveld datt bukk nr 8 i Elgå. Lena Kristiansen er den stolte skytteren, og med det er det 7 bukker igjen på kvota.
 
Høsten begynner å snike seg inn på oss og akkurat nå er det skikkelig høstvær, men høsten kan også by på skikkelige fine dager og når sola skinner på alle fargene i naturen er det fint og være på jakt.

Foto: Lena Kristiansen
fjellstyremøte
 

15.08-2017
Fjellstyremøte 21 august.

Saksframlegg til fjellstyremøtet førstkommende mandag ligger nå klar på vår hjemmeside. Du finner det under knappen "styrearbeid" i menyen. På dette møtet kommer fjellstyret til å behandle saken om rype og skogsfugljakt. Vi har ikke takseringsresultatet klart ennå, men så snart dette foreligger vil vi kunne gjøre et saksframlegg i den saken også. Vi forventer å ha det klart senere i uka. 

Foto: Arkiv/ Ole Opseth
Bukk nr 7
 

15.08-2017
Bukk nr 7
Nå er det litt lenger mellom bukkemeldingene, så enten var de fleste ute bare de første dagene, ellers er bukkene vanskelig å finne. Eivind Sundet fikk hvertfall denne bukken øst for Galten i går kveld. 8 bukker igjen på kvota og første mann til mølla.


Foto: Eivind Sundet
fjellstyremøte august
 

14.08-2017
Fjellstyremøte 21 august.

Mandag om en uke, altså mandag den 21 august, er det klart for nytt styremøte i Engerdal fjellstyre. Møtet begynner kl 19:00 og avholdes på Skrivargarden på Drevsjø. Merk at møtet er flyttet fram en dag i forhold til opprinnelig oppsatt møteplan. Innkallinga til møtet kan du lese her, eller gå inn på menyknappen "Styrearbeid" i vår meny. 
 
 

Foto: Arkiv/Ole Opseth
Multa modnes
 
14.08.2017
Multa modnes

For ivrige multeplukkere er tida inne for å dra til skogs og til fjells med bøtter og spann. Eller bare en liten kopp. For det er dessverre ikke av de beste multeårene i Engerdal i år. Flere frostnetter tidlig på sommeren fikk effektivt has på det meste av blomst og kart ute på myrene, og i store deler av kommunen ble det ikke igjen annet enn små forekomster på godt skjermede eller sent blomstrende steder. Fjellstyrets tips er å søke høyt til fjells, inn i skogen eller langt nord og øst i Femundsmarka, hvor frosten ser ut til å ha holdt seg mer på avstand. Myra på bildet er en av få som som ikke har vært hvitrimet i løpet av sommeren, er nå temmelig utplukket og ligger ved Krokethåen.

Foto: Tore Stengrundet
Bukkeoppdatering
 

12.08-2017
Bukkeoppdatering

I går kveld kom det inn melding om fall fra Frode Sømåen som fikk en 5 tagger i Sømådalen. I morges fikk Gaute Stubsveen en bukk, og med det er det 9 bukker igjen på kvota.

Foto: Frode Sømåen
Larve
 
11.08-2017
Tredreperlarve.

Knivmaker Dagfinn Lillestu oppdaget en stor larve som han ikke viste navnet på og fjellstyret la det ut på hjemmeisa og her kommer svaret fra Tor Olav Håkenrud.

"Hei! Såg bilde av den larva på nettsiden, det er ei tredreperlarve (Cossus cossus). Blir en stor nattaktiv svermerlignende sommerfugl. I Norge er det påvist tre arter i denne slekten. Larvene lever inni treværk, ofte i flere år før de er ferdig utviklet og klare for å forpuppe seg (ingen trussel for skog ettersom de ikke opptrer i stort antall) Denne dere har bilde av er nok på tur for å finne en egnet plass å forvandle seg til sommerfugl."Foto: Dagfinn Lillestu
Ugleungen
 
11.08-2017
Jordugleungen greide seg

I starten på juli hadde vi en sak om en jordugleunge som hadde falt ut av redet på Kvisla ved Aleksander Johnsen. Som bildet viser var den liten og langt fra flyvedyktig og den oppholdt seg i nærheten av husa og gjemte seg i vegetasjonen. I kveldingen begynte den å lage lyd og da kom foreldrene og ga den mat. Regnet med at det ville bli en tøff periode for ugleungen på bakken hvor den fort kunne blitt kattemat. Denna ugleungen er nok en tøffing for nå har den blitt flyvedyktig og kommet seg opp i trærne og har en mye tryggere tilværelse der. Så lenge foreldrene kommer med mat har den gode muligheter  til å berge livet tross en vanskelig oppvekst utafor reiret.  

Foto: Bjørnar Johnsen
Hjort
 
11.08-2017
Hjort på Kvisla

Denna hjortehinda ble fanget opp av et viltkamera som står på elgretten til Vidar Trøen ved Kvisla. Mulig den er på tur til Lillebo for å besøke den nye hjortefarmen der. Vidar er nok mest interessert i elgen på jaktterrenget, men artig med litt annet dyreliv også. 

Foto: Viltkamera Vidar Trøen
Død jerv obdusert
 
11.08-2017
Jerven obdusert.

Den jerven som Gerd Galten fant død tidligere i sommer mellom Galtsjøen og sørenden av Sølensjøen er obdusert og her er resultatet fra obduksjonen: "Det var en voksen hannjerv som veide 9,2 kg. Jerven var mager, og det kan tyde på at den har hatt problemer med å skaffe seg føde den siste tiden den levde. Det ble ikke funnet kulefragmenter i dyret. Alle indre organer var gått i forråtnelse. Alle ledd og bein var hele. En kunne ikke se noen spor på dyret fra slåsskamp med annet rovdyr. Da det var lite å lete på, er det vanskelig å si noe om dødsårsak. På grunn av ferie på snittelab er ikke tann analysert enda, men jeg vil tippe 1-2 år utfra tannslitasjen. Det ble også tatt muskelprøve for DNA undersøkelse."
Fjellstyrets selvutnevnte museekspert fikk en stygg ripe i lakken her. Når jerven ble henta ut fra skogen konkluderte museeksperten etter en rask titt på kadaveret, som ikke akkurat hadde en tiltrekkende lukt, med at det var ei tispe. Denna selvutnevnte eksperten må nok sendes på kurs omgående eller bytte fagfelt.   
 
Foto: Bjørnar Johnsen
Bukk 3 og 4
 
08.10-2017
Bukk 3 og 4 skutt

Årets første dag i bukkejakta er over og i kveldingen kom det inn meldinger om at bukk 3 og 4 er skutt. Først datt den på bildet sør for sundet, skytteren er Bjørnar Sundet. Like etterpå fikk Martin Waldal Jr en i Elgå. Det har altså blitt skutt 4 bukker denne første jaktdagen og det er 11 bukker igjen på kvota. Det er dermed ingen grunn til å fortvile for dem som ikke hadde hellet med seg i dag. I morgen er det nye muligheter.

Foto: Bjørnar Sundet
Nok en bukk på Lillebo
 
10.08-2017
Nok en bukk på Lillebo

Lillebo er ei dyrerik bygd og et populært sted for jegere. Rett etter at vi publiserte første skutte bukk, fikk vi melding om nok en bukk på Lillebo. Denne gangen var det den ivrige jegeren Rosita Sjøø Nilsen fra Kvilten som var den heldige jegeren, og som etter bare noen timer avsluttet årets bukkejakt. Vi har ikke fått inn flere meldinger i dag, men vi får se om det kan komme inn noen flere i løpet av kvelden.

Foto: Rosita Sjøø Nilsen
Første bukk skutt
 
10.08-2017
Første bukk skutt

Mange jegere har venta med stor iver på denne dagen. 10. August er 1. jaktdag i bukkejakta og det var nok mange som var oppe tidlig i dag for å se etter bukken i grålysningen. Jonas Martinsson lyktes fra start og denne bukken ble felt på Lillebo i dag tidlig. Da er vi i gang og vi ønsker skitt jakt til alle som har igjen sin bukk.
 
Husk å følge med her for oppdateringer og fall. Når 15 bukker er skutt, avsluttes jakta. 
 
 
Foto: Jonas Martinsson
Jakt- og fiskedagene
 

09.08-2017
Jakt- og fiskedagene

Vi er ferdig rigget og håper å se deg på Jakt- og fiskedagene i Elverum. Du finner oss på skogbrukstunet både torsdag, fredag, lørdag og søndag. Velkommen innom oss:)
 
I den forbindelse er kontoret stengt torsdag og fredag. Send oss en mail, eller prøv oss på tlf.

Foto: Bjørnar Johnsen
Hva er dette
 

09.08-2017
Noen som vet hva dette er?

Vi fikk inn dette bildet i dag. Er det noen som vet hva det er, så send oss en mail på post@engerdal-fjellstyre.no.

Foto: Dagfinn Lillestu
småviltjakt 2017
 

09.08-2017
Småviltjakt 2017.

Jakttiden nærmer seg, og vi får en del henvendelser om opplegg for rypejakta hos oss. Til det er det å si at fjellstyret ikke har tatt stilling til om det skal selges kort, hvordan et eventuelt salg skal skje og hvilke regler som skal gjelde forøvrig (tider, fangsbegrensinger, priser m.m.) Fjellstyret ønsker å avvente resultatet fra årets taksering før de tar stilling. Opplegget forventes å bli vedtatt på styremøte den 22 august. Vi tar derfor sikte på å kunngjøre hvordan opplegget blir for jakt på ryper og skogsfugl den 23 august her på vår hjemmeside. For jakt på småvilt utenom ryper og skogsfugl, er det fritt kortsalg. Du kan også kjøpe kort for trening av jakthunder. Disse kortene ligger klare for salg på inatur.no, så det er bare å gå inn å kjøpe kort når det måtte passe. Ytterligere informasjon om opplegget for småviltjakt, trening av jakthunder m.m. finner du ved å klikke deg inn på "småviltjakt" i menyknappene under.  

Foto: Arkiv/Lars Erik Pettersen
Fortsatt ledig rådyrjakt.
 

09.08-2017
Rådyrjakt 2017 - fortsatt ledige kort.

I morgen, den 10 august, begynner årets jakt på rådyrbukk. På statsallmenningen i Engerdal foregår jakten som en avlysningsjakt, dvs at jakten avsluttes når 15 bukker er skutt. I år er det i underkant av 40 jegere som deltar i jakten. hvor mange bukker som er igjen på kvota kunngjøres fortløpende på vår hjemmeside.
 
Det er fortsatt igjen noen bukkekort. Etternølere som har papirene klare (betalt jegeravgift, dokumentasjon på avlagt storviltprøve og tilgang til ettersøkshund) har derfor fortsatt mulighet til å skaffe seg et bukkekort. Ledige kort tildeles etter "Først til mølla"-prinsippet. Ta kontakt med Merete hos oss pr telefon 97044023.
 
Den ordinære rådyrjakta starter den 2. oktober. Her er det ledige kort. Interessenter søker til oss pr e-post post@engerdal-fjellstyre.no. Søknaden må inneholde nødvendige opplysninger og dokumentasjon, jfr. utlysningsteksten.
For de som allerede har fått tilbud om ordinær rådyrjakt, minner vi om at fristen for å betale og komme med nødvendig dokumentasjon er innen 1 september. Dersom du allerede har alt på stell er det ingen grunn til å vente, men send oss det så fort som mulig. Kort for ordinær rådyrjakt vil vi sende ut fortløpende fra slutten av august. Ledige kort selges etter "først til mølla"-prinsippet. 

Foto: Arkiv/Bjørnar Sundet.
Sommerens siste villmarkscamp
08.08-2017
Sommerens siste villmarkscamp

Førstkommende helg er sommerens siste mulighet for å være med på Engerdal fjellstyres villmarkscamp i Femundsmarka. Lek og moro, fiske og friluftsliv står på programmet. Turen varer fra båtavgang i Elgå lørdag kl 12.30 til båtavgang fra Røoset søndag kl 09.30 og inkluderer mat, tilrettelegging og veiledning. Det eneste du trenger å ta med er klær, sovepose og liggeunderlag. Mer om turen kan du lese her: Guidede opplevelser i to land. Har du spørsmål eller ønsker å delta, kan du ringe eller sende melding til Tore Stengrundet på tlf: 90564818. Påmeldingsfristen er torsdag kl 14.00. 

Foto: Tore Stengrundet

Blogginnlegg fra Femundsmarka
 

07.08-2017
Blogginnlegg fra Femundsmarka

Friluftsmann og blogger Bjarne Heyerdahl Sætrang har vært i Femundsmarka på tur igjen og blogginnlegget fra denne turen kan du lese på Bjarnes turblogg.

Foto: Bjarne Heyerdahl Sætrang
ID:669
Reinskalv ørnedrept
 
07.08-2017
Ørnetatt reinskalv

Tommye Granberg var ute på tur med elghunden ovafor Moafeltet mot Berget da hunden tok overvær. Tommy fulgte spent på og speidet etter elg eller noe annet spennende og ble nok litt skuffa da var det en død reinskalv som nylig var drept som hunden hadde vær av. Rovviltkontakt i Engerdal, Bjørnar Johnsen fikk melding om kalven og den ble obdusert. Skadene på kalven var typisk for kongeørn. Bakloa på ørna har gått inn i skalletaket midt mellom øya til kalven og det er bloduttredelser rundt hullet som viser at det har skjed mens kalven var i live. Er imponerende at kongeørna dreper så stort bytte, men for samene er det kjedelig å få melding om slike hendelser.  Dødsårsaken. 

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:668
etablererstipend

03.08-2017
Etablererstipend for småfehold og hjorteoppdrett.

Fjellstyre vedtar hvert år et eget Bidragsbudsjett med regler. Ordinær tildelingsrunde er i mars (med søknadsfrist 1 februar), og dersom det er ledige midler innen satsingsområdene storfehold eller småfehold, kan det etter 1. juli tildeles midler i form av etablererstipend. I henhold til dette utlyses mulighet for å søke om etablererstipend for småfehold og hjorteoppdrett. Stipendet er beregnet på investeringer og vedlikehold knyttet til næringsdrift, eller nedbetaling av næringsgjeld. Les mer om vilkår og hva søknaden skal inneholde i Bidragsbudsjett for 2017. Dersom du har spørsmål om dette så er du velkommen til å ta kontakt med oss. Søknadsfristen er 1. september. Søknader sendes fjellstyret enten pr e-post: post@engerdal-fjellstyre.no, eller til fjellstyrets adresse Hyttveien 45, 2443 Drevsjø.
 


Foto: Arkiv/Ole Opseth.


Rypetaksering
03.08-2017
Rype- og skogsfugltaksering til hælja.

Førstkommende helg starter fjellstyrets taksører med taksering av rype- og skogfuglbestandene i Engerdal. Det er erfarne og gode fuglehunder som blir brukt under takseringsarbeidet, hundene vil under takseringsarbeidet ha på seg blå eller gule dekken hvor det står "Takst". Har fått en del positive tilbakemeldinger i sommer om fine rype- og skogsfuglkull så det blir spennende og se hva takseringsresultatene viser. Ut fra takseringsresultatene vil fjellstyret tirsdagkvelden 22. august ha møte om opplegget for høstens rype- og skogsfugljakt. Fjellstyret bestemmer da om det blir jakt og hvor mange kort som enventuelt skal selges og med kvoter og andre reguleringer. Opplegget blir lagt ut på hjemmesia så fort det er klart og seinest i løpet av dagen 24. august.      

Foto: Bjørnar Johnsen


Flaggermus
 
03.08-2017
Flaggermus i peisovnen

Fikk melding fra den kjente revejegern fra Kvisla, Nelly Karlsen i går, det var problemer med musa, rettere sagt flaggermus i ovnen. Flaggermus er de eneste pattedyrene som virkelig kan fly og er stort sett aktive om natten. Denna flaggermusa hadde tatt dagleie i ovnen til Nelly og for å berge livet til denne stakkaren rykket fjellstyrets museekspert ut for å stå til tjeneste. Flaggermusa ble forsiktig flyttet utendørs noe den sovende flaggermusa ikke likte så godt, men bedre være ute i trygghet enn inne hos Nelly hvor det fort kunne blitt hett. Nelly har forøvrig veldig tru på årets åtesesong og hun er veldig bekymra for hvor hun skal gjøre av alle revene hun skyter til vinteren nå som prosjektet "På spor av rødreven" er avslutta og revene ikke lenger skal leveres inn.     
 

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:665
Bjørneobs
 
02.08-2017
Bjørn i Bjørnåsen.

Knut Brenna hadde en artig opplevelse her om kvelden da han fikk se en bjørn ute på et myrparti øst for Bjørnåsen i Vurrusjølia. Bjørnen oppdaget ikke Knut og han fikk sett den i nesten 10 minutter før den labbet vestover. Det var litt for langt hold for mobilkameraet men her er bildet av bjørnelabben i grusveien. Har fått møkk fra bjørnen så forhåpentligvis blir det et dna resultat som sier noe om hvem bjørn dette er og om det er binne eller en hanne. Ut fra observasjoner i våres og sommer ser det ut til at denne bjørnen holder til i området.

Foto: Knut Brenna
ID:663
Ny runde i Butjønna
 
28.07.2017
Tredje runde i Butjønna

Da fjellstyrets finmaskede garn første gang ble vætet i Butjønna vest for Femundshytta i 2014, var røyebestanden i elendig forfatning. All fisk var småvokst og i dårlig kondisjon. Gjennomsnittsvekten endte på fattige 38 g. Det ble tynnet hardt og under fjorårets runde med 228 garnnetter var det tydelig bedring å spore. Utviklingen fra i fjor til i år var minst like positiv og for første gang ble det fanget så fin røye at det var verdt å sette ut igjen de største individene. To ørreter på 6-7 hg ble også sluppet fri, mens to litt mindre døde i garnmaskene. Årets gjennomsnittsvekt endte på 70 g, og det er fortsatt en bit igjen til målet om å gjenskape et godt fiskevann, men med de rette grepene i årene som kommer vil Butjønna forhåpentligvis snart nå opp mot fordums storhet. Totalt ble det på 266 garnnetter tatt opp 1336 fisker med en samlet vekt på 93,7 kg. Det er grunn til å tro at dette er over halvparten av bestanden i tjønna og at den gjenværende fisken vil ha gode vekstvilkår. Økningen i kondisjonsfaktor fra i fjor til i år kan du ta på øyemål ved en rask titt på bildet under og bildet til venstre.

Butjønna 2016         Fangsttabell 2014-2017
 
Foto: Tore Stengrundet
ID:662
Tufsingdeltaet
 
27.07-2017
Kanotur i Tufsingdeltaet.

Tufsingdeltaet er et naturreservat som ligger på begge sider av Tufsingas nederste del og omkring elvas utløp i Femunden. Dette er et spennende våtmarksområde som er fint å utforske med kano. Fjellstyrets altmuligmann Arne Elgaaen var på en oppsynstur i området i går og tok noen fine bilder. Ved utløpet er det bygd opp et særegent delta med en rekke øyer. Øyene er stort sett dekket av vierkratt, og mellom dem er det starrbelter og gruntvannspartier. Langs bredden av den stilleflytende Tufsinga vokser det en del bjørkeskog som er omgitt av åpne myrflater. Flatmyr, minerotrof strengmyr og strengblandingsmyr dominerer. Mot kantene fins eksentrisk planmyr med tuestrenger og fastmatte/mykmatte høljer. Ellers er det bare tuevegetasjon som er ombrotrof. Sjelden art er finnmarksstarr (Carex laxa). De store starr- og gruntvannsområdene utgjør viktige hekke- og trekklokaliteter for en rekke ender, vadere og andre våtmarksfugler. Observasjoner av sjeldne lavlandsarter som horndykker, sivhauk og dvergmåke viser områdets særegenhet.

Foto: Arne Elgaaen
Fiskeørnmerking
 
27.07-2017
Merking av fiskeørnunger.

Den årlige ringmerkinga av fiskeørnunger er gjennomført og det ser ut til å være en bra produksjon av unger i år. Signe og Iver syntes det var spennende å være med på merkinga av denne ungen ved Drevsjø. Denne reirplassen i toppen av ei furu i nærheten av Drevsjø er brukt i mange år. Fiskeørna er veldig trofaste og kommer igjen til furua si år etter år, etter et vinteropphold i Middelhavsområdet og tropisk Vest-Afrika. Det er fiskeørnekspert Ole Petter Blestad fra Trysil som står for den årlige ringmerkinga i Engerdaln med litt hjelp fra fjellstyrets ansatte    

Foto: Hilde Methi
Storfiskern
 
27.07-2017
Storfiskern Erik!

Storfiskern Erik er på tur i Femundsmarka og med en flott ørret på 1,3 kg er det ingen tvil om at det fortsatt er bra fiskebett i marka og storfiskern Erik lever opp til navnet sitt. Fiskekompis Vidar Brenna har foreviget storfiskern i sitt rette element og skal ikke spekulere hvor i marka fisken er tatt, men har mine mistanker ut i fra bildet. 

Foto: Vidar Brenna
Svanefamilie
 
24.07-2017
Svanefamilie

Nord for Sorken i en liten myrputt langs Elgåveien har det holdt til en svanefamilie med 4 svaneunger siste uka. Et trivelig syn på vei til Elgå og blir spennende å se om alle unga overlever sommeren og kommer seg på vinga før vinteren.  

Foto: Bjørnar Johnsen
Garnfiske Femund
 
24.07-2017
Garnfiske i Femund

For den som er glad i sik er det mulig å kjøpe eget garnkort hos våre forhandlere av fiskekort som gjelder for Femund, Vurrusjøen, Fjellguttusjøen og Yttersjøen ved Fjellguttusjøen. Joker på Drevsjø og større turistbedrifter er forhandlere av fiskekort for fjellstyret. Iver syntes det var spennende å dra garna når det var flere store siker som havna i båten og det smakte godt med sikfile i steikepanna på kvelden.  
 
Foto: Bjørnar Johnsen
Käringsjön - Göteborg i kano
 
24.07.2017
Käringsjön - Göteborg i kano

Å padle hele Femund-/Trysil-/Klarälvsvassdraget er litt av en ekspedisjon. Godt over 70 mil er Skandinavias lengste vassdrag fra kildene ved Käringsjön til Göta älvs munning i Kattegatt. Gjengen på bildet raster ved Litlrundhåen i Femundsmarka så vidt i gang med sin store "äventyrs- og miljöekspedisjon" og håper å nå havet i løpet av tre uker. Foruten mye padling og store naturopplevelser vil de fire ta jevnlige vannprøver nedover vassdraget for å finne ut om mikroplast og fluorkarboner også er et problem i ferskvann, ikke bare i havet. Dette er viktig og spennende forskning som det hittil er gjort lite av. Fra venstre på bildet sitter fotograf Anna Öhlund, ekspedisjonsleder, kanobygger og utstyrsmaker Andi Röder, journalist Anders Sporsén Eriksson og marinbiolog Andrea Johansson. Når ekspedisjonen er endt, vil vi forhåpentligvis kunne lese om den i blader som Utemagasinet og Göteborgs-Posten.

Foto: Tore Stengrundet
Noen større?
 
24.07.2017
Noen større?

Det er utvilsomt en stor opplevelse å få ei skikkelig storgjedde på kroken. Ekstra spennende blir det når gjedda angriper agnet helt inne ved båtripa slik den gjorde for Roar og Sondre Sveen (bildet) forleden. Prakteksemplaret på 10,6 kg bet på under markdragfiske i Roasten og lot seg friste av en harr som først hadde slukt markklysa. Gjedda nøyde seg ikke bare med å sluke harren, men også det meste av draget, slik at den tynne sena slapp unna de skarpe gjeddetennene og fangsten kunne  berges opp i båten.

Foto: Roar Sveen
Storsnes vant Engersjødreggen
 
17.07.2017
Storsnes vant Engersjødreggen

Familien Storsnes, med teamleder Jon Torger og fiskeinnsveiver Toril i spissen, fikk både størst og mest fisk under fredagens fiskekonkurranse på Engersjøen. Med en ørret på i overkant av 1 kg utklasset de de snaut 40 andre småfiskfiskerne som deltok.  

Foto: Tore Stengrundet
Fiskebett
 
17.07-2017
Magnus med ny pers på ørret!

Magnus var på tur i Femundsmarka i hælja og jammen ble det en flott ørret på 1,5 kg som lot seg friste av Rappala wobbleren. Etter en artig kamp med ørreten hvor resten av familien og roeren kom med mange dårlige tips, beholdt Magnus roen og sleit ut ørreten til den lå rolig i vannskorpa og det bare var å ta et godt tak rundt fisken og lempe den opp i båten (håven ble glemt i år som ifjor). På lørdagen var ørreten i bettet og selv om det ikke ble noen ørret i går ble det mange fine abborer og to store siker på wobbleren i går. Amalie fikk denne fine siken på en liten wobbler.

Foto: Bjørnar Johnsen
Røykyllinger
 
13.07-2017
Røy med kyllinger.

På tur i Elvdalen møtte dette hyggelige synet meg, ei røy med 4 kyllinger tusla foran bilen og plukka grus. Var tett langs veikanten så forhåpentligvis var det enda flere kyllinger i kullet. Ved Femundsundet satt denne tårnfalkungen i veikanten, etter litt baksing kom den seg bort til dette treet.

Foto: Bjørnar Johnsen
Drukna elgkalv
 
13.07-2017
Drukna elgkalv i Femundselva.

Fikk telefon fra en fisker om at det lå et dødt dyr i Femundselva, nord for Snerta ved Kastflon, på vestsia av elva. Mille lukta seg fram til det døde dyret som var en elgkalv som har liggi i elva ei stund. Denne kalven ble nok aldri eldre en ca en uke og antar den har drukna i forsøket på å krysse Femundselva. Elgkua kan ha bestemt seg for å krysse elva eller den kan ha blitt skremt og kasta seg på elva og det har blitt for tøft for kalven. Hva som har skremt kua er umulig å si, men det er observert en ulv ved Femundsundet på mårran i dag. 

Foto: Bjørnar Johnsen
God sommer
 

12.07-2017
Delvis sommerstengt kontor

På grunn av ferieavvikling vil fjellstyrekontoret være delvis stengt i uke 28, 29 og 30.
 
Hvis det er noe som haster, send en mail på post@engerdal-fjellstyre.no eller prøv å ring en av våre oppsyn:
 
Bjørnar Johnsen: 970 63 383
Arne Elgaaen: 951 65 987
Øystein Kolseth: 913 58 612
Tobias Andrès: 944 80 912
 
 
God sommer!

Foto: Tore Stengrundet
Fiskebett
 
11.07-2017
Nå biter fisken i Femundsmarka!

Nå er det fiskbett!! Dette ifølge noen ivrige fiskere fra Engerdaln som er på fisketur i Femundsmarka og som sendte over et par bilder av fine ørreter for å friste et hardtarbeidende fjelloppsyn som heller kunne tenkt seg på fisketur enn jobbing. Vidar er nok godt fornøyd med fisken på bildet som veide 1,15 kg, en flott ørret. På dette bildet har Markus fått en smellfeit ørret i meget god kondisjon. Har ikke fått noen bilder av Erik med fisk,  om det skyldes den enkle forklaringa at han faktisk ikke har fått noen fisker vites ikke, men er redd for at det kan være sannheten. Uansett Erik stå på og lær av de andre storfiskera så blir det nok din tur til å få fisk en dag også!!! 

Foto: Erik storfiskern Nordgård
ID:649
Dreggekonkurranser på Engersjøen
 
10.07.2017
Dreggekonkurranser på Engersjøen

Fredagens dreggekonkurranse på Engersjøen ble vunnet av Hilmar Eggen (bildet).  Han fikk både størst og mest fisk med en ørret på 1880 g og totalt 2610 g, og kunne dermed innkassere 10 000 kr. Juniorklassa ble vunnet av Lars Bekk. 73 fiskere deltok og fikk til sammen 53 fisker med en totalvekt på 19,5 kg. Det er kort mellom høydepunktene ved sjøen som deles likt mellom Trysil og Engerdal kommuner og allerede førstkommende fredag arrangerer tryslingene sin dreggekonkurranse. Det arrangementet finner sted ved Harrbekkneset ca 3 km nord for sørenden av sjøen og varer fra kl 16.00 - 22.00 (mer info i Trysilposten). Tryslingene er litt mer gjerrige enn engerdølene, men lover likevel ut 1 kr/g til den som får størst fisk.  

Foto: Tobias Andrés
ID:648
Ulvemøkk
 
10.07-2017
Ulvemøkk

Var en tur til Trysil og henta ulvemøkk ved Rømogamlesætra langs Bittermarkveien. Denna møkka har liggi ei god stund og består for det meste av elghår. Det så ut til å være hår fra både elgkalv og voksen elg i møkka. Det er sendt inn dna prøve og forhåpentligvis blir det et dna-treff, men det er ofte vanskelig få dna-treff når prøven har liggi lenge ute og det i tillegg er så mye hår. Er nærliggende å tru detta kan være fra den radiomerka Fulufjelltispa som har fått 6 valper i våres. Er det noen som kommer over møkk hvor det er mistanke om at det kan være fra ulv eller bjørn er rovviltkontakt Bjørnar Johnsen veldig interessert i å få melding om dette. Ulvemøkka har en meget stram lukt og ofte kan det være hår og beinrester i møkka.   

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:647
Ugleunge
 
07.07-2017
Ugleunge på Kvisla

Denna ugleungen har enten blitt kasta ut av redet eller vært overivrig og deti ut av reiret som er i ei furu innpå gårdsplassen til Aleksander Johnsen på Kvilten. Ugleungen ble oppdaget onsdag 28. juni, da satt den under reirtreet og så enslig og forlatt ut. Etter det har den holdt seg i området. I kveldingen har den begyt å pipe og har antagelig fått noe mat av foreldrene siden den var i live når dette bildet ble tatt på tirsdagskvelden. Vingene er lite utviklet enda og det blir noen tøffe dager på bakken før denna krabaten kommer på vingene. Ugleungen vil være veldig utsatt på bakken og kommer det en katt eller rev forbi er nok dens dager talte og den er også helt avhengig av mat fra foreldrene som er jordugle mener fugleeksperten Aleksander. I nabotret til uglereiret er det skjærereir så det er utvilsomt et rikt fugleliv på Kvisla.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:645
Femunddraget
 
04.07-2017
Rapport fra Femunddraget

Femunddraget var i hælja som var med flott vær, mye folk og brukbar fangst, tross finværet. Det var 78 deltakere som fikk 84 ørret og totalt ble det veid inn 79,8 kg ørret. Største ørreten var på 4860 gram. Det var 4 ørreter som hadde merke på ryggen med nummer og 3 av disse ble merka i Elgåelva høsten 2013 under stamfisket der. Den siste ble merka høsten 2016. 

Foto: Arne Elgaaen
ID:644
Bli med på villmarkscamp!
 
04.07.2017
Bli med på villmarkscamp!

Som et ledd i satsingen på guidede naturopplevelser i regionen Sälen, Idre, Trysil Engerdal (SITE) og interregprosjektet SITE Scandinavian Mountains, tilbyr Engerdal fjellstyre villmarkscamp i Femundsmarka nasjonalpark. Fjelloppsyn i nasjonalparken, Tore Stengrundet, er guide og byr på fisking, enkelt friluftsliv, god mat og store naturopplevelser. Første mulighet for å delta på villmarkscampen er 9.-8. juli og om det er for kort betenkningstid, er det ny mulighet 11.-12. august. Alt om dette og 14 andre guideprodukter kan du lese i brosjyren Guidede opplevelser i to land. Du finner den i turistbedrifter rundt om i regionen og ved å følge lenken over.

Foto: Tore Stengrundet
ID:643
Dreggekonkurranse Engersjøen
 

04.07-2017
Dreggekonkurranse i Engersjøen

Dreggekonkuransen til Engersjø Fiskeforening - fredag 7 juli.

Det fiskes i klasse senior og junior, junior under 16 år, startkontigent kr 150 og kr 100 for junior
På melding fra kl 15.00 ved Sanna, fiske starter kl 16.00 og går frem til kl 23.00, fiske kun fra båt,det er kun stangfiske. Umiddelbart etter kl 23.00 vil det bil innveing fangsten.
Premie for størst ørret kr 10.000, premiering også for størst fangst.
Salg av forfriskninger.


Foto: Engersjø Fiskeforening
ID:642
Bjørn vurrusjølia
 
04.07-2017
Bjørn i Vurrusjølia

Rosita og Alf jakter elg i Vurrusjølia og ved en gammel saltsteinplass er det satt opp et viltkamera som tar litt spesielle bilder. Denna bjørnen ser litt langstrakt og tynn ut, men er tydelig interessert i restene fra salsteinen. Det er jo som kjent ikke lov å sette opp nye saltsteiner på grunn av skrantesjuken og fare for smitte. Har vært lite bjørnetrafikk å høre om så langt i sommer, men er det noen som finner noe som ligner bjønnsmøkk er rovviltkontakt Bjørnar Johnsen veldig interessert i en dna-prøve.  

Foto: Viltkamera
ID:641
Sjelden fangst av Engersjørøye
 
03.07.2017
Sjelden fangst av engersjørøye

Den opprinnelige engersjørøya, kølsvart og djuptlevende, ble tradisjonelt fanget med garn på gyteplassene før jul eller ved isfiske utover våren. Resten av året så man svært sjelden noe til den. I dag blir disse aktivitetene kun utført sporadisk og  den spesielle røya lever for det meste uforstyrret i sjøens dyp. Røya på bildet er ekstra spesiell ettersom den hadde sluppet seg nedstrøms i Engera der den nylig ble fanget av en heldig sportsfisker. Så vidt vi vet var sist gang dette skjedde da Per Ola Engernes fikk ei røye på den heller tvilsomme sportsfiskemetoden langrev rundt 1950.

Foto: Håkon Engernes
Navn på menypunkt
 
01.07-2017
Feit røye 

                                
Den kalde nordavinden omkring helga og starten av uka har gjort vanntemperaturen i småvannene ideell for røyefiske og gitt mange fiskere fine fangster. Som representant for dem viser vi bilde av Siw Trøbråten og hennes smellfeite (nesten) kilosfisk fra Røvolfjellet. Med slik kondisjon er det ingen grunn til å tro at røyene i dette vannet slutter å vokse før de er langt større. 


Foto: privat
sommervikarer 2017
 

30.06-2017
Sommervikarene er på plass.

Sommerstid utfører fjellstyret en rekke oppgaver på statsallmenningen knyttet til skjøtsel av friluftsinstallasjoner, informasjon og oppsyn. For at ikke denne publikumsservicen skal stoppe opp i forbindelse med ferieavviklingen, ansetter fjellstyret som regel hver sommer vikarer. Denne sommeren er det Arne Elgaaen, Tobias Andrès og Øystein Kolseth som er sommervikarer. Arne er nok kjent for mange, siden han har vært sommervikar hos oss i flere år. Som bildet til venstre viser, har Tobias og Øystein kommet godt i gang denne uka med skjøtsels- og registreringsarbeider i Gutulia. Korrekt antrukket med redningsvest i båten er de også. Skal du f.eks ta turen inn til Gutulia i morgen i forbindelse med åpningen av Gutulivollen, eller senere i sommer, så legg merke til de nye informasjonspunktene langs stien. Disse er det våre sommervikarer som har satt opp. Vi ber dere ta vel imot dem og vi ønsker dem lykke til. 

Foto: Ole Opseth
NJFF båten
 

30.06-2017
NJFF-båten på Gutulisjøen er på plass.

Norges Jeger- og Fiskerforbund sin medlemsfordel for alle medlemmer – med én nøkkel får du tilgang til over 100 båter rundt om i hele landet. Femund JFF har en egen båt, som ligger plassert ved Gutulisjøen på Statsallmenningen. Sjøen huser både ørret, harr, sik, abbor og gjedde – grove eksemplarer av samtlige arter finnes! Bilveg helt fram, og åpen seter med servering i sørenden av sjøen om sommeren.

Når du skal bruke båten på Gutulisjøen, husk å booke den i riktig tidsrom på www.minebater.no. På denne nettsida kan du også bestille din egen båtnøkkel som passer alle NJFF-båtene i landet og melde deg inn i NJFF dersom du ikke er medlem. Femund JFF håper at mange bruker båten i Engerdal og opplever ekte fiskeglede i storslått natur i sommer!

Avslutningsvis minner vi om at bruk av motor på båt i Gutulisjøen kun er tillatt i forbindelse med garnfiske. Du må altså ha rett til å legge garn i sjøen for å bruke motor på båten.

Foto: NJFF
Tildelt rådyrjakt på statsallmenningen
 

29.06-2017
Tildelt rådyrjakt på statsallmenningen 2017

Nå er rådyrjakta for 2017 tildelt, og det ble ingen trekking i år.
På en kvote på 15 bukker var det utlyst 40 kort på bukkejakta, vi fikk inn 37 søkere.
Videre var det 47 søkere på 80 utlyste kort i den ordinære jakta.
 
 
Det vil si at vi har igjen 3 kort til bukkejakta og 33 kort i den ordinære jakta som selges fortløpende til det er utsolgt.
 
Minner samtidig om at det ved tildeling (dere takker ja til jakt) skal fremvises nødvendig dokumentasjon; betalt jegeravgift, godkjent storviltprøve og godkjent ettersøkshund. Hvis du ikke har egen godkjent hund så er dokumentasjonen vi må ha en avtale mellom deg og hundeeier, papirer på godkjent hund er hundeeiers dokumentasjon. Det finns en standardisert avtale for dette som brukes. Denne kan du laste ned her!

Foto: Arkiv
Digitalt fiskekortsalg
 

19.01-2017
Hvordan kjøpe fiskekort?

Vi minner om denne saken:
 
Fra nyttår gikk Engerdal Fjellstyre over til kun å selge fiskekort digitalt. Det vil i prinsippet si at kortene blir fylt inn digitalt istede for på blokk, men det vil ikke bety noen endring for våre brukere med unntak av at fiskekortkonvoluttene ved Snerta blir borte. Kortene kan fortsatt kjøpes hos forhandler i tillegg til på web og sms. Vi vil anbefale å handle fiskekort hos forhandlerne våre da de også sitter med en del lokalkunnskap og kompetanse som kan gi verdifulle tips for fisketuren:)
 
Årskort og fiskekort til utlendinger kan ikke kjøpes på sms og må derfor kjøpes hos våre forhandlere eller på web.
 
 
 
 
Kortet for Femundsmarka Nasjonalpark er et felleskort for hele nasjonalparken (både den delen som ligger i Engerdal og den som ligger i Røros). Dette kortet selges bare på SMS og på inatur.no, og gjelder kun innenfor nasjonalparkens grenser. Skal du fiske kun i Engerdal sin del av nasjonalparken, gjelder det vanlige fiskekortet for Engerdal som de tre andre linkene fører til.
 
Foto: Arkiv, Drevsjø Barnehage
Film fra Femundsmarka
 

20.06-2017
Ny film fra Femundsmarka

Her er en ny film fra Femundsmarka og Femund Engerdal. Mulighetene er mange, det er bare å la seg friste:)
 
Fiskekort kjøpes hos en av våre forhandlere, via sms (se oppslag) eller på inatur.no. Minner samtidig om at vi nå har kun digitalt salg, noe som betyr at vi ikke har fiskekortkonvolutter lenger. Utenlandske gjester må kjøpe hos forhandler eller på internett.
 
Vi er nå også på instagram, følg oss gjerne: engerdalfjellstyre:) Og tagg dine bilder med #engerdalfjellstyre og #femundengerdal.

Foto: Tore Stengrundet
Hjort i Sømådalen
 

16.06-2017
Hjort i Sømådalen
 
På tirsdag ble det på nytt sett en hjort i Sømådalen. Kanskje hjortejakt snart blir den store nyheten i Femund Engerdal?;)
 
Det var Ingunn Sømåen som var så heldig å se denne, og her er det Ingunn selv har å si om naturopplevelsen:
 

"I går, på dagen to år siden jeg så to bukker i Sømådalen, var jeg så heldig å ramle borti en hjortebukk i Sømådalen. Det er flaut å sende med et sånt bilde, men det er det eneste beviset jeg har ;) Dårlig fotolys og en hjort i bevegelse la ikke akkurat forholdene til rette! Men ut fra det jeg klarte å se den korte stunda jeg så den, virka det som en stor bukk, og det lille jeg klarer å tyde ut av bildet er at den har en god begynnelse på et pent gevir.

I tillegg til å se hjorten var jeg så heldig at jeg så tre nyfødte elgkalver også! Ei ku med en kalv, og ei ku med tvillinger. Det er heller ikke noe jeg har opplevd så mange ganger, så det var en særdeles hyggelig opplevelse.

Jeg vil kalle gårkvelden en skikkelig fulltreffer målt i naturopplevelser :)"

 

Foto: Ingunn Sømåen
Glopping
 
14.06-2017
Glopping Valdalsfjellet

Fra parkeringa på Valdalsfjellet går det en mye brukt turiststi nord/vestover forbi lille Grøvelsjøen gjennom Forborgen og til turisthytta i Svukuriset hvor man kan overnatte og få mat etter en fin tur over fjellet. I starten på stien er det noen bløte partier hvor de gamle gloppingene trengte en oppgradering og der det var bløtt og opptråka ble det lagt nye gloppinger i går. Arne og jeg er arbeidskamerater og som denna filmsnutten viser er det Arne som er arbeider og jeg som er kamerat.   

Foto:Bjørnar Johnsen
Beverrapport 2016/2017
 

13.06-2017
Felte bever 2016/2017
 
Sesongen 2016/2017 ble det felt 5 bevere av en kvote på 15 på statsallmenningen i Engerdal. Det gir en fellingsprosent på 33,3%. Det er akkurat det samme som i fjor. Det er mest hunndyr som er skutt og de er godt fordelt over hele statsallmenningen.
 
Bildet viser en av skytterne med sin fangst.

Foto: Emil Andrè Ås
Storørret tatt i Drevsjøen
 

13.06-2017
Storørret tatt i Drevsjøen
 
Mange vil nok undre seg over denne overskriften, men denne ørreten på 3,4 kg ble faktisk tatt i Drevsjøen 5. juni. Det finnes altså stor fisk der å, og det er bare å pakke fiskeutstyret og gjøre et forsøk.
 
Skitt fiske:)

Foto: Britt Helen Enersen
Nytt hyttemagasin
 

13.06-2017
Nytt hyttemagasin

Nå har det nye hyttemagasinet fra Destinasjon Femund Engerdal kommet ut.
 
Dette er et magasin med nytt fra området som gis ut hvert år. Det er gratis og sendes ut til alle hytteiere, samt deles ut hos ulike turistbedrifter i regionen. 
 
 
Destinasjon Femund Engerdal sine hjemmesider kan du følge med på hva som skjer i Femund Engerdal i løpet av sommeren og ellers i året.
 
Vi ønsker deg en god friluftssommer i Femund Engerdal:)
Storfiskeren er i gang
 

12.06-2017
Storfiskeren er i gang!

Storfiskeren på Lillebo er også i gang med sesongen og starten lover bra for resten av sommeren. I går tikka dette bildet inn fra familien Fremming Karlsen på Lillebo. Brage-Johan har jo gjennom flere saker på denne siden blitt kjent som en ivrig og ung storfisker og det ser ikke ut til å bli noe annerledes denne sommeren. Brage-Johan hala inn en flott ørret på 2,6 kg til stor jubel fra mamma og lillesøster. Ikke nok med det, så hala pappa Kjell Johnny Karlsen opp en ny ørret på akkurat samme vekt et par minutter etterpå. Turen endte med 2 ørretter på 2,6 kg og 4 gjedder. Det skulle vært artig å være med denne familien på fisketur en gang!
 
Har duogså lyst til å oppleve dette?
 

Foto: Siv Elise Fremming Karlsen
rådyrjakt
 

08.06-2017
Rådyrjakt 2017.

Engerdal fjellstyre har i styremøte den 31 mai vedtatt opplegg for rådyrjakt i 2017. Fullstendig utlysning kan du lese her. Nytt for i år er at vi krever dokumentasjon på avlagt storviltprøve og tilgang til godkjent ettersøkshund før vi sender ut jaktkort. Videre er det innført et s.k. "kompiskort" under ordinær rådyrjakt. Dette avløser på mange måter at man søker som lag, ved at innehaver av kompiskort gir rett til å være med å jakte på annens fellingstillatelse. Du kan studere ytterligere detaljer i utlysningen. Det er viktig at søknaden inneholder de opplysninger som er angitt i utlysningen. Søknadsfristen er den 25 juni. 

Foto: Arkiv/ Marte Rønes
døgnflueklekkinger
 

06.06-2017
Det klekker.

Som rapportert i tidligere sak, se under, er det nå bra forhold for sommerfiske på flere steder. Fluefiskere jakter ofte døgnflueklekkinger, og vi kan nå rapportere om døgnflueklekkinger på flere steder, bl.a. i Jytlingsmarka og i Litl-Engeren hvor bildet til høyre er fra. Det er helst i stille vann og i småelver og åer der vannstanden har kommet ned på normalnivå en finner disse. For Femundselva sin del er vannstanden kanskje noe høy enda, men elva er på vei nedover så det endrer seg litt fra dag til dag. Ellers er det som nevnt myggklekkinger og en skal også være forberedt på maursverminger på varme dager. Mye å glede seg til for fluefiskerne altså, og det gjelder å kjenne sin besøkelsestid nå.
 

Foto: Ole Opseth.
protokoll fra møte
 

06.06-2017
Protokoll fra styremøte.

Protokollen fra styremøte i Engerdal fjellstyre den 31 mai er klar og ligger nå tilgjengelig under menyknappen Styrearbeid. Eller du kan lese den ved å trykke her. Neste ordinære fjellstyremøte er den 22. august kl 19. 
 
 
 
 
 
 
 

Foto: Arkiv/ Ole Opseth.
Fiskesesongen er godt i gang
 

06.06-2017
Fiskesesongen er godt i gang

Fiskene er sultne etter en lang vinter og fiskesesongen er nå godt i gang i Femund Engerdal. Det meldes om flere flotte fangster i løpet av pinsehelgen, så det er ingen grunn til å sitte inne. Fiskekort fås kjøpt hos våre lokale forhandlere som også kan bistå med tips og råd for fisketuren, eller hos inatur.no.
 

Foto: Arkiv
Elgkalver
 
01.06-2017
Populært på Kvisla.
 

På grønne frodige kvisla er det fint å væra frajaga elgkalver om dagen når man kan stå på knea og beite godt gras. Mora til kalvene er nok kalvingsklar og i løpet av første uka i juni kommer det nok en del nye elgkalver. Det gror godt med de gode sommertemperaturene som har vært de siste par dagene. Var en tur innpå Østfjellet i dag og med lue, polvotter og ullundertøy var det fint å være ute bare man ikke stoppa opp og tok noen pauser i den fønvinden som var. Fjellveien er fin å kjøre fram til snøfonna på oversia av Hovdroa, men der er det stopp for bilene. Videre innover fjellveien er det fint å sykle for den som ønsker seg til Hognsjøen som er isfri. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Bjønn
 
30.05-2017
Endelig et bjørnebilde.

Har vært veldig stille på bjørnefronten i våres, men på mårran i dag kom det bilde fra Tommy Granberg som har viltkamera ute på jerveåtet sitt. Åteplassen er nord for Drevsjø i gode jerve- og bjørnetrakter. Fikk også melding om bjørnemøkk ved fellesbeitet på Lillebo i hælja av en ivrig syklist og flatbrødbaker fra Drevsjø. Møkka som også inneholdt litt rundballeplast er sendt til dna-analyse.

Foto: Tommy Granberg
Ørretfisker
 
29.05-2017
Storfisken biter nå.

Har fått inn meldinger om noen fine fangster i helga, sjøl om det ser ut til å ha vært dårlig fiske i  Femundselva, kanskje litt kaldt og mye vann i elva enda. Petter var veldig fornøyd med denne flotte ørreten på 1,2 kg som er tatt på en lur plass nord for Drevsjø. Familien Hanssen hadde studert fjellstyrets fiskeutsettinger og fant denne lure fiskeplassen.
 
Storfiskern Wålberg sendte bilder av noen fine fisker fra helga og påstår det var enda flere igjen.   
 
Foto: Kristian Hanssen
Navn på menypunkt
 
29.05-2017
Funnet død jerv øst på Rødvola

Gerd Galten var ute og gikk en tur med gråhunden i helga på Røvola ned mot Galtsjøen, da den finslipte nesa til gråhunden fikk vær av noe og da var det bare for Gerd å følge etter. Stor var overraskelsen når denne jerven lå død på bakken foran hundenesa. Det er en voksen tispe som virket veldig mager og det er vanskelig å si noe om dødsårsaken. Det var godt om maggot og biller på den døde jerven og nå er hele hærligheten sendt til Trondheim for nærmere undersøkelser og forhåpentligvis kommer det et svar derfra om dødsårsak.  

Foto: Bjørnar Johnsen
fjellstyremøte
24.05-2017
Innkalling til styremøte i Engerdal Fjellstyre.

Onsdag den 31. mai er det nytt styremøte i Engerdal fjellsyre. Møtet er på Skrivargarden kl 19:00.
Dette er i utgangspunktet siste ordinære fjellstyremøte før sommeren. Neste styremøte er den 22. august.

Foto: Arkiv/Ole Opseth
ID:622

Isfrie vann
24.05 - 2017
Isfrie vann

Nå ser det endelig ut som om vinteren er i ferd med å slippe taket her oppi også. Nå er nok omtrent alle vann i lavlandet isfrie, eller ihvertfall så godt som. Både Femund og Isteren er godt farbare med båt nå, sjøl om det i går kveld lå igjen noe is hist og her. På Femund ligger det blant annet igjen i Elgåvika, og på Isteren er det et større isfelt mellom Sundholmen og Steinsundsholmene. Men sjøl om det var minusgrader i natt, så har varmen overtaket, og de siste restene av is forsvinner fort nå. I fjellet må man nok fortsatt regne med at det er is en stund til. Vannstanden er ennå relativ høy, men på vei ned de fleste steder. Femundselva har vokst helt fram til i går, og vannmålet ved Stenbekken sto på ca 69 cm. Flomtoppen der er nok også trolig nådd nå i disse dager.Men det er ingenting å fundere på, nå som det for mange står ei langhelg for døra, så er det bare å komme seg ut. Det være seg til lands eller til vanns. Værvarslet ser slik ut: yr.no. Bildet til venstre viser Femund nord for Skinnarodden i går morges. Flere bilder: Isteren, Vannmålet ved Stenbekken, Sømåkvolvet.

Foto: Jan Nordvålen

Jakt på viltstellområde 2
 

23.05-2017
Jakt på viltstellområde 2

Styret i Engerdal grunneierforening for jakt og fiske har vedtatt jakt for 2017.

 
 
Foto: Arkiv
Fortsatt is i fjellet
 
22.05-2017
Fortsatt is i fjellet.

For de ekstra ivrige er det fortsatt muligheter for en pilketur i fjellet. Er fortsatt brukbar is høyt til fjells, men skiføret var heller dårlig. Mille er fornøyd med gårsdagens fangst i tåkeheimen selv om det bare ble en fisk og det var litt varierende vær.
 
Isen har gått på alle mindre vann rundt Drevsjø nå og det er mer fristende å finne fram fiskestanga for de fleste. Trond Wålberg er en ivrig storfiskar som har noen lure plasser som blir utforsket så snart isen går og i hælja ga det resultater som dette bildet viser.

Foto: Bjørnar Johnsen
Siste isfisketur
 
18.05-2017
Årets siste isfisketur.

Var på årets siste isfisketur i et vann nord for Drevsjø i går. Isen var vel det man kan kalle litt utrygg og det var greit å ha med ispigger. Ungikk årets første bad selv om isen ble mykere utpå dagen i solsteika. Høyere til fjells er det fortsatt is og sikkert muligheter til hælja om ikke mildværet slår til for fullt. For den som ikke liker seg på utrygg våris er det flotte forhold i Femundselva for stangfiske. Fisket i elva åpnet 16. mai og de ivrigste har allerede vært utpå og prøvd storfisken. Isen på vanna rundt Drevsjø er i ferd med å gå og med dagens regnvær vil flere vann være isfrie til hælja og da er det lurt å være utpå for den som ønsker kontakt med de virkelig store!!!     

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:616
elgmøte
 

05.05-2017
Invitasjon til elgmøte.

Som tidligere annonsert på denne siden inviterer Engerdal gjellstyre alle interesserte til møte om elg i Tune Samfunnshus mandag den 15 mai kl 19:00.
 
 


Foto: Arkiv/Ole Opseth.
Protokoll
 

05.05-2017
Protokoll

Protokollen fra styremøte i i Engerdal fjellstyre den 3. mai kan du nå lese her. Du kan lese alle protokoller fra og møtepapirer i forkant av fjellstyremøtene under menyknappen "Styrearbeid". 
 
Neste fjellstyremøte er den 31 mai kl 19:00.
 
 

Foto: Arkiv/Lars Erik Pettersen.
Rype i vårdrakt
 
04.05-2017
Sjefen på Ulvåberget.

Forrige dagen møtte jeg sjefen på Ulvåberget. Rypesteggen satte seg på høyeste toppen og så ned på inntrengeren som forstyrret han i arbeidet med å forføre rypehøna. Forhåpentligvis gikk forføringa bra trass forstyrrelsen slik at det blir et rypekull på Ulvåberget i sommer.

Foto: Bjørnar Johnsen
utlysning sommervikarer og engasjementstilling 2017
 

28.04-2017
Utlysning av sommervikarer og engasjementstilling.
Engerdal fjellstyre bruker, dersom økonomien tillater det og det ellers er behov, å ansette sommervikarer. Det kommer vi til å gjøre for kommende sesong også, og søker derfor etter sommervikarer. Sommervikarene utfører de daglige gjøremål i fjellstyret i forbindelse med ferieavvikling. Tradisjonelt er det mye oppsyn knyttet til fiske og ulike skjøtselsoppgaver på statsallmenningen, men også ulike administrative og kontorrelaterte oppgaver.
 
 
Fjellstyret har også økt sitt tjenestesalg til SNO i barmarkssesongen 2017, og har behov for å knytte til seg en snekkerkyndig ekstrahjelp med kompetanse innen skjøtsel i vernede områder.
 
 
Felles for begge stillingene er at det er søknadsfrist 10 mai. 
 

Foto: Arkiv
innkalling til fjellstyremøte
 

28.04-2017
Innkalling til styremøte i Engerdal fjellstyre.

Neste fjellstyremøte der onsdag den 3 mai kl 08:00 på Skrivargarden, Drevsjø. Innkallingen kan du lese her. 
 
 
 
 
 

Foto: Arkiv/ Ole Opseth
ID:611
protokoll fra forrige møte
 

28.04-2017
Protokoll fra forrige møte

Protokoll fra forrige møte er nå klar og kan leses her. I møtet ble regnskapet og årsmelding for virksomhetsåret 2016 godkjent. 
 
 
 
 
 

Foto: Arkiv/Ole Opseth
ID:610
Navn på menypunkt
 

26.04-2017
Elgmøte 15 mai.

Fjellstyret har gleden av å invitere alle elginteresserte til møte i Tune samfunnshus på kvelden den 15. mai. Vi kan by på en riktig godbit i form av lysbilder av store elgokser presentert av naturfotografen Bjørn Brendbakken. Dessuten kommer programmet til å omhandle statistikk fra tidligere års elgjakt, tanker foran årets jakt og andre aktuelle temaer. I år er siste året i gjeldende 4-årsperiode for jaktlagene på statsallmenningen. Om ett år blir det ny søknadsrunde med trekninger. I tillegg skal fjellstyret revidere sine bestandsplaner til vinteren. Det betyr at vi gjerne tar imot tanker og innspill, gjerne under møtet men også både før og etter. Det blir kaffesalg med hjemmebakte kaker fra nærområdet. Mye å glede seg til altså. Møtet er åpent for alle. Vi kommer tilbake med flere påminnelser og oppdatert info.
 
De som vil ta en forhåndstitt på bilder tatt av Bjørn Brendbakken kan gjøre det her: Galleri Snøhetta
 
 
 

Foto: Arkiv/Arvid Arvidsson
ID:609
Kultivering i Roasten
 
25.04.2017
Kultivering i Roasten

De to Roastsjøene i hjertet av Femundsmarka har blitt viet mye kultiveringsinnsats opp gjennom årene. Siste skudd på stammen er fettfinneklippet settefisk. Sjøene er over mange tiår tilført et stort antall settefisk av røye, uten at en sikkert vet effekten av dette. Hvor stor andel av bestanden er settefisk? Hvordan påvirkes den naturlige bestanden av utsettingene? Blir fisket bedre av kultiveringen? Dette er spørsmål en kan stille seg. Som et ledd i jobben med å utføre best mulig kultivering vil nå all utsatt røye i de to sjøene bli fettfinneklippet. For å ha nytte av dette, er vi selvsagt  også avhengige av at fiskere har øynene åpne og forteller oss om fettfinneklippet røye som fanges i årene som kommer.  

Foto: Tore Stengrundet
ID:608
ørretfangst
 
24.04-2017
Fin ørretfangst!

En ivrig storfisker fra Elverumstraktene sendte dette bildet fra morgenens fiskeøkt i Engerdal. Trill rund fjellørret i flott kvalitet som skulle saltes og varmrøkes, et herremåltid for en ivrig fisker. Hvor i Engerdaln fangsten er tatt er en godt bevart hemmelighet, men isen er fortsatt bra og til hælja er det langhelg og muligheter for gode fiskefangster på isen, og fine turer på skaran om det flotte vinterværet fortsetter med kuldegrader på natta.  

Foto: Helge Minken Bogsveen
ID:607
Påskestemning på Litlj Vonsjøen
 

24.04-2017
Påskestemning på Litlj Vonsjøen

Vi fikk noen flotte bilder fra Kenneth Østreng som har hatt noen fine dager i Femundsmarka med familien.
 
Selv om det begynner å tære på snøen mange steder, er det fortsatt mulighet til å gå på ski og fiske på isen i Femund Engerdal. Men det anbefales uansett å utvise stor forsiktighet og sjekke isen på denne tiden av året. Det er de større, lavereliggende sjøene som blir fortest dårlig. Men det er store lokale variasjoner. Spesielt forsiktig må man være rundt bekke- og elveos, rundt steiner ol. Mange steder er det også varmehull.
 

Foto: Kenneth Østreng
ID:606
Inspirasjon til ny fiskehelg
 
21.04.2017
Inspirasjon til ny fiskehelg

Etter påsken har vårprosessene stått helt stille og skiføre og isfiskeforhold er ganske nøyaktig de samme som for ei drøy uke  siden. Som inspirasjon til helgas friluftsaktiviteter byr vi på noen bilder fra påsken i Femundsmarka. Bildet til venstre viser Per Magne Kirkbaks fine fangst fra Litjvonsjøen. Etter Kirkbak og de fleste andre kjennere av markas smak er det denne sjøen som huser Femundsmarkas fineste røye. Fisk nummer to fra høyre skal ifølge Kirkbak være et prakteksemplar av ekte Litjvonsjørøye, med kvite sider og lyserosa buk. De tre andre bildene viser også prakteksemplarer av sitt slag og bør virke forlokkende på alle som liker friluftsliv med eller uten kjølebag.  
Skadefelling ulv
 
21.04-2017
Ulv felt på skadefelling

Denna tispevalpen ble felt i søndre Bjønnberga av SNO i dag fra helikopter. Den oppholdt seg innenfor Elgå Reinbeitedistrikt sitt område og Miljødirektoratet ga derfor skadefelling på den. Spor etter ulven ble funnet i Jonasåsen i går kveld og sporinga fortsatte derfra i dag. Det frøys på i natt og ulven hadde gått oppå skaran i natt og det var problematisk å følge sporet. Vidar Trøen, reingjeter og meget dyktig sporer, fant utsporet som gikk sørover mellom Bjønnbergene. Etter ytterligere sporing ble ulven støkt i dagleie og helikopter ble tilkalt. Fra helikopteret letta fra Båtvika ved Sorken til ulven ble felt gikk det 11 minutter.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:604
Nye bruer over Grøtåa
  
 
21.04.2017
Nye bruer over Grøtåa

For å krysse Grøtåa nedstrøms Krokethåen har en de siste årene måttet balansere på glatte, lavtliggende, halvråtne og fåtallige stokker. Med tung sekk og fossende kaldt vann er det neppe særlig fristende med et bad, så nå er tre av de fire bruene, eller kloppene om du vil, byttet ut med nye. De nye er høytliggende, mindre glatte, alt annet en råtne, ligger tre i bredden og er til og med delvis utstyrt med rekkverk. God tur over Grøtåa til alle sommerturister!  

Foto: Tore Stengrundet
ID:603

Barking           Frakt           Bru      Tre generasjoner
Ulvetrafikk
 
20.04-2017
Ulver i farta.

Påskeaften ble det observert en ulv på Engersjøen som vandret nordover og tok av fra sjøen og gikk videre nordover på vestsia av dalbunnen. Første påskedag var den i Kvitvordlia og der har den vært fram til i går kveld da den var i nærheten av Engerdalssetra Dette er en tispevalp fra Osdalsflokken som er radiomerka og det er normalt at valpene er ute på vandring nå, blir spennende å se hva denne ulven gjør dagene framover.
 
Det har vært en umerka ulv rundt Sølen de siste dagene som i går ble sporet i retning Sømåkvolvet og snøfallet på mårran i dag med vind gjør det vanskelig følge sporet på denne ulven. Er det noen som oppdager spor som kan være ulv er rovviltkontakt i Engerdal, Bjørnar Johnsen 97063383 takknemlig for meldinger om det. 

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:602
fjellstyremøte april
 

19.04-2017
Styremøte i Engerdal fjellstyre.

Det er styremøte i Engerdal fjellstyre den 25 april kl 09:00 på Skrivargarden på Drevsjø. Fullstendig innkalling og saksframleggene kan du lese om du klikker deg inn på linkene under.
 
 
 
Innkalling.
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto: Ole Opseth.
ID:601
Ørrettfangst
 
14.04-2017
Flott Femundørrett.

Reingjeter Vidar Trøen fikk endelig en fridag i påsken han er godt kjent rundt Sorken og veit hvor fisken står, og  det gikk ikke lenge før denna flotte ørretten på 1,1 kg var på isen. Sjøl om det ikke ble mer fangst på Vidar var det en fin dag ute på isen i finværet i dag.

Foto: Vidar Trøen
Røyefangst
 
13.04-2017
Kilosrøye fra Volsjøen!

Traff denne trivelige hunden på Volsjøen i et noe ruskete påskevær i dag som passet på denne fine røya. Fiskeren var meget godt fornøyd med dagens fangst ei røye på 1,1 kg i god kondisjon. Var generelt dårlig bitt på fisken i dag ifølge dem som ble kontrollert for fiskekort, men som bildet viser er det muligheter bare man er utpå.
 
Møtte denne Sømådølen i går så husk vikeplikten for fotgjengere.       

Foto: Bjørnar Johnsen
saltsteiner
 

12.04-2017
Saltsteiner og Skrantesjuke.

I vår populære serie der vi minner om lover og regler, har vi i dag kommet fram til hva som gjelder for saltsteiner. Våren er en tid da mange jegere tradisjonelt har benyttet skareføret til å frakte ut saltsteiner til viltet. Både skareføret og det å sette ut saltsteiner ble det som kjent slutt på sist sommer, etter at det var påvist skrantesjuke (CWD) hos både rein og elg i Norge. Forbudet er hjemlet i en egen forskrift som Mattillsynet har ansvaret for. Forskriften innebærer foruten at det ikke er tillatt å sette ut saltsteiner lenger, også et forbud mot foring av hjortevilt. Det ble sist år iverksatt strakstiltak med en omfattende prøvetakting. Etter over 11 000 analyserte prøver er det påvist skrantesjuke hos 3 reiner i Nordfjella og 2 elger i Selbu. Det er ikke helt den samme varianten av CWD på de to elgene fra Selbu som det er på reinen i Nordfjella. For reinen i Nordfjella er det nå snakk om å skyte alle dyra i dette området i et forsøk på å hindre spredning. Skrantesjuke er uten unntak dødelig for hjorteviltet. Dersom du påtreffer døde eller sjuke elger og rein, ber vi om du melder ifra, enten til oss eller direkte til Mattillsynet. På Mattillsynets temasider kan du forøvrig finne mye informasjon om skrantesjuke. De som har planer om å sette ut saltsteiner framover kan altså glemme dette. Vi anmoder også at de som har rundballer liggende som i praksis fungerer som foringsplasser for elg og rådyr, sjøl om ikke dette er hensikten, om å rydde opp og lagre disse på et sikrere sted.

Foto: Ole Opseth.
Jervuttak
 
12.04-2017
Uttak av jervevalper.

I Femundsmarka er det ikke uvanlig å komme over jervespor og denne langtraveren hører hjemme der. Femundsmarka er også et viktig tamreinområde og når jerven yngler rett i nærheten av kalvingsområdet for reinen blir det erfaringsmessig store tap av reinskalver til jerven. Miljødirektoratet bestemte derfor rett før påske at det skulle forsøkes med et hiuttak på denne yngleplassen som et forebyggende tiltak for å begrense jerveskadene i kalvingslandet for reinen. SNO utførte oppdraget og to valper ble avlivet.   

Foto: Bjørnar Johnsen
Førerapport
 
07.04 - 2017
Førerapport

Vi får mange henvendelser om dagen med spørsmål om føret, noe som er fullt forståelig med tanke på det varme været som har "herjet" med snøen de siste par ukene. Det har gått utrolig mye snø, og det er mange barflekker både i skogen og i fjellet. Men ingen grunn til panikk, det er fortsatt fullt mulig å få seg en skitur i påsken. Føret kan variere gjennom døgnet, litt avhengig av nattetemperaturen spesielt. Det er ofte brukbart føre på formiddagen og veldig løst og bløtt utover ettermiddagen. Men det kan se ut som det blir noe kaldere uti uka, og da kan det bli riktig så fin skare. Når det gjelder isene så virker det som de stort sett er bra, men selvfølgelig så ser vi at det begynner å gå opp enkelte plasser. Så en må bruke hue og være litt observant, vår-isen kan være lumsk. Elver, åer og bekker har stort sett gått opp, og det kan være mye vann i søkk i terrenget og på myrer. Her er langtidsvarslet for Drevsjø. Det er ei fin tid nå, med mye  som skjer i marka. Mange trekkfugler har allerede blitt sett i traktene, og flere vil dukke opp i dagene og ukene som kommer. Vis hensyn til viltet og husk båndtvangen. Vi vil med dette ønske dere noen nytbare dager og en riktig God Påske! Her er et par bilder fra Femundsmarka den siste uka: Grøtådalen

Foto: Jan Nordvålen
Ørntatt hare
 
04.04-2017
Villmarksopplevelse i hyttegrenda!

Arne Eliassen som har hytte øverst i Ulvågrenda sendte denne artige opplevelsen til fjellstyret:

Hei

Har hytte øverst i Ulvåberget hyttefelt.

Natt til, eller tidlig morgen, søndag 26.03 hørtes et skrik utenfor hytta. Da jeg sjekket dagen etter lå en død hare der med tydelige spor av vinger i snøen. Det var kun spist litt av brystet. Satt opp viltkamera for å se om noe ville dukke opp.

Dro hjem på mandag 27 uten at noe hadde skjedd.

Da jeg kom opp til Ulvåberget torsdagen etter sjekket jeg kameraet. Etter å ha gått i gjennom mange bilder av kråker, skjærer, ekorn og meiser dukket jegeren frem.

Utrolig å ha slikt 30 m fra hytteveggen. Da må man kunne si at en har hytte i villmarka. Her er bilde av ørna som tok haren.Foto: Arne Eliassen
Røyefiskere
 
04.04-2017
Fornøyde fiskere!

Ingrid og Ole Einar som er ivrige fiskere var på teltur i Femundsmarka i hælja og jammen ble det fisk i finværet også. Var litt grått på lørdagsmårran men etterhvert kom sola og det ble utrolig varmt og fint å være ute selv om fisken ikke beit hele tia. Det var nok ikke like greit å komme seg hjem på søndagen når all snøen var bløtna opp og skia fulgte bakken godt under snøen. 

Foto: Jervemannen
Ryper
 
04.04-2017
Vår i Femundsmarka!

Det begynner å våres i Femundsmarka og dette rypeparet ser ut til å ha finni hverandre. Det er ikke vanskelig å finne barflekker for en rast i sola og fortsetter mildværet blir det en utfordring å finne nok snø til skituren i påsken. Er en del områder med lite snø så det beste skiparet bør nok ikke være med hvis man er redd for riper under skia. Mulig det er en jerveyngling i Femundsmarka og dette bildet er fra en mulig yngleplass som ble sendt fra et viltkamera i natt. Er det noen som oppdager mye jervespor i et område er rovviltkontakt Bjørnar Johnsen interessert i opplysninger om det.    

Foto: Bjørnar Johnsen
Røyefiske
 
31.03-2017
Fiskebitt i Femundsmarka!

Traff to fornøyde karer i Kraslan på tirsdag denne uka. To fine røyer var allerede på isen og den største som selvfølgelig var atskillig større enn de to på bildet hadde sliti sena og hadde jeg kommet fem minutt tidligere hadde jeg nok hørt noen saftige uttrykk. De fornøyde fiskerne hadde leid storbua som Olav Riseth har i Kraslan. Bua til Olav er veldig koselig og intim, men bua er såpass liten så når to stykker er inni bua samtidig må man gå ut for å skifte mening.
 
Det nærmer seg våren og disse to hissigproppene her hadde et oppgjør i dag tidlig på Åsen ovafor Hylleråsen.    

Foto: Bjørnar Johnsen
fiskbett
 

28.03-2017
Fiskbett.

Med lysere dager og varmere vær blir det også triveligere å tilbringe tid utendørs. Og det er absolutt på tide å prøve fiskelykken. Helgas mildvær gjorde at det kom fram litt vann oppå en del iser, men det er utsikter til at dette fryser ihop og da er det knallforhold de fleste steder. Vi håper på skareføre i tillegg, så blir det lett å ta seg ut til de fleste gode fiskeplassene i tiden som kommer. Siste uka har vi registrert en del som har prøvd fiskelykken litt rundt omkring på allmenningen. Litt varierende forhold, men oppsynet rapporterer at det er tatt litt fisk den siste tida. Vi anbefaler så absolutt å komme seg ut nå og gjøre et forsøk.
 
Vi selger nå vårt fiskekort digitalt, både hos våre forhandlere og direkte på nettet. Fiskekort får du kjøpt her. Stikker du innom en lokal forhandler får du gode fisketips i tillegg. Det er også flere (f.eks Joker Drevsjø, PA Røsten i Elgå, Sømådalen Landhandel og COOP Marked i Engerdal) som selger bra fiskeutstyr, mark, maggot og det du ellers trenger av turutstyr og proviant.
 
 

Foto: Ole Opseth.
småviltjakta 2017.
 

28.03-2017
Småviltjakt 2017.

Dersom du lurer på om du er for sent ute for å søke på rype og skogsfugljakt hos oss, kan vi berolige deg med at det er du ikke. Vi kommer ikke til å ha forhåndssalg nå, men vil ta stilling til hvorvidt det skal åpnes for jakt på ryper og skogsfugl, antall kort og eventuelle fangstbegrensinger etter at vi kjenner resultatet fra takseringen som gjennomføres i august. Vi regner med å kunngjøre opplegget for fuglejakta ca den 23 august. Vårt inntrykk fra i vinter er at det ser oppløftende ut, men at det er mye som skal klaffe ennå før vi kan si noe om det blir et bra år eller ikke.
Forøvrig passer vi på å nevne at du fortsatt kan jakte rev og vi selger kort for smårovvilt på Inatur.no. Vi regner med å legge ut vårt kort for hare og andre jaktbare småviltarter utenom ryper og skogsfugl for kommende sesong i løpet av april.
Fjellstyrets opplegg for småviltjakta 2017 og trening av jakthunder kan du lese her.

Foto: Arkiv
Navn på menypunkt
 

28.03-2017
Småviltjakt 2017 Heggeriset- Hylleråsen viltstellforening.

Heggeriset-Hylleråsen viltstellforening minner om søknadsfrist for småviltjakt er den 15 april. Interessenter sender en søknad på e-post til styreleder Jon Inge Tollefsen: joningetollefsen@hotmail.no. Husk å oppgi fullstendig navn, adresse, e-post og telefonnummer samt ønsket periode. Det er årsmøtet den 15 april som bestemmer det endelige opplegget for jakta, men i utgangspunktet er det tenkt at opplegget blir som sist år.
 
 

Foto: Arkiv
Flotte forhold i marka
 
23.03 2017
Flotte forhold i marka!

Helga står for døra, og alt tyder på ei flott helg værmessig. I våre trakter er det fortsatt veldig vinterlig, og flotte forhold for den som ønsker å bruke helga på den slags aktiviteter. I skogen kan det være noe løst i flekkvis, men i fjellet og i mer åpne områder ellers bærer det fint. Det kan være noe hardt og isete på vindutsatte plasser. Forholdene på isene er også stort sett veldig fine, lite snø på isen og veldig lite overvann. Kan imidlertid finnes noe overvann på lavereliggende sjøer og tjern i skogsmarka. Isen er stort sett sterk, men en skal begynne å være obs på at det så smått har begynt å åpne seg noen steder i sund og inn- og utos. De fiskerne vi har snakket med de siste dagene kan rapportere om varierende fangster såklart, men vi har sett både stor fisk og mange fisker på isen den siste uka. Så mulighetene er der for den som vil prøve. Så benytt helga til å komme deg ut! Skulle vinden bli for sterk så kan du kanskje søke ly i en av fjellstyrets åpne buer som er forsynt med ved, slik at du kan varme deg og koke deg en kaffeskvett. God tur! Her er noen bilder fra den siste uka: Storbekkfjellet
 

Foto: Jan Nordvålen
Reinskalv drept
 
23.03-2017
Reinskalv drept.

En reinskalv ble funnet drept i Storsteindaln mellom Revlingsjøa og Forborgen. Hodet var nesten bitt av og kalven var slept avgårde 30 meter etter at den var drept. Rovviltkontakten for SNO i Engerdal, Bjørnar Johnsen var og så på den dagen etter og da var hodet borte og alle spor etter jerven hadde blåst igjen. Antar det er jerven som har drept denna reinskalven

Foto: Bengt Danielsen
protokoll
 

20.03-2017
Protokoll fra møte 15 mars.

Protokollen fra styremøtet den 15 mars ligger nå klar under knappen Styrearbeid. 
 

 
 
 
 
Foto: Ole Opseth
Fjellstyremøte 15 mars
 

09.03-2017
Styremøte i Engerdal fjellstyre.

Det er styremøte i Engerdal fjellstyre den 15 mars kl 19:00 på Skrivargarden på Drevsjø. Fullstendig innkalling og saksframleggene kan du lese om du klikker deg inn på linkene under.
 
 

 
Foto: Ole Opseth
bra tid for revejakt
 

09.03-2017
Bra tid for revejakt.

Vårt inntrykk er at det skytes færre rev i vinter. Grunnen til det kan være flere. At bestanden er litt lavere enn tidligere år er nok en årsak. Dette kan i sin tur medføre at jegerne ikke lykkes i samme grad som tidligere år. Det kan også være slik noen venter med å komme til oss for å registrere reven i påvente av det skal bli flere å vise fram. Fjellstyret har som kjent stimulert til beskatningen av smårovviltet gjennom sine viltstellmidler. To som har hatt suksess siste tiden er Alf Og Rosita på Kvilten. Tålmodig vakjakt har resultert i 3 rever. Det kan derfor være lurt å benytte tiden som er igjen av jaktsesongen til å beskatte smårovviltet. For ordens skyld minner vi om at jakttiden på mår og røyskatt går ut den 15 mars, så til uka må mårfellene spennes ned. Kråke kan du jakte ut måneden, mens for korp og skjære er jakttiden over. Vi tilbyr et eget kort for jakt på smårovvilt som du kjøper på Inatur.no.  

Foto: Ole Opseth
påkjørt rådyr
 
03.03-2017
Viltpåkjørsler

Bildet til venstre viser et ihjelkjørt rådyr fra Femundsundet som ble påkjørt natt til i går. Det var en drektig geit. Det er all grunn til å minne bilister om å senke farten - det er det beste tiltaket mot viltpåkjørsler. Det som er ekstra tragisk i dette tilfellet, er at sjåføren unnlot å melde fra om ulykken, noe som er et brudd på Vegtrafikklovens § 12. Hendelsen er derfor rapportert til politiet. Kommunens viltansvarlige, Tommy Nygård, sier at det nå har vært to slike episoder siste tiden. For den som er i tvil om hva en skal gjøre i slike situasjoner så skal politiet kontaktes (02800) umiddelbart. Et annet viktig grep er å merke plassen der ulykken har skjedd. Dette kan gjøres ved å feste f.eks en plastpose/merkebånd på nærmeste brøytestikke eller tre intill veien der dyret forsvant (dersom det gjør det). Dette letter arbeidet til den som skal gjøre ettersøket. I Engerdal er det følgende personer som gjør ettersøk etter trafikkskadd vilt: Tommy Nygård ( Leder i Fallviltgruppa tel 400 24 901), Eskil Herfindal (tel 950 37 524), Odd Sømåen (tel 909 88 491) og Terje Stolt (tel 959 81 813).
 
 

Foto: Rune Risbakken.
Isfiske
 

23.02-2017
Isfiske

Den eminente fiskeren Tore Rydgren var på Nordersjøen denne uka og selvfølgelig ble det fangst:)
Det meldes om varierende fiskebett rundt omkring nå, men det er absolutt mulig og få noen fine fangster. I morgen og lørdag er det meldt flott vær med fine temperaturer, så pakk sekken, smør på solkremen og prøv lykken du også! Kanskje du vil dele noen flotte biler fra helgas tur med oss? 
 
Fiskekort og hytter finner du på inatur.no eller hos våre fiskekortforhandlere. Mange av dem har også fiskeutstyr og meitemark/maggot. Alle har gode tips for turen:)
 
Skitt fiske!

Foto: Tore Litlere Rydgren
Kvisleflået
 
17.02-2017
Ljørbuene på Kvisleflået.

Har vært en runde på Kvisleflået i dag og sett om de 5 åpne ljørbuene som ligger idyllisk til innenfor naturreservatet. Buene er enkel standard uten gulv og med et åpent ildsted midt i løa, er lurt å ta av takluka før man fyrer opp og stenge døra for å få trekken til gå opp gjennom luka. Fjellstyret vedlikeholder ljørbuene og sørger for at det er ved i buene. Alle er velkomne til å bruke ljørbuene for å koke seg en kaffekjele eller ta en overnatting på brisken, er noe trekkfult så det kreves bra sovepose. Er kjempefint skiføre på Kvisleflået nå så en hæljetur på Flået anbefales. For den som ikke er så kjent så ligger Kvannjotbua langs østveien akkurat innafor grensa for naturreservatet. Rønningsodden ligger lenger innover østveien ned mot Brenna ikke så langt fra Styggdalssetra. Bjøråskrokbua ligger på nersia av Lortsetervein ved Vesl Kvisla ikke så langt fra Hovdroa. Rett sør for denne bua ligger Veslkjølbua som ligger i kanten av Storkjølen. Siste Ljørbua ligger rett på nersia Lortseterveien føre Lortsetra og har navnet Pikkrøvbua uten at jeg skal spekulere i hvorfor den heter det.     

Foto: Bjørnar Johnen
Navn på menypunkt
 

17.02-2017
Opplegg for småviltjakta 2017.

Fjellstyret vedtok på sitt møte sist tirsdag opplegget for småviltjakt for jaktsesongen 2017/18. Kort og godt er opplegget det samme som sist år. Det vil si at fjellstyret har ikke vedtatt forhåndssalg av jaktkort for ryper og skogsfugl nå, men venter til takseringsresultatet er klart i august med å bestemme hvordan opplegget blir for jakt på ryper og skogsfugl. Det betyr at som sist år er det ingen søknadsfrist å forholde seg til nå i april, men så snart vi har bestemt et opplegg i august vil vi kunnegjøre det på vår hjemmeside.  Med bakgrunn i siste års tetthet og produksjon har fjellstyret vedtatt at det ikke vil bli tildelt kort til turistbedrifter for kommende sesong. For den som ikke jakter skogsfugl og ryper, altså annet småvilt som hare, endre, duer m.m., så er det ingen antallsbegrensinger i korttilbudet. Vi vil legge ut våre kort for salg hos kortselger og på Inatur.no ca 1 april. For den harde kjeren som kun klarer seg med et jaktkort for smårovvilt vil opplegget bli videreført i forhold til salg av slike. Det samme gjelder kort for trening av jakthunder.
 
Opplegget for småviltjakta 2017 (korttyper, priser, tider, trening av hunder m.m.) kan du lese her.
 
Vedtaket kan du lese i møteprotokollen, se sak under.

Foto: Arkiv
Navn på menypunkt
 

17.02-2017
Protokoll fra fjellstyremøte.

Protokollen fra tirsdagens fjellstyremøte er klar. Som vanlig finner du den under knappen styrearbeid.
 
Neste fjellstyremøte er den 15 mars, og da vil bl.a. søknadene om midler fra årets bidragsbudsjett bli behandlet. Ved fristens utløp var det innkommet 15 søknader, noe som viser at det er mange på statsallmenningen som holder på med spennende prosjekter og gode allmennyttige formål. 

Foto: Ole Opseth.
Fjellvettregler
 

15.02-2017
Nye fjellvettregler

Det er rene påskestemningen hos oss om dagen, skisporene ligger oppkjørt og fin som trikkeskinner til fjells og fisken lurer sulten under isen. Mulighetene for flotte turer og opplevelser er uttallige. Tiden vi har forann oss lurer mange opp av godstolen og ut i fjellet. I den forbindelse minner vi om de nye fjellvettreglene som kom i fjor, og som er verdt å ta med seg på turen. Med disse i sekken blir opplevelsen av turen enda større.
 
Fiskekort og hytter finner du på www.inatur.no.
 
Velkommen til oss, og god tur:)

Foto: Merète Trangsrud
Fjellstyremøte februar 2017
 

08.02-2017
Fjellstyremøte neste tirsdag

Årets første fjellstyremøte er neste tirsdag, den 14 februar. Innkalling og saksframlegg finner du som vanlig under knappen styrearbeid. Det er mange interessante saker på saklista denne gangen.  Fjellstyret skal uttale seg om avtaler vedr turstier, motorferdsel i utmark, spørsmål om avgiftsfritt feste, fornyelse av avtale om plasser for bikuber, søknad om fritak fra fiskekortavgift, leie av terreng for sporprøve, representasjon i Rendalen Renselskap, spørsmål rundt et tildelt bidrag for å nevne nesten alle. Rosinen i pølsa er nok allikevel at fjellstyret skal behandle opplegget for småviltjakt 2017. Som det går fram av innkallinga er første del av møtet et fellesmøte mellom de ansatte og styret. De som ønsker å overvære behandlingen av de ordinære fjellstyresakene kan innfinne seg på Skrivargarden fram mot halv elve -elvetia. 

Foto: Ole Opseth
Rådyrfellinger
 
06.02-2017
Rådyrfellinger 2016

En oppsummering etter høstens rådyrjakt. Generellt meget bra med rådyr og fellingsprosenten ble hele 59% som er uvanlig høyt for statsallmenninga. Med en økende gaupestamme ble kvoten redusert noe foran høstens jakt, men det ser ut til å være meget bra med rådyr mange steder fortsatt. Ser ut til å være mest gaupetrafikk nedi Engerdaln og Elvdalen, men det har også vært spor etter gaupe ved Lillebo i høst.  Til bukkejakta som er en avlysningsjakt var det veldig stor interesse og for første gang ble kvota på 13 bukker fylt i god tid før jakttia på rådyrbukkene var over. I ordinær jakt fra 1. oktober ble det utdelt 65 kort. Med bukkejakta ble det felt 46 rådyr (21 bukker, 12 geiter og 13 killinger). Det kom mye snø tidlig i november og da var det en periode med gode lureforhold for snikjegerne, de kortbeinte hundene derimot ble det veldig tungt for, men som bildet viser var det noen goddager i høst også! Her er en oversikt over tildelte og felt rådyr fra 1991.       

Foto:Bjørnar Johnsen
motorferdsel
 

02.02-2017
Motorferdsel i utmark.
I vår populære serie der vi minner om lover og regler for motorferdsel i utmark, har vi i dag kommet fram til motorferdselslovens § 10 om grunneiers samtykke. Denne innebærer at kjøring krever grunneiers samtykke, og at grunneier kan sett begrensinger eller gi anvisninger for kjøringen. I 2015 ble som kjent motorferdselsloven endret, og i denne prosessen ble det også gjort endringer i Fjellovens § 12 slik at det nå er fjellstyret som er gitt myndighet til å begrense eller forby motorferdsel på statsallmenninger. Tidligere er det Statskog som har tatt stilling i disse spørsmålene for statsallmenningen i Engerdal. Fjellstyret er sitt ansvar bevvist og fattet for et år siden et prinsippvedtak om hvordan en ønsker å håndtere disse sakene med grunneiers samtykke. Vi omtalte dette da, men siden det kan være underkommunisert viser vi til vedtaket igjen (sak 02.16). For å håndtere dette best mulig i tråd med de rammer fjellstyret har å forholde seg til, ønsker vi å gi grunneiers samtykke i motorferdselssaker på statsallmenningen. Dette gjør vi etter henvendelse og når det foreligger et dispensasjonsvedtak fra kommunen. Som det går fram av vedtaket vil kurante saker som omhandler §§ 3, 5 og 5a i motorferdselsforskriften kunne tas fortløpende. Dersom du har en disp etter §6 kan det ta noe lenger tid. Uansett er det slik at dersom du har en flerårig disp som gjelder fortsatt, anser vi at du har samtykke fra tidligere. Det er kun ved fornyelse du gjerne kan kontakte oss. Dessuten anser vi at skiløyper som ligger inne i den kommunale Skiløypeforskriften er godkjent av grunneier tidligere. Unntaket er nye skiløyper og skiløyper som omsøkes hvert år. Uansett, er du i tvil så ta kontakt, så skal vi hjelpe deg å rede ut saken.
Når vi først minner om forhold knyttet til motorferdsel passer vi også på å nevne det forhold at setervoll, engslått, kulturbeite, hustomt og skogplantefelt som ligger i utmark, er å regne som utmark etter motorferdselsloven. 

Foto: Ole Opseth
Smårovvilt felt
 
01.02-2017
Fangst av smårovvilt 2016

Engerdal jakt og fiskeadministrasjon har i mange år oppmuntret til fangst av smårovvilt gjennom en premieringsordning. Fjellstyret har støttet denne ordningen og dette er et tiltak for å bedre vilkårene for småviltbestandene, i tillegg har fjellstyret organisert nedgraving av slakteavfall fra elgjakta for å begrense mattilgangen for smårovviltet. Antallet felt rev på statsallmenninga har gått ned fra 101 til 91 siste året og har muligens en sammenheng med at det har vokst opp lite revevalper sommeren 2016. Nesten alle rever som ble skutt høsten 2016 var voksne rever og det har vært dårlig utbytte for åtejegerne høsten 2016. Åtejegerne i hele kommunen er veldig viktige for å begrense revebestanden over et større område. Som bildet viser blir det felt noen rever for drivende hunder også.  Felt rev fra 1992 til 2016 her. Interessen for å jakte kråkefugler som beskatter egg og kyllinger skulle gjerne vært større, men dette er en krevende jakt og spesielt ravn og kråker lærer fort og er vanskelige å få på skuddhold. Fangsten av mår hår gått nedover siste 3 årene. Her er en oversikt fra 1992 over felt smårovvilt på statsallmenninga.        

Foto: Bjørnar Johnsen
Digitalt fiskekortsalg
 

19.01-2017
Hvordan kjøpe fiskekort?

Vi minner om denne saken:
 
Fra nyttår gikk Engerdal Fjellstyre over til kun å selge fiskekort digitalt. Det vil i prinsippet si at kortene blir fylt inn digitalt istede for på blokk, men det vil ikke bety noen endring for våre brukere med unntak av at fiskekortkonvoluttene ved Snerta blir borte. Kortene kan fortsatt kjøpes hos forhandler i tillegg til på web og sms. Vi vil anbefale å handle fiskekort hos forhandlerne våre da de også sitter med en del lokalkunnskap og kompetanse som kan gi verdifulle tips for fisketuren:)
 
Årskort og fiskekort til utlendinger kan ikke kjøpes på sms og må derfor kjøpes hos våre forhandlere eller på web.
 
 
 
 
Kortet for Femundsmarka Nasjonalpark er et felleskort for hele nasjonalparken (både den delen som ligger i Engerdal og den som ligger i Røros). Dette kortet selges bare på SMS og på inatur.no, og gjelder kun innenfor nasjonalparkens grenser. Skal du fiske kun i Engerdal sin del av nasjonalparken, gjelder det vanlige fiskekortet for Engerdal som de tre andre linkene fører til.
 
Foto: Arkiv, Drevsjø Barnehage
Revemøte
 
17.01-2017
Resultater fra radiomerka rever torsdag 19. januar kl 19.00 på Drevsjø.

Det har de siste årene blitt radiomerket rever i Engerdaln. Det er høyskolen i Hedmark avdeling Evenstad som leder prosjektet med hjelp av Vidar Trøen og andre frivillige. Så langt denne sesongen har det ikke blitt merket noen rever dessverre. Prosjektet har flere revebåser som Vidar Trøen røkter og i tillegg er det revebåser rundt om i kommunen som det forhåpentligvis snart blir fanget noen rever i. Ut fra de revene som er skutt i høst og vinter er det veldig lite valper og det er en kjent sak at det er lettere å få valper i revebåsene enn voksne rever. På torsdagskvelden kl 19.00 vil Morten Odden, Thomas Willebrandt med flere vise fram resultatene fra forskningsprosjektet så langt. Det har kommet fram mange spennende resultater for den som er interessert i revens liv og områdebruk. Det er forsket veldig lite på rev tidligere så dette er ny og spennende forskning. Alle er hjertelig velkomne til en interssant kveld i møterommet på Skrivargarden på torsdagskvelden kl 19.00. Fjellstyret vil ordne kaffe.    

Foto: Bjørnar Johnsen
Ulvemerking
 
17.01-2017
Ulvemerking

På søndag ble det som kjent merket 6 ulver fra Osdalsflokken. Det ble leita etter flokken hele hælja og den ble først funnet på søndag og da var dem i Skjærbekkdaln. Skjærbekkdaln ligger i Elvdalen på vestsia av elva og det ble påvist revimarkeringer der i høst og dna bekrefta at det var Osdalsflokken som hadde markert revir der. Fjellstyret forvalter elgstammen i Elvdalen og med en ulveflokk i området må elgkvotene reduseres og det vil bli et økonomisk tap for fjellstyret. Ulven i forkant på venstre side av bildet er alfahannen som veide 53 kg.

Foto: Bjørnar Johnsen
God helg
 
13.01-2017
God helg!

Det er kaldt, men veldig fint ute nå. Isene begynner å bli stabil gjevnt over og vi har bra med snø. De kalde tempraturene ser ut til å vedvare over helga, for så å avta litt ut i neste uke. Vi anbefaler en tur ut i måneskinnet!
 
God helg:)

Foto: Merète Trangsrud
Sett elg resultater
 
11.01-2017
Sett elg resultater.

Fjellstyret forvalter elgstammen på statsallmenninga etter en godkjent bestandsplan med målsettinger for elgstammen. For å nå målsettingene er det viktig og vite mest mulig om størrelsen og sammensetningen i elgbestanden og det beste verktøyet til det er sett elg skjemaene, som jaktlagene fyller ut samvitighetsfullt for hver jaktdag. Får da en oversikt på hvordan elgstammen var sist høst og sammenligner det med tidligere års resultater. Tallene for sett elg pr dag viser en nedadgående tendens sør for Drevsjø mens det nord for Drevsjø er motsatt, men fremdeles blir det sett mest elg sør for Drevsjø pr dag, se diagrammet her. For den som vil studere sett elg talla på jaktfeltnivå sist høst ligger det her. Målsettingen for sett ku pr okse er at det er mellom 1,5 - 1,8 ku pr okse ut ifra sett elg skjemaene. Her ble det store forandringer ut ifra høstens tall som var overraskende, se diagrammet her.
 
 

Foto: Bjørnar Johnsen
hjort aspneset
 

06.01-2017
Hjort på Aspneset.

De som følger med litt på vår hjemmeside og fjellstyrets saker gjennom forrige år, har sikkert fått med seg at det er 2 brukere på statsallmenningen som er i gang med å etablere hjorteoppdrett. Hos Åse og Gudmund Waldal på Aspneset på Lillebo er nå de første hjortene på plass. Hittill har det ankommet 6 dyr. I løpet av året er det planer om innkjøp av flere dyr, og til våren er det ventet kalver. Martin Waldal jr. på gården Valdalen er den andre som har konsesjon for oppstart av hjort. Hans søknad om tilleggsjord, som fjellstyret stilte seg positive til, ligger nå som følge av klagebehandling hos Landbruksdirektoratet for behandling. Hjorteoppdrett er en ny næring i Engerdal og det er derfor en positiv og spennende satsing som gjøres på de to gårdene. Den som har øynene med seg når en kjører forbi Lillebo har ihvertfall sjansen til å få sett hjorten på Aspneset, i tillegg til elg og rådyr. 

Foto: Ole Opseth.
faktaark Fiskenær
 

02.01-2017
Fangststatistikk.

Gjennom vår tilknytning til Fishspot er Engerdal Fjellstyre deltager i et prosjekt kalt FISKENÆR. Prosjektet har gjennomført en analyse av fiskerapporter. For Engerdals del har det kommet inn 739 fangsrapporter fra personer som har fisket her i sommer. I og med kortområdet er stort er det ikke skilt mellom ulike områder. Derfor får en et sammensatt bilde av fangstene. Konklusjonen er at det er en relativt høy andel av fanget harr og ørret som er under 30 cm. Allikevel har visse områder i Engerdal en høy andel stor fisk.  Generelt viser undersøkelsen at det er stor variasjon i hvor det fås mye fisk, men at det er større sjanse for å få stor fisk i elver med fangstbegrensinger.
 
Vi takker dere fiskere for rapportering. Dette gir verdifull informasjon for forvaltningen av fisket i Engerdal, og utformingen av fiskeregler. Hittill har det ikke vært så vanlig at en har et system med fangsrapportering for sportsfiske i ferskvann, men vi tror det kommer til å bli mer vanlig i framtiden.
 

Foto: Prosjekt Fiskenær/utklipp fra faktaark.
Protokoll fra desembermøtet
 

02.01-2017
Protokoll fra fjellstyremøte den 20. desember.

Protokollen fra fjellstyrets møte den 20 desember er nå klar, og du kan lese den her eller under knappen "Styrearbeid" på denne siden. Tradisjonen tro ble Driftsbudsjett og Bidragsbudsjett for 2017 vedtatt. Bidragsbudsjettet kan du lese om i foregående sak på denne siden. I tillegg ble det avgitt høringsuttalelse i saker gjeldende grunndisponeringer og spørsmål om ekstra tilskudd til sikfiskere ble behandlet.

Neste styremøte er den tirsdag den 14. februar. Møteplan for 2017 finner du under knappen "Styrearbeid".

Foto: Ole Opseth/Arkiv
bidragsbudsjett 2017
 
02.01-2017
Bidragsbudsjett 2017.
På fjellstyremøtet den 22 desember ble det vedtatt Bidragsbudsjett for 2017 (sak 90.16). Dette er tilskudd Fjellstyret gir til næringsformål og allmennyttige formål. Bidragsmidlene stammer fra overskuddet i fjellkassa, og ramma for årets budsjett er kr 656 000,-, hvorav kr 482 000,- er tiltenkt næringsformål og kr 174 000,- er tiltenkt allmennyttige formål m.m. Sammen med ubenyttede midler fra sist år er det tilsammen disponibelt kr 735 000,- for bidragsåret 2017. Har du en bra plan for å utvikle din næring, eller har du et allmennyttig formål som sårt kunne trenge en slant fra fjellstyret, er tiden nå inne for å sende en søknad. Bidragsbudsjettet 2017 inneholder regler for tildeling og søknadsprosedyre. Søknadsfristen i år er den 1. februar.
 
Bidragsbudsjett med regler for 2017 finner du her eller trykker på knappen for bidragsbudsjettet under "Styrearbeid" i menyen. 

Søknaden sendes enten elektronisk til post@engerdal-fjellstyre.no, eller som vanlig brevpost til Engerdal fjellstyre, Hyttveien 45, 2443 Drevsjø. 

Foto: Ole Opseth
God Jul!
 
23.12 -2016
Fjellstyret ønsker God Jul!

Året går mot slutten, og fjellstyret er i ferd med å runde av gjøremålene før jul. Kontoret vil blir stengt for henvendelser f.o.m 23.12 og vi er på plass igjen den 2. Januar. Fjellstyrets ansatte vil med dette ønske alle en riktig God Jul og et Godt Nytt År!
 

Foto: Jan Nordvålen
Elgpåkjørsel
 
19.12-2016
Elgpåkjørsel Drevsjø

På fredagskvelden ble denne elgkalven påkjørt ved Drevsjø og fallviltgruppa måtte rykke ut og avlive kalven. Elgen dro til skogs og Vidar Trøen som har spesialkunnskap på å ta seg fram i løsnøen, vurderte kalven så skadet at den ble avlivet. En Toyota Landcruser er hard kost for en liten kalv med slaktevekt på 59 kg. Er stadig vekk påkjørsler om dagen på det glatte føret, og ekstra ille går det utover reinsdyra som er veldig glad i strøsanda som det er litt salt i for at det ikke skal fryse.
Nå er det bare noen dager igjen av elgjakta på den private delen og forrige hælj fylte Volskaftet kvoten med en kalv. Kalven ble skutt under ei tokalvsku og denne kua halter kraftig på det ene frambeinet. Fallviltgruppa er interessert i opplysninger om denne kua framover og ser den ut til fortsette å halte kraftig vil det bli vurdert å avlive kua og kalven.  
 

Foto: Bjørnar Johnsen
fjellstyremøte 20 des
 

14.12-2016
Fjellstyremøte 20 desember.

Årets siste fjellstyremøte blir på Skrivargarden den 20 desember kl 10. På saklista rett før jul finner vi tradisjon tro både Drifts- og Bidragsbudsjett for 2017. I tillegg er det en sak om en boligtomt i Buvika, avgiftsfri rett til å ha hjulbrakke stående på statsallmenningen og en sak om økt utbetaling til sikfiskere. Møteinnkalling og sakspapirer finner du som vanlig under knappen "Styrearbeid".  

Foto: Ole Opseth
Oppsumering elgjakta
 
07.12-2016
Gutteklubben i Granberget.

I Granberget hadde denne guttegjengen samla seg 28. november ved noen rundballer som lå ved veien. Mener alle elgene er okser og den til venstre har mista geviret og den i midten har mista høyre side av geviret. Vanligvis er det rundt juletider de fleste større elgoksene mister geviret, mens småoksene gjerne har geviret lenger utover vinteren.
 
Elgjakta er nå ferdig på statsallmenninga og det ble felt 127 elger av en kvote på 138, men det ble også felt 5 tilleggsdyr som må regnes med ved uttregning av fellingsprosenten som ble 88.8%. Det ble felt 62 hundyr og 65 hanndyr. Av de felte dyrene var 18,1% ku, 21,3% okser, 11,8 fjorku, 12,6% fjorokse og 36,2% kalver. To kuer og en okse var under 130 kg. Det ble skutt 3 fjorkuer på henholdsvis 74kg, 63kg og 59kg, dette er skrapdyr som er veldig bra å få ut av elgbestanden, var også en fjorokse på 86 kg som ikke hadde utviklet ordentlig gevir engang. Det er feilskutt kun 3 kuer som er meget bra og jegerne skal ha skryt for dette. Det var ekstra utfordringer i høst for jaktfeltene øst/vest for Femund hvor det bare ble tildelt voksne dyr og kalv/fjorku grunnet resultatene fra sett elg skjemaene som viste at det var mindre okser enn ønsket i bestanden. Jaktfeltene har vært eksemplariske og fulgt bestandsplanen og forhåpentligvis er den skjeve kjønnsbalansen rettet opp.
 

Foto: Bjørnar Johnsen
Rådyrbukk påkjørt
 
07.12-2016
Rådyrbukk overkjørt.

Ved Femundsundet er det stadig vekk spor etter rådyr som går i veien. Snøfallet har gjort at rådyra bruker veien for å forflytte seg og da er de utsatte fotgjengere på de glatte veiene i mørket nå. Denna flotte bukken ble overkjørt av en lastebil i dag tidlig ved Femundsundet. Er viktig være observang iforhold til hjortevilt og reinsdyr nå. Fra Sølenstua og hele veien til Femundsenden beiter det nå veldig mye reinsdyr ulovlig utenfor reinbeiteområdet og det har vært flere påkjørsler av rein. Forhåpentligvis blir reinen flyttet innenfor reinbeiteområdet igjen snarest. 

Foto: Bjørnar Johnsen
lovutvalg på besøk
 

01.12-2016
Lovutvalg på besøk.

Tidligere denne uken var Engerdal fjellstyre verter for sekretariat og leder (høyesterettsdommer KA Utgård lengst til venstre på bildet) for det utvalg som skal gjennomgå lovverket for statsallmenninger. Møtet kom i stand i forbindelse med at hele lovutvalget var samlet på Røros denne uka, og hadde ønske om å treffe fjellstyret i Engerdal.   Møtet med fjellstyret var på Johnsgård og foruten orientering om statsallmenningen, fjellstyrets virksomhet og næringslivet på statsallmenningen, var det dialog om en rekke temaer. Grunndisponeringer (bl.a. salg av statsallmenningsgrunn, fordeling av inntekter), jakt- og fiske (bl.a. tilgjengelighet innenbygds/utenbygds, utlendingers mulighet for jakt) og oppsynsordning var noen av det som var tema. For fjellstyrets del ble forholdet rundt hogst og hyttebygging på allmenningen tatt opp. Det er knyttet både spenning og forventninger til lovutvalgets arbeid. Utvalget skal levere fra seg sitt arbeid i form av en NOU våren 2018. Det bør her også nevnes at i lovutvalget sitter Elle Merete Omma, som har sine røtter i Engerdal. Besøket ble avsluttet med et besøk i båtbyggeriet i Sømådalen, der det ble gitt en interessant omvisning og presentasjon av virksomheten. 
 

Foto: Ole Opseth
siste elgfall
 
28.11-2016
Æljakta snart over på staten.

Det er bare tre dager igjen av elgjakta på statsallmenninga og i helga var det ikke gode forhold for jakting, med mye snø som ikke egna seg for smygjakt. Allikevel ble det skutt 3 elger på lørdagen, Snertnesset fikk en kalv, Løvåsen nord en okse og Femundsmarka sør ei fjorku. Etter nærmere vurderinger viste det seg at det var noen år siden fjorkua var fjorku, men da var det vanskelig å få liv i kua igjen. Det ble også felt ei ku med kalv i slutten av forrige uke bak låven til Snorre Lillebo. Store sterke Snorre skulle jage bort kua fra rundballene bak låven, men isteden var det elgkua som jaga Snorre. For å unngå mer uvenskap mellom elgkua og Snorre, fikk Vurrusjølia vest, som hadde igjen ku på kvoten, tilbud om å ta ut kua, og kalven ble da felt samtidig. Lortseter laget mangla et par elger og var mer kjøttsultne og tok kalven på kvoten sin. De fleste jaktlaga er ferdig med jakta, av 31 lag er 19 lag ferdig med ordinær kvote. Det er felt 127 elg på statsallmenninnga av en kvote på 138 + 5 felte tilleggsdyr som gir en fellingsprosent på 88,8 og det er nok ikke så mange som er ute og jakter de siste dagene.   På den private delen har det ikke kommet meldinger om noen elgfall siste uka, men der er det elgjakt til jul.

Foto: arkiv
Fiske i Femundsmarka
 

25.11-2016
Fiske i Femundsmarka

Morgan Dalèn var i Femundsmarka for et par uker siden for å teste bettet på den populære røya.
 
Her er hans rapport:

"Jag var uppe och fiskade vid fjellet nära svukoriset och fick fina rödingar, de var på hugget. Kallt och klart väder gav en mycket vacker tur.

Med vänlig hälsning
Morgan Dalèn"
 
Minner om at isene nå er generelt dårlige, og det anbefales å sjekke disse før man begir seg utpå. De blir stort sett bedre jo høyere du kommer, men det kan være store lokale variasjoner.
 
God helg:)

Foto: Morgan Dalèn
ID:555
Motorferdsel
 
22.11 - 2016
Motorferdsel i utmark

I følge motorferdsellovens § 2 og 3 er det forbud mot motorisert ferdsel i utmark. Dette er sikkert de fleste kjent med. Det som nok ikke er så opplagt for mange, er at dette også gjelder kjøring på ubrøytede skogsbilveier. Føgende står i § 2: "Veg i utmark som ikke er opparbeidd for kjøring med bil, anses i denne lov som utmark. Det samme gjelder opparbeidd veg som ikke er brøytet for kjøring med bil." Spørsmålet mange vil stille, er da: når blir det ulovlig å kjøre på ubrøytet vei? I følge juristene så blir det å regne som ulovlig kjøring når det blir så mye snø at du ikke lenger kan ta deg fram med en vanlig tohjulsdrevet personbil. Her er det klart at det må bli en glidende overgang, men med de snømengdene som har kommet her i distriktet de siste ukene, så er det ikke lenger tvil om at den grensa er passert for mange centimeter siden. Vi har merket oss at det har vært mye kjøring på ubrøyta veier den siste måneden, og vi henstiller folk til å slutte med dette nå. Det betyr at når oppsynet kommer over biler som allikevel kjører på ubrøytede veier, må vi anmelde dette. Og med de bøtesatsene som er på ulovlig motorferdsel så kan man nok ha godt betalt for å ta skia fatt.


Foto: Jan Nordvålen
ID:554
Elgfall i djupsnøen
 
21.11-2016
Elgjakt i djupsnø.

Grunnet de snømengdene som har kommet den siste tia er det tungvint å bedrive elgjakt, men noen ivrige jaktlag har finni fram langskia og med blå ekstra føre har det vært ei flott vinterhælj. Jaktlaget Sundet traff nok bra på smøringa og fikk en kalv på lørdagen og da var kvoten fylt for i år. Sorken jaktlag var også ute om lørdagen og fikk en 6 tagger okse. I går kom det melding om et elgfall og det var Trolltjønnåsen som jakta på tilleggsdyr og det ble en kalv. Alle de 4 tilleggsdyra øst/vest for Femund er nå felt og jakta på tilleggsdyr er derfor stoppa i det området. Sør for Drevsjø er det felt 1 tilleggsdyr av 6 mulige. Har ikke kommet noen meldinger fra den private delen om elgfall så her er nok julebaksten prioritert. 

 

Foto: Sorken jaktlag
ID:553
protokoll 16 nov
 

21.11-2016
Protokollen fra Fjellstyremøtet er klar

protokollen fra fjellstyremøte den 16 november er nå klar og kan leses under knappen "Styrearbeid", eller du kan lese den her. Neste møte i fjellstyret er den 20 desember kl 10:00. 

Foto: Ole Opseth.
ID:552
Førerapport
 
18.11 - 2016
Førerapport

Helga står for døra, og det er tid for en liten oppdatering på is- og snøforholdene. Været har vært høyst varierende den siste tida, fra kaldt, klart vær til mildt og slapsete. Men mildværet har ikke reist med all snøen vår heldigvis. Vi har også fått ny snø etter mildværet, og det meldes om en god forsyning med snø i dag fredag også. Det snør i hvertfall godt i skrivende stund. Så det begynner å bli en del snø nå, men den er forholdsvis løs. Så ski eller truger er nok tingen hvis du har tenkt deg ut i marka. Isforholdene er dessverre ikke særlig gode i lavlandet. Det ble faktisk en del råker og hull på noen sjøer i uka her, og vi henstiller folk til å utvise stor forsiktighet hvis du har tenkt deg utpå isen i nærmeste framtid. Vår anbefaling er å søke opp i høyereliggende strøk. Det er frameles bare Femund og Engersjøen som ikke er islagt. Værmeldinga for Drevsjø finner du her.                        Fler bilder: Drevsjøen, Vinterstemning

Foto: Jan Nordvålen
Praksisuke
 
17.11-2016
Praksisuke hos Engerdal fjellstyre
 
Denne uka har jeg vært utplassert hos Engerdal fjellstyre. Jeg er elev på sportsfiskelinja på Sund folkehøgskole. Denne uka har jeg fått vært med på blant annet klipping av fettfinner på fisk som skal settes ut til vinteren. Grunnen til at dette blir gjor er for at fjellstyre skal se om det er naturlig reproduksjon av fisk i vannene de setter ut fisk i. Jeg har også fått vært med på å veie elg og sette ut nyttbord på skinnarodden ved Femund. Fettfinneklippng her og her

Foto: Jan Nordvålen og Steffen Danielsen
Navn på menypunkt
 
14.11-2016
Viltpåkjørsler Engerdaln siste 4 åra

Det er en del påkjørsler av elg og rådyr i Engerdal og Eskil Herfindal som jobber med slike saker i kommunen har sett på hvor de mest utsatte strekningene er, for henholdsvis elg og rådyr. Eskil har sett på de 4 siste årene og det er helt klart enkelte strekninger som skiller seg ut. Elgen er mest utsatt for påkjørsler rundt Engerdalssetra som bildet til venstre viser så Engerdalssetra er et punkt det bør vurderes tiltak som skilting og rydding av kantvegetasjon. Med det glatte føret som er nå er det vanskelig å få stopp om det kommer en elg rett ut i veien og om bilen i tillegg har god fart, kan det bli en stygg smell både for bil og sjåfør. Her er en tilsvarende oversikt med rådyrpåkjørsler. Det er flere rådyr enn elg som blir påkjørt og siste rådyret ble påkjørt sør for Sølenstua om torsdagskvelden. Som man ser på kartet er det flere punkter med rådyrpåkjørsler en elg og de mest utsatte stedene ligger gjerne i nærheten av tettsteder og jorder hvor rådyra beiter. Er en vurdering om å sette ut rådyrskilt ved Engerdalssetra og fra Engerdaln og sørover for å varsle bilister om faren for rådyrpåkjørsler.   

Foto: xxx
Gaupefamilie
 
14.11-2016
Gaupefamilie nedi daln.

Fikk melding om to gauper som kryssa veien nord for Engerdal sentrum om onsdagskvelden. På torsdag ble det spora i 3 km etter gaupene for å dokumentere at det var en familiegruppe, en voksen og en unge. I løpet av sporinga hadde gaupene tatt og spist opp en hara og i tillegg var det et mislykket jaktforsøk på en annen hara. Var veldig løs snø og haran hadde nok store problemer med å komme unna forfølgere når den kom ut av skogen ut på åpne områder med løs snø. Det kan virke som gaupefamilien har holdt til i området den siste tia og det er forståelig siden det er godt om med både hare og rådyr i området.  

Foto: Bjørnar Johnsen
Oppsummering elgjakta
 

14.11-2016
Helgas elgfall.

Det er nok ikke så mange elgjegere som har vært utpå i helga. Er en del snø og var kaldt i starten på helga så det frista nok ikke med elgjakt. Løvåsen sør har hatt ei langhelg med veldig godt resultat og det ble felt 2 kalver på torsdagen og 2 kalver, ei ku og en okse på fredagen. På bildet til venstre er det en fornøyd gjestejeger på Løvåsen sør som fikk skutt en kalv. Stenbekkhauga fylte kvoten sin i går med en kalv. Av de 31 jaktfelta er det nå 15 lag som har fylt ordinær kvote, en del lag jakter på tilleggsdyr og det er felt 3 tilleggsdyr øst/vest for Femund og et dyr i den sørlige delen. Fellingsprosenten er nå 83,8 og det kan bli vanskelig å nå fjorårets fellingsprosent som var 93,1%. På den private delen fikk Hullbekkjølen endelig tak på en liten enslig kalv som laget har jaktet på den siste tia. Kalven veide bare 35 kg og hadde nok fått store problemer med å overleve vinteren.

Foto: Løvåsen sør
Utplassering i Engerdal-fjellstyre
 

11.11-2016
Utplassering i Engerdal-fjellstyre

"Vi er to elever som går på Solør VGS avd.Sønsterud, som har vært på utplassering i fjellstyre denne uken her. Vi har vært på forskjellige oppdrag, som å ha vært på settefiskeanlegget i Snerta og vi har vært oppi Svukuriset og hentet røyerogn hos Olav Riseth. Vi har også vært på kontoret, sporet gaupe og vasket bua ved Isterfossen som er til utlån. Dette har vært en veldig spenendes og lærerik uke, vi håper på å komme tilbake som en ansatt her hos Engerdal-fjellstyre om noen år.

Emil Nymoen og Jonas Martinsson"

Foto: Ole Opseth
Foring av rådyr
 
10.11-2016
Fòring av rådyr

Vi får stadig henvendelser angående fòring av rådyr. Som mange kjenner til, så kom Mattilsynest med en midlertidig forskrift i juli på grunn av utbrudd av skrantesjuke eller CWD. I følge forskriften er det forbud mot fòring av alt hjortevilt, inklusive elg og rådyr. Det fører til at vi ikke lenger kan fòre elg på fòringsplassene i Elgå, og det er da heller ikke tillatt å ha fòringsplasser for rådyr slik som svært mange har hatt for vane i mange år. Hva det vil bety for spesielt rådyrstammen på sikt hvis denne forskriften blir gjeldende i lang tid, gjenstår å se. Men det er liten tvil om at slike viltstelltiltak har hatt positiv innvirkning på rådyrstammen lokalt. Gjeldende forskrift gjelder foreløpig fram til 1. januar 2017. Så får vi se om forbudet blir utvidet til å gjelde for et lengre tidsrom, eller om man kan gjenoppta fòringa etter nyttår. Her er linken til aktuell paragraf i forskriften.

Foto: Jan Nordvålen
Vinner av rapportering på sommerfiske
 

09.11-2016
Vinneren av rapportering på sommerfiske

Vi har jo hatt noen konkurranser gående i år. Der den ene er rapportering av sommerfiskeopplevelser. Vi har trekt ut en vinner blant de som har sendt inn fiskerapporter med bilder fra sommerens fiske, og vinneren ble Prinsesse Frøya-Valeria Fremming Karlsen som kan ta med seg familien på en valgfri Fjellstyre hytte (i Engerdal) ei helg. Gratulerer:)
 
Det er fortsatt mulighet til å vinne et weekendopphold på en valgfri fjellstyrehytte med fiskekort. Dette blir trekt ut blant alle som sender inn rapporter fra en friluftsopplevelse i Engerdal. Trenger ikke å være fiske. Dette trekkes før jul.

Foto: Siv Elise Fremming Karlsen
Røyerogn henting i Svukuriset
 

09.11-2016
Røyerogn henting i Svukuriset

I går dro vi opp til Svukuriet for å hente røyerogn, som Olav Riseth hadde tatt vare på. Røyerogna hadde de på Svukuriset tatt ut av røyene som de hadde fått under garnfisket etter røye, som foregår nå på høsten i Femund. Etter at vi hadde hentet rogna så dro vi ned til settefiskanlegget på Snerta, og fordelte rogna utover i  rognkassene, der den blir behandlet etterhvert.


Foto: Emil Nymoen
Påkjørt elg
 
08.11-2016
Elgpåkjørsel ved Storøya.

I går kveld ble ei elgku påkjørt ved Storøya rett sør for Engerdalssetra og det var nybilen til Kenneth Sømåen som fikk unngjelde. Heldigvis gikk det bra med Kenneth men nybilen var ikke like heldig som bildet viser. Elgkua ble liggende i veigrøfta og måtte avlives av fallviltgruppa. Dette er en påminelse til alle bilkjørere om å følge med på glatte vinterveier hvor det kan dukke opp elg og rådyr fra mørket som er vanskelig å oppdage før det er for seint. Viktig å være observang langs Femundslandet hvor det er mye rein nå og det skal samles rein i helga for slakting i Dalsvika til uka. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Sjelden gjest
 
08.11. 2016
Sjelden gjest

Jan Rønningen som jakter elg på Femundsmarka sør, fikk i helga se denne andelignende fuglen som satt i veien oppi Elgådalen. Han fikk tatt et bilde med mobilen av den, og sendte oss. Vi syntes det kunne se ut som en ærfugl hunn, men i og med at det var nokså usannsynlig har vi rådført oss med flere. Men konklusjnen er klar. Det er en Ærfugl. anske sensasjonelt egentlig, da dette er en art som er svært knyttet til saltvann. Og lenger i fra havet enn Elgådalen kommer du knapt nok her til lands. Hvordan det gikk/går med den vites ikke, men femund går oppe enda, så vi får håpe den hvertfall har tatt seg dit. Med temperaturer ned mot minus tretti er vel ikke Elgådalen noe blivende sted for den.

Foto: Jan Rønningen
Gaupespor
 
07.11-2016
Gauper i farta.

Har vært gaupetrafikk på siste sporsnøen og sesongen for registrering av gaupefamilier er igang. Forrige uke var det ei gaupe i Hylleråsen og en ved Risbakken samtidig og i natt var det spor i Elvdalen. Er det to eller flere gauper i lag kan det være familiegruppe og det er viktig at rovviltkontakten i Engerdal, Bjørnar Johnsen (mobil 97063383) får beskjed slik at eventuelle familiegrupper blir dokumentert. På bildet til venstre fra Trysil er det gaupemor med unge og her kan man faktisk måle forskjell i sporstørrelsen, sporstempelet til høyre er unge. 
 
I helga ble det felt bare 3 elger på statsallmenninga og det er nok bare de ivrigste som er utpå i løssnøen. Jaktlaget på Berget fikk tilleggsdyret som ble en kalv og det er igjen bare et tilleggsdyr øst/vest for Femund. Trolltjønnåsen gjorde seg ferdig med årets kvote med en kalv. Vurrusjølia øst ble også ferdig med årets kvote, jaktlaget har venta på at oksen skulle komme, og det gjorde den, det var 5 tagger på ene sia, men det har nok vært en slåsskjempe for på andre sia var deler av geviret knekt og det var igjen to tagger.

Foto: Arve Skjærbæk
Jervfall
 
03.11-2016
Nok en jerv skutt.

På den nye sporsnøen i går var Jon Inge Tollefsen ute med Karelern og laikaen i Hylleråsen. Kvelden før hadde en jerv kryssa Røliveien og Jon Inge fant nattspor som gikk mot Åsen. Hundene tok sporet og Jon Inge hang etter i håpet om at det skulle bli en stålos. I ei bratte lå jerven under ei lurvegran og den ble nok overrasket av hundene. Jervetispa valgte den raskeste løsningen for å komme unna hundene og klatret opp i luvregrana for å prøve lure hundene, uten og lykkes med det. Jon Inge hørte stålosen og lurte seg innpå jerven og felte den med et velplassert skudd på kort hold. Jervetispa var voksen og veide 10,2 kg. Jervejakta er nå stoppet i blått område i grønt område er gjenstående kvote 6 dyr (maks 5 tisper)
 

Foto: Jon Inge Tollefsen
Førerapport
 
03.11-2016
Førerapport

Mange venter spent på både snø og is på denne tida, og her er en statusoppdatering på forholdene akkurat nå. Først i uka her fikk vi et solid snøfall, på Drevsjø kom det ca 25 cm kram snø. Så plutselig ble det vinter! Etter snøfallet har temperaturen droppet betydelig også, det ble målt mellom -14 og -17 grader rundt Drevsjø i dag tidlig. Det førte til at så og si alle tjern og sjøer i lavlandet ble dekket av is også. Til stor glede for enkelte. Unntaket er selvsagt de store sjøene, de må man nok vente litt lenger på. Skåret i gleden er at foreløpig er isen for tynn til å gå på, og nå meldes det snø igjen. Og det er svært ugunstig for isdannelsen. Så har du planer om å prøve deg på isfiske i helga, må du nok opp i høyden. En del av de mindre sjøene fikk et lokk av snøsørpe som har frosset nå, men den isen har svært dårlig bæreevne. Så fjellstyret fraråder ferdsel på is i lavlandet foreløpig, og henstiller til å utvise forsiktighet også i høyden. Vi har fått rapporter om høyereliggende sjøer som delvis blåste opp igjen i stormen forrige helg, så vær oppmerksom på at det kan være fersk og tynn is også på høyereliggende sjøer. Men det er forholdsvis bra hold i den snøen som har kommet, så det lar seg alltids gjøre å finne områder en kan få seg en skitur! Vi vet at noen skiløyper allerede er oppkjørt og preparert. God tur! Bildet til venstre viser nylagt is på Vurrsjøenpå formiddagen torsdag. Her er et panorama fra Fjellguttusjøen
 

Foto: Jan Nordvålen
Oppsumering elgjakta
 
31.10-2016
Stressa elgkalv ved reinsgjerdet

Elgkalven på bildet løp langs reinsgjerdet og veien på Drevsjømoen. Elgkua hadde hoppet over gjerdet mens kalven febrilsk prøvde seg på gjerdet uten å komme over gjerdet. En farlig situasjon for kalven som var veldig stressa og fort kan bli påkjørt eller skade seg i gjerdet.
 
En liten oppsumering av elgjakta så langt. På statsallmenninga er det felt 109 elg av en kvote på 138 (+ 2 felte tilleggsdyr) som gir en fellingsprosent på nesten 78%. På samme tid sist høst var fellingsprosenten 86% så hva grunnen er til dette er tidlig å si, men kan være et varsel om at det er litt mindre elg. På den private delen er det på viltstellområde I en fellingsprosent på 75% mot 82% på samme tid ifjor. På viltstellområde II er det felt hele 84% i høst mot bare 59% på samme tid sist høst, en voldsom økning. Blir spennende å se resultatene av sett elg skjemaene etter jakta om de resultatene bekrefter at det kan være litt mindre elg i noen områder. I den forbindelse er det viktig å påpeke viktigheten av sett elg skjemaene i forvaltningen og at skjemaene blir fylt ut samvitighetsfult etter hver jaktdag.        

Foto: Jan Nordvålen
Jerv skutt
 
31.10-2016
Jerv skutt nord for Drevsjø

Det ble felt en jerv i Berget nord for Drevsjø på åte i går av den tålmodige jegeren Tommy Granberg. Etter tre års bestrebelser og uttalige timer sittende ved åte lyktes Tommy endelig. Det hadde vært bra jervetrafikk på åtet som består av elghoder og elgskanker den siste tia, men i fravær av snø var det for mørkt å sitte ute om natta og vente på jerven. Tommy var ute på søndagsmorgenen fra grålysninga uten å se noe til jerven og tusla hjem utpå dagen. Seinere på dagen kom det jervebilder fra åte og Tommy heiv på seg jaktutstyret og dro opp i Berget og etter en spennende ansmygning mot åteplassen fikk han skuddmulighet på jerven. Gjenstående kvote i grønt område er 7 dyr, hvorav 6 hunndyr. I blått område er kvota 2 dyr, hvorav 1 hunndyr. Innenfor ulvesona er kvota fylt og jakta stoppa. En halv time etter skuddplasskontrollen i går kveld var det en ny jerv på åte så det er nok ikke lenge før Tommy er på plass i åtebua si igjen.        

Foto: Tommy Granberg
Elgfall 30 oktober
 
30.10-2016
Helgas elgfall

Det har blitt felt noen elger i løpet av hælja. Femundsmarka sør skøyt ei fjorku i går og Vurrusjølia vest en fjorokse. På bildet til venstre er det en fornøyd Pingu med en elg skutt i stålos på Hovdlia jaktfelt. Hundeeiern var lenge usikker på om det var kalv eller fjorku, men etter oppslag i diverrse leksikon og drøftinger med lagets veterinær ble det enighet om at det var fjorku. I dag har Stenbekkhauga felt en oksekalv og det er den eneste elgen som er skutt i dag. På den private delen gjorde Moalia seg ferdig i går med ei fjorku. Hyllsjøen ble også ferdig med årets kvote i går når det ble skutt en 7 tagger okse i Rødaln. Jaktlaget Rødalsteigen var også en tur i Rødaln i går og fikk en fjorokse.
Det ble satt opp et viltkamera ved rådyrbukken som ble funnet drept av gaupe på nersia Mjølkeveien fredag 21. november og på natta den 27. var nok syndern innom kadaveret. Gaupe ved rådyrkadaver.   

Foto: Hovdlia turlag
Operasjon dagsverk
 
27.10-2016
Operasjon dagsverk.

Fjellstyret var så heldig å få hjelp av tre karer fra Sønsterud videregående skole med arbeidslyst i dag under operasjon dagsverk. Emil Nymoen og Jonas Martinsson hjalp til med kapping og stabling av ved til fjellstyrebua i Sømåkvolvet. Isen i Sømåkvolvet var heller tvilsom er ca 2 cm is og dårlige forhold for den som ønsker seg en fisketur på isen. Bekken mellom øvre og nedre Pulltjern var oppe og her stod det flere fine øretter, her er den største som var ca 1,5 kg

Foto: Bjørnar Johnsen
Planktonfiske
 
26.10-2016
Plankton og bunndyrfiske.

I løpet av sommeren har Norsk institutt for naturforskning (NINA) vært 4 turer på Femund for å studere Plankton og bunndyrfloraen i Femund. Det er 9 utvalgte plasser fordelt over hele sjøen hvor det har blitt tatt prøver med finmaska hov i strandsona. På bildet er det Jon Gunnar Dokk fra NINA som ser veldig fornøyd ut med dagens fangst. Det er fjellstyrets kjentmann på Femund, Arne Elgaaen som har vært skipper på fjellstyrebåten under disse turene i kronglete farvan i strandsona.   

Foto: Arne Elgaaen
Elgfall helga
 
23.10-2016
Thomas sin første elg.

Thomas Saraby Vatle er gjestejeger hos Skjærbekkdaln og er nok godt fornøyd med sitt første elgfall i dag, en fin okse. Vurrusjølia vest og Lensmannsberget har fått hver sin kalv i dag. Lillebo skøyt en fjorokse uten gevir og Svartåsen felte tilleggsdyret sitt som ble ei lita ku. Lensmannsberget hadde fortsatt jaktlysta i orden og tok tilleggsdyr. Har ikke fått melding om noen elgfall på den private delen i dag.

Foto: Tommy Granberg
Gaupetatt rådyr
 
22.10-2016
Gaupetatt rådyr.

Fikk melding om en død rådyrbukk som lå nedenfor Mjølkeveien i en jordekant. Var et typisk strupebitt og de kjøttfulle delene på bakparten var oppspist som er typisk for gaupa. Torsdagskvelden ble en liten bukk påkjørt nord for Engerdal sentrum der 60 sona opphører. Bakbeinet var knekt og fallviltgruppa avlivet rådyret.
 
Har vært noen elgfall i dag, på den private delen har Rødalsteigen fått en kalv og Lillestu laget gjorde seg ferdig med årets kvote i går efta. På statsallmenninga fikk Løvåsen nord en kalv på tirsdagen og i dag har Valdaln, Skjærbekkdaln og Lillebo felt kalv. Kastflolia jakta på tilleggsdyr og fikk ei fjorku.
Felt elg vilt I og II.   

Foto: Bjørnar Johnsen
Navn på menypunkt
 
18.10-2016
Mårhund ved Volbrenna

To erfarne elgjegere mener de observerte en mårhund ved Volbrenna på lørdagsmårran. Mårhund er en uønsket art i Norsk fauna og står på artsdatabankens svarteliste og kan jaktes året rundt. Den er på størrelse med en rev, men har kortere føtter og hale, og et lite hode med korte, runde ører. Skulderhøyde ca 40 – 50 cm, kroppslengde 50-70 cm, i tillegg kommer halens lengde på 15-25 cm. Den veier om lag 4-6 kg om sommeren og 6 – 10 kg senhøstes. Mårhunden har en karakteristisk ansiktmaske, med sorte tegninger rundt øynene. Hodet og fremre snuteparti er for øvrig lyst. Pelsen er tett og myk. Den er brun til gulbrun med mørke markeringer over og rundt skuldrene og ned langs siden. Buken er lysere, mens brystet og beina er mørke, nesten svarte. Fargene blir gjerne mørkere og pelsen tykkere om vinteren. Er det andre som observerer mårhund før den legger seg inn for vintersøvnen, meld fra til Bjørnar Johnsen 97 06 33 83. Foto: Mirror
ID:519
protokoll fra oktobermøtet
 

17.10-2016
Protokoll fra Fjellstyremøte 12 oktober.

Protokollen fra fjellstyrets møte den 12 oktober ligger nå klar under knappen Styrearbeid. Der finner du forøvrig saksframlegg og innkalling, samt protokoller og sakspapirerer til tidligere møter. Saklista var variert og rikholdig også denne gangen. Den saken som har vært gjenstand for en del vurderinger fra fjellstyrets side er saken om tildeling av tilleggsjord til Valdalen gård. Denne saken har fjellstyret jobbet relativt mye med og vedtaket som ble fattet på augustmøtet ble påklaget. Denne gangen behandlet derfor fjellstyret klage på sitt vedtak. Fjellstyret opprettholdt sitt vedtak fra august og saken vil nå gå til Landbruksdirektoratet for avgjørelse. Ellers kan du lese hvordan fjellstyret stiller seg i flere forskjellige grunndisponeringssaker på statsallmenningen, søknad om etableringstilskudd samt se hvordan det står til med økonomien. 

Foto: Arkiv
ID:518
Israpport fra Femundsmarka
 

17.10-2016
Israpport fra Femundsmarka

Oddgeir Riseth har vært og testa isfiskeforholdene i Femundsmarka. Her er rapporten:

"Tok en tur innover for å sjekke isforholda på en del småvatn idag. Trygg is, 6-7 cm blank stålis, på både Klettloken og tjønnan i Storstendalen. Begge Revlingsjøan er også tett, har itte vøre utpå og målt, men tipper det er fiskbart der òg".

Selv om mange vann nå begynner å innby til isfiske, så oppfordres det til å utvise forsiktighet! Alle vann er ikke like.
 

Foto: Oddgeir Riseth
ID:517
Isfiskesesong
 
17.10-2016
Isfiskesesongen er gang!

Fikk en "anonym" tekstmelding på lørdagskvelden som satte fart på fiskefebern.
Årets første pilketur, rekordtidlig. Her ser vi pilken henge oppunder iskanten, som er 5-6 cm tjukk. Litt knaking i isen her og der når man går, men holder man seg på grunt vatn så bør du komme fra det med livet i behold. Å ja... det finns fisk under isen😅. Er ikke alle vann det ligger is på enda så det kreves forsiktighet og respekt. På lørdagen oppdaget skogsfugljegere to reinsdyr som hadde gått igjennom isen i Jyltingsmarka, reingjeterne rykket ut og det ene reinsdyret hadde kommet seg i land mens det andre måtte kastes inn med lasso. Fikk ei sein melding om elgfall i går kveld som ikke kom med på gårsdagens oppdatering, Svartåsen fylte kvoten med en kalv og det er nå felt 95 elg på statsallmenninga.

Foto: Anonym
ID:516
'Elgfall 16 oktober
 
16.10-2016
Mulig ulv ved Drevsjø i kveld.

Det ble muligens sett en ulv kl 20.30 i kveld som kryssa veien rett øst for Drevsjø sentrum og hadde retning nordover. Det tynne laget med sporsnø som kom imårres var borte og ikke mulig å få bekreftet observasjonen på spornsø. Bildet til venstre er fra Elgålia i vårres ved et elgkadaver og der var det mye bjørnemøkk og vil minne elgjegerne om å plukke bjørnemøkk under jakta for dna - analyse. Mulighetene for lisensjakt på bjørn øker når flest mulig av de individene som er i området blir registrert. Det er kommet melding om to elgfall på statsallmenninga i dag, Jotholla har fått en kalv og Snertnesset en fjorokse. På den private delen har det vært stille fra Viltstellområde I, mens det på viltstellområde II er to elgfall. Moalia har fått en kalv og Volskaftet skøyt ei fjorku som hadde blitt en del eldre når skyttern kom fram til fallet, da var det ei ku.

Foto: Viltkamera
Elgfall
 
15.10-2016
Ponskara leverer.

Lillestulaget har hatt en turbulent jaktsesong så langt, det har vært dårlig med elg på terrenget, men desto mer ulv og gråhundatispa til Tore ble som kjent angrepet av to ulver. Etter angrepet på jaktkompisen har løshundene blitt midlertidig omskolert til bandhunder, tross dette ble det en fin okse på Ponskara i dag. På viltstellområde I har Rødalsteigen og Hyllsjøen fått hver sin kalv i dag. På viltstellområde II har Lerådaln fått ei fjorku og Vestlia har fylt kvoten med en kalv. På statsallmenninga har Løvåsen nord og Valdaln fått hver sin kalv, Sundet ei fjorku og Granberget fylte kvoten med en fjorokse.

Foto: Ponskara
Kortnebbgås
 
14.10-2016
Kortnebbgås på besøk.

Var 7 kortnebbgjes som mellomlanda på jordet til Kjell Borge ved Engerdal helsesenter denne uka. Gjessene trengte nok en vitamininnsprøyting før ferden går videre sørover.  Har vært et fantastisk vær denne uka med kalde netter og strålende solskinn utpå dagen. Har fått rapport av to spreke damer på fjelltur, isen hadde lagt seg på Hognsjøen i går! Med nattens kulde kan det snart være mulig å lure seg utpå isen å se etter røya om man er forsiktig og ikke redd for et forfriskende bad. Kan være lurt å ta med ispigger og skift i sekken.
Har ikke fått melding om synsobservasjoner av ulv denne uka, men det ble funnet fersk ulvemøkk ved Skjervagtjønna nord for Lillebo onsdagsmårran. I Skjærbekkdalen ble det hørt hylende ulver mot Gråhøgda forrige natta og det hørtes ut til å være flere ulver. Dette er nok Osdalsflokken som har vært flere turer og revirmarkert i Skjærbekkdalen den siste tia. 
Har vært stille på elgfronten denne uka med unntak av Lillebo som skøyt en kalv i går. Kan bli krevende jakte elg i hælja med knasaføre og lite vind. Har vært bra jakt så langt på statsallmenninga og det er felt 88 elger av en kvote på 138 (+et felt tilleggsdyr) som gir en fellingsprosent på 63,3 og det er bare en feilskyting så langt som er meget bra.

Foto: Bjørnar Johnsen
Gjenglemte klær
 

10.10.2016
Gjenglemte klær og liten bemanning i høstferien

Vi fant i høst en pose med gjenglemte klær på veggen på utsiden av Isterfossbua. Er det noen som har leid denne hytta som savner klær, så er det bare å ta kontakt med oss! Ved beskrivelse av klærne vil de bli utlevert til rette vedkommende!
 
 
Passer samtidig på å si at bemanningen på fjellstyrekontoret er varierende denne uken på grunn av høstferie. Mener du deg innom oss, kan det derfor være lurt å ringe på forhånd for å høre om det er noen tilstede. Ellers kan du sende mail til post@engerdal-fjellstyre.no som vanlig, så svarer vi når vi er på kontoret.
 
 

Foto: Merète Trangsrud
Døde ryper
 
10.10-2016
Døde ryper i slakteavfallsgroppa.

Det har i løpet av helga kommet en gjeng med døde ryper på Drevsjømoen i gropa hvor det kan kastes rester fra elgjakta. Mulig det er et kollektivt sjølmord, men er vel mer sansynlig det er noen som har kasta rypene der. Det var jo som kjent ikke rypejakt på statsallmenninga i høst så forhåpentligvis er det ikke fra i høst. Det er nærliggende å tru det er opprydding i en fryser hvor innholdet har gått ut på dato eller strømmen har gått. Er det noen som har kjennskap til rypene hadde det vært artig å vist grunnen til det og da kunne teorien om kollektivt sjølmord forkastes.
Fikk melding om et oksefall i Sømåkvolvet seint i går kveld etter at hjemmesia var oppdatert og i dag har Vestlia på viltstellområde II fått en okse.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:511
Helgas elgfall
 
09.10-2016
Ny ulveobservasjon på mårran!

Klokka åtte i dag tidlig når elgjaktlaget som jakter i Berget nord for Drevsjø, var på tur ut, så de en ulv i veikanten på Drevsjømoen. Alle lagene rundt omkring ble varslet om observasjoen og det ble gjort et forsøk på å spore ulven, det ble postert i området uten at noen fikk se igjen ulven. Kan virke som ulven har tenkt seg nordover, men har problemer med å komme seg igjennom det nye reinsgjerdet som går fra Femundsenden til Lillebo.
Har bare fått melding om et elgfall i dag, Skjærbekkdaln har skutt en piggokse. Mulig det er en del jaktlag som har tatt det roligere denne hælja og i tillegg er det en del som har vært med og postert etter ulven.
Som bildet til venstre viser har Mille og Susa tatt kvelden mens det ventes på sporsnø for revejakt og uttak av ulv for en tryggere hverdag for løshundjakt.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:510
Navn på menypunkt
 
08.10-2016
Mye ulv og lite elgfall i dag

Har ikke fått noen bilder fra elgskogen i dag så det blir et bilde av storoksen fra Lerådaln felt tildligere i høst, et grovt og flott drømmegevir. Muligens er det dagens ulveobservasjoner som har forstyrra elgjegerne siden det bare har kommet inn melding om 3 elgfall og alle er på statsallmenninga. Er mange løshunder som ble koblet i dag når meldingene om ulveobservasjonene kom. Berget og Risbakken har skutt kalv og begge jaktlaga er ferdig med årets kvote, Berget var klar for mer jakt og tok tilleggsdyr med en gang. Vurrusjølia øst har skutt en fjorokse.  Er veldig takknemlig for alle meldinger om  ulveobservasjoner i dag, meldingene blir videreformidlet til elgjaktlagene som jakter i området og andre som jakter med løse hunder.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:509
Ulveobservasjoner
 
08.10-2016
Mange ulveobservasjoner i dag.

Har fått flere meldinger i dag om synsobservasjoner av en ulv. Klokka 10.15 ble en ulv sett mellom Engerdaln sentrum og Engerdalssetra, kl 12.30 ble ulven sett i Jotholla av elgjegere og det ble sporet og postert på den. Mens ulven ble sporet ble det ca kl 14.00 observert en ulv i veien vest for Byggbua på Drevsjømoen. En halv time seinere krysset den veien ved Femundsåsen med retning nordover, men her kom den ikke gjennom det nye reinsgjerdet og den dro sørover igjen. Det ble sporet på den i 3 km, men sør for villmarksgrenda mistet hunden sporet. Siste observasjonen av ulven var mellom Bjerta og Gløta kl 17.00 i efta. Er umulig å vite om alle observasjonene i dag er av samme ulven, men ut i fra tidsperspektivet kan man anta at det dreier seg om en ulv som er på vandring og forhåpentligvis vandrer den videre. Viktig at alle elgjegere som ønsker være med på lisensjakta på ulv registrerer seg i jegerregisteret og hos Fylkesmannen i Hedmark sin ulvetelefon.

Foto: Arkiv
ID:508
Elgjaktoppdatering
 
07.10-2016
Stille fra elgjegerne denne uka.

Det har vært ei stille uke angående elgfall denne uka, men et flott høstvær med nattefrost som bildet av denne elgoksen viser. Veide kua til Vurrusjølia vest i går og den var bare 123 kg, et fint slakt, men skrøpelig som avlsdyr. Rosita og Alf skulle ut og en tur på eftan og Rosita som er en mester til å lokke greide å lure fram en 4 tagger okse etter en times lokking. Oksen var forsiktig i starten når den begynte å svare på lokkinga et godt stykke unna posten, men når den endelig nærmet seg, kom den i god fart når Rosita lokka, og Alf satt klar med studsaren og da var den ferdig. Detta endte nok ikke helt som den virille oksen hadde forhåpninger om, et ikke helt ukjent problem når jeg tenker meg om...  

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:507
Skogfugljakt
 
07.10-2016
Skogsfugljakt

Fjellstyret bestemte som kjent at det ikke skulle være rypejakt i år utifra årets rypetakseringsresultater. I noen områder som Sømådaln ser det ut til å være noe bedre med rype, andre områder er det veldig langt mellom rypene og fjellstyret ønsker å bygge opp igjen rypebestanden ved å ikke ha noe jaktuttak på rype i år. Fjellstyret åpnet istedenfor en meget begrenset jakt på tiur og orrhane i oktober med 120 ukeskort og en dagskvote på en svartfugl og maks 2 på hele uka, 72 av kortene er forbeholdt innenbygds. Utenbygdskortene er solgt og det er ca 25 innenbygds som har løst kort, er nok mange innenbygds som er opptatt med elgjakt i oktober og derfor ikke prioriterer skogsfugljakt. Rapporter fra elgjegerne er meget positive iforhold til skogsfuglbestanden og forhåpentligvis vil det begrensa jaktuttaket medvirke til en oppgang i rype- og skogsfuglbestandene.   

Foto: bjørnar Johnsen
ID:506
Fjellstyremøte 12.10.2016
 

06.10-2016
Fjellstyremøte 12.10.2016

Den 12. oktober er det klart for et nytt fjellstyremøte på Skrivargården kl. 10.00. På dagsorden står blant annet et par søknader om etablererstipend, noen eiendomssaker og økonomirapport.
 
Innkalling og saksframlegg ligger nå ute.
 

Foto: Merète Trangsrud
ID:505
Elghund bedre
 
05.10-2016
Tinka på bedringens vei

Gråhundtispa Tinka til Tore Lillestu som ble angrepet av to ulver om lørdagen på Blakkstøtlandet er på bedringens vei kan Tore meddele. På lørdagseftan pustet Tinka tungt etter veterinærbesøket og det surklet når hun pustet, Tore ble meget bekymret for Tinka på lørdagskvelden, og selv om vår superveterinær Ann Cathrin Monsen var opptatt på annet hold og ikke hadde vakt i helga, stilte Ann Cathrin opp og Tinka fikk spesialbehandling og det ser mye bedre ut nå. Var en skade på ene lungen og Tinka er mørbanka og i starten var det nok vondt for hun å spise, men Tore fikk i den mat etter at hun hadde fått smertestillende først. Stein Storsnes har etter forespørsel fått melding av Petter Wabakken om at den radiomerka treårige tispa fra Julusaflokken var i området på det tidspunktet Tinka ble angrepet så det er meget sansynlig at det er den ulvetispa med sin nye partner som ikke er glad i løse hunder.  

Foto: Tore Lillestu
ID:504
Elgfall åttende dag
 
02.10-2016
Elgfall

Er nok en del jaktlag som har tatt det litt roligere i dag, mange har hatt kjøtt å skjære ned og etter å ha jakta hele uka kan det være greit å ta det litt med ro. På statsallmenninga har Kastflolia fått en fjorokse og dermed fylt kvota, er bra med dyr i Kastflolia så laget har tatt tilleggsdyr. Hovdlia har fått ei fjorku, Vurrusjølia vest har dårligere med elg i år, men i dag blei det endelig ei lita ku som var under 130 kg. Det har blitt felt mange fine okser med flotte gevir så langt i jakta og det er spennende for jegerne og manges drøm om et flott gevir har blitt virkelighet. For elgstammen er det bra om det blir igjen godt med store okser og det har nok laget i Gutulia tenkt på når dem felte oksen på bildet til venstre. Det samme har nok Stenbekkhauga tenkt på i dag når de felte en 4 tagger. På viltstellområde I har Sameieskogen fått en kalv og på vilt II har Volskaftet felt ei ku.

Foto: Tron Bøe
ID:503
Elgfall
 
01.10-2016
Dagens elgfall.

Det har vært færre elgfall i dag og det kan ha en sammenheng med at noen posterte på ulvene som angrep hunden til Tore Lillestu. Var nok også flere som ble veldig skeptisk til å sleppe hundene sine løse etter det som skjedde. Det er skutt 6 elg på statsallmenninga i dag og på bildet er oksen sikfiskarlaget fikk ved Flåttåbekken i går og forhåpentligvis fikk fram til vei i dag, er lang og kronglete transport. Buvika som har jaktet på tilleggsdyr skøyt ei fjorku i dag og Jotholla fikk en fin okse. Femundsmarka nord fikk ku med kalv, Skjærbekkdalen ei ku og Vurrusjølia øst en kalv.
På privaten har Engeren vest fått siste dyret og har tatt tilleggsdyr, Røteigen har fått en kalv og Sameieskogen ei lita ku. Ellers har det vært stille på den private delen.

Foto: Svartåsen
ID:502
Ulvangrep
 
01.10-2016
Ulvangrep på elghund.

I dag skjedde det som mange løshundeiere har fryktet med den økende ulvestammen. Gråhundtispa til Tore Lillestu ble angrepet av to ulver på Blakkstøtlandet helt opp mot fjellet. Gråhunden var ute på søk etter elg og tilfeldigvis var den bare 50 meter fra Tore når to ulver angrep den. Tore hørte at det skjedde noe forferdelig og løp mot lyden og fikk se to ulver som angrep hunden i en liten vannpytt. Tore ropte så høyt han kunne og ulvene forsvant, Tore var mest opptatt med å redde hunden og ulvene forsvant i skogen uten at han løsnet skudd. Hunden ble kjørt til veterinær og det ser ut til at den har vært veldig heldig fra møtet med ulvene. Har to hull i skinnet og antagelig bristet ribbein. Det surklet i brystet når den pusta i efta, men forhåpentligvis går det bra med hunden fysisk. Om hunden tør dra ut i søk og leite opp elg etter en slik opplevelse er for tidlig å si. Det ble sporet etter ulven med en Jamte og det ble satt ut poster i fjellet siden det er første dag av lisensjakta i dag ble det gjort et forsøk. Jamten mista sporet ved Blakksjøen så nå er det helt uvist hvor ulvene er. Viktig at alle elgjegere registrerer seg som lisensjegere om dem ønsker å være med på denne jakten. 

Foto: Tore Lillestu
ID:501
sjette dag elgjakta
 
30.09-2016
Bra med elgfall på staten.

På bildet til venstre er det Brunstgropas beskjedne jakfsjef som har skutt sin livs storokse, detta blir litt av et trofe å henge over peisen. Om ikke trofeet er av de største ser Sverre veldig fornøyd ut med jakta og det er det viktigste. Har vært bra jakt på statsallmenninga i dag og det er skutt 14 elger. Jaktlaget Sømåkvolvet skøyt endelig Halte lotta som har blitt observert haltene de tre siste årene uten at noen har fått tak på kalvene og kua samtidig. I dag ble både den vesle kalven og kua skutt, kua var mager og plagdes med dårlig bein  som var hovent med betennelse. Kua var under 130 kg og går som ungdyr for laget. Er mer små dyr i området og fjorkua til Sømåkvolvet veide 63 kg som må være rekordlavt. Begge er gratis elger for jaktlaget. Risbakken meldte inn  en elg i dag skutt av den kjente og ivrige elgjegern Nelly Karlsen. Nelly blir aldri lei av å sitte på post og i dag fikk hu lønn for strevet når riktig dyr dukket opp og med et sikkert skudd gikk gjellkua i bakken.
 
På privaten har det ikke kommet melding om noen elgfall. Er ikke bare småelg i Engerdaln, 18 taggeren som jaktlaget til Bjørn Søgård skøyt i går veide 294 kg og da er det trekt 2 % fra vekta siden den ble skutt i går.
 
Foto: Atle Skoglund
Reinskalv
 
30.09-2016
Jervedrept reinskalv.

Elgjegera som jakter i Svartåsen fant denna reinskalven vest for Tolgevollen. Det ser ut til at det kan være en jerv som har tatt et kraftig nakkebitt på kalven og knust en nakkevirvel. Nesten hele kalven var oppspist og det er nok ikke mange dager siden den ble drept, men jerven har nok fått hjelp av kråkefugl også. Er det noen som finner døde reinsdyr er det viktig melde fra til SNO ved Bjørnar eller reingjeterne. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Femte elgjaktlag
 
29.09-2016
Dagens elgfall

Denne flotte 18 taggeren ble skutt for elghunden Astro i Lerådaln i efta og skytter Kjell Arne Hansen har fått en opplevelse for livet. Denne premiekrona føyer seg inn i rekken av flotte elgokser som har blitt felt så langt i høst. På viltstellområde II har i tillegg Vestlia felt nok en fjorokse. På viltstellområde I har Rødaln fått en kalv ellers har det vært stille sør i kommunen. Er litt roligere på statsallmenninga i dag med 8 elgfall, det kan jo ha en sammenheng med litt ugent vær på mårran og mer fristende å ta førsteøkta i koia. Tirsdag skøyt Berget ei ku som ikke har kommet med på oversikten tidligere grunnet svikt i fjellstyrets interne rutiner. Buvika og Storbekken er ferdige med årets kvote, Buvika har tatt tiileggsdyr mens Storbekkenjegera var storfornøyde med årets jakt, men ønsket ikke tilleggsdyr.

Foto: Bjørn Søgård
Fjerde elgjaktdag
 
28.09-2016
Dagens elgfall.

Har fått melding om 11 elgfall på staten i dag og totalt er det skutt 48 elg her. På viltstellområde I er det skutt 4 elg og viltstellområde II er det felt 3 elg og en av dem er den solide 9 taggeren på bildet til venstre som veier 265 kg ifølge Andreas. Som nevnt tidligere har Jotholla egen kuskytter som ikke fornekter seg og skøyt kua på kvota i år som vanlig.
Har ikke hørt noe fra beskjedne og stille Arne Lund og Rødalslaget siden jaktstart, men i dag kom det gladmelding og det er nok god stemning på Marikroken med en 12 tagger hengende ved setra.

Foto: Andreas Kjølvang
Troya er borte
 

28.09-2016
Har noen sett eller hørt Troya?

Gråhund Tispa Troya ble borte fra Elgjakt i går kveld nord for Lillebo. Hun har øreid (tatovering). Hvis noen har sett eller hørt noe, er det fint om du ringer oss i Fjellstyret på 97044023 (Merète). Det ble spora en stund med en annen hund, og da førte sporene vestover mot Drevsjø, og inn på naboterrenget Berget.
 
Vi har desverre ikke noe bilde av hunden, så dette er et arkivbilde av en annen hund.

Foto: Arkiv
Tredje elgjaktdag
 
27.09-2016
Frikar den perfekte elghund!

I Sømådaln er man ikke redd for litt nytenkning og utprøving av nye hunderaser på elgjakt. I Buvika har Per Ola med stort hell eller dyktighet hatt med seg Frikar som er en Jack Russel terrier. Fjellstyret fikk følgende melding fra Per Ola: Oliver fikk for første gang sjå en elg bli skutt når vi kom innpå et hall og kalven ble skutt. Med god hjelp av Jack Russeln Frikar fant vi ku, kalv og okse. Frikar fant og oksen som Nils Ole skøt første dagen, litt morro bilde, og litt greit å vise at det ikke er bare Jamthund og Gråhund som jakter elg:-) Viktig å si at eieren te Frikar er Hedda Bjørkholen, sjøl om Frikar stort sett bor på Sorken...: Siden Buvika har suveren elghund ble kvota fylt allerede i dag og de jakter nå på et tilleggsdyr. 
Er ikke kommet melding om så mange elgfall i dag. Det e felt 8 elg på statsallmenninga i tillegg fikk Gutulia en okse i går som ikke ble med på gårsdagens oversikt. Gutulia hadde en spesiell opplevelse i går når en bjørn løp etter en reinsflokk ved Gutulisjøen, er uvisst om det gikk godt for reinsdyra eller bjørnen.
 
 

Foto: Per Ola Søndmør
Andre dag elgjakta
 
26.09-2016
Flere elgfall i dag!

Det er flere elgfall på statsallmenninga i dag så jaktværet har nok vært bra. Bildet er fra Snertnesset hvor skytter Arild Sponberg og lille Banjo fikk sin første store elgokse med en 12 tagger. Av 29 felte elg så langt er 9 okser, så det ser ut til at det er bra fart i oksene nå. Granbergtangen har virkelig fått løsna sikringen og fått 3 elger i dag. Jotholla har egen kuskytter som slo til i dag med ei litta ku fikk fjellstyret beskjed, men etter nærmere tannettersyn viste det seg å være ei fjorku, så tittelen som kuskytter henger nok i en tynn tråd.    
På viltstellområde I er det ikke felt noen elg i dag, men det ble felt 2 dyr på Engeren Vest i går som jeg ikke fikk med meg. På viltstellområde II er det felt 5 elg i dag og Kvitvordlia har bare 1 dyr igjen på kvota.

Foto: Eidar Sponberg
Første dag i elgjakta
 
25.09-2016
Flere storoksefall i dag.

I strålende jaktvær har det blitt felt 13 elg på statsallmenninga i dag og deriblant flere fine okser. I Sømådaln har Hilmar Eggen felt denne finne 16 taggeren på jaktfeltet Trolltjønnåsen hvor det var bra med elg. Ble sett 4 okser, 3 kuer og en kalv på samme posten og der sorterte Hilmar ut den største oksen som ble liggende igjen. Er artig når ivrige unggutter får slike opplevelser. Nabolaget Buvika fikk en 13 tagger okse i dag. Galtåsen Sør som dro igang jakta med røking av fisk fra Femund på fredag var nok lei fiskespisinga nå og dro til med en 19 tagger, så nå skulle det bli kjøtt til alle mann. Femundsmarka fikk en flott 15 tagger.
På den private delen er det på viltstellområde I felt ei ku på Hyllsjøen. På Viltstellområde II har Volskaftet fått en fjorokse og Kvitvordlia har felt 4 elger i dag. Den ene kua Kvitvordlia fikk ble felt fordi den haltet kraftig og den var i meget dårlig kondisjon og den ble kassert. Den kasserte kua hadde med seg en kalv som veide 42 kg.

Foto: Tore Joten
Æljjakta nærmer seg
 
23.09-2016
Æljjakta nærmer seg!!

Nå er det kun to dager før æljjakta starter og mange er nok på vei til koiene for klargjøring av utstyr og siste finpuss før jakta starter på søndag, er vel også noen tørre struper som trenger fuktes med kallvatn og annet godt drikke. Hjemmesia vil bli oppdatert hver kveld første jaktuka med dagens elgfall. I den forbindele ønskes bidrag fra jegere og andre med bilder og historier fra jakta. Alle elgjegere som ønsker være med på lisensjakt av ulv eller jerv må registrere seg som lisensjeger i jegerregisteret link her. I tillegg plikter alle som ønsker jakte ulv og registrere seg hos Fylkesmannen i Hedmark sin SMS-varsling om status for lisensfellinga link her.
Fjellstyret ønsker alle elgjegere skitt jakt!
 

Foto: Bjørnar Johnsen
Død simle
 
23.09-2016
Død simle med bittskader.

I helga fikk jeg melding om denne reinssimla som lå død i stien mellom Gutulisetra og Storgrana. Simla ser ut til å ha fått et  kraftig bitt rett over bogene nederst på nakken. Simla overlevde nok angrepet i første omgang og har gått med dette en periode, etterhvert har det blitt betent med mye fluemark og til slutt døde simla i stien så det var bare tilfeldig at den ble funnet. Er nok et større rovdyr som har vært på ferde og ut fra et bitt er det vanskelig med sikkerhet å konkludere med art. Kan være jerv, ulv eller bjørn som nesten fikk seg ei reinsdyrsteik.

Foto: Bjørnar Johnsen
Fiskeutsetting
 
22.09-2016
Fiskeutsetting Langsjøen

For å styrke ørettbestanden i Langsjøen hvor det er en ettertraktet storørretstamme satte fjellstyret ut 3 somrig ørret i går. Denne settefisken hadde første leveåret på Snerta for deretter å bli flytta til en fiskedam i Sømådalen hvor den har vært over et år. I går ble dammen tømt og det var en bra gjenfangst og fin fisk som forhåpentligvis danner nye årganger med fin fisk i Langsjøen. Det er fjellstyrets altmuligmann Arne Elgaaen som ønsker fisken lykke til videre i livet.  

Foto: Bjørnar Johnsen
Opphold i harejakta
 

22.09-2016
Opphold i harejakta

Minner om at harejakta i Engerdal har opphold første uka i elgjakta. Det vil si at det ikke er lov å jakte hare f.o.m 24.09 t.o.m 01.10. Fra 02.10 kan du jakte hare igjen.

Foto: Merète Trangsrud
sau på rømmen
 
20.09-2016
Svenske på rømmen!
 
En svensk sau er på rømmen i Valdalsfjellet, den ble sett på toppen av store Lifjellet på søndagen. Sauen var kjælen, lekte med hundene og har ørenr. 1054. Etter litt detektivarbeide ble det klart at den er dypt savnet fra Valdalsbygget på svensk side. Den gamle fjellgården Valdalsbygget ligger helt inntill grensa på svensk side og drives nå på tradisjonelt vis. De har dyrene sine på sommerbeite og driver en liten servering med selvlagede  produkter. Anke Knieps (+46 70 2151591) var på leiting etter sauen i går og er det noen som treffer en kjælen sau gi beskjed til fjellstyret eller Anke. 

Foto: Naturcentrum
Tildelte beverkort 2016/2017
 

19.09-2016
Tildelte beverkort 2016/2017

Vi har foretatt trekking på beverkort sesongen 2016/2017 på statsallmenningen. Det var 18 søkere på 15 bevere, det vil si at 3 søkere ble uten kort. Etter regelen om fordeling på 50% til innenbygds og 50% til utenbygds, så sant det er søkere nok, fikk alle innenbygds søkere kort denne gangen.
 

Foto: Arkiv, Tommy Granberg
Ledige fuglekort på viltstellområde 2
 

15.09-2016
Ledige fuglekort på viltstellområde 2
Engerdal Grunneierforening for jakt og fiske har 20 utenbygds fuglekort fra 17. september ledig. Kortene gjelder både rype og skogsfugl.
Ta kontakt med: Hilda Elin Femundsenden,
Engerdalsveien 1438, 2440 Engerdal, Mail;hildaelin@yahoo.no.
 

Foto: Arkiv
Fisketur i Sømpkvolvet og Sømåa
 

15.09-2016
Fisketur i Sømåkvolvet og Sømåa

Tor Erik Hagen og to kamerater bruker å ha en årlig tur til Engerdals området på fisking. Nå når høsten har satt sitt preg på området og fredningstiden har startet i elver og bekker sitter gjengen og mimrer tilbake på en sommer med mange gode fiskeopplevelser. I den forbindelse har de sendt oss en rapport fra årets tur som gikk til Sømåkvolvet og Sømåa.
 
Her er rapporten:
"Legger ved noen stemningsbilder fra turen som en takk for at dere er flinke til å forvalte områdene deres så bra.

Vi startet med Sømåkvolvet, vi så stor fisk, men fikk ingen, fikk ikke fisk i det hele tatt, men fint var det. Så fiske vi flere strekker i Sømåa, også der fint, og vi fikk Harr i alle størrelser, også noen store fine. Så ble det en stopp i Engeråa ved Heggeriset på vei hjem til Elverum. Fisk er rapportert inn via iNatur".


Foto: Tor Erik Hagen
Alexander med ørretfangst
 

15.09-2016
Alexander med ørretfangst

I august var Alexander Johnsen fra Kvilten på Hognsjøen for å prøve fiskelykken, og det ble suksess. Han fikk tilsammen 4 fine ørretter, den største på 1,3 kg. Alexander er en habil fisker som får mye fine fangster både sommer og vinter, og vil nok ta opp "konkurransen" med den eldre generasjonen av storfiskere.
 

Foto: Alexander Johnsen
Påkjørt rådyrkilling
 
15.09-2016
Påkjørt rådyrkilling

NÅ begynner det å bli mørkere høstkvelder og vanskeligere oppdage hjortevilt som bråbestemmer seg for å krysse veien.  En rådyrfamilie kryssa veien rett nord for Engerdal sentrum i går kveld og det var usikkert om bilen var borti mer enn et dyr. Denne killingen gikk det dårlig med, den lå død på nedsida av veien. Geita og de to andre killingene ble det spora på og alle de tre dro avgårde i god fart når de ble støkt, så forhåpentligvis greide de seg bra.

Foto: Bjørnar Johnsen
Trekningsresultat skogsfugl
 

07.09-2016
Trekning ukesjakt skogsfugl oktober.

Fjellstyret har foretatt trekning blant de interessenter som ønsker ukeskort for skogsfugl i oktober. Ikke uventet var interessen stor blant utenbygds jegere, med i underkant av 100 interessenter. Blandt innenbygds jegere var interessen lavere enn det antall kort som er tilgjengelig, slik at alle interessenter vil få tilbud om kort. Skulle det være noen lokale etternølere som ikke har fått med seg at de må melde interesse, så er vi forberedt på å gjøre et "oppsamlingsheat" mot slutten av måneden. Disse må i så fall ta kontakt med Fjellstyrekontoret pr e-post. Trekningen blant utenbygds gjøres etter samme metode som tidligere ved at alle i søkerlisten tildeles et nummer og så gjøres det en trekning av et ønsket utvalg innenfor nummerserien (samme som lottotrekningen på TV). Hvem som kommer til å få tilbud om kort kan du se her. Står du på lista vil du om få dager motta en e-post med mer informasjon samt en betalingslink. Det gjøres oppmerksom på at vi ikke kommer til å ha noen reserveliste i år i og med det er besluttet at ubenyttede tilbud ikke selges videre.

Foto: Morten Aas.
fortsatt fiskemuligheter
 

03.09-2016
Fortsatt fiskemuligheter i Engerdal.

Sjøl om vi har nådd september og sommeren i aller høyeste grad er på hell, er det fortsatt muligheter for stangfiske i Engerdal. Høsten er en fin tid om en vil fiske harr med flue, og vi vil absolutt anbefale å prøve det. På fine dager er det fortsatt vakaktivitet. Den 1. september inntrer forbud mot fiske i alle bekker og elver. Men våre fiskeregler åpner for at det kan fiskes i Femundselva fra Galtsjøen og ned til Trysil grense. I tillegg kan det fiskes etter harr i Gløta, Isterfossen og Sømåa. Her tillates imidlertid ikke aktivt fiske etter ørret i og all fanget ørret skal derfor straks settes mest mulig uskadd ut igjen. Forøvrig anbefaler vi måtehold i forhold til opptak av fisk og vi minner om fiskereglenes fangstbegrensinger. Men for den som vil bedrive litt matauk anbefaler vi vårt garnkort og dets muligheter for å fiske sik i de store sjøene i området. Nå er det fin kvalitet på siken og når temperaturen synker både i luft og vann er det enklere å ta vare på fisken.  Forholdene er derfor bra nå for den som vil fiske opp større mengder og nyttiggjøre seg den fine ressursen som siken i området er. 

Foto: Ole Opseth
småviltjakt EGJF
 

03.09-2016
Småviltjakta hos Engerdal Grunneierforening.

Som tidligere annonsert vil det være en begrenset septemberjakt på ryper og skogsfugl på Engerdal grunneierforenings område. Kortene tildeles etter søknad og trekking for utenbygds, og disse er nok fordelt. Skulle det derimot bli ledige kort pga at noen trekker seg etc, vil vi annonsere dette til uka. Det kan derfor dukke opp muligheter i siste liten. For innenbygds er det fritt kortsalg. Likt for alle som har fått kort er at det i perioden 10. - 23. september er fangstbegrensinger på 1 rype og 1 skogsfugl pr. jeger pr. dag. Det vil også åpnes for skogsfugljakt for innenbygdsboende etter en vurdering som gjøres etter tilbakemeldinger fra jegerne etter septemberjakta. Dessuten tilbyr foreningen jakt på bever. Her må de som er interessert søke innen 1 oktober til Hilda Femundsenden: hildaelin@yahoo.no.

Foto: Ole Opseth
ny brygge tømmervika
 

03.09-2016
Ny brygge Tømmervika.

Mange har sikkert allerede lagt merke til den nye brygga ved båtisettingsplassen ved Tømmervika (Isteren). I løpet av sensommeren har fjellstyrets sommervikarer stått på og fått forbedret denne utsettingsplassen for båter, kanoer og kajakker. Den gamle brygga har gradvis blitt dårligere av is og flom, noe som gjorde at det var nødvendig å få til en ny brygge der. Plassen er lettvint å bruke for de fleste som ønsker å sette båt/kano/kajakk i Isteren. Som det var ved etableringen av denne plassen, var det også denne gangen et samarbeidsprosjekt med Isteren fiskelag. Det er de som forvalter fiskerettigheten i Isteren, og mange lurer sikkert på hvorfor i alle dager fjellstyret engasjerer seg i Isteren. Svaret på det er at vi engasjerer oss i friluftslivet på statsallmenningen og denne plassen er til ikke til bare for fiskere, men for friluftsfolk generellt. Vi anbefaler folk å benytte plassen og dersom du ikke ønsker å ta deg fram på vannet er det mulighet å bare sette seg ned å ta en rast der også. Lett adkomst gjør dette til en fin plass å besøke for alle.  Det var Joakim Bremseth fra Oslo og Stein Aakerøien fra Tynset som fikk æren av å være de første som tok i bruk brygga. Som bildet viser var de fornøyd med tiltaket. 

Foto: Jan Fredrik Jørgensen.
biotoptiltak
 

03.09-2016
Biotoptiltak i bekk.

Fjellstyret jobber kontinuerlig med tiltak for å kunne tilby bra fiskemuligheter i Engerdal, smatidig som vi ønsker å ta vare på lokale fiskebestander. Ved siden av å ha forvaltningstilpassede fiskeregler, setter vi ut fisk i vann med dårlig eller ingen reproduksjon. Over år er det også investert mye i biotoptiltak i flere elver og åer, ikke bare på statsallmenningen men også den private delen i Engerdal. Det er også lagt ned betydelige ressurser i kalking av vann som var rammet av sur nedbør. Denne kalkingen har opphørt men det skjer kontinuerlig oppfølging gjennom vannprøvetaking og prøvefiske. For tiden holder vi også på med å ulike biotoptiltak for å forsøke å få tilbake naturlig reproduksjon i et par utvalgte lokaliteter. Konkret handler dette om å forbedre gytesubstratet for ørreten ved å legge ut gytegrus i bekken, samtidig som en etablerer standplasser for fisken og tar bort vandringshindre. Dersom det er behov for det vil vi også legge ut rogn som klekkes i selve lokaliteten. Slike tiltak er utført med hell andre steder, og sjøl om dette er nybrottsarbeid for vår del har vi stor tro på at vi etterhvert skal kunne få tilbake gyting en del steder der det av ulike årsaker ikke er det lenger. Om dette lykkes vil vi kunne se tidligst til neste år. Og mest realistisk er nok at vi ser resultatet flere år fram i tid.  

Foto: Ole Opseth
påminnelse jakt
 

02.09-2016
Vi minner om...

Vi minner om at det er på tide å melde sin interesse for de som er interessert i skogsfugljakt i oktober. Som kjent blir det ingen rypejakt i år, men det blir en mulighet for å jakte skogsfugl i oktober. Dette forutsetter at du går inn og fyller ut søknadsskjemaet som ligger på denne siden (se f.eks nyhetssak 26 aug).Søknadsfristen er den 5 september, altså på mandag. Interesse-/søknadsskjemaet må fylles ut både av innenbygds- og utenbygds jegere.
 
Det er dessuten også på tide å melde sin interesse dersom du ønsker beverjakt for kommende år. Vi har besluttet å tildele intill 15 jaktkort på bever. Disse tildeles etter søknad og det er samme prosedyrer som tidligere år. Hvis du ønsker beverkort må du melde din interesse innen 10 september på e-post til oss. 

Foto: Morten Aas.
Forlenget treningsperiode for fuglehunder
 

29.08.2016
Forlenget treningsperiode for fuglehund

På grunn av at det ikke blir noe septemberjakt i år, har vi besluttet å forlenge treningsperioden for fuglehund. Treningskortet for fuglehund har normalt et opphold mellom 10.09 og 02.10 pga av jakta. I år kan du altså trene hunden også i denne perioden, og treningskortet gjelder kontinuerlig frem til 31.03.2017. Du trenger ikke noe nytt kort, det er de eksisterede kortene som gjelder. Så selv om det står på kortene at de ikke gjelder for perioden 10.09.-02.10, så gjør de altså det i 2016.
 

Foto: Arkiv
Protokollen fra fjellstyremøtet
 

26.08-2016
Protokollen fra fjellstyremøtet er klart

Mange er nok spent på vedtakene fra onsdagens fjellstyremøte og protokollen er nå klar, den finner du under "styrearbeid" og "saksframlegg og møtereferater".
 
 
Bildet til høyere er dagsferskt fra Skrivargarden, utsiktene for helga er noe mer lovende skal vi tro yr.no rett, så det er bare å komme seg ut.
 
God helg!

Foto: Merète Trangsrud
Søknadsskjema for skogsfugljakt
 

26.08-2016
Søknadsskjema for skogsfugljakt

Nå er søknadsskjema for skogsfugljakt i oktober på statsallmenningen i Engerdal klar. Du kan søke frem til 5. september. Etter det vil vi foreta en trekking. Det blir ikke trekking blant innenbygds, men de må registrere sin interesse. De som blir tildelt kort vil få tilsendt en mail med link til betalingsløsning. Kvitteringen du får når du har betalt via nett, er jaktkortet ditt. Du må betale innen fristen for å beholde jaktkortet.
 
Søknadsskjemaet ligger under jakt og søknadsskjemaer på hjemmesiden, men du finner det også her.

Foto: NFS
Lisensjakt jerv
 

26.08-2016
Kvote lisensfelling jerv.

Rovviltnemda har vedtatt kvoter for lisensfelling av jerv i Hedmark. Til sammen 12 jerver tillates felt i perioden 10. september 2016 til 15. februar 2017. Det ble felt 4 jerver i Engerdaln sist jaktsesong. Mer info fra Fylkesmannens her. 
  • Jakt på jerv krever lisens. Jeger registrerer seg via internett på jegerregisteret.no.
  • Lisensfellingsområdet er delt i ulike soner i henhold til forvaltningsplanen for rovvilt i Hedmark. Inntil 12 jerver, hvorav maksimalt 8 hunndyr, kan felles i Hedmark. Av den samlede kvoten kan inntil 5 dyr, hvorav maksimalt 3 hunndyr, felles i blå sone. I den del av blå sone som ligger innenfor ulvesona er det satt en øvre grense på 2 dyr. Det tillates ikke båsfangst innenfor ulvesona.
 
Foto: Viltkamera
utlysning skogsfugljakt
 

25.08-2016
Rype og skogsfugljakt på statsallmenningen i Engerdal 2016.

Engerdal fjellstyre har i møte den 24 august behandlet opplegg for jakt på ryper og skogsfugl på statsallmenningen I 2016. Fjellstyret har besluttet å ikke åpne for jakt på ryper i høst.

Derimot tilbyr vi inntill 120 ukeskort for jakt på skogsfugl (røy og orrhøne er fredet) i perioden f.o.m. 2. Oktober t.o.m. 31 oktober. 72 av disse jaktkortene er forbeholdt innenbygds jegere (for å regnes som innenbygds jeger må du være registrert I jegerregisteret og hatt folkeregistrert bostedsadresse i Engerdal siste året).

Jaktkortene tildeles etter trekking blant interessenter. For å registrere deg som interessent må du registrere deg på eget søknadsskjema som du finner på vår hjemmeside (søknadsskjemaet blir forhåpentligvis tilgjengelig i morgen). Registreringen må være gjort innen 5 september (siste søknadstidspunkt er 5 september kl 23:59:59).

Søknads/interesseskjemaet må fylles ut fullstendig. I dette skjemaet må du registrere når du ønsker å starte din ukesjakt.

De som blir tildelt kort får tilsendt e-post med betalingsinformasjon. Dersom du mottar slik informasjon har du tilbud om jaktkort. Dersom du ikke betaler innen fastsatt frist, regner vi det som du har takket nei til tilbudet.

Jaktrapportering skal skje så snart som mulig og senest 4 dager etter avsluttet jakt. Ved betaling aksepteres de generelle regler som Fjellstyret har fastsatt, samt spesielle regler for skogsfugljakta (fangstbegrensinger). Samtidig aksepterer jaktkortsinnehaver at felt vilt skal framvises for oppsynet på forespørsel.

Erfaringsmessig vil antallet kort forbeholdt innenbygds tilsvare antallet interessenter. Det gjøres derfor ingen trekning for innenbygds jegere, men det er viktig at innenbygds jegere registrerer seg innen fristen slik at kjøpet realiseres innen jaktstart.

Som følge av fjellstyrets vedtak tilbys det ikke egne kort for rype og skogsfugljakt for salg gjennom turistbedrifter I år.

Engerdal fjellstyre tilbyr opplæringsjakt til den som i løpet av kalenderåret fyller 14 år og fram til fylte 16 år. Mer om dette finner du under tema jakt på vår hjemmeside.

Fjellstyret minner om at vi tilbyr jakt på annet jaktbart småvilt utenom ryper og skogsfugl. I tillegg tilbyr vi kort for trening av hare-, fugle- og elghunder. Disse tilbudene finner du på Inatur.no.Foto: Morten Aas.
Ettersøkshund
 
25.08-2016
Godkjenning av ettersøkshunder

Alle som jakter hjortevilt må ha tilgang til ettersøkshund og det er nå kommet en ny forskrift hvor det bare er autoriserte ettersøksdommere som er godkjent som dommer til fersksporprøver. Tidligere kunne autoriserte jaktprøvedommere dømme fersksporprøver. Det gjør at det i Engerdaln bare er Odd Sømåen som er kvalifisert til å utdanne nye ettersøkshunder. Heldigvis for alle Engerdøler stiller Odd opp og det har vært mange som har prøvd hundene sine siste uka. Det nærmer seg elgjakt og travle tider så alle som har hunder som skal prøves må melde seg på snarest og få unnagjort prøvene i god til før elgjakta starter. På bildet er det Boarderterrier Mille som går sporprøve med en smånervøs fjelloppsyn hengende bak med Odd som dommer, og det gikk bra.  

Foto: Odd Sømåen
Rypejakta avlyst
 

25.08-2016
Ingen rypejakt, men skogsfugljakt i oktober

Mange venter i spenning på å høre hvordan det blir med fuglejakta på statsallmenningen i Engerdal. Fjellstyret vedtok i gårsdagens møte å frede rypa i år, men at det åpnes for en begrenset jakt på skogsfugl i oktober. Den vil tilbys som ukesjakt og vi kommer til å tildele 120 kort etter søknad. Vi kommer om kort tid, kanskje allerede i løpet av dagen, legge ut søknadsskjema på vår hjemmeside. Dette søknadsskjemaet må benyttes for at du skal være med i trekningen av jakta. Søknadsfristen vil bli 5 september. Vi kommer tilbake med fullstendig utlysning så snart protokollen fra møtet er klar. 

Foto: Arkiv.
nytt møtetidspunkt
 

22.08-2016
Nytt tidspunkt for fjellstyremøte.

Som tidligere annonsert er neste fjellstyremøte førstkommende onsdag. På grunn av at det er flere omfattende saker på agendaen, og fordi det er andre ting som skjer i styrerepresentantenes arbeidshverdag, flyttes møtet til kl 09:00 på onsdag morgen. Møtepapirer finner du som vanlig under knappen "styrearbeid" på denne siden.
 
 
 
 
 

Foto: Ole Opseth
fjellstyremøte 24 aug
 

18.08-2016
Fjellstyremøte 24 august.

Sommerferien er over for de fleste, og de hverdagslige rutiner begynner igjen. Så også med Fjellstyrets møtevirksomhet. Neste møte i Fjellstyret er førstkommende onsdag den 24 august kl 19:00 på Skrivargarden. Mange store saker for Fjellstyret også denne gangen, med bl.a høringsuttalelse til kommunens forslag om snøskuterløyper, opplegg for fuglejakta og tilleggsjord ved Valdalen gård for å nevne noe. Møtepapirene finner du som vanlig under knappen "styrearbeid" på denne siden. 
 

Foto: Ole Opseth.
Grøtåa leverer
 
17.08-2015
Grøtåa leverer

På gårsdagens oppsynsrunde i Femundsmarka ble oppsynet, på lang avstand, vár en kjent positur. Ivrig fisker slepende på stor ørret kan neppe forveksles med noe annet. Fisken var en voksen og gytemoden grøtåhanne på 1,6 kg og fiskeren var Tron Svagård fra Notodden. Han fortalte om sine 22 år som svoren Femundsmarkatilhenger, om årlige turer med kameratgjengen og om store ørreter på over to kg i dalen bak Store Svuku. Den nyfangede ørreten var hans hittil største og lot seg lure av en Superpuppan på liten krok. Etter praten ruslet en fornøyd fisker opp til Grøtådalssætra for å tilberede fangsten og nyte sensommerkvelden i dette jordiske paradis.

Foto: Tore Stengrundet
For en fisk!
 
17.08-2016
For en fisk!

 67.5 cm og 4,0 kg sier sitt. Maken til fisk er det ikke ofte en kan dra opp fra Femund. Rett nok kan de være større, men så runde, praktfulle, blanke og fine er det sjelden de er! Fiskemetoden skal etter sigende også være av det mindre tradisjonelle slaget, i form av otring fra gummibåt. Fiskeren er foreløpig anonym, men lykkelig.

Foto: xxx
NINA på prøvefiske
 
17.08-2016
NINA på prøvefiske
Som oppfølging av det avsluttede kalkingsprosjektet gjennomfører Norsk institutt for naturforskning, NINA, prøvefiske i utvalgte vann. I Engerdal er det Nordre Røvoltjønna, Nordre Revlingsjøen og Butjønna som har blitt undersøkt. Sistnevnte er, som du kan lese på denne websiden, nylig tynningsfisket av fjellstyret og huser i all hovedsak smårøye. I Revlingsjøen bestod fangsten, som forventet, av ørret og røye i alle størrelser opp til snaut kiloen. Fisken var i god kondisjon og ørret dominerte. I Nordre Røvoltjønna (bildet), som er kjent som et godt fiskevann med fin ørret og røye, var det noe overraskende småabbor som fylte flest masker. I tillegg er det tydelig god ørretrekruttering i vannet, noe et stort antall ørret opp til c 500 g viser. 

Foto: Tore Stengrundet
Bukkejakta stoppes
 

17.08-2016
Bukkejakta stoppes

I gårkveld datt den siste bukken på kvota ved Lillebo, og med det så stoppes årets bukkejakt. Bukken ble skutt av Svein Rybråten, men han fikk ikke sendt bilde. Vi legger derfor med bildet av bukken til Rosita Sjøø Nilsen i stedet, som vi tidligere slet med  få lagt ut.
 
Mange av bukkejegerne har også kort på ordinær rådyrjakt, så da er det bare å smøre seg med tålmodighet til denne jakta starter 01.10.16.
 
Det er som nevnt tidligere, første året vi fyller kvota på bukkejakta, og om det skyldes mer rådyr enn først antatt eller flere og mer ivrige jegere er vanskelig å si. Antagelig er det en kombinasjon.
 
Vi håper at dere har hatt mange fine opplevelser ute i skogen i løpet av jakta, selv om jaktperioden ble kortere enn vanlig.

Foto: Rosita Sjøø Nilsen
Ørnedrept rådyrkilling
 
16.08-2016
Ørnedrept rådyrkilling

Fant denne rådyrkillingen i Kuhølet nord for Hovden i helga. Ser ut som kongeørna har fått tak i killingen på skogsbilvegen og det er spor etter dødskampen ut av veien før rådyret måtte gi opp 10 meter fra veikanten. Ligger igjen ørnefjær og er flere hull i skinnet med bloduttredelser som indikerer at det er kongeørna som har sikra seg en bra middag. Så ingen ørn på stedet, men satt ravner i trærne rundt og venta på tur.   

Foto: Bjørnar Johnsen
Takseringsresultatene er klare
 

16.08-2016
Årets takseringsresultater er klare

Da er resultatene fra årets rype- og skogsfugl taksering klare, og de viser et noe bedre resultat enn i fjor. Det er langt fra optimale bestander, men det er større kull i år selv om det er langt imellom dem.
 
 
Hvis du vil ha litt å sammenligne med, så ligger gamle resultater her:
 
 
 
Fjellstyret behandler småviljakta 2016 i møtet 24. august, og info om hvorvidt det blir jakt eller ikke og eventuell søknadsprosedyre blir lagt ut på hjemmesiden vår 25. august.

Foto: Arkiv
Nest siste bukken skutt
 

15.08-2016
Nest siste bukk skutt

Da er nest siste bukken på kvota skutt. Den datt i Vurrusjølia nå på formidaggen. En liten bukk som kom på lokk for skytter Vetle Engerbakk Moren. Da er det igjen 1 bukk, og det ser ut som at vi for engangs skyld klarer å fylle kvota.
 
Det er altså ingen tid å miste, kom deg ut i skogen:)

Foto: Vetle Engerbakk Moren
Snart slutt på kvota
 

15.08-2016
2 bukker igjen på kvota

I går kveld datt det 2 bukker, Kenth Stian Johansen fikk en i Søre Elvdal og Håkan Husfloen fikk en ved Sølenstua. Martin Waldal Jr fant en bukk i Elgå på mårran i dag og fikk inn et velretta skudd. Det vil si at det er igjen 2 bukker på årets kvote, og det begynner å haste for de som vil ha årets bukk.
 
Det er bukken til Kenth Stian Johansen som ses på bildet til venstre.
 

Foto: Kenth Stian Johansen
Aktivt døgn i bukkeskogen
 

14.08-2016
Aktivt døgn i skogen

Det har vært et aktivt døgn i skogen, og siden forrige oppdatering har det falt 4 bukker. Bjørnar Sundet fikk en på Lillebo på mårran i går, denne kan du se på bildet til venstre. Kristian Bronken fikk en i Sorken i går kveld. Og på mårran i dag fikk Steinar Knutsen en bukk på Kvilten, og Tommy Granberg fikk en ved Husfloen. Det vil si at det nå er skutt tilsammen 8 bukker, og det er igjen 5 på årets kvote. Ved fall tar Merète fortsatt imot meldinger MED bilde på tlf: 97044023.
 

Foto: Bjørnar Sundet
leirens eier har medlt seg
 
12.08-2016
Leirutstyrets eier har meldt seg.

Tidligere i uken hadde vi en sak om tilsynelatende gjenglemt leirutstyr på Sorkodden. Nå har utstyrets eier meldt seg og om det ikke allerede er gjort så kommer utstyret til å hentes umiddelbart. En serie hendelser gjorde at Arild Sagen ble nødt til å avbryte sin etterlengtede tur ved Femund og reise i hu og hast. Tanken var å komme tilbake etter en dag, men dette lot seg altså ikke gjøre. Han ringte oss derfor å meddelte dette etter at vi hadde omtalt saken. Saken er derfor avsluttet for vår del. Og det var bra eieren meldte seg. Hadde ikke så skjedd ville utstyret blitt overlevert Lensmannen som hittegods.

Foto: Anstein Felde Johansen.
Bukkefall Kvilten
 

12.08-2016
Bukkefall Kvilten.

I Kviltengrenda bor det mange ivrige jegere. I går kveld fallt det 2 bukker der. Bildet til høyere viser den bukken som Eivind Sundet felte. I tillegg Fikk Rosita Sjøø Nilsen en bukk. Pga Tekniske problemer får vi ikke til å lagt ut bilde av denne dessverre.
Dette betyr at det pr fredag formiddag er skutt 4 bukker på statsallmenningen og det derfor er igjen 9 på årets kvote. Vi minner om at bukkefall skal meldes umiddelbart til Merète på tlf: 97044023 MED bilde.

Foto: Eivind Sundet.
Bukkefall i Sømådalen
 

11.08-2016
Bukkefall i Sømådalen
 
I går kveld smalt det i Sømådalen og denne bukken, som for anledningen har fått litt furubar som ekstra hodepryd, ble lurt av en listig jeger. Slaget var tapt og nå er det 11 bukker igjen på kvota. Det er altså mulighet for flere til å lure storbukken, og selv om det var spek i natt, så ser det ut til at været nå er på vår side og det blir et flott vær og være på jakt i. Vi ønsker skitt jakt:)

Foto: Per Ola Søndmør
Forlatt leir
 

10.08-2016
Forlatt leir ved Sorkodden

En av våre utskremte ble oppringt om en forlatt leir på Sorkodden ved Femunden. Selv om undertegnede tviler på at dette er gjenglemt, så er det likevel bare å ta kontakt med oss hvis noen nå kjenner igjen utstyret de har savna siden den flotte turen ved Femunden. 
Vi tilrettelegger for bruk og ferdsel av natuen i Femund Engerdal, og synes det er supert at den blir brukt og kan gi mange gode opplevelser. Men vi syns også det er flott hvis folk kan rydde opp igjen etter sine turer hos oss, være seg på kortere eller lengre turer, utstyr eller søppel. Da blir det så mye koseligere for de som kommer etter:)
 
Leiren er nå ryddet opp og tatt ned, og Sorkodden ønsker nye gjester velkommen!
 

Foto: Anstein Felde Johansen
Første bukken felt
 

10.08-2016
Første bukken er felt

Årets første bukk ble felt i Femundsundet på morgen kvisten i dag. Det var en seks tagger som kom på lokk. Det er skumle dager for nyskjerrige bukker om dagen, da det er mange ivrige jegere ute nå.
 
Årets kvote på bukk er 13 stk, så da er det 12 igjen. Vi minner om at fall skal meldes umiddelbart til Merète på tlf: 97044023 MED bilde.

Foto: Rune Risbakken
Ulveobservasjoner
 
09.08-2016
Ulveobservasjoner

Det var flere observasjoner av en ulv i slutten av forrige uke. Torsdag kveld hadde polititet trafikkontroll ved Engerdalssetra og da ble en ulv observert og ikke arrestert. Fredagseftan ble dette litt uklare bildet tatt i Østfjellveien av det som trolig er en ulv, er ikke godt og være helt sikker kan jo være en stor hund som har glemt at det er båndtvang fram til den 21. august. Midt på lørdagen passerte en ulv rett foran en bil som kjørte Vestveien ved Sundsetrakrysset og seint samme kveld ble en ulv observert ved Galten Gård. En kan anta at det er samme ulven alle disse observasjonene og det er ikke funnet noe møkk etter den som kan bekrefte om det er den samme og hvor den kommer fra. Er det noen som finner møkk med mistanke om at det kan være fra en ulv ta kontakt med rovviltkontakten i Engerdal, Bjørnar Johnsen. Nå er blåbæra moden og bjønn har begynt fråtse i blåbær for å fette seg opp til vinteren. Fikk beskjed om at det var ei skikkelig bjønnsrukke i skiløypa mellom Hovden og Hovdroa, var der i går kveld og tok med litt møkk.

Foto: xxx
Taksering og båndtvang
 

09.08-2016
Fugletaksering, båndtvang og fuglejakta

I disse dager gjennomføres taksering av ryper og skogsfugl i hele Engerdal. Takseringen gjennomføres ved at trente hunder med førere følger en bestemt linje og registrerer fugl langs denne linja. Det betyr at det er løse hunder i terrenget. De hunder som deltar i takseringen har eget blått eller gult takseringsdekken. For disse hundene foreligger det en dispensasjon fra båndtvangsbestemmelsene. For alle andre gjelder fortsatt båndtvangsbestemmelsene. Det er derfor ingen grunn til å slippe sin hund ennå sjøl om det er fristende for en del å starte trening av hunder før jakta. Men det er bare å holde seg i skinnet og hunden i bånd fram til den 21. august. Etter dette er det åpent for trening av hund under forutsetning av at det løses treningskort.
Takseringen er et viktig redskap for fjellstyret når det skal bestemme opplegget for jakt på ryper og skogsfugl på statsallmenningen kommende høst. Fjellstyret kommer til å ta stilling til om og i hvilket omfang det åpnes for jakt etter takseringsresultatet er klart. Vi regner med å kunngjøre dette på vår hjemmeside den 25 august. Om det åpnes for jakt vil kort tildeles etter en søknadsrunde. Det gjelder derfor å følge med på vår hjemmeside fra den 25 og utover. 
For jakt på annet jaktbart småvilt enn ryper og skogsfugl er det fritt kortsalg og dette jaktkortet ligger tilgjengelig for alle og kan kjøpes på inatur.no. 
 
 

Foto: Morten Aas.
Navn på menypunkt
 

09.08-2016
Etablererstipend småfeholdere.

Engerdal fjellstyre vedtok i forbindelse med årets bidragsbudsjett at ledige bidragsmidler til småfenæringen kan tildeles som etableringstilskudd til nye småfeholdere etter 1. juli. Det er derfor nå åpent for å søke på disse midlene. Stipendet er beregnet på investering og vedlikehold knyttet til næringsdrifta, eller nedbetaling av næringsgjeld. Vilkåret er at søker må ha kjøpt/overtatt landbrukseiendom de siste 5 åra. Søknad må minimum innholde opplysninger om søker, beskrivelse av prosjekt/driftsform, kopi av kjøpekontrakt samt næringsoppgave fra foregående år. Mer om Bidragsbudsjett 2016 finner du her. Søknader må sendes fjellstyret innen 1. september. Om det er ting du lurer på så er det bare å ta kontakt med oss. 

Foto: Bjørnar Johnsen.
Navn på menypunkt
 

09.08.-2016
Bukkejakta starter i morgen.

Den 10 august er første dag der det er lov å jakte rådyrbukk. For ihuga bukkejegere er dette en magisk dato. På statsallmenningen i Engerdal praktiseres denne jakta som en avlysningsjakt. Det vil si at det er mange som har mulighet til å jakte på de 13 bukkene som skal skytes. Når den 13. bukken er skutt avlyses jakta. De som har fått jaktkort plikter å holde seg oppdatert på utviklingen via fjellstyrets hjemmeside. Melding om fellt bukk skal skje umiddelbart med  sms og bilde til Merete på telefonnr 97044023.  Om du er tildelt bukkejakt og har betalt, har du fått en e-post fra oss med jaktkortet. Husk å ha med dette sammen med de andre nødvendige papirene når du er ute på jakt.
For dem som ikke er nevneverdig interessert i denne jakta, kan det opplyses om at det i tiden framover muligens kan observeres jegere som mer eller mindre vellykket etterligner rådyrets kontakt- og brunstlåter. De er ofte ute tidlig på morgenen og i kveldingen. Det er stort sett trivelige mennesker og det er ingen grunn til å bli skremt av disse jegernes kamuflasje og låter. 

Foto: Arkiv.
ID:448
Bedring i Butjønna
 
07.08-2016
Bedring i Butjønna

Butjønna, høyt beliggende i Engerdals nordvestre hjørne, fikk for to år siden en kraftig omgang med finmaskede garn (se nyhetssak her). Fangstene som ble gjort i den småvokste røyebestanden hadde en så lav gjennomsnittsvekt som 38 g. Denne uka var fjellstyrets menn igjen på plass for å følge opp prosjektet og forhåpentligvis fange opp noen positive endringer. Konklusjonen ble at tjønna, som forventet, igjen er full av fisk, men at gjennomsnittsvekten (57 g)  har økt såpass mye at det med videre oppfølging vil kunne bli et attraktivt fiskevann. Alle tall for begge årene finner du i denne tabellen

Foto: Tore Stengrundet
ID:447
Storørret
 
01.08-2016
En ørretfiskers drøm!

I helga fikk Amund "Minken" Bekkevold nok en kjempefin ørret i Engerdaln. Ørreten på bildet er 65 cm lang og 3,4 kg, en fantastisk fin ørret i god kondisjon. Fjellstyret gratulerer så mye og er ganske så misunelige på storfiskern Amund. Antakelig har denne ørreten første året av sitt liv fra Settefiskanlegget på Snerta, før fjellstyret satte den ut i dette vannet med beligenhet i Engerdaln, men hvor er det bare Amund som veit. Fjellstyret har gjort noen dyptgående undersøkelser i saken og har en viss formening om hvor denne suggen kommer fra uten at det nevnes her. Er mange muligheter så det er bare å prøve seg fram og det er mange vann som kan ha store ørreter. Legger med et arkivbilde fra en av Amunds turer i Engerdaln sist sommer. Er ikke vanskelig å være ening i at kallenavnet "verre enn minken" passer bra på Amund.
K-faktor 1,7      

Foto: Fiskekompis
ID:446
Fiskeørnmerking
 
01.08-2016
Fiskeørnmerking

Før helga var det tid for den årlige fiskeørnmerkinga i Engerdaln av fuglemannen fra Trysil, nemlig Ole Petter Blæstad. Ole Petter har arbeidet med fiskeørn siden 1988 i Engerdaln og har mye kunnskap om fiskeørna med hekkelokaliteter. Fiskeørna har redet i toppen av store furuer og bygger litt på redet hvert år, dette gjør at redene som er værutsatte år om annet ramler ned på grunn av tyngden og været. Fiskeørna har derfor flere reder og er det noen som veit om nye hekkelokaliteter er Ole Petter veldig interessert i det. Ungene var i år unormalt store for årstida og nesten flyvedyktige flere av dem, det har vært en god sommer for fiskeørna og det var 3 unger i de fleste av redene.
 

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:445
Rådyrbukk påkjørt
 
01.08-2016
Fin bukk påkjørt nedi daln.

På fredagen hadde en Drevsjøing våga seg nedafor Skarven, men på hjemveien  sprang denne bukken ut i veien rett foran bilen i nordenden av Vesle Engeren. En typisk selvmordskandidat som kom rett ut i veien foran bilen og med tett skog langs veikanten er det nesten umulig oppdage rådyret før det er for seint. Var en fin sekstagger som nok mange bukkejegere kunne tenkt og fått i kikkerten om 10 dager når bukkejakta starter. Det går rykter om at en meget ivrig bukkejeger som har vokst opp litt lenger sør langs Vesle Engeren nærmest hadde dette trofeet på veggen, bukken var observert og bevegelser kartlagt og den 10. august skulle den legges i bakken. Isteden ble det en Toyota som ble bukkens bane, og det er kanskje like greit, for kjenner jeg denna ivrige bukkejegern rett så hadde han sikkert fått skjelven når denne finne bukken hadde dukka opp og det hadde blitt en bom med påfølgende ettersøk....    

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:444
SykkelNM
 

29.07-2016
NM terrengsykling til helga.

I morgen er det klart for NM i terrengsykling i Engerdal. Det er et stort arrangement med mange deltagere, støtteapparat og mange frivillige arrangører. Vi vil oppfordre alle til å ta seg en tur til Drevsjø Stadion og se på arrangementet. Her er det mange meget bra syklister som deltar, og det kommer til å gå fort unna. Starten går puljevis fra kl 10:45 og utover.
I forbindelse med arrangementet vil fjellstyret minne om at det blir redusert fremkommelighet på Fjellveien. Her kan du kjøre inn, men kommer ikke tilbake før utpå ettermiddagen når alle løpere har passert. I tillegg vil følgende veier bli stengt i tidsrommet 09:00 - 15:00: Lortseterveien, Vurrusjøliveien, Bredåsveien fra Lillebo, Gunnarsjøveien fra Elgåveien, Kvemsjøveien. I tillegg vil det være trafikk i forbindelse med arrangementet på hovedveiene ellers og vi oppfordrer alle til å ferdes hensynsfullt. 

Foto: Ole Opseth
ID:443
Snøskuterhøring
 

29.07-2016
Fjellstyrets høring om snøskuterløyper

Som tidligere annonsert på denne siden ønsker fjellstyret å få inn synspunkter fra berørte interesser på statsallmenningen i forbindelse med kommunens forslag til snøskuterløyper. Fjellstyret har fått litt ekstra høringstid, og vi ber derfor om innspill innen den 12 august. Vi minner om at dette er en ny høringsrunde med nye forslag til løypetraseer. Det er derfor nødvendig for fjellstyret å be om synspunkter på nytt, sjøl om vi fikk mange verdifulle innspill sist høst. Det er også verdt å merke seg at fjellstyrets høring ikke er i kommunens regi, og at det derfor er nødvendig å gi innspill til kommunen i eget brev dersom dere ønsker det. Til fjellstyret kan dere gi innspill enten via e-post til post@engerdal-fjellstyre.no. Eller dere kan sende oss et vanlig brev til Engerdal Fjellstyre, hyttveien 45, 2443 Drevsjø.
 
 

Foto: Ole Opseth
ID:442
Binne med årsunge
 
08.07-2016
Binne med årsunge.

Et viltkamera ved en saltstein helt nord i Trysil mot grensa til Engerdaln, øst for Engeren i nærheten av Viksetra, fanget opp denne lille bjørnefamilien. Jaktlaget hadde nok forventet bilder av elg og annet hjortevilt som er glad i saltsteiner, men denne bjørnebinna foretrekker nok salt den også. Bjørnekjenner Erling Martmann syntes denne årsungen nesten ikke var større nå enn når de kommer ut av hiet om våren, men han forventer at den kommer til å legge på seg godt bare bærsesongen kommer igang.

Foto: Viltkamera
ID:441
Navn på menypunkt
 
24.07-2016
Solid kratlåbbår

At Kratltjernene i Femundsmarka huser fin fisk, er noe mange vet. Få har likevel fått så mye storfisk der som Olav Riseth. Nå skal det riktig nok legges til at det er få som har vandret så mange ganger over  de steinete fjellene for å besøke dette paradiset, og hvilket nummer i rekken ukas tur var for Olav vites ikke. Men en av de større abborene i tjernene klarte han i alle fall å lure. 1,7 kg smellfet piggfinnefisk lar seg høre, men rekorden på 2 kg fra noen år tilbake står fortsatt.
 
Foto: Olav Riseth
Uttynning i Slågåtjønna
 
24.07-2016
Uttynning i Slågåtjønna

Engerdals høyest beliggende fiskevann har lenge hatt rykte på seg som et småfiskvann som knapt nok huser matfisk. Resepten på det er selvsagt å gjøre et solid uttak av småfisk for å bedre veksten. Denne uka ble det derfor flesket til med 108 garnnetter i det 3 ha store vannet. Overraskelsen var stor da fangsten ikke ble større enn 5,51 kg og 101 røyer. Når et titalls fisker på 3 - 7 hg i tillegg ble sluppet tilbake, er det ikke annet å gjøre enn å friskmelde tjønna oppunder Storslåga. Samtidig ga fisket en påminnelse om hvor tynt det er med fisk i slike høytliggende, næringsfattige vann. Antagelig overstiger den samlede bestanden knapt nok 30 kg, og da sier det seg selv at uttaket av større fisk her bør være svært begrenset. Så får du ei fin røye i Slågåtjønna, nøy deg helst med den ene og tenk på at alt av fisk i tjønna får plass i tre tilitersbøtter. 

Foto: Tore Stengrundet
CWD info
 
22.07-2016
Informasjon om CWD

Mattilsynet avdeling Glåmdal og Østerdal har kommet med mer informasjon om Chronic Wasting disease (CWD) hos hjortedyr.

Informasjon vedrørende Chronic wasting disease (CWD) hos hjortedyr:

Den 12.07.2016 ble det offentliggjort en ny forskrift om midlertidige tiltak for å begrense spredning av Chronic wasting disease. Denne forskriften gjelder fra 11.07.2016-31.12.2016. Forskriften kan du lese i sin helhet her:

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2016-07-11-913?q=Cwd

Hva er CWD?

CWD kjennetegnes ved gradvis tap av nerveceller i hjernen, nevrologiske symptomer og avmagring, og ender alltid med døden. Smitte til menneske er ikke rapportert i forbindelse med skrapesjuke hos sau eller CWD hos hjortedyr. Det er ikke påvist noen sammenheng mellom skrapesjuke hos sau og CWD hos hjortedyr. Smitteoverføringen ved CWD kan skje gjennom direkte kontakt mellom syke og friske hjortedyr, eller indirekte ved at friske dyr kommer i kontakt med smittestoffet i miljøet (beite, infiserte kadaver). Smittestoffet er påvist i spytt, urin og avføring fra smitta (syke) dyr.

Prionene er svært resistente mot fysiske og kjemiske påvirkninger, og beite hvor syke dyr har oppholdt seg kan være smittefarlig i flere år.

Hvordan kjennetegne CWD?

De mest fremtredende symptomene er vekttap og endret oppførsel som utvikles over uker og måneder. I tillegg kan det observeres sikling, ukoordinerte bevegelser, repeterende bevegelsesmønstre, hodeskjelvinger, skjæring av tenner og senket hode. Ukoordinerte bevegelser og skjelvinger er mindre fremtredende enn ved skrapesjuke hos sau. Pelsen kan bli tørr og bustet, men kløe er ikke vanlig. Seint i sjukdomsforløpet kan dyra sikle, drikke og urinere mye, og vise tydelige nevrologiske symptomer.

Hvem skal testes for CWD?

Alle døde /sjuke /trafikkskadde / trafikkdrepte hjortedyr ≥ 1 år, skal det tas hjerneprøve av. Begrepet hjortedyr omfatter: ELG, RÅDYR, HJORT, OG REIN

PRØVETAKING AV ELG I UTVALGTE OMRÅDER:

VÅLER OG ÅSNES: ALL ELG SKAL PRØVETAS DE FØRSTE 8 DAGENE AV JAKTA OG PÅFØLGENDE HELG

VILTBEHANDLINGSANLLEGG/ KONTROLLSTEDER ELG, HJORT RÅDYR:

All hjortevilt over 2 år skal prøvetas.

OPPDRETTSHJORT OG TAMREIN

All normaltslakt over 2 år skal prøvetas.

Alle døde/sjuke over 1 år skal prøvetas.

Foto: Bjørnar Johnsen
Rådyrpåkjørsel
 
22.07-2016
Råbukk påkjørt?

Fikk melding om en liten rådyrbukk som lå død mellom veien og det nye reinsdyrgjerdet ved Femundsåsen i går. Fallviltgruppa har ikke fått melding om noen påkjørsel og ut i fra skadene ser det ut til at den er påkjørt. Alle er pliktig til å melde fra om viltpåkjørsel til politiet eller fallviltgruppa. Har vært noen påkjørsler av rådyr de siste månedene og ved Engerdalssetra ble ei geit med mjølk i juret avliva etter påkjørsel, det var tidligere på sommeren så killingene der hadde nok ingen sjangse til å overleve. I helga var det noen som gikk tur inni grenda ved Elgåa og skremte opp ei rågeit med mjølk i juret, geita løp rett inn i et gammelt gjerde og ødela seg i ryggen eller nakken. Geita ble liggende og måtte avlives, dette kunne ha vært unngått om det gamle gjerdet hadde blitt fjernet. Det er dessverre mye gammelt gjerde rundt i hele kommunen som ikke lenger er i bruk, som fanger vilt hele året, som absolutt burde ha vært fjernet.   

Foto: Bjørnar Johnsen
ørrettfangst
 
19.07-2016
Fin ørretfangst

En flott ørret ble tatt i helga nord for Drevsjø av utflytta Drevsjøing med beviselige gode fiskekunnskaper. Forhåpentligvis får denna utflytta Drevsjøingen tid og lov til å fiske etter bryllupet som skal være til helga der storfiskeren skal være brudgommen og si ja til sin utkårede. Fjellstyret vil gratulere brudeparet og ønsker paret alt godt og skitt fiske.
 
Foto:Vidar Brenna
ulv
 
18.07-2016
Ulv ved Tømmervika

I går kveld når den profilerte tv-kjendisen og fellingslederen for SNO i Sør-Norge, Lars Gangås kjørte gjennom Engerdaln ved Isterfossen så han denne ulven på bildet. Bildet er tatt med mobiltelefon og dårlig zoom, men  Lars som er den som kanskje har sett flest ulver i Norge var sikker på at dette var en ulv. Tidligere denne måneden ble det sett en ulv mellom Femundsundet og Granberget og der ble det også funnet ulvemøkk for dna-analyse. 

Foto: Lars Gangås
Storfuglkylling
 
18.07-2016
Storfuglkylling i Fjellveien

Var en tur på Hognsjøen i nydelig vær på fredagen og på vei hjem dukket denne storfuglkyllingen fram i veien. Røya viste seg også fram før begge forsvant inn i det høye grasset, forhåpentligvis var det flere kyllinger som gjemte seg i grasset. For å ikke sprenge kullet eller forstyrre dem unødvendig gikk jeg ikke ut av bilen. Seinere på dagen sykla jeg en tur i den fine Femundrittraseen i Vurrusjølia og der møtte jeg ei røy med 4 kyllinger som var litt større enn denne på bildet, mulig det var flere kyllinger her også og de var store nok til å fly avgårde. I begynnelsen av august begynner rype og skogsfugltakseringene og det blir spennende å se resultatene fra den takseringa. Ut fra takseringsresultatene skal fjellstyret bestemme høstens fuglejakt om det er forsvarlig med et jaktuttak. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Beverjakt 2016
 

15.07-2016
Beverjakt på statsallmenningen 16/17

Ønsker du beverjakt på statsallmenningen 2016/2017 må søknad sendes Engerdal Fjellstyre på mail: post@engerdal-fjellstyre.no innen 10. september 2016.
 
Tildelingen vil skje ummiddelbart etter søknadsfristens utløp. For denne sesongen er kvoten 15 bevere og søkerne vil få tildelt 1 stk bever pr lag, uavhengig om laget består av 1 eller flere personer. Man kan ikke stå oppført på flere lag. Fellingstillatelsen for sesongen 2016/2017 koster 500,-.
 

Foto: Arkiv, Tommy Granberg
Sommerstengt på kontoret
 

14.07-2016
Sommerstengt på fjellstyrekontoret

I uke 29, 30 og 31 vil Fjellstyrekontoret være stengt. Oppsynene er på jobb, men de er for det meste ute, så det enkleste er å ta kontakt på tlf. +47 62 45 91 77, eller sende mail til: post@engerdal-fjellstyre.no hvis det er noe. Minner om at det kan være dårlig dekning for oppsynene innimellom, så hvis de ikke er å nå, så kan det være grunnen, prøv derfor litt senere.
 
Kontortelefonen er foretrukket brukt, ellers er kontaktinfo til de enkelte oppsynene på jobb her:
 
Bjørnar Johnsen: + 47 970 63 383
Tore Stengrundet: + 47 905 64 818 (Femundsmarka)
Arne Elgaaen: +47 951 65 987
Anstein Felde Johansen: +47 474 65 471
Jan-Fredrik Jørgensen: +47 473 33 444
 
Kontoret er åpent igjen til vanlig tid 08.00 - 16.00 fra 8. august.

Foto: Merète Trangsrud
Sommervikarer 2016
 

14.07-2016
Sommervikarer 2016

Sommervikarene våre for året er nå godt i gang, og har vært ute på mange oppdrag allerede. I år er det Jan-Fredrik Jørgensen (til venstre) og Anstein Felde Johansen som er nytilsatte sommervikarer, i tillegg til Arne Elgaaen som har vært her i mange år nå. Mille (foran) er også med på det meste som skjer i Fjellstyret, og hun har mange kontortimer, møter, båtturer og scooterturer bak seg til tross for sin unge alder.
 
 
Mange vil nok møte på disse tre i sommer, og vi håper dere tar godt i mot dem!
 
Ellers passer vi på å minne om et par viktige ting:
Man må ha fiskekort for å fiske og en fisker plikter å sette seg inn i fiskereglene før han begynner å fiske.
Det er båndtvang frem til 20. august som må overholdes. Frem til 15. september gjelder et generelt bålbrenningsforbud, dette kan du lese mer om her.
 
Ta også med deg søpla di hjem, og vis ellers hensyn til andre som ferdes i naturen!
 
Ellers ønsker vi alle en god sommer med masse fine opplevelser i Femund Engerdals naturen:)
 

Foto: Merète Trangsrud
CWD
 
13.07-2016
Forbud mot å sette ut saltsteiner!

Da er det midlertidig slutt på foring av hjortevilt og utsetting av saltsteiner i Hedmark og en del andre fylker. Landbruks- og matdepartementet fastsatte den 11. juli en forskrift med tiltak for å begrense spredning av Chronic Waisting Disease (CWD) blant hjortedyr. Det vil blant annet si at det nå er forbudt å legge ut fôr eller å sette ut saltslikkesteiner til hjortedyr. Forbudet gjelder ikke for allerede utsatte saltsteiner. For mer informasjon og forskriften i sin helhet følg denne linken
Elgkadaveret på bildet har forhåpentligvis ikke noe med CWD sjukdommen å gjøre. Kadaveret er fra ei eldre elgku og ligger rett i nærheten av Bjønnåsen og som navnet tilsier var det mye bjørnetrafikk rundt kadaveret. Det var flere liggeplasser etter bjørnen og den hadde gravd i nærområdet og flere småbusker var nok brukt som kløpinner. Det ble funnet flere bjønnsmøkkrukker og bjørnehår så det bør være gode muligheter til å få dna treff på denne bjørnen. Hva som har skjedd med denne elgkua får vi nok aldri vite, om det er bjørn eller ulv som har drept den eller om det er naturlige årsaker til dødsfallet.

Foto: Bjørnar Johnsen
Kveen seiret på Engersjøen
 
11.07.2016
Kveen seiret på Engersjøen
 
Strålende vær og en hovedpremie på hele 10 000 kr trakk så mange som 106 deltakere til Engersjø fiskeforenings dreggekonkurranse på fredag. Totalt ble det fanget 38 ørreter og noe røye og harr. Ole Kveen fikk både størst (1120 g) og mest fisk og stakk av med nesten hele premiebordet. Kveen har tidligere satset hardt som fotballspiller, men forteller nå at fotballskoene legges på hylla til fordel for fisking. At fisketalentet er formidabelt hersker det ingen tvil om, for hele fredagens fangst ble tatt på en så dårlig dreggesluk som en 11 cm flytende Rapala.Vi forventer hyppige fangstrapporter framover når satsingen tar av og utstyret forbedres.

Foto: Tore Stengrundet
skuterhøring
 

08.07-2016
Fjellstyret hører om skuterløyper.

Engerdal kommune har lagt ut ny forskrift for snøskuterløyper i kommunen til høring. Fjellstyret er involvert i saken på to måter; dels er vi høringspart for de interesser som fjellstyret skal ivareta etter Fjelloven og dels er vi avtalepart i forhold til Motorferdselslovens §10 (grunneiers samtykke). Kommunen hadde også et forslag ute til høring sist høst, som de etter høringsrunden ikke fattet noe vedtak om. Derimot har de jobbet frem et nytt forslag som nå altså ligger ute til høring. Fjellstyret har derfor også¨denne gangen valgt å høre interesserorganisasjoner knyttet til bruksrettesutøvelse, jakt, fiske og friluftsliv. Fjellstyret er også lovpålagt å høre Statskog SF før vi avgir uttalelse i denne type saker. I tillegg ønsker fjellstyret å høre allmenne interesser på Statsallmenningen. Dette betyr at alle som ønsker kan gi fjellstyret innspill i saken har anledning til det. Vi har bedt Engerdal kommune om utvidet høringsfrist, nettopp fordi vi er pålagt å høre andre instanser i saken. Dette har vi ikke fått noe svar på, slik at vi vet egentlig ikke i skrivende stund hvilken frist vi har å forholde oss til. Dette vil vi komme tilbake til. Er du bruker av allmenningen og føler deg berørt av dette kan du gjerne gi oss ditt høringsinnspill på e-post post(a)engerdal-fjellstyre.no, eller du kan sende det som vanlig post til Engerdal Fjellstyre, Hyttvegen 45, 2443 Drevsjø. Det er verdt å merke seg at et innspill til oss ikke automatisk er et innspill til kommunen, slik at om du ønsker å meddele kommunen hva du mener i saken, må du gi en høringsuttalelse også til dem. Dette er en sak som vi vet engasjerer bredt, og det er derfor viktig at alle nå kjenner sin besøkelsestid og benytter sjansen til å si hva de mener i saken.

Foto: Ole Opseth.
protokoll
 

08.07-2016
Protokoll fra styremøte 6 juli.

Protokollen fra fjellstyremøte den 6 juli ligger nå klar under knappen styrearbeid. Du kan også lese den her.
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Arkiv
Båteier?
 

07.07-2016
Noen som kjenner igjen denne båten?
Gjennom forvaltningsarbeid kjøres nå et prosjekt som skal registrere alle båter i nasjonalparkene. I den forbindelse skulle vi visst hvem som eier denne båten. Hvis noen kjenner den igjen eller vet hvem som eier den, blir vi glad for å høre fra deg. Båten ligger ved Slågåtjønna.
 
Hvis du vet noe om dette, så ta kontakt med oss på tlf:
62 45 91 77, eller e-post: post@engerdal-fjellstyre.no.

Foto: Anstein Felde Johansen
Trekking av rådyrjakt 2016
 

07.07-2016
Trekking av rådyrjakt 2016 på statsallmenningen

Vi har nå trekt rådyrjakt på statsallmenningen for 2016. Som vanlig får alle som søker bukkejakt, jaktrett. Dette er en avlysningsjakt og kvota er 13 bukker.
 
På den ordinære jakta ble det trekking igjen i år, da kvota har gått ned. 6 stk havnet på reservelisten.
 
 
Husk å betale fakturaen du får innen fristen. Hvis ikke, mister du kortet.

Foto: Arkiv
Dreggekonkurranser på Engersjøen
 
07.07.2016
Dreggekonkurranser på Engersjøen

Hvert år arrangerer Engeren JFF og Engersjø fiskeforening hver sin fiskekonkurranse i Engersjøen. Førstnevnte gjorde unna sitt arrangement forrige lørdag, med beskjedne 15 deltakere i det dårlige været. Simen Nergård Zakrisson vant juniorklassa med 752 g, mens Ove Stengrundet vant seniorklassa med 1696 g. Ove vant i tillegg klassen for største fisk og fikk med seg 1050 kr i premie for en ørret på 1050 g (bildet). I Engerdal er imidlertid alt litt større enn i Trysil, og når heggerisingene holder sin konkurranse førskommende fredag kl. 16.00 - 23.00, lokker de med hele 10 000 kr for største ørret. Kanskje deltakerantallet også kan ganges med ti fra den vesle konkurransen på Trysil-siden? Mer informasjon om konkurransen i Heggeriset finner du her

Foto: Tore Stengrundet
Fangst på Vurrusjøen
 

06.07-2016
Prinsesse fiske

Frøya-Valeria Fremming Karlsen er i lita prinsesse på 3 år, men det stopper ikke denne jenta fra å dra opp store fisker. I går var hun med resten av familien på fisketur i Vurrusjøen, der hun, antagelig med litt hjelp, dro opp sin første gjedde. Den veide 1,6 kg, og som bildet viser er det bare så vidt den stolte fiskeren klarer å holde fangsten selv. Frøya-Valeria er vokst opp på fisketurer, og dette er nok ikke det siste vi ser fra denne kanten, kanskje hun skal ta opp konkurransen med storebror? Fra sikre kilder har vi fått høre at det var ei kjempe glad, stolt og blid jente som fikk oppleve sin aller første store fiskeopplevelse, og det skjønner vi godt!
Så, for de som lurer, små prinsesser kan også fiske store fisker:) Veldig bra jobba!

Foto: Siv Elise Fremming Karlsen
Døgnflueklekking i Femundsmarka
 

04.07-2016
Døgnflueklekking i Femundsmarka

I utvalgte vann i Engerdal og Femundsmarka finnes den store døgnflua Vulgata.  I løpet av de siste dagene har den begynt å vise seg.  Foreløpig kun i begrenset antall, men det vil nok bli flere i løpet av den kommende uke.
 

Foto: Jan Lillestu
Fiskerapport fra Gutulisjøen
 

04.07-2016
Fiskerapport fra Gutulisjøen

Christian Dufseth tok en tur for å prøve NJFF-båten ved Gutulisjøen forrige helg. Christian har følgende å si om turen:
 
Sjøl om bettet var litt tregt, ble det et par halvkilos-ørreter med hjem.

Takk til Femund JFF for å ha lagt ut båten med alt av utstyr ved denne fine sjøen – håper at mange NJFF-medlemmer benytter seg av tilbudet!


Foto: Christian Dufseth
Navn på menypunkt
 

04.07-2016
Wild X på fisketur ved Sørsjøen

Vi hadde nylig besøk av Wild X som var på fisketur ved Sørsjøen. Wild X er Norges eneste flerkulturelle frilufts- og miljøorganisasjon. De gir et flerkulturelt tilbud til deg mellom 13 og 22 år. De drar blant annet på jakt, fisketurer, grottevandring, snøhuleturer, kanoturer, hytteturer og går på fjelltopper.
Når de var på Sørsjøen fikk de både padlet kano og prøve fiskestanga. Vår utskremte medarbeider la turen innom for å høre hvordan det gikk med gjengen på 32 ungdommer. Det gikk bra, og de såg ut til og trives. Gjengen fikk 4 gjedder, alle på over 2 kg, og de kunne da lære seg og sløye fisk. Å tenne bål med tennstål var også noe ungdommene fikk lære seg i løpet av oppholdet.
 

Foto: Anstein Felde Johansen
ID:419
fjellstyremøte