LightWEB
LightWeb
 
NYHETSARKIV
 

døgnflueklekkinger
 

06.06-2017
Det klekker.

Som rapportert i tidligere sak, se under, er det nå bra forhold for sommerfiske på flere steder. Fluefiskere jakter ofte døgnflueklekkinger, og vi kan nå rapportere om døgnflueklekkinger på flere steder, bl.a. i Jytlingsmarka og i Litl-Engeren hvor bildet til høyre er fra. Det er helst i stille vann og i småelver og åer der vannstanden har kommet ned på normalnivå en finner disse. For Femundselva sin del er vannstanden kanskje noe høy enda, men elva er på vei nedover så det endrer seg litt fra dag til dag. Ellers er det som nevnt myggklekkinger og en skal også være forberedt på maursverminger på varme dager. Mye å glede seg til for fluefiskerne altså, og det gjelder å kjenne sin besøkelsestid nå.
 

Foto: Ole Opseth.
protokoll fra møte
 

06.06-2017
Protokoll fra styremøte.

Protokollen fra styremøte i Engerdal fjellstyre den 31 mai er klar og ligger nå tilgjengelig under menyknappen Styrearbeid. Eller du kan lese den ved å trykke her. Neste ordinære fjellstyremøte er den 22. august kl 19. 
 
 
 
 
 
 
 

Foto: Arkiv/ Ole Opseth.
Fiskesesongen er godt i gang
 

06.06-2017
Fiskesesongen er godt i gang

Fiskene er sultne etter en lang vinter og fiskesesongen er nå godt i gang i Femund Engerdal. Det meldes om flere flotte fangster i løpet av pinsehelgen, så det er ingen grunn til å sitte inne. Fiskekort fås kjøpt hos våre lokale forhandlere som også kan bistå med tips og råd for fisketuren, eller hos inatur.no.
 

Foto: Arkiv
Elgkalver
 
01.06-2017
Populært på Kvisla.
 

På grønne frodige kvisla er det fint å væra frajaga elgkalver om dagen når man kan stå på knea og beite godt gras. Mora til kalvene er nok kalvingsklar og i løpet av første uka i juni kommer det nok en del nye elgkalver. Det gror godt med de gode sommertemperaturene som har vært de siste par dagene. Var en tur innpå Østfjellet i dag og med lue, polvotter og ullundertøy var det fint å være ute bare man ikke stoppa opp og tok noen pauser i den fønvinden som var. Fjellveien er fin å kjøre fram til snøfonna på oversia av Hovdroa, men der er det stopp for bilene. Videre innover fjellveien er det fint å sykle for den som ønsker seg til Hognsjøen som er isfri. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Bjønn
 
30.05-2017
Endelig et bjørnebilde.

Har vært veldig stille på bjørnefronten i våres, men på mårran i dag kom det bilde fra Tommy Granberg som har viltkamera ute på jerveåtet sitt. Åteplassen er nord for Drevsjø i gode jerve- og bjørnetrakter. Fikk også melding om bjørnemøkk ved fellesbeitet på Lillebo i hælja av en ivrig syklist og flatbrødbaker fra Drevsjø. Møkka som også inneholdt litt rundballeplast er sendt til dna-analyse.

Foto: Tommy Granberg
Ørretfisker
 
29.05-2017
Storfisken biter nå.

Har fått inn meldinger om noen fine fangster i helga, sjøl om det ser ut til å ha vært dårlig fiske i  Femundselva, kanskje litt kaldt og mye vann i elva enda. Petter var veldig fornøyd med denne flotte ørreten på 1,2 kg som er tatt på en lur plass nord for Drevsjø. Familien Hanssen hadde studert fjellstyrets fiskeutsettinger og fant denne lure fiskeplassen.
 
Storfiskern Wålberg sendte bilder av noen fine fisker fra helga og påstår det var enda flere igjen.   
 
Foto: Kristian Hanssen
Navn på menypunkt
 
29.05-2017
Funnet død jerv øst på Rødvola

Gerd Galten var ute og gikk en tur med gråhunden i helga på Røvola ned mot Galtsjøen, da den finslipte nesa til gråhunden fikk vær av noe og da var det bare for Gerd å følge etter. Stor var overraskelsen når denne jerven lå død på bakken foran hundenesa. Det er en voksen tispe som virket veldig mager og det er vanskelig å si noe om dødsårsaken. Det var godt om maggot og biller på den døde jerven og nå er hele hærligheten sendt til Trondheim for nærmere undersøkelser og forhåpentligvis kommer det et svar derfra om dødsårsak.  

Foto: Bjørnar Johnsen
fjellstyremøte
24.05-2017
Innkalling til styremøte i Engerdal Fjellstyre.

Onsdag den 31. mai er det nytt styremøte i Engerdal fjellsyre. Møtet er på Skrivargarden kl 19:00.
Dette er i utgangspunktet siste ordinære fjellstyremøte før sommeren. Neste styremøte er den 22. august.

Foto: Arkiv/Ole Opseth
ID:622

Isfrie vann
24.05 - 2017
Isfrie vann

Nå ser det endelig ut som om vinteren er i ferd med å slippe taket her oppi også. Nå er nok omtrent alle vann i lavlandet isfrie, eller ihvertfall så godt som. Både Femund og Isteren er godt farbare med båt nå, sjøl om det i går kveld lå igjen noe is hist og her. På Femund ligger det blant annet igjen i Elgåvika, og på Isteren er det et større isfelt mellom Sundholmen og Steinsundsholmene. Men sjøl om det var minusgrader i natt, så har varmen overtaket, og de siste restene av is forsvinner fort nå. I fjellet må man nok fortsatt regne med at det er is en stund til. Vannstanden er ennå relativ høy, men på vei ned de fleste steder. Femundselva har vokst helt fram til i går, og vannmålet ved Stenbekken sto på ca 69 cm. Flomtoppen der er nok også trolig nådd nå i disse dager.Men det er ingenting å fundere på, nå som det for mange står ei langhelg for døra, så er det bare å komme seg ut. Det være seg til lands eller til vanns. Værvarslet ser slik ut: yr.no. Bildet til venstre viser Femund nord for Skinnarodden i går morges. Flere bilder: Isteren, Vannmålet ved Stenbekken, Sømåkvolvet.

Foto: Jan Nordvålen

Jakt på viltstellområde 2
 

23.05-2017
Jakt på viltstellområde 2

Styret i Engerdal grunneierforening for jakt og fiske har vedtatt jakt for 2017.

 
 
Foto: Arkiv
Fortsatt is i fjellet
 
22.05-2017
Fortsatt is i fjellet.

For de ekstra ivrige er det fortsatt muligheter for en pilketur i fjellet. Er fortsatt brukbar is høyt til fjells, men skiføret var heller dårlig. Mille er fornøyd med gårsdagens fangst i tåkeheimen selv om det bare ble en fisk og det var litt varierende vær.
 
Isen har gått på alle mindre vann rundt Drevsjø nå og det er mer fristende å finne fram fiskestanga for de fleste. Trond Wålberg er en ivrig storfiskar som har noen lure plasser som blir utforsket så snart isen går og i hælja ga det resultater som dette bildet viser.

Foto: Bjørnar Johnsen
Siste isfisketur
 
18.05-2017
Årets siste isfisketur.

Var på årets siste isfisketur i et vann nord for Drevsjø i går. Isen var vel det man kan kalle litt utrygg og det var greit å ha med ispigger. Ungikk årets første bad selv om isen ble mykere utpå dagen i solsteika. Høyere til fjells er det fortsatt is og sikkert muligheter til hælja om ikke mildværet slår til for fullt. For den som ikke liker seg på utrygg våris er det flotte forhold i Femundselva for stangfiske. Fisket i elva åpnet 16. mai og de ivrigste har allerede vært utpå og prøvd storfisken. Isen på vanna rundt Drevsjø er i ferd med å gå og med dagens regnvær vil flere vann være isfrie til hælja og da er det lurt å være utpå for den som ønsker kontakt med de virkelig store!!!     

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:616
elgmøte
 

05.05-2017
Invitasjon til elgmøte.

Som tidligere annonsert på denne siden inviterer Engerdal gjellstyre alle interesserte til møte om elg i Tune Samfunnshus mandag den 15 mai kl 19:00.
 
 


Foto: Arkiv/Ole Opseth.
Protokoll
 

05.05-2017
Protokoll

Protokollen fra styremøte i i Engerdal fjellstyre den 3. mai kan du nå lese her. Du kan lese alle protokoller fra og møtepapirer i forkant av fjellstyremøtene under menyknappen "Styrearbeid". 
 
Neste fjellstyremøte er den 31 mai kl 19:00.
 
 

Foto: Arkiv/Lars Erik Pettersen.
Rype i vårdrakt
 
04.05-2017
Sjefen på Ulvåberget.

Forrige dagen møtte jeg sjefen på Ulvåberget. Rypesteggen satte seg på høyeste toppen og så ned på inntrengeren som forstyrret han i arbeidet med å forføre rypehøna. Forhåpentligvis gikk forføringa bra trass forstyrrelsen slik at det blir et rypekull på Ulvåberget i sommer.

Foto: Bjørnar Johnsen
utlysning sommervikarer og engasjementstilling 2017
 

28.04-2017
Utlysning av sommervikarer og engasjementstilling.
Engerdal fjellstyre bruker, dersom økonomien tillater det og det ellers er behov, å ansette sommervikarer. Det kommer vi til å gjøre for kommende sesong også, og søker derfor etter sommervikarer. Sommervikarene utfører de daglige gjøremål i fjellstyret i forbindelse med ferieavvikling. Tradisjonelt er det mye oppsyn knyttet til fiske og ulike skjøtselsoppgaver på statsallmenningen, men også ulike administrative og kontorrelaterte oppgaver.
 
 
Fjellstyret har også økt sitt tjenestesalg til SNO i barmarkssesongen 2017, og har behov for å knytte til seg en snekkerkyndig ekstrahjelp med kompetanse innen skjøtsel i vernede områder.
 
 
Felles for begge stillingene er at det er søknadsfrist 10 mai. 
 

Foto: Arkiv
innkalling til fjellstyremøte
 

28.04-2017
Innkalling til styremøte i Engerdal fjellstyre.

Neste fjellstyremøte der onsdag den 3 mai kl 08:00 på Skrivargarden, Drevsjø. Innkallingen kan du lese her. 
 
 
 
 
 

Foto: Arkiv/ Ole Opseth
ID:611
protokoll fra forrige møte
 

28.04-2017
Protokoll fra forrige møte

Protokoll fra forrige møte er nå klar og kan leses her. I møtet ble regnskapet og årsmelding for virksomhetsåret 2016 godkjent. 
 
 
 
 
 

Foto: Arkiv/Ole Opseth
ID:610
Navn på menypunkt
 

26.04-2017
Elgmøte 15 mai.

Fjellstyret har gleden av å invitere alle elginteresserte til møte i Tune samfunnshus på kvelden den 15. mai. Vi kan by på en riktig godbit i form av lysbilder av store elgokser presentert av naturfotografen Bjørn Brendbakken. Dessuten kommer programmet til å omhandle statistikk fra tidligere års elgjakt, tanker foran årets jakt og andre aktuelle temaer. I år er siste året i gjeldende 4-årsperiode for jaktlagene på statsallmenningen. Om ett år blir det ny søknadsrunde med trekninger. I tillegg skal fjellstyret revidere sine bestandsplaner til vinteren. Det betyr at vi gjerne tar imot tanker og innspill, gjerne under møtet men også både før og etter. Det blir kaffesalg med hjemmebakte kaker fra nærområdet. Mye å glede seg til altså. Møtet er åpent for alle. Vi kommer tilbake med flere påminnelser og oppdatert info.
 
De som vil ta en forhåndstitt på bilder tatt av Bjørn Brendbakken kan gjøre det her: Galleri Snøhetta
 
 
 

Foto: Arkiv/Arvid Arvidsson
ID:609
Kultivering i Roasten
 
25.04.2017
Kultivering i Roasten

De to Roastsjøene i hjertet av Femundsmarka har blitt viet mye kultiveringsinnsats opp gjennom årene. Siste skudd på stammen er fettfinneklippet settefisk. Sjøene er over mange tiår tilført et stort antall settefisk av røye, uten at en sikkert vet effekten av dette. Hvor stor andel av bestanden er settefisk? Hvordan påvirkes den naturlige bestanden av utsettingene? Blir fisket bedre av kultiveringen? Dette er spørsmål en kan stille seg. Som et ledd i jobben med å utføre best mulig kultivering vil nå all utsatt røye i de to sjøene bli fettfinneklippet. For å ha nytte av dette, er vi selvsagt  også avhengige av at fiskere har øynene åpne og forteller oss om fettfinneklippet røye som fanges i årene som kommer.  

Foto: Tore Stengrundet
ID:608
ørretfangst
 
24.04-2017
Fin ørretfangst!

En ivrig storfisker fra Elverumstraktene sendte dette bildet fra morgenens fiskeøkt i Engerdal. Trill rund fjellørret i flott kvalitet som skulle saltes og varmrøkes, et herremåltid for en ivrig fisker. Hvor i Engerdaln fangsten er tatt er en godt bevart hemmelighet, men isen er fortsatt bra og til hælja er det langhelg og muligheter for gode fiskefangster på isen, og fine turer på skaran om det flotte vinterværet fortsetter med kuldegrader på natta.  

Foto: Helge Minken Bogsveen
ID:607
Påskestemning på Litlj Vonsjøen
 

24.04-2017
Påskestemning på Litlj Vonsjøen

Vi fikk noen flotte bilder fra Kenneth Østreng som har hatt noen fine dager i Femundsmarka med familien.
 
Selv om det begynner å tære på snøen mange steder, er det fortsatt mulighet til å gå på ski og fiske på isen i Femund Engerdal. Men det anbefales uansett å utvise stor forsiktighet og sjekke isen på denne tiden av året. Det er de større, lavereliggende sjøene som blir fortest dårlig. Men det er store lokale variasjoner. Spesielt forsiktig må man være rundt bekke- og elveos, rundt steiner ol. Mange steder er det også varmehull.
 

Foto: Kenneth Østreng
ID:606
Inspirasjon til ny fiskehelg
 
21.04.2017
Inspirasjon til ny fiskehelg

Etter påsken har vårprosessene stått helt stille og skiføre og isfiskeforhold er ganske nøyaktig de samme som for ei drøy uke  siden. Som inspirasjon til helgas friluftsaktiviteter byr vi på noen bilder fra påsken i Femundsmarka. Bildet til venstre viser Per Magne Kirkbaks fine fangst fra Litjvonsjøen. Etter Kirkbak og de fleste andre kjennere av markas smak er det denne sjøen som huser Femundsmarkas fineste røye. Fisk nummer to fra høyre skal ifølge Kirkbak være et prakteksemplar av ekte Litjvonsjørøye, med kvite sider og lyserosa buk. De tre andre bildene viser også prakteksemplarer av sitt slag og bør virke forlokkende på alle som liker friluftsliv med eller uten kjølebag.  
Skadefelling ulv
 
21.04-2017
Ulv felt på skadefelling

Denna tispevalpen ble felt i søndre Bjønnberga av SNO i dag fra helikopter. Den oppholdt seg innenfor Elgå Reinbeitedistrikt sitt område og Miljødirektoratet ga derfor skadefelling på den. Spor etter ulven ble funnet i Jonasåsen i går kveld og sporinga fortsatte derfra i dag. Det frøys på i natt og ulven hadde gått oppå skaran i natt og det var problematisk å følge sporet. Vidar Trøen, reingjeter og meget dyktig sporer, fant utsporet som gikk sørover mellom Bjønnbergene. Etter ytterligere sporing ble ulven støkt i dagleie og helikopter ble tilkalt. Fra helikopteret letta fra Båtvika ved Sorken til ulven ble felt gikk det 11 minutter.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:604
Nye bruer over Grøtåa
  
 
21.04.2017
Nye bruer over Grøtåa

For å krysse Grøtåa nedstrøms Krokethåen har en de siste årene måttet balansere på glatte, lavtliggende, halvråtne og fåtallige stokker. Med tung sekk og fossende kaldt vann er det neppe særlig fristende med et bad, så nå er tre av de fire bruene, eller kloppene om du vil, byttet ut med nye. De nye er høytliggende, mindre glatte, alt annet en råtne, ligger tre i bredden og er til og med delvis utstyrt med rekkverk. God tur over Grøtåa til alle sommerturister!  

Foto: Tore Stengrundet
ID:603

Barking           Frakt           Bru      Tre generasjoner
Ulvetrafikk
 
20.04-2017
Ulver i farta.

Påskeaften ble det observert en ulv på Engersjøen som vandret nordover og tok av fra sjøen og gikk videre nordover på vestsia av dalbunnen. Første påskedag var den i Kvitvordlia og der har den vært fram til i går kveld da den var i nærheten av Engerdalssetra Dette er en tispevalp fra Osdalsflokken som er radiomerka og det er normalt at valpene er ute på vandring nå, blir spennende å se hva denne ulven gjør dagene framover.
 
Det har vært en umerka ulv rundt Sølen de siste dagene som i går ble sporet i retning Sømåkvolvet og snøfallet på mårran i dag med vind gjør det vanskelig følge sporet på denne ulven. Er det noen som oppdager spor som kan være ulv er rovviltkontakt i Engerdal, Bjørnar Johnsen 97063383 takknemlig for meldinger om det. 

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:602
fjellstyremøte april
 

19.04-2017
Styremøte i Engerdal fjellstyre.

Det er styremøte i Engerdal fjellstyre den 25 april kl 09:00 på Skrivargarden på Drevsjø. Fullstendig innkalling og saksframleggene kan du lese om du klikker deg inn på linkene under.
 
 
 
Innkalling.
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto: Ole Opseth.
ID:601
Ørrettfangst
 
14.04-2017
Flott Femundørrett.

Reingjeter Vidar Trøen fikk endelig en fridag i påsken han er godt kjent rundt Sorken og veit hvor fisken står, og  det gikk ikke lenge før denna flotte ørretten på 1,1 kg var på isen. Sjøl om det ikke ble mer fangst på Vidar var det en fin dag ute på isen i finværet i dag.

Foto: Vidar Trøen
Røyefangst
 
13.04-2017
Kilosrøye fra Volsjøen!

Traff denne trivelige hunden på Volsjøen i et noe ruskete påskevær i dag som passet på denne fine røya. Fiskeren var meget godt fornøyd med dagens fangst ei røye på 1,1 kg i god kondisjon. Var generelt dårlig bitt på fisken i dag ifølge dem som ble kontrollert for fiskekort, men som bildet viser er det muligheter bare man er utpå.
 
Møtte denne Sømådølen i går så husk vikeplikten for fotgjengere.       

Foto: Bjørnar Johnsen
saltsteiner
 

12.04-2017
Saltsteiner og Skrantesjuke.

I vår populære serie der vi minner om lover og regler, har vi i dag kommet fram til hva som gjelder for saltsteiner. Våren er en tid da mange jegere tradisjonelt har benyttet skareføret til å frakte ut saltsteiner til viltet. Både skareføret og det å sette ut saltsteiner ble det som kjent slutt på sist sommer, etter at det var påvist skrantesjuke (CWD) hos både rein og elg i Norge. Forbudet er hjemlet i en egen forskrift som Mattillsynet har ansvaret for. Forskriften innebærer foruten at det ikke er tillatt å sette ut saltsteiner lenger, også et forbud mot foring av hjortevilt. Det ble sist år iverksatt strakstiltak med en omfattende prøvetakting. Etter over 11 000 analyserte prøver er det påvist skrantesjuke hos 3 reiner i Nordfjella og 2 elger i Selbu. Det er ikke helt den samme varianten av CWD på de to elgene fra Selbu som det er på reinen i Nordfjella. For reinen i Nordfjella er det nå snakk om å skyte alle dyra i dette området i et forsøk på å hindre spredning. Skrantesjuke er uten unntak dødelig for hjorteviltet. Dersom du påtreffer døde eller sjuke elger og rein, ber vi om du melder ifra, enten til oss eller direkte til Mattillsynet. På Mattillsynets temasider kan du forøvrig finne mye informasjon om skrantesjuke. De som har planer om å sette ut saltsteiner framover kan altså glemme dette. Vi anmoder også at de som har rundballer liggende som i praksis fungerer som foringsplasser for elg og rådyr, sjøl om ikke dette er hensikten, om å rydde opp og lagre disse på et sikrere sted.

Foto: Ole Opseth.
Jervuttak
 
12.04-2017
Uttak av jervevalper.

I Femundsmarka er det ikke uvanlig å komme over jervespor og denne langtraveren hører hjemme der. Femundsmarka er også et viktig tamreinområde og når jerven yngler rett i nærheten av kalvingsområdet for reinen blir det erfaringsmessig store tap av reinskalver til jerven. Miljødirektoratet bestemte derfor rett før påske at det skulle forsøkes med et hiuttak på denne yngleplassen som et forebyggende tiltak for å begrense jerveskadene i kalvingslandet for reinen. SNO utførte oppdraget og to valper ble avlivet.   

Foto: Bjørnar Johnsen
Førerapport
 
07.04 - 2017
Førerapport

Vi får mange henvendelser om dagen med spørsmål om føret, noe som er fullt forståelig med tanke på det varme været som har "herjet" med snøen de siste par ukene. Det har gått utrolig mye snø, og det er mange barflekker både i skogen og i fjellet. Men ingen grunn til panikk, det er fortsatt fullt mulig å få seg en skitur i påsken. Føret kan variere gjennom døgnet, litt avhengig av nattetemperaturen spesielt. Det er ofte brukbart føre på formiddagen og veldig løst og bløtt utover ettermiddagen. Men det kan se ut som det blir noe kaldere uti uka, og da kan det bli riktig så fin skare. Når det gjelder isene så virker det som de stort sett er bra, men selvfølgelig så ser vi at det begynner å gå opp enkelte plasser. Så en må bruke hue og være litt observant, vår-isen kan være lumsk. Elver, åer og bekker har stort sett gått opp, og det kan være mye vann i søkk i terrenget og på myrer. Her er langtidsvarslet for Drevsjø. Det er ei fin tid nå, med mye  som skjer i marka. Mange trekkfugler har allerede blitt sett i traktene, og flere vil dukke opp i dagene og ukene som kommer. Vis hensyn til viltet og husk båndtvangen. Vi vil med dette ønske dere noen nytbare dager og en riktig God Påske! Her er et par bilder fra Femundsmarka den siste uka: Grøtådalen

Foto: Jan Nordvålen
Ørntatt hare
 
04.04-2017
Villmarksopplevelse i hyttegrenda!

Arne Eliassen som har hytte øverst i Ulvågrenda sendte denne artige opplevelsen til fjellstyret:

Hei

Har hytte øverst i Ulvåberget hyttefelt.

Natt til, eller tidlig morgen, søndag 26.03 hørtes et skrik utenfor hytta. Da jeg sjekket dagen etter lå en død hare der med tydelige spor av vinger i snøen. Det var kun spist litt av brystet. Satt opp viltkamera for å se om noe ville dukke opp.

Dro hjem på mandag 27 uten at noe hadde skjedd.

Da jeg kom opp til Ulvåberget torsdagen etter sjekket jeg kameraet. Etter å ha gått i gjennom mange bilder av kråker, skjærer, ekorn og meiser dukket jegeren frem.

Utrolig å ha slikt 30 m fra hytteveggen. Da må man kunne si at en har hytte i villmarka. Her er bilde av ørna som tok haren.Foto: Arne Eliassen
Røyefiskere
 
04.04-2017
Fornøyde fiskere!

Ingrid og Ole Einar som er ivrige fiskere var på teltur i Femundsmarka i hælja og jammen ble det fisk i finværet også. Var litt grått på lørdagsmårran men etterhvert kom sola og det ble utrolig varmt og fint å være ute selv om fisken ikke beit hele tia. Det var nok ikke like greit å komme seg hjem på søndagen når all snøen var bløtna opp og skia fulgte bakken godt under snøen. 

Foto: Jervemannen
Ryper
 
04.04-2017
Vår i Femundsmarka!

Det begynner å våres i Femundsmarka og dette rypeparet ser ut til å ha finni hverandre. Det er ikke vanskelig å finne barflekker for en rast i sola og fortsetter mildværet blir det en utfordring å finne nok snø til skituren i påsken. Er en del områder med lite snø så det beste skiparet bør nok ikke være med hvis man er redd for riper under skia. Mulig det er en jerveyngling i Femundsmarka og dette bildet er fra en mulig yngleplass som ble sendt fra et viltkamera i natt. Er det noen som oppdager mye jervespor i et område er rovviltkontakt Bjørnar Johnsen interessert i opplysninger om det.    

Foto: Bjørnar Johnsen
Røyefiske
 
31.03-2017
Fiskebitt i Femundsmarka!

Traff to fornøyde karer i Kraslan på tirsdag denne uka. To fine røyer var allerede på isen og den største som selvfølgelig var atskillig større enn de to på bildet hadde sliti sena og hadde jeg kommet fem minutt tidligere hadde jeg nok hørt noen saftige uttrykk. De fornøyde fiskerne hadde leid storbua som Olav Riseth har i Kraslan. Bua til Olav er veldig koselig og intim, men bua er såpass liten så når to stykker er inni bua samtidig må man gå ut for å skifte mening.
 
Det nærmer seg våren og disse to hissigproppene her hadde et oppgjør i dag tidlig på Åsen ovafor Hylleråsen.    

Foto: Bjørnar Johnsen
fiskbett
 

28.03-2017
Fiskbett.

Med lysere dager og varmere vær blir det også triveligere å tilbringe tid utendørs. Og det er absolutt på tide å prøve fiskelykken. Helgas mildvær gjorde at det kom fram litt vann oppå en del iser, men det er utsikter til at dette fryser ihop og da er det knallforhold de fleste steder. Vi håper på skareføre i tillegg, så blir det lett å ta seg ut til de fleste gode fiskeplassene i tiden som kommer. Siste uka har vi registrert en del som har prøvd fiskelykken litt rundt omkring på allmenningen. Litt varierende forhold, men oppsynet rapporterer at det er tatt litt fisk den siste tida. Vi anbefaler så absolutt å komme seg ut nå og gjøre et forsøk.
 
Vi selger nå vårt fiskekort digitalt, både hos våre forhandlere og direkte på nettet. Fiskekort får du kjøpt her. Stikker du innom en lokal forhandler får du gode fisketips i tillegg. Det er også flere (f.eks Joker Drevsjø, PA Røsten i Elgå, Sømådalen Landhandel og COOP Marked i Engerdal) som selger bra fiskeutstyr, mark, maggot og det du ellers trenger av turutstyr og proviant.
 
 

Foto: Ole Opseth.
småviltjakta 2017.
 

28.03-2017
Småviltjakt 2017.

Dersom du lurer på om du er for sent ute for å søke på rype og skogsfugljakt hos oss, kan vi berolige deg med at det er du ikke. Vi kommer ikke til å ha forhåndssalg nå, men vil ta stilling til hvorvidt det skal åpnes for jakt på ryper og skogsfugl, antall kort og eventuelle fangstbegrensinger etter at vi kjenner resultatet fra takseringen som gjennomføres i august. Vi regner med å kunngjøre opplegget for fuglejakta ca den 23 august. Vårt inntrykk fra i vinter er at det ser oppløftende ut, men at det er mye som skal klaffe ennå før vi kan si noe om det blir et bra år eller ikke.
Forøvrig passer vi på å nevne at du fortsatt kan jakte rev og vi selger kort for smårovvilt på Inatur.no. Vi regner med å legge ut vårt kort for hare og andre jaktbare småviltarter utenom ryper og skogsfugl for kommende sesong i løpet av april.
Fjellstyrets opplegg for småviltjakta 2017 og trening av jakthunder kan du lese her.

Foto: Arkiv
Navn på menypunkt
 

28.03-2017
Småviltjakt 2017 Heggeriset- Hylleråsen viltstellforening.

Heggeriset-Hylleråsen viltstellforening minner om søknadsfrist for småviltjakt er den 15 april. Interessenter sender en søknad på e-post til styreleder Jon Inge Tollefsen: joningetollefsen@hotmail.no. Husk å oppgi fullstendig navn, adresse, e-post og telefonnummer samt ønsket periode. Det er årsmøtet den 15 april som bestemmer det endelige opplegget for jakta, men i utgangspunktet er det tenkt at opplegget blir som sist år.
 
 

Foto: Arkiv
Flotte forhold i marka
 
23.03 2017
Flotte forhold i marka!

Helga står for døra, og alt tyder på ei flott helg værmessig. I våre trakter er det fortsatt veldig vinterlig, og flotte forhold for den som ønsker å bruke helga på den slags aktiviteter. I skogen kan det være noe løst i flekkvis, men i fjellet og i mer åpne områder ellers bærer det fint. Det kan være noe hardt og isete på vindutsatte plasser. Forholdene på isene er også stort sett veldig fine, lite snø på isen og veldig lite overvann. Kan imidlertid finnes noe overvann på lavereliggende sjøer og tjern i skogsmarka. Isen er stort sett sterk, men en skal begynne å være obs på at det så smått har begynt å åpne seg noen steder i sund og inn- og utos. De fiskerne vi har snakket med de siste dagene kan rapportere om varierende fangster såklart, men vi har sett både stor fisk og mange fisker på isen den siste uka. Så mulighetene er der for den som vil prøve. Så benytt helga til å komme deg ut! Skulle vinden bli for sterk så kan du kanskje søke ly i en av fjellstyrets åpne buer som er forsynt med ved, slik at du kan varme deg og koke deg en kaffeskvett. God tur! Her er noen bilder fra den siste uka: Storbekkfjellet
 

Foto: Jan Nordvålen
Reinskalv drept
 
23.03-2017
Reinskalv drept.

En reinskalv ble funnet drept i Storsteindaln mellom Revlingsjøa og Forborgen. Hodet var nesten bitt av og kalven var slept avgårde 30 meter etter at den var drept. Rovviltkontakten for SNO i Engerdal, Bjørnar Johnsen var og så på den dagen etter og da var hodet borte og alle spor etter jerven hadde blåst igjen. Antar det er jerven som har drept denna reinskalven

Foto: Bengt Danielsen
protokoll
 

20.03-2017
Protokoll fra møte 15 mars.

Protokollen fra styremøtet den 15 mars ligger nå klar under knappen Styrearbeid. 
 

 
 
 
 
Foto: Ole Opseth
Fjellstyremøte 15 mars
 

09.03-2017
Styremøte i Engerdal fjellstyre.

Det er styremøte i Engerdal fjellstyre den 15 mars kl 19:00 på Skrivargarden på Drevsjø. Fullstendig innkalling og saksframleggene kan du lese om du klikker deg inn på linkene under.
 
 

 
Foto: Ole Opseth
bra tid for revejakt
 

09.03-2017
Bra tid for revejakt.

Vårt inntrykk er at det skytes færre rev i vinter. Grunnen til det kan være flere. At bestanden er litt lavere enn tidligere år er nok en årsak. Dette kan i sin tur medføre at jegerne ikke lykkes i samme grad som tidligere år. Det kan også være slik noen venter med å komme til oss for å registrere reven i påvente av det skal bli flere å vise fram. Fjellstyret har som kjent stimulert til beskatningen av smårovviltet gjennom sine viltstellmidler. To som har hatt suksess siste tiden er Alf Og Rosita på Kvilten. Tålmodig vakjakt har resultert i 3 rever. Det kan derfor være lurt å benytte tiden som er igjen av jaktsesongen til å beskatte smårovviltet. For ordens skyld minner vi om at jakttiden på mår og røyskatt går ut den 15 mars, så til uka må mårfellene spennes ned. Kråke kan du jakte ut måneden, mens for korp og skjære er jakttiden over. Vi tilbyr et eget kort for jakt på smårovvilt som du kjøper på Inatur.no.  

Foto: Ole Opseth
påkjørt rådyr
 
03.03-2017
Viltpåkjørsler

Bildet til venstre viser et ihjelkjørt rådyr fra Femundsundet som ble påkjørt natt til i går. Det var en drektig geit. Det er all grunn til å minne bilister om å senke farten - det er det beste tiltaket mot viltpåkjørsler. Det som er ekstra tragisk i dette tilfellet, er at sjåføren unnlot å melde fra om ulykken, noe som er et brudd på Vegtrafikklovens § 12. Hendelsen er derfor rapportert til politiet. Kommunens viltansvarlige, Tommy Nygård, sier at det nå har vært to slike episoder siste tiden. For den som er i tvil om hva en skal gjøre i slike situasjoner så skal politiet kontaktes (02800) umiddelbart. Et annet viktig grep er å merke plassen der ulykken har skjedd. Dette kan gjøres ved å feste f.eks en plastpose/merkebånd på nærmeste brøytestikke eller tre intill veien der dyret forsvant (dersom det gjør det). Dette letter arbeidet til den som skal gjøre ettersøket. I Engerdal er det følgende personer som gjør ettersøk etter trafikkskadd vilt: Tommy Nygård ( Leder i Fallviltgruppa tel 400 24 901), Eskil Herfindal (tel 950 37 524), Odd Sømåen (tel 909 88 491) og Terje Stolt (tel 959 81 813).
 
 

Foto: Rune Risbakken.
Isfiske
 

23.02-2017
Isfiske

Den eminente fiskeren Tore Rydgren var på Nordersjøen denne uka og selvfølgelig ble det fangst:)
Det meldes om varierende fiskebett rundt omkring nå, men det er absolutt mulig og få noen fine fangster. I morgen og lørdag er det meldt flott vær med fine temperaturer, så pakk sekken, smør på solkremen og prøv lykken du også! Kanskje du vil dele noen flotte biler fra helgas tur med oss? 
 
Fiskekort og hytter finner du på inatur.no eller hos våre fiskekortforhandlere. Mange av dem har også fiskeutstyr og meitemark/maggot. Alle har gode tips for turen:)
 
Skitt fiske!

Foto: Tore Litlere Rydgren
Kvisleflået
 
17.02-2017
Ljørbuene på Kvisleflået.

Har vært en runde på Kvisleflået i dag og sett om de 5 åpne ljørbuene som ligger idyllisk til innenfor naturreservatet. Buene er enkel standard uten gulv og med et åpent ildsted midt i løa, er lurt å ta av takluka før man fyrer opp og stenge døra for å få trekken til gå opp gjennom luka. Fjellstyret vedlikeholder ljørbuene og sørger for at det er ved i buene. Alle er velkomne til å bruke ljørbuene for å koke seg en kaffekjele eller ta en overnatting på brisken, er noe trekkfult så det kreves bra sovepose. Er kjempefint skiføre på Kvisleflået nå så en hæljetur på Flået anbefales. For den som ikke er så kjent så ligger Kvannjotbua langs østveien akkurat innafor grensa for naturreservatet. Rønningsodden ligger lenger innover østveien ned mot Brenna ikke så langt fra Styggdalssetra. Bjøråskrokbua ligger på nersia av Lortsetervein ved Vesl Kvisla ikke så langt fra Hovdroa. Rett sør for denne bua ligger Veslkjølbua som ligger i kanten av Storkjølen. Siste Ljørbua ligger rett på nersia Lortseterveien føre Lortsetra og har navnet Pikkrøvbua uten at jeg skal spekulere i hvorfor den heter det.     

Foto: Bjørnar Johnen
Navn på menypunkt
 

17.02-2017
Opplegg for småviltjakta 2017.

Fjellstyret vedtok på sitt møte sist tirsdag opplegget for småviltjakt for jaktsesongen 2017/18. Kort og godt er opplegget det samme som sist år. Det vil si at fjellstyret har ikke vedtatt forhåndssalg av jaktkort for ryper og skogsfugl nå, men venter til takseringsresultatet er klart i august med å bestemme hvordan opplegget blir for jakt på ryper og skogsfugl. Det betyr at som sist år er det ingen søknadsfrist å forholde seg til nå i april, men så snart vi har bestemt et opplegg i august vil vi kunnegjøre det på vår hjemmeside.  Med bakgrunn i siste års tetthet og produksjon har fjellstyret vedtatt at det ikke vil bli tildelt kort til turistbedrifter for kommende sesong. For den som ikke jakter skogsfugl og ryper, altså annet småvilt som hare, endre, duer m.m., så er det ingen antallsbegrensinger i korttilbudet. Vi vil legge ut våre kort for salg hos kortselger og på Inatur.no ca 1 april. For den harde kjeren som kun klarer seg med et jaktkort for smårovvilt vil opplegget bli videreført i forhold til salg av slike. Det samme gjelder kort for trening av jakthunder.
 
Opplegget for småviltjakta 2017 (korttyper, priser, tider, trening av hunder m.m.) kan du lese her.
 
Vedtaket kan du lese i møteprotokollen, se sak under.

Foto: Arkiv
Navn på menypunkt
 

17.02-2017
Protokoll fra fjellstyremøte.

Protokollen fra tirsdagens fjellstyremøte er klar. Som vanlig finner du den under knappen styrearbeid.
 
Neste fjellstyremøte er den 15 mars, og da vil bl.a. søknadene om midler fra årets bidragsbudsjett bli behandlet. Ved fristens utløp var det innkommet 15 søknader, noe som viser at det er mange på statsallmenningen som holder på med spennende prosjekter og gode allmennyttige formål. 

Foto: Ole Opseth.
Fjellvettregler
 

15.02-2017
Nye fjellvettregler

Det er rene påskestemningen hos oss om dagen, skisporene ligger oppkjørt og fin som trikkeskinner til fjells og fisken lurer sulten under isen. Mulighetene for flotte turer og opplevelser er uttallige. Tiden vi har forann oss lurer mange opp av godstolen og ut i fjellet. I den forbindelse minner vi om de nye fjellvettreglene som kom i fjor, og som er verdt å ta med seg på turen. Med disse i sekken blir opplevelsen av turen enda større.
 
Fiskekort og hytter finner du på www.inatur.no.
 
Velkommen til oss, og god tur:)

Foto: Merète Trangsrud
Fjellstyremøte februar 2017
 

08.02-2017
Fjellstyremøte neste tirsdag

Årets første fjellstyremøte er neste tirsdag, den 14 februar. Innkalling og saksframlegg finner du som vanlig under knappen styrearbeid. Det er mange interessante saker på saklista denne gangen.  Fjellstyret skal uttale seg om avtaler vedr turstier, motorferdsel i utmark, spørsmål om avgiftsfritt feste, fornyelse av avtale om plasser for bikuber, søknad om fritak fra fiskekortavgift, leie av terreng for sporprøve, representasjon i Rendalen Renselskap, spørsmål rundt et tildelt bidrag for å nevne nesten alle. Rosinen i pølsa er nok allikevel at fjellstyret skal behandle opplegget for småviltjakt 2017. Som det går fram av innkallinga er første del av møtet et fellesmøte mellom de ansatte og styret. De som ønsker å overvære behandlingen av de ordinære fjellstyresakene kan innfinne seg på Skrivargarden fram mot halv elve -elvetia. 

Foto: Ole Opseth
Rådyrfellinger
 
06.02-2017
Rådyrfellinger 2016

En oppsummering etter høstens rådyrjakt. Generellt meget bra med rådyr og fellingsprosenten ble hele 59% som er uvanlig høyt for statsallmenninga. Med en økende gaupestamme ble kvoten redusert noe foran høstens jakt, men det ser ut til å være meget bra med rådyr mange steder fortsatt. Ser ut til å være mest gaupetrafikk nedi Engerdaln og Elvdalen, men det har også vært spor etter gaupe ved Lillebo i høst.  Til bukkejakta som er en avlysningsjakt var det veldig stor interesse og for første gang ble kvota på 13 bukker fylt i god tid før jakttia på rådyrbukkene var over. I ordinær jakt fra 1. oktober ble det utdelt 65 kort. Med bukkejakta ble det felt 46 rådyr (21 bukker, 12 geiter og 13 killinger). Det kom mye snø tidlig i november og da var det en periode med gode lureforhold for snikjegerne, de kortbeinte hundene derimot ble det veldig tungt for, men som bildet viser var det noen goddager i høst også! Her er en oversikt over tildelte og felt rådyr fra 1991.       

Foto:Bjørnar Johnsen
motorferdsel
 

02.02-2017
Motorferdsel i utmark.
I vår populære serie der vi minner om lover og regler for motorferdsel i utmark, har vi i dag kommet fram til motorferdselslovens § 10 om grunneiers samtykke. Denne innebærer at kjøring krever grunneiers samtykke, og at grunneier kan sett begrensinger eller gi anvisninger for kjøringen. I 2015 ble som kjent motorferdselsloven endret, og i denne prosessen ble det også gjort endringer i Fjellovens § 12 slik at det nå er fjellstyret som er gitt myndighet til å begrense eller forby motorferdsel på statsallmenninger. Tidligere er det Statskog som har tatt stilling i disse spørsmålene for statsallmenningen i Engerdal. Fjellstyret er sitt ansvar bevvist og fattet for et år siden et prinsippvedtak om hvordan en ønsker å håndtere disse sakene med grunneiers samtykke. Vi omtalte dette da, men siden det kan være underkommunisert viser vi til vedtaket igjen (sak 02.16). For å håndtere dette best mulig i tråd med de rammer fjellstyret har å forholde seg til, ønsker vi å gi grunneiers samtykke i motorferdselssaker på statsallmenningen. Dette gjør vi etter henvendelse og når det foreligger et dispensasjonsvedtak fra kommunen. Som det går fram av vedtaket vil kurante saker som omhandler §§ 3, 5 og 5a i motorferdselsforskriften kunne tas fortløpende. Dersom du har en disp etter §6 kan det ta noe lenger tid. Uansett er det slik at dersom du har en flerårig disp som gjelder fortsatt, anser vi at du har samtykke fra tidligere. Det er kun ved fornyelse du gjerne kan kontakte oss. Dessuten anser vi at skiløyper som ligger inne i den kommunale Skiløypeforskriften er godkjent av grunneier tidligere. Unntaket er nye skiløyper og skiløyper som omsøkes hvert år. Uansett, er du i tvil så ta kontakt, så skal vi hjelpe deg å rede ut saken.
Når vi først minner om forhold knyttet til motorferdsel passer vi også på å nevne det forhold at setervoll, engslått, kulturbeite, hustomt og skogplantefelt som ligger i utmark, er å regne som utmark etter motorferdselsloven. 

Foto: Ole Opseth
Smårovvilt felt
 
01.02-2017
Fangst av smårovvilt 2016

Engerdal jakt og fiskeadministrasjon har i mange år oppmuntret til fangst av smårovvilt gjennom en premieringsordning. Fjellstyret har støttet denne ordningen og dette er et tiltak for å bedre vilkårene for småviltbestandene, i tillegg har fjellstyret organisert nedgraving av slakteavfall fra elgjakta for å begrense mattilgangen for smårovviltet. Antallet felt rev på statsallmenninga har gått ned fra 101 til 91 siste året og har muligens en sammenheng med at det har vokst opp lite revevalper sommeren 2016. Nesten alle rever som ble skutt høsten 2016 var voksne rever og det har vært dårlig utbytte for åtejegerne høsten 2016. Åtejegerne i hele kommunen er veldig viktige for å begrense revebestanden over et større område. Som bildet viser blir det felt noen rever for drivende hunder også.  Felt rev fra 1992 til 2016 her. Interessen for å jakte kråkefugler som beskatter egg og kyllinger skulle gjerne vært større, men dette er en krevende jakt og spesielt ravn og kråker lærer fort og er vanskelige å få på skuddhold. Fangsten av mår hår gått nedover siste 3 årene. Her er en oversikt fra 1992 over felt smårovvilt på statsallmenninga.        

Foto: Bjørnar Johnsen
Digitalt fiskekortsalg
 

19.01-2017
Hvordan kjøpe fiskekort?

Vi minner om denne saken:
 
Fra nyttår gikk Engerdal Fjellstyre over til kun å selge fiskekort digitalt. Det vil i prinsippet si at kortene blir fylt inn digitalt istede for på blokk, men det vil ikke bety noen endring for våre brukere med unntak av at fiskekortkonvoluttene ved Snerta blir borte. Kortene kan fortsatt kjøpes hos forhandler i tillegg til på web og sms. Vi vil anbefale å handle fiskekort hos forhandlerne våre da de også sitter med en del lokalkunnskap og kompetanse som kan gi verdifulle tips for fisketuren:)
 
Årskort og fiskekort til utlendinger kan ikke kjøpes på sms og må derfor kjøpes hos våre forhandlere eller på web.
 
 
 
 
Kortet for Femundsmarka Nasjonalpark er et felleskort for hele nasjonalparken (både den delen som ligger i Engerdal og den som ligger i Røros). Dette kortet selges bare på SMS og på inatur.no, og gjelder kun innenfor nasjonalparkens grenser. Skal du fiske kun i Engerdal sin del av nasjonalparken, gjelder det vanlige fiskekortet for Engerdal som de tre andre linkene fører til.
 
Foto: Arkiv, Drevsjø Barnehage
Revemøte
 
17.01-2017
Resultater fra radiomerka rever torsdag 19. januar kl 19.00 på Drevsjø.

Det har de siste årene blitt radiomerket rever i Engerdaln. Det er høyskolen i Hedmark avdeling Evenstad som leder prosjektet med hjelp av Vidar Trøen og andre frivillige. Så langt denne sesongen har det ikke blitt merket noen rever dessverre. Prosjektet har flere revebåser som Vidar Trøen røkter og i tillegg er det revebåser rundt om i kommunen som det forhåpentligvis snart blir fanget noen rever i. Ut fra de revene som er skutt i høst og vinter er det veldig lite valper og det er en kjent sak at det er lettere å få valper i revebåsene enn voksne rever. På torsdagskvelden kl 19.00 vil Morten Odden, Thomas Willebrandt med flere vise fram resultatene fra forskningsprosjektet så langt. Det har kommet fram mange spennende resultater for den som er interessert i revens liv og områdebruk. Det er forsket veldig lite på rev tidligere så dette er ny og spennende forskning. Alle er hjertelig velkomne til en interssant kveld i møterommet på Skrivargarden på torsdagskvelden kl 19.00. Fjellstyret vil ordne kaffe.    

Foto: Bjørnar Johnsen
Ulvemerking
 
17.01-2017
Ulvemerking

På søndag ble det som kjent merket 6 ulver fra Osdalsflokken. Det ble leita etter flokken hele hælja og den ble først funnet på søndag og da var dem i Skjærbekkdaln. Skjærbekkdaln ligger i Elvdalen på vestsia av elva og det ble påvist revimarkeringer der i høst og dna bekrefta at det var Osdalsflokken som hadde markert revir der. Fjellstyret forvalter elgstammen i Elvdalen og med en ulveflokk i området må elgkvotene reduseres og det vil bli et økonomisk tap for fjellstyret. Ulven i forkant på venstre side av bildet er alfahannen som veide 53 kg.

Foto: Bjørnar Johnsen
God helg
 
13.01-2017
God helg!

Det er kaldt, men veldig fint ute nå. Isene begynner å bli stabil gjevnt over og vi har bra med snø. De kalde tempraturene ser ut til å vedvare over helga, for så å avta litt ut i neste uke. Vi anbefaler en tur ut i måneskinnet!
 
God helg:)

Foto: Merète Trangsrud
Sett elg resultater
 
11.01-2017
Sett elg resultater.

Fjellstyret forvalter elgstammen på statsallmenninga etter en godkjent bestandsplan med målsettinger for elgstammen. For å nå målsettingene er det viktig og vite mest mulig om størrelsen og sammensetningen i elgbestanden og det beste verktøyet til det er sett elg skjemaene, som jaktlagene fyller ut samvitighetsfullt for hver jaktdag. Får da en oversikt på hvordan elgstammen var sist høst og sammenligner det med tidligere års resultater. Tallene for sett elg pr dag viser en nedadgående tendens sør for Drevsjø mens det nord for Drevsjø er motsatt, men fremdeles blir det sett mest elg sør for Drevsjø pr dag, se diagrammet her. For den som vil studere sett elg talla på jaktfeltnivå sist høst ligger det her. Målsettingen for sett ku pr okse er at det er mellom 1,5 - 1,8 ku pr okse ut ifra sett elg skjemaene. Her ble det store forandringer ut ifra høstens tall som var overraskende, se diagrammet her.
 
 

Foto: Bjørnar Johnsen
hjort aspneset
 

06.01-2017
Hjort på Aspneset.

De som følger med litt på vår hjemmeside og fjellstyrets saker gjennom forrige år, har sikkert fått med seg at det er 2 brukere på statsallmenningen som er i gang med å etablere hjorteoppdrett. Hos Åse og Gudmund Waldal på Aspneset på Lillebo er nå de første hjortene på plass. Hittill har det ankommet 6 dyr. I løpet av året er det planer om innkjøp av flere dyr, og til våren er det ventet kalver. Martin Waldal jr. på gården Valdalen er den andre som har konsesjon for oppstart av hjort. Hans søknad om tilleggsjord, som fjellstyret stilte seg positive til, ligger nå som følge av klagebehandling hos Landbruksdirektoratet for behandling. Hjorteoppdrett er en ny næring i Engerdal og det er derfor en positiv og spennende satsing som gjøres på de to gårdene. Den som har øynene med seg når en kjører forbi Lillebo har ihvertfall sjansen til å få sett hjorten på Aspneset, i tillegg til elg og rådyr. 

Foto: Ole Opseth.
faktaark Fiskenær
 

02.01-2017
Fangststatistikk.

Gjennom vår tilknytning til Fishspot er Engerdal Fjellstyre deltager i et prosjekt kalt FISKENÆR. Prosjektet har gjennomført en analyse av fiskerapporter. For Engerdals del har det kommet inn 739 fangsrapporter fra personer som har fisket her i sommer. I og med kortområdet er stort er det ikke skilt mellom ulike områder. Derfor får en et sammensatt bilde av fangstene. Konklusjonen er at det er en relativt høy andel av fanget harr og ørret som er under 30 cm. Allikevel har visse områder i Engerdal en høy andel stor fisk.  Generelt viser undersøkelsen at det er stor variasjon i hvor det fås mye fisk, men at det er større sjanse for å få stor fisk i elver med fangstbegrensinger.
 
Vi takker dere fiskere for rapportering. Dette gir verdifull informasjon for forvaltningen av fisket i Engerdal, og utformingen av fiskeregler. Hittill har det ikke vært så vanlig at en har et system med fangsrapportering for sportsfiske i ferskvann, men vi tror det kommer til å bli mer vanlig i framtiden.
 

Foto: Prosjekt Fiskenær/utklipp fra faktaark.
Protokoll fra desembermøtet
 

02.01-2017
Protokoll fra fjellstyremøte den 20. desember.

Protokollen fra fjellstyrets møte den 20 desember er nå klar, og du kan lese den her eller under knappen "Styrearbeid" på denne siden. Tradisjonen tro ble Driftsbudsjett og Bidragsbudsjett for 2017 vedtatt. Bidragsbudsjettet kan du lese om i foregående sak på denne siden. I tillegg ble det avgitt høringsuttalelse i saker gjeldende grunndisponeringer og spørsmål om ekstra tilskudd til sikfiskere ble behandlet.

Neste styremøte er den tirsdag den 14. februar. Møteplan for 2017 finner du under knappen "Styrearbeid".

Foto: Ole Opseth/Arkiv
bidragsbudsjett 2017
 
02.01-2017
Bidragsbudsjett 2017.
På fjellstyremøtet den 22 desember ble det vedtatt Bidragsbudsjett for 2017 (sak 90.16). Dette er tilskudd Fjellstyret gir til næringsformål og allmennyttige formål. Bidragsmidlene stammer fra overskuddet i fjellkassa, og ramma for årets budsjett er kr 656 000,-, hvorav kr 482 000,- er tiltenkt næringsformål og kr 174 000,- er tiltenkt allmennyttige formål m.m. Sammen med ubenyttede midler fra sist år er det tilsammen disponibelt kr 735 000,- for bidragsåret 2017. Har du en bra plan for å utvikle din næring, eller har du et allmennyttig formål som sårt kunne trenge en slant fra fjellstyret, er tiden nå inne for å sende en søknad. Bidragsbudsjettet 2017 inneholder regler for tildeling og søknadsprosedyre. Søknadsfristen i år er den 1. februar.
 
Bidragsbudsjett med regler for 2017 finner du her eller trykker på knappen for bidragsbudsjettet under "Styrearbeid" i menyen. 

Søknaden sendes enten elektronisk til post@engerdal-fjellstyre.no, eller som vanlig brevpost til Engerdal fjellstyre, Hyttveien 45, 2443 Drevsjø. 

Foto: Ole Opseth
God Jul!
 
23.12 -2016
Fjellstyret ønsker God Jul!

Året går mot slutten, og fjellstyret er i ferd med å runde av gjøremålene før jul. Kontoret vil blir stengt for henvendelser f.o.m 23.12 og vi er på plass igjen den 2. Januar. Fjellstyrets ansatte vil med dette ønske alle en riktig God Jul og et Godt Nytt År!
 

Foto: Jan Nordvålen
Elgpåkjørsel
 
19.12-2016
Elgpåkjørsel Drevsjø

På fredagskvelden ble denne elgkalven påkjørt ved Drevsjø og fallviltgruppa måtte rykke ut og avlive kalven. Elgen dro til skogs og Vidar Trøen som har spesialkunnskap på å ta seg fram i løsnøen, vurderte kalven så skadet at den ble avlivet. En Toyota Landcruser er hard kost for en liten kalv med slaktevekt på 59 kg. Er stadig vekk påkjørsler om dagen på det glatte føret, og ekstra ille går det utover reinsdyra som er veldig glad i strøsanda som det er litt salt i for at det ikke skal fryse.
Nå er det bare noen dager igjen av elgjakta på den private delen og forrige hælj fylte Volskaftet kvoten med en kalv. Kalven ble skutt under ei tokalvsku og denne kua halter kraftig på det ene frambeinet. Fallviltgruppa er interessert i opplysninger om denne kua framover og ser den ut til fortsette å halte kraftig vil det bli vurdert å avlive kua og kalven.  
 

Foto: Bjørnar Johnsen
fjellstyremøte 20 des
 

14.12-2016
Fjellstyremøte 20 desember.

Årets siste fjellstyremøte blir på Skrivargarden den 20 desember kl 10. På saklista rett før jul finner vi tradisjon tro både Drifts- og Bidragsbudsjett for 2017. I tillegg er det en sak om en boligtomt i Buvika, avgiftsfri rett til å ha hjulbrakke stående på statsallmenningen og en sak om økt utbetaling til sikfiskere. Møteinnkalling og sakspapirer finner du som vanlig under knappen "Styrearbeid".  

Foto: Ole Opseth
Oppsumering elgjakta
 
07.12-2016
Gutteklubben i Granberget.

I Granberget hadde denne guttegjengen samla seg 28. november ved noen rundballer som lå ved veien. Mener alle elgene er okser og den til venstre har mista geviret og den i midten har mista høyre side av geviret. Vanligvis er det rundt juletider de fleste større elgoksene mister geviret, mens småoksene gjerne har geviret lenger utover vinteren.
 
Elgjakta er nå ferdig på statsallmenninga og det ble felt 127 elger av en kvote på 138, men det ble også felt 5 tilleggsdyr som må regnes med ved uttregning av fellingsprosenten som ble 88.8%. Det ble felt 62 hundyr og 65 hanndyr. Av de felte dyrene var 18,1% ku, 21,3% okser, 11,8 fjorku, 12,6% fjorokse og 36,2% kalver. To kuer og en okse var under 130 kg. Det ble skutt 3 fjorkuer på henholdsvis 74kg, 63kg og 59kg, dette er skrapdyr som er veldig bra å få ut av elgbestanden, var også en fjorokse på 86 kg som ikke hadde utviklet ordentlig gevir engang. Det er feilskutt kun 3 kuer som er meget bra og jegerne skal ha skryt for dette. Det var ekstra utfordringer i høst for jaktfeltene øst/vest for Femund hvor det bare ble tildelt voksne dyr og kalv/fjorku grunnet resultatene fra sett elg skjemaene som viste at det var mindre okser enn ønsket i bestanden. Jaktfeltene har vært eksemplariske og fulgt bestandsplanen og forhåpentligvis er den skjeve kjønnsbalansen rettet opp.
 

Foto: Bjørnar Johnsen
Rådyrbukk påkjørt
 
07.12-2016
Rådyrbukk overkjørt.

Ved Femundsundet er det stadig vekk spor etter rådyr som går i veien. Snøfallet har gjort at rådyra bruker veien for å forflytte seg og da er de utsatte fotgjengere på de glatte veiene i mørket nå. Denna flotte bukken ble overkjørt av en lastebil i dag tidlig ved Femundsundet. Er viktig være observang iforhold til hjortevilt og reinsdyr nå. Fra Sølenstua og hele veien til Femundsenden beiter det nå veldig mye reinsdyr ulovlig utenfor reinbeiteområdet og det har vært flere påkjørsler av rein. Forhåpentligvis blir reinen flyttet innenfor reinbeiteområdet igjen snarest. 

Foto: Bjørnar Johnsen
lovutvalg på besøk
 

01.12-2016
Lovutvalg på besøk.

Tidligere denne uken var Engerdal fjellstyre verter for sekretariat og leder (høyesterettsdommer KA Utgård lengst til venstre på bildet) for det utvalg som skal gjennomgå lovverket for statsallmenninger. Møtet kom i stand i forbindelse med at hele lovutvalget var samlet på Røros denne uka, og hadde ønske om å treffe fjellstyret i Engerdal.   Møtet med fjellstyret var på Johnsgård og foruten orientering om statsallmenningen, fjellstyrets virksomhet og næringslivet på statsallmenningen, var det dialog om en rekke temaer. Grunndisponeringer (bl.a. salg av statsallmenningsgrunn, fordeling av inntekter), jakt- og fiske (bl.a. tilgjengelighet innenbygds/utenbygds, utlendingers mulighet for jakt) og oppsynsordning var noen av det som var tema. For fjellstyrets del ble forholdet rundt hogst og hyttebygging på allmenningen tatt opp. Det er knyttet både spenning og forventninger til lovutvalgets arbeid. Utvalget skal levere fra seg sitt arbeid i form av en NOU våren 2018. Det bør her også nevnes at i lovutvalget sitter Elle Merete Omma, som har sine røtter i Engerdal. Besøket ble avsluttet med et besøk i båtbyggeriet i Sømådalen, der det ble gitt en interessant omvisning og presentasjon av virksomheten. 
 

Foto: Ole Opseth
siste elgfall
 
28.11-2016
Æljakta snart over på staten.

Det er bare tre dager igjen av elgjakta på statsallmenninga og i helga var det ikke gode forhold for jakting, med mye snø som ikke egna seg for smygjakt. Allikevel ble det skutt 3 elger på lørdagen, Snertnesset fikk en kalv, Løvåsen nord en okse og Femundsmarka sør ei fjorku. Etter nærmere vurderinger viste det seg at det var noen år siden fjorkua var fjorku, men da var det vanskelig å få liv i kua igjen. Det ble også felt ei ku med kalv i slutten av forrige uke bak låven til Snorre Lillebo. Store sterke Snorre skulle jage bort kua fra rundballene bak låven, men isteden var det elgkua som jaga Snorre. For å unngå mer uvenskap mellom elgkua og Snorre, fikk Vurrusjølia vest, som hadde igjen ku på kvoten, tilbud om å ta ut kua, og kalven ble da felt samtidig. Lortseter laget mangla et par elger og var mer kjøttsultne og tok kalven på kvoten sin. De fleste jaktlaga er ferdig med jakta, av 31 lag er 19 lag ferdig med ordinær kvote. Det er felt 127 elg på statsallmenninnga av en kvote på 138 + 5 felte tilleggsdyr som gir en fellingsprosent på 88,8 og det er nok ikke så mange som er ute og jakter de siste dagene.   På den private delen har det ikke kommet meldinger om noen elgfall siste uka, men der er det elgjakt til jul.

Foto: arkiv
Fiske i Femundsmarka
 

25.11-2016
Fiske i Femundsmarka

Morgan Dalèn var i Femundsmarka for et par uker siden for å teste bettet på den populære røya.
 
Her er hans rapport:

"Jag var uppe och fiskade vid fjellet nära svukoriset och fick fina rödingar, de var på hugget. Kallt och klart väder gav en mycket vacker tur.

Med vänlig hälsning
Morgan Dalèn"
 
Minner om at isene nå er generelt dårlige, og det anbefales å sjekke disse før man begir seg utpå. De blir stort sett bedre jo høyere du kommer, men det kan være store lokale variasjoner.
 
God helg:)

Foto: Morgan Dalèn
ID:555
Motorferdsel
 
22.11 - 2016
Motorferdsel i utmark

I følge motorferdsellovens § 2 og 3 er det forbud mot motorisert ferdsel i utmark. Dette er sikkert de fleste kjent med. Det som nok ikke er så opplagt for mange, er at dette også gjelder kjøring på ubrøytede skogsbilveier. Føgende står i § 2: "Veg i utmark som ikke er opparbeidd for kjøring med bil, anses i denne lov som utmark. Det samme gjelder opparbeidd veg som ikke er brøytet for kjøring med bil." Spørsmålet mange vil stille, er da: når blir det ulovlig å kjøre på ubrøytet vei? I følge juristene så blir det å regne som ulovlig kjøring når det blir så mye snø at du ikke lenger kan ta deg fram med en vanlig tohjulsdrevet personbil. Her er det klart at det må bli en glidende overgang, men med de snømengdene som har kommet her i distriktet de siste ukene, så er det ikke lenger tvil om at den grensa er passert for mange centimeter siden. Vi har merket oss at det har vært mye kjøring på ubrøyta veier den siste måneden, og vi henstiller folk til å slutte med dette nå. Det betyr at når oppsynet kommer over biler som allikevel kjører på ubrøytede veier, må vi anmelde dette. Og med de bøtesatsene som er på ulovlig motorferdsel så kan man nok ha godt betalt for å ta skia fatt.


Foto: Jan Nordvålen
ID:554
Elgfall i djupsnøen
 
21.11-2016
Elgjakt i djupsnø.

Grunnet de snømengdene som har kommet den siste tia er det tungvint å bedrive elgjakt, men noen ivrige jaktlag har finni fram langskia og med blå ekstra føre har det vært ei flott vinterhælj. Jaktlaget Sundet traff nok bra på smøringa og fikk en kalv på lørdagen og da var kvoten fylt for i år. Sorken jaktlag var også ute om lørdagen og fikk en 6 tagger okse. I går kom det melding om et elgfall og det var Trolltjønnåsen som jakta på tilleggsdyr og det ble en kalv. Alle de 4 tilleggsdyra øst/vest for Femund er nå felt og jakta på tilleggsdyr er derfor stoppa i det området. Sør for Drevsjø er det felt 1 tilleggsdyr av 6 mulige. Har ikke kommet noen meldinger fra den private delen om elgfall så her er nok julebaksten prioritert. 

 

Foto: Sorken jaktlag
ID:553
protokoll 16 nov
 

21.11-2016
Protokollen fra Fjellstyremøtet er klar

protokollen fra fjellstyremøte den 16 november er nå klar og kan leses under knappen "Styrearbeid", eller du kan lese den her. Neste møte i fjellstyret er den 20 desember kl 10:00. 

Foto: Ole Opseth.
ID:552
Førerapport
 
18.11 - 2016
Førerapport

Helga står for døra, og det er tid for en liten oppdatering på is- og snøforholdene. Været har vært høyst varierende den siste tida, fra kaldt, klart vær til mildt og slapsete. Men mildværet har ikke reist med all snøen vår heldigvis. Vi har også fått ny snø etter mildværet, og det meldes om en god forsyning med snø i dag fredag også. Det snør i hvertfall godt i skrivende stund. Så det begynner å bli en del snø nå, men den er forholdsvis løs. Så ski eller truger er nok tingen hvis du har tenkt deg ut i marka. Isforholdene er dessverre ikke særlig gode i lavlandet. Det ble faktisk en del råker og hull på noen sjøer i uka her, og vi henstiller folk til å utvise stor forsiktighet hvis du har tenkt deg utpå isen i nærmeste framtid. Vår anbefaling er å søke opp i høyereliggende strøk. Det er frameles bare Femund og Engersjøen som ikke er islagt. Værmeldinga for Drevsjø finner du her.                        Fler bilder: Drevsjøen, Vinterstemning

Foto: Jan Nordvålen
Praksisuke
 
17.11-2016
Praksisuke hos Engerdal fjellstyre
 
Denne uka har jeg vært utplassert hos Engerdal fjellstyre. Jeg er elev på sportsfiskelinja på Sund folkehøgskole. Denne uka har jeg fått vært med på blant annet klipping av fettfinner på fisk som skal settes ut til vinteren. Grunnen til at dette blir gjor er for at fjellstyre skal se om det er naturlig reproduksjon av fisk i vannene de setter ut fisk i. Jeg har også fått vært med på å veie elg og sette ut nyttbord på skinnarodden ved Femund. Fettfinneklippng her og her

Foto: Jan Nordvålen og Steffen Danielsen
Navn på menypunkt
 
14.11-2016
Viltpåkjørsler Engerdaln siste 4 åra

Det er en del påkjørsler av elg og rådyr i Engerdal og Eskil Herfindal som jobber med slike saker i kommunen har sett på hvor de mest utsatte strekningene er, for henholdsvis elg og rådyr. Eskil har sett på de 4 siste årene og det er helt klart enkelte strekninger som skiller seg ut. Elgen er mest utsatt for påkjørsler rundt Engerdalssetra som bildet til venstre viser så Engerdalssetra er et punkt det bør vurderes tiltak som skilting og rydding av kantvegetasjon. Med det glatte føret som er nå er det vanskelig å få stopp om det kommer en elg rett ut i veien og om bilen i tillegg har god fart, kan det bli en stygg smell både for bil og sjåfør. Her er en tilsvarende oversikt med rådyrpåkjørsler. Det er flere rådyr enn elg som blir påkjørt og siste rådyret ble påkjørt sør for Sølenstua om torsdagskvelden. Som man ser på kartet er det flere punkter med rådyrpåkjørsler en elg og de mest utsatte stedene ligger gjerne i nærheten av tettsteder og jorder hvor rådyra beiter. Er en vurdering om å sette ut rådyrskilt ved Engerdalssetra og fra Engerdaln og sørover for å varsle bilister om faren for rådyrpåkjørsler.   

Foto: xxx
Gaupefamilie
 
14.11-2016
Gaupefamilie nedi daln.

Fikk melding om to gauper som kryssa veien nord for Engerdal sentrum om onsdagskvelden. På torsdag ble det spora i 3 km etter gaupene for å dokumentere at det var en familiegruppe, en voksen og en unge. I løpet av sporinga hadde gaupene tatt og spist opp en hara og i tillegg var det et mislykket jaktforsøk på en annen hara. Var veldig løs snø og haran hadde nok store problemer med å komme unna forfølgere når den kom ut av skogen ut på åpne områder med løs snø. Det kan virke som gaupefamilien har holdt til i området den siste tia og det er forståelig siden det er godt om med både hare og rådyr i området.  

Foto: Bjørnar Johnsen
Oppsummering elgjakta
 

14.11-2016
Helgas elgfall.

Det er nok ikke så mange elgjegere som har vært utpå i helga. Er en del snø og var kaldt i starten på helga så det frista nok ikke med elgjakt. Løvåsen sør har hatt ei langhelg med veldig godt resultat og det ble felt 2 kalver på torsdagen og 2 kalver, ei ku og en okse på fredagen. På bildet til venstre er det en fornøyd gjestejeger på Løvåsen sør som fikk skutt en kalv. Stenbekkhauga fylte kvoten sin i går med en kalv. Av de 31 jaktfelta er det nå 15 lag som har fylt ordinær kvote, en del lag jakter på tilleggsdyr og det er felt 3 tilleggsdyr øst/vest for Femund og et dyr i den sørlige delen. Fellingsprosenten er nå 83,8 og det kan bli vanskelig å nå fjorårets fellingsprosent som var 93,1%. På den private delen fikk Hullbekkjølen endelig tak på en liten enslig kalv som laget har jaktet på den siste tia. Kalven veide bare 35 kg og hadde nok fått store problemer med å overleve vinteren.

Foto: Løvåsen sør
Utplassering i Engerdal-fjellstyre
 

11.11-2016
Utplassering i Engerdal-fjellstyre

"Vi er to elever som går på Solør VGS avd.Sønsterud, som har vært på utplassering i fjellstyre denne uken her. Vi har vært på forskjellige oppdrag, som å ha vært på settefiskeanlegget i Snerta og vi har vært oppi Svukuriset og hentet røyerogn hos Olav Riseth. Vi har også vært på kontoret, sporet gaupe og vasket bua ved Isterfossen som er til utlån. Dette har vært en veldig spenendes og lærerik uke, vi håper på å komme tilbake som en ansatt her hos Engerdal-fjellstyre om noen år.

Emil Nymoen og Jonas Martinsson"

Foto: Ole Opseth
Foring av rådyr
 
10.11-2016
Fòring av rådyr

Vi får stadig henvendelser angående fòring av rådyr. Som mange kjenner til, så kom Mattilsynest med en midlertidig forskrift i juli på grunn av utbrudd av skrantesjuke eller CWD. I følge forskriften er det forbud mot fòring av alt hjortevilt, inklusive elg og rådyr. Det fører til at vi ikke lenger kan fòre elg på fòringsplassene i Elgå, og det er da heller ikke tillatt å ha fòringsplasser for rådyr slik som svært mange har hatt for vane i mange år. Hva det vil bety for spesielt rådyrstammen på sikt hvis denne forskriften blir gjeldende i lang tid, gjenstår å se. Men det er liten tvil om at slike viltstelltiltak har hatt positiv innvirkning på rådyrstammen lokalt. Gjeldende forskrift gjelder foreløpig fram til 1. januar 2017. Så får vi se om forbudet blir utvidet til å gjelde for et lengre tidsrom, eller om man kan gjenoppta fòringa etter nyttår. Her er linken til aktuell paragraf i forskriften.

Foto: Jan Nordvålen
Vinner av rapportering på sommerfiske
 

09.11-2016
Vinneren av rapportering på sommerfiske

Vi har jo hatt noen konkurranser gående i år. Der den ene er rapportering av sommerfiskeopplevelser. Vi har trekt ut en vinner blant de som har sendt inn fiskerapporter med bilder fra sommerens fiske, og vinneren ble Prinsesse Frøya-Valeria Fremming Karlsen som kan ta med seg familien på en valgfri Fjellstyre hytte (i Engerdal) ei helg. Gratulerer:)
 
Det er fortsatt mulighet til å vinne et weekendopphold på en valgfri fjellstyrehytte med fiskekort. Dette blir trekt ut blant alle som sender inn rapporter fra en friluftsopplevelse i Engerdal. Trenger ikke å være fiske. Dette trekkes før jul.

Foto: Siv Elise Fremming Karlsen
Røyerogn henting i Svukuriset
 

09.11-2016
Røyerogn henting i Svukuriset

I går dro vi opp til Svukuriet for å hente røyerogn, som Olav Riseth hadde tatt vare på. Røyerogna hadde de på Svukuriset tatt ut av røyene som de hadde fått under garnfisket etter røye, som foregår nå på høsten i Femund. Etter at vi hadde hentet rogna så dro vi ned til settefiskanlegget på Snerta, og fordelte rogna utover i  rognkassene, der den blir behandlet etterhvert.


Foto: Emil Nymoen
Påkjørt elg
 
08.11-2016
Elgpåkjørsel ved Storøya.

I går kveld ble ei elgku påkjørt ved Storøya rett sør for Engerdalssetra og det var nybilen til Kenneth Sømåen som fikk unngjelde. Heldigvis gikk det bra med Kenneth men nybilen var ikke like heldig som bildet viser. Elgkua ble liggende i veigrøfta og måtte avlives av fallviltgruppa. Dette er en påminelse til alle bilkjørere om å følge med på glatte vinterveier hvor det kan dukke opp elg og rådyr fra mørket som er vanskelig å oppdage før det er for seint. Viktig å være observang langs Femundslandet hvor det er mye rein nå og det skal samles rein i helga for slakting i Dalsvika til uka. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Sjelden gjest
 
08.11. 2016
Sjelden gjest

Jan Rønningen som jakter elg på Femundsmarka sør, fikk i helga se denne andelignende fuglen som satt i veien oppi Elgådalen. Han fikk tatt et bilde med mobilen av den, og sendte oss. Vi syntes det kunne se ut som en ærfugl hunn, men i og med at det var nokså usannsynlig har vi rådført oss med flere. Men konklusjnen er klar. Det er en Ærfugl. anske sensasjonelt egentlig, da dette er en art som er svært knyttet til saltvann. Og lenger i fra havet enn Elgådalen kommer du knapt nok her til lands. Hvordan det gikk/går med den vites ikke, men femund går oppe enda, så vi får håpe den hvertfall har tatt seg dit. Med temperaturer ned mot minus tretti er vel ikke Elgådalen noe blivende sted for den.

Foto: Jan Rønningen
Gaupespor
 
07.11-2016
Gauper i farta.

Har vært gaupetrafikk på siste sporsnøen og sesongen for registrering av gaupefamilier er igang. Forrige uke var det ei gaupe i Hylleråsen og en ved Risbakken samtidig og i natt var det spor i Elvdalen. Er det to eller flere gauper i lag kan det være familiegruppe og det er viktig at rovviltkontakten i Engerdal, Bjørnar Johnsen (mobil 97063383) får beskjed slik at eventuelle familiegrupper blir dokumentert. På bildet til venstre fra Trysil er det gaupemor med unge og her kan man faktisk måle forskjell i sporstørrelsen, sporstempelet til høyre er unge. 
 
I helga ble det felt bare 3 elger på statsallmenninga og det er nok bare de ivrigste som er utpå i løssnøen. Jaktlaget på Berget fikk tilleggsdyret som ble en kalv og det er igjen bare et tilleggsdyr øst/vest for Femund. Trolltjønnåsen gjorde seg ferdig med årets kvote med en kalv. Vurrusjølia øst ble også ferdig med årets kvote, jaktlaget har venta på at oksen skulle komme, og det gjorde den, det var 5 tagger på ene sia, men det har nok vært en slåsskjempe for på andre sia var deler av geviret knekt og det var igjen to tagger.

Foto: Arve Skjærbæk
Jervfall
 
03.11-2016
Nok en jerv skutt.

På den nye sporsnøen i går var Jon Inge Tollefsen ute med Karelern og laikaen i Hylleråsen. Kvelden før hadde en jerv kryssa Røliveien og Jon Inge fant nattspor som gikk mot Åsen. Hundene tok sporet og Jon Inge hang etter i håpet om at det skulle bli en stålos. I ei bratte lå jerven under ei lurvegran og den ble nok overrasket av hundene. Jervetispa valgte den raskeste løsningen for å komme unna hundene og klatret opp i luvregrana for å prøve lure hundene, uten og lykkes med det. Jon Inge hørte stålosen og lurte seg innpå jerven og felte den med et velplassert skudd på kort hold. Jervetispa var voksen og veide 10,2 kg. Jervejakta er nå stoppet i blått område i grønt område er gjenstående kvote 6 dyr (maks 5 tisper)
 

Foto: Jon Inge Tollefsen
Førerapport
 
03.11-2016
Førerapport

Mange venter spent på både snø og is på denne tida, og her er en statusoppdatering på forholdene akkurat nå. Først i uka her fikk vi et solid snøfall, på Drevsjø kom det ca 25 cm kram snø. Så plutselig ble det vinter! Etter snøfallet har temperaturen droppet betydelig også, det ble målt mellom -14 og -17 grader rundt Drevsjø i dag tidlig. Det førte til at så og si alle tjern og sjøer i lavlandet ble dekket av is også. Til stor glede for enkelte. Unntaket er selvsagt de store sjøene, de må man nok vente litt lenger på. Skåret i gleden er at foreløpig er isen for tynn til å gå på, og nå meldes det snø igjen. Og det er svært ugunstig for isdannelsen. Så har du planer om å prøve deg på isfiske i helga, må du nok opp i høyden. En del av de mindre sjøene fikk et lokk av snøsørpe som har frosset nå, men den isen har svært dårlig bæreevne. Så fjellstyret fraråder ferdsel på is i lavlandet foreløpig, og henstiller til å utvise forsiktighet også i høyden. Vi har fått rapporter om høyereliggende sjøer som delvis blåste opp igjen i stormen forrige helg, så vær oppmerksom på at det kan være fersk og tynn is også på høyereliggende sjøer. Men det er forholdsvis bra hold i den snøen som har kommet, så det lar seg alltids gjøre å finne områder en kan få seg en skitur! Vi vet at noen skiløyper allerede er oppkjørt og preparert. God tur! Bildet til venstre viser nylagt is på Vurrsjøenpå formiddagen torsdag. Her er et panorama fra Fjellguttusjøen
 

Foto: Jan Nordvålen
Oppsumering elgjakta
 
31.10-2016
Stressa elgkalv ved reinsgjerdet

Elgkalven på bildet løp langs reinsgjerdet og veien på Drevsjømoen. Elgkua hadde hoppet over gjerdet mens kalven febrilsk prøvde seg på gjerdet uten å komme over gjerdet. En farlig situasjon for kalven som var veldig stressa og fort kan bli påkjørt eller skade seg i gjerdet.
 
En liten oppsumering av elgjakta så langt. På statsallmenninga er det felt 109 elg av en kvote på 138 (+ 2 felte tilleggsdyr) som gir en fellingsprosent på nesten 78%. På samme tid sist høst var fellingsprosenten 86% så hva grunnen er til dette er tidlig å si, men kan være et varsel om at det er litt mindre elg. På den private delen er det på viltstellområde I en fellingsprosent på 75% mot 82% på samme tid ifjor. På viltstellområde II er det felt hele 84% i høst mot bare 59% på samme tid sist høst, en voldsom økning. Blir spennende å se resultatene av sett elg skjemaene etter jakta om de resultatene bekrefter at det kan være litt mindre elg i noen områder. I den forbindelse er det viktig å påpeke viktigheten av sett elg skjemaene i forvaltningen og at skjemaene blir fylt ut samvitighetsfult etter hver jaktdag.        

Foto: Jan Nordvålen
Jerv skutt
 
31.10-2016
Jerv skutt nord for Drevsjø

Det ble felt en jerv i Berget nord for Drevsjø på åte i går av den tålmodige jegeren Tommy Granberg. Etter tre års bestrebelser og uttalige timer sittende ved åte lyktes Tommy endelig. Det hadde vært bra jervetrafikk på åtet som består av elghoder og elgskanker den siste tia, men i fravær av snø var det for mørkt å sitte ute om natta og vente på jerven. Tommy var ute på søndagsmorgenen fra grålysninga uten å se noe til jerven og tusla hjem utpå dagen. Seinere på dagen kom det jervebilder fra åte og Tommy heiv på seg jaktutstyret og dro opp i Berget og etter en spennende ansmygning mot åteplassen fikk han skuddmulighet på jerven. Gjenstående kvote i grønt område er 7 dyr, hvorav 6 hunndyr. I blått område er kvota 2 dyr, hvorav 1 hunndyr. Innenfor ulvesona er kvota fylt og jakta stoppa. En halv time etter skuddplasskontrollen i går kveld var det en ny jerv på åte så det er nok ikke lenge før Tommy er på plass i åtebua si igjen.        

Foto: Tommy Granberg
Elgfall 30 oktober
 
30.10-2016
Helgas elgfall

Det har blitt felt noen elger i løpet av hælja. Femundsmarka sør skøyt ei fjorku i går og Vurrusjølia vest en fjorokse. På bildet til venstre er det en fornøyd Pingu med en elg skutt i stålos på Hovdlia jaktfelt. Hundeeiern var lenge usikker på om det var kalv eller fjorku, men etter oppslag i diverrse leksikon og drøftinger med lagets veterinær ble det enighet om at det var fjorku. I dag har Stenbekkhauga felt en oksekalv og det er den eneste elgen som er skutt i dag. På den private delen gjorde Moalia seg ferdig i går med ei fjorku. Hyllsjøen ble også ferdig med årets kvote i går når det ble skutt en 7 tagger okse i Rødaln. Jaktlaget Rødalsteigen var også en tur i Rødaln i går og fikk en fjorokse.
Det ble satt opp et viltkamera ved rådyrbukken som ble funnet drept av gaupe på nersia Mjølkeveien fredag 21. november og på natta den 27. var nok syndern innom kadaveret. Gaupe ved rådyrkadaver.   

Foto: Hovdlia turlag
Operasjon dagsverk
 
27.10-2016
Operasjon dagsverk.

Fjellstyret var så heldig å få hjelp av tre karer fra Sønsterud videregående skole med arbeidslyst i dag under operasjon dagsverk. Emil Nymoen og Jonas Martinsson hjalp til med kapping og stabling av ved til fjellstyrebua i Sømåkvolvet. Isen i Sømåkvolvet var heller tvilsom er ca 2 cm is og dårlige forhold for den som ønsker seg en fisketur på isen. Bekken mellom øvre og nedre Pulltjern var oppe og her stod det flere fine øretter, her er den største som var ca 1,5 kg

Foto: Bjørnar Johnsen
Planktonfiske
 
26.10-2016
Plankton og bunndyrfiske.

I løpet av sommeren har Norsk institutt for naturforskning (NINA) vært 4 turer på Femund for å studere Plankton og bunndyrfloraen i Femund. Det er 9 utvalgte plasser fordelt over hele sjøen hvor det har blitt tatt prøver med finmaska hov i strandsona. På bildet er det Jon Gunnar Dokk fra NINA som ser veldig fornøyd ut med dagens fangst. Det er fjellstyrets kjentmann på Femund, Arne Elgaaen som har vært skipper på fjellstyrebåten under disse turene i kronglete farvan i strandsona.   

Foto: Arne Elgaaen
Elgfall helga
 
23.10-2016
Thomas sin første elg.

Thomas Saraby Vatle er gjestejeger hos Skjærbekkdaln og er nok godt fornøyd med sitt første elgfall i dag, en fin okse. Vurrusjølia vest og Lensmannsberget har fått hver sin kalv i dag. Lillebo skøyt en fjorokse uten gevir og Svartåsen felte tilleggsdyret sitt som ble ei lita ku. Lensmannsberget hadde fortsatt jaktlysta i orden og tok tilleggsdyr. Har ikke fått melding om noen elgfall på den private delen i dag.

Foto: Tommy Granberg
Gaupetatt rådyr
 
22.10-2016
Gaupetatt rådyr.

Fikk melding om en død rådyrbukk som lå nedenfor Mjølkeveien i en jordekant. Var et typisk strupebitt og de kjøttfulle delene på bakparten var oppspist som er typisk for gaupa. Torsdagskvelden ble en liten bukk påkjørt nord for Engerdal sentrum der 60 sona opphører. Bakbeinet var knekt og fallviltgruppa avlivet rådyret.
 
Har vært noen elgfall i dag, på den private delen har Rødalsteigen fått en kalv og Lillestu laget gjorde seg ferdig med årets kvote i går efta. På statsallmenninga fikk Løvåsen nord en kalv på tirsdagen og i dag har Valdaln, Skjærbekkdaln og Lillebo felt kalv. Kastflolia jakta på tilleggsdyr og fikk ei fjorku.
Felt elg vilt I og II.   

Foto: Bjørnar Johnsen
Navn på menypunkt
 
18.10-2016
Mårhund ved Volbrenna

To erfarne elgjegere mener de observerte en mårhund ved Volbrenna på lørdagsmårran. Mårhund er en uønsket art i Norsk fauna og står på artsdatabankens svarteliste og kan jaktes året rundt. Den er på størrelse med en rev, men har kortere føtter og hale, og et lite hode med korte, runde ører. Skulderhøyde ca 40 – 50 cm, kroppslengde 50-70 cm, i tillegg kommer halens lengde på 15-25 cm. Den veier om lag 4-6 kg om sommeren og 6 – 10 kg senhøstes. Mårhunden har en karakteristisk ansiktmaske, med sorte tegninger rundt øynene. Hodet og fremre snuteparti er for øvrig lyst. Pelsen er tett og myk. Den er brun til gulbrun med mørke markeringer over og rundt skuldrene og ned langs siden. Buken er lysere, mens brystet og beina er mørke, nesten svarte. Fargene blir gjerne mørkere og pelsen tykkere om vinteren. Er det andre som observerer mårhund før den legger seg inn for vintersøvnen, meld fra til Bjørnar Johnsen 97 06 33 83. Foto: Mirror
ID:519
protokoll fra oktobermøtet
 

17.10-2016
Protokoll fra Fjellstyremøte 12 oktober.

Protokollen fra fjellstyrets møte den 12 oktober ligger nå klar under knappen Styrearbeid. Der finner du forøvrig saksframlegg og innkalling, samt protokoller og sakspapirerer til tidligere møter. Saklista var variert og rikholdig også denne gangen. Den saken som har vært gjenstand for en del vurderinger fra fjellstyrets side er saken om tildeling av tilleggsjord til Valdalen gård. Denne saken har fjellstyret jobbet relativt mye med og vedtaket som ble fattet på augustmøtet ble påklaget. Denne gangen behandlet derfor fjellstyret klage på sitt vedtak. Fjellstyret opprettholdt sitt vedtak fra august og saken vil nå gå til Landbruksdirektoratet for avgjørelse. Ellers kan du lese hvordan fjellstyret stiller seg i flere forskjellige grunndisponeringssaker på statsallmenningen, søknad om etableringstilskudd samt se hvordan det står til med økonomien. 

Foto: Arkiv
ID:518
Israpport fra Femundsmarka
 

17.10-2016
Israpport fra Femundsmarka

Oddgeir Riseth har vært og testa isfiskeforholdene i Femundsmarka. Her er rapporten:

"Tok en tur innover for å sjekke isforholda på en del småvatn idag. Trygg is, 6-7 cm blank stålis, på både Klettloken og tjønnan i Storstendalen. Begge Revlingsjøan er også tett, har itte vøre utpå og målt, men tipper det er fiskbart der òg".

Selv om mange vann nå begynner å innby til isfiske, så oppfordres det til å utvise forsiktighet! Alle vann er ikke like.
 

Foto: Oddgeir Riseth
ID:517
Isfiskesesong
 
17.10-2016
Isfiskesesongen er gang!

Fikk en "anonym" tekstmelding på lørdagskvelden som satte fart på fiskefebern.
Årets første pilketur, rekordtidlig. Her ser vi pilken henge oppunder iskanten, som er 5-6 cm tjukk. Litt knaking i isen her og der når man går, men holder man seg på grunt vatn så bør du komme fra det med livet i behold. Å ja... det finns fisk under isen😅. Er ikke alle vann det ligger is på enda så det kreves forsiktighet og respekt. På lørdagen oppdaget skogsfugljegere to reinsdyr som hadde gått igjennom isen i Jyltingsmarka, reingjeterne rykket ut og det ene reinsdyret hadde kommet seg i land mens det andre måtte kastes inn med lasso. Fikk ei sein melding om elgfall i går kveld som ikke kom med på gårsdagens oppdatering, Svartåsen fylte kvoten med en kalv og det er nå felt 95 elg på statsallmenninga.

Foto: Anonym
ID:516
'Elgfall 16 oktober
 
16.10-2016
Mulig ulv ved Drevsjø i kveld.

Det ble muligens sett en ulv kl 20.30 i kveld som kryssa veien rett øst for Drevsjø sentrum og hadde retning nordover. Det tynne laget med sporsnø som kom imårres var borte og ikke mulig å få bekreftet observasjonen på spornsø. Bildet til venstre er fra Elgålia i vårres ved et elgkadaver og der var det mye bjørnemøkk og vil minne elgjegerne om å plukke bjørnemøkk under jakta for dna - analyse. Mulighetene for lisensjakt på bjørn øker når flest mulig av de individene som er i området blir registrert. Det er kommet melding om to elgfall på statsallmenninga i dag, Jotholla har fått en kalv og Snertnesset en fjorokse. På den private delen har det vært stille fra Viltstellområde I, mens det på viltstellområde II er to elgfall. Moalia har fått en kalv og Volskaftet skøyt ei fjorku som hadde blitt en del eldre når skyttern kom fram til fallet, da var det ei ku.

Foto: Viltkamera
Elgfall
 
15.10-2016
Ponskara leverer.

Lillestulaget har hatt en turbulent jaktsesong så langt, det har vært dårlig med elg på terrenget, men desto mer ulv og gråhundatispa til Tore ble som kjent angrepet av to ulver. Etter angrepet på jaktkompisen har løshundene blitt midlertidig omskolert til bandhunder, tross dette ble det en fin okse på Ponskara i dag. På viltstellområde I har Rødalsteigen og Hyllsjøen fått hver sin kalv i dag. På viltstellområde II har Lerådaln fått ei fjorku og Vestlia har fylt kvoten med en kalv. På statsallmenninga har Løvåsen nord og Valdaln fått hver sin kalv, Sundet ei fjorku og Granberget fylte kvoten med en fjorokse.

Foto: Ponskara
Kortnebbgås
 
14.10-2016
Kortnebbgås på besøk.

Var 7 kortnebbgjes som mellomlanda på jordet til Kjell Borge ved Engerdal helsesenter denne uka. Gjessene trengte nok en vitamininnsprøyting før ferden går videre sørover.  Har vært et fantastisk vær denne uka med kalde netter og strålende solskinn utpå dagen. Har fått rapport av to spreke damer på fjelltur, isen hadde lagt seg på Hognsjøen i går! Med nattens kulde kan det snart være mulig å lure seg utpå isen å se etter røya om man er forsiktig og ikke redd for et forfriskende bad. Kan være lurt å ta med ispigger og skift i sekken.
Har ikke fått melding om synsobservasjoner av ulv denne uka, men det ble funnet fersk ulvemøkk ved Skjervagtjønna nord for Lillebo onsdagsmårran. I Skjærbekkdalen ble det hørt hylende ulver mot Gråhøgda forrige natta og det hørtes ut til å være flere ulver. Dette er nok Osdalsflokken som har vært flere turer og revirmarkert i Skjærbekkdalen den siste tia. 
Har vært stille på elgfronten denne uka med unntak av Lillebo som skøyt en kalv i går. Kan bli krevende jakte elg i hælja med knasaføre og lite vind. Har vært bra jakt så langt på statsallmenninga og det er felt 88 elger av en kvote på 138 (+et felt tilleggsdyr) som gir en fellingsprosent på 63,3 og det er bare en feilskyting så langt som er meget bra.

Foto: Bjørnar Johnsen
Gjenglemte klær
 

10.10.2016
Gjenglemte klær og liten bemanning i høstferien

Vi fant i høst en pose med gjenglemte klær på veggen på utsiden av Isterfossbua. Er det noen som har leid denne hytta som savner klær, så er det bare å ta kontakt med oss! Ved beskrivelse av klærne vil de bli utlevert til rette vedkommende!
 
 
Passer samtidig på å si at bemanningen på fjellstyrekontoret er varierende denne uken på grunn av høstferie. Mener du deg innom oss, kan det derfor være lurt å ringe på forhånd for å høre om det er noen tilstede. Ellers kan du sende mail til post@engerdal-fjellstyre.no som vanlig, så svarer vi når vi er på kontoret.
 
 

Foto: Merète Trangsrud
Døde ryper
 
10.10-2016
Døde ryper i slakteavfallsgroppa.

Det har i løpet av helga kommet en gjeng med døde ryper på Drevsjømoen i gropa hvor det kan kastes rester fra elgjakta. Mulig det er et kollektivt sjølmord, men er vel mer sansynlig det er noen som har kasta rypene der. Det var jo som kjent ikke rypejakt på statsallmenninga i høst så forhåpentligvis er det ikke fra i høst. Det er nærliggende å tru det er opprydding i en fryser hvor innholdet har gått ut på dato eller strømmen har gått. Er det noen som har kjennskap til rypene hadde det vært artig å vist grunnen til det og da kunne teorien om kollektivt sjølmord forkastes.
Fikk melding om et oksefall i Sømåkvolvet seint i går kveld etter at hjemmesia var oppdatert og i dag har Vestlia på viltstellområde II fått en okse.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:511
Helgas elgfall
 
09.10-2016
Ny ulveobservasjon på mårran!

Klokka åtte i dag tidlig når elgjaktlaget som jakter i Berget nord for Drevsjø, var på tur ut, så de en ulv i veikanten på Drevsjømoen. Alle lagene rundt omkring ble varslet om observasjoen og det ble gjort et forsøk på å spore ulven, det ble postert i området uten at noen fikk se igjen ulven. Kan virke som ulven har tenkt seg nordover, men har problemer med å komme seg igjennom det nye reinsgjerdet som går fra Femundsenden til Lillebo.
Har bare fått melding om et elgfall i dag, Skjærbekkdaln har skutt en piggokse. Mulig det er en del jaktlag som har tatt det roligere denne hælja og i tillegg er det en del som har vært med og postert etter ulven.
Som bildet til venstre viser har Mille og Susa tatt kvelden mens det ventes på sporsnø for revejakt og uttak av ulv for en tryggere hverdag for løshundjakt.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:510
Navn på menypunkt
 
08.10-2016
Mye ulv og lite elgfall i dag

Har ikke fått noen bilder fra elgskogen i dag så det blir et bilde av storoksen fra Lerådaln felt tildligere i høst, et grovt og flott drømmegevir. Muligens er det dagens ulveobservasjoner som har forstyrra elgjegerne siden det bare har kommet inn melding om 3 elgfall og alle er på statsallmenninga. Er mange løshunder som ble koblet i dag når meldingene om ulveobservasjonene kom. Berget og Risbakken har skutt kalv og begge jaktlaga er ferdig med årets kvote, Berget var klar for mer jakt og tok tilleggsdyr med en gang. Vurrusjølia øst har skutt en fjorokse.  Er veldig takknemlig for alle meldinger om  ulveobservasjoner i dag, meldingene blir videreformidlet til elgjaktlagene som jakter i området og andre som jakter med løse hunder.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:509
Ulveobservasjoner
 
08.10-2016
Mange ulveobservasjoner i dag.

Har fått flere meldinger i dag om synsobservasjoner av en ulv. Klokka 10.15 ble en ulv sett mellom Engerdaln sentrum og Engerdalssetra, kl 12.30 ble ulven sett i Jotholla av elgjegere og det ble sporet og postert på den. Mens ulven ble sporet ble det ca kl 14.00 observert en ulv i veien vest for Byggbua på Drevsjømoen. En halv time seinere krysset den veien ved Femundsåsen med retning nordover, men her kom den ikke gjennom det nye reinsgjerdet og den dro sørover igjen. Det ble sporet på den i 3 km, men sør for villmarksgrenda mistet hunden sporet. Siste observasjonen av ulven var mellom Bjerta og Gløta kl 17.00 i efta. Er umulig å vite om alle observasjonene i dag er av samme ulven, men ut i fra tidsperspektivet kan man anta at det dreier seg om en ulv som er på vandring og forhåpentligvis vandrer den videre. Viktig at alle elgjegere som ønsker være med på lisensjakta på ulv registrerer seg i jegerregisteret og hos Fylkesmannen i Hedmark sin ulvetelefon.

Foto: Arkiv
ID:508
Elgjaktoppdatering
 
07.10-2016
Stille fra elgjegerne denne uka.

Det har vært ei stille uke angående elgfall denne uka, men et flott høstvær med nattefrost som bildet av denne elgoksen viser. Veide kua til Vurrusjølia vest i går og den var bare 123 kg, et fint slakt, men skrøpelig som avlsdyr. Rosita og Alf skulle ut og en tur på eftan og Rosita som er en mester til å lokke greide å lure fram en 4 tagger okse etter en times lokking. Oksen var forsiktig i starten når den begynte å svare på lokkinga et godt stykke unna posten, men når den endelig nærmet seg, kom den i god fart når Rosita lokka, og Alf satt klar med studsaren og da var den ferdig. Detta endte nok ikke helt som den virille oksen hadde forhåpninger om, et ikke helt ukjent problem når jeg tenker meg om...  

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:507
Skogfugljakt
 
07.10-2016
Skogsfugljakt

Fjellstyret bestemte som kjent at det ikke skulle være rypejakt i år utifra årets rypetakseringsresultater. I noen områder som Sømådaln ser det ut til å være noe bedre med rype, andre områder er det veldig langt mellom rypene og fjellstyret ønsker å bygge opp igjen rypebestanden ved å ikke ha noe jaktuttak på rype i år. Fjellstyret åpnet istedenfor en meget begrenset jakt på tiur og orrhane i oktober med 120 ukeskort og en dagskvote på en svartfugl og maks 2 på hele uka, 72 av kortene er forbeholdt innenbygds. Utenbygdskortene er solgt og det er ca 25 innenbygds som har løst kort, er nok mange innenbygds som er opptatt med elgjakt i oktober og derfor ikke prioriterer skogsfugljakt. Rapporter fra elgjegerne er meget positive iforhold til skogsfuglbestanden og forhåpentligvis vil det begrensa jaktuttaket medvirke til en oppgang i rype- og skogsfuglbestandene.   

Foto: bjørnar Johnsen
ID:506
Fjellstyremøte 12.10.2016
 

06.10-2016
Fjellstyremøte 12.10.2016

Den 12. oktober er det klart for et nytt fjellstyremøte på Skrivargården kl. 10.00. På dagsorden står blant annet et par søknader om etablererstipend, noen eiendomssaker og økonomirapport.
 
Innkalling og saksframlegg ligger nå ute.
 

Foto: Merète Trangsrud
ID:505
Elghund bedre
 
05.10-2016
Tinka på bedringens vei

Gråhundtispa Tinka til Tore Lillestu som ble angrepet av to ulver om lørdagen på Blakkstøtlandet er på bedringens vei kan Tore meddele. På lørdagseftan pustet Tinka tungt etter veterinærbesøket og det surklet når hun pustet, Tore ble meget bekymret for Tinka på lørdagskvelden, og selv om vår superveterinær Ann Cathrin Monsen var opptatt på annet hold og ikke hadde vakt i helga, stilte Ann Cathrin opp og Tinka fikk spesialbehandling og det ser mye bedre ut nå. Var en skade på ene lungen og Tinka er mørbanka og i starten var det nok vondt for hun å spise, men Tore fikk i den mat etter at hun hadde fått smertestillende først. Stein Storsnes har etter forespørsel fått melding av Petter Wabakken om at den radiomerka treårige tispa fra Julusaflokken var i området på det tidspunktet Tinka ble angrepet så det er meget sansynlig at det er den ulvetispa med sin nye partner som ikke er glad i løse hunder.  

Foto: Tore Lillestu
ID:504
Elgfall åttende dag
 
02.10-2016
Elgfall

Er nok en del jaktlag som har tatt det litt roligere i dag, mange har hatt kjøtt å skjære ned og etter å ha jakta hele uka kan det være greit å ta det litt med ro. På statsallmenninga har Kastflolia fått en fjorokse og dermed fylt kvota, er bra med dyr i Kastflolia så laget har tatt tilleggsdyr. Hovdlia har fått ei fjorku, Vurrusjølia vest har dårligere med elg i år, men i dag blei det endelig ei lita ku som var under 130 kg. Det har blitt felt mange fine okser med flotte gevir så langt i jakta og det er spennende for jegerne og manges drøm om et flott gevir har blitt virkelighet. For elgstammen er det bra om det blir igjen godt med store okser og det har nok laget i Gutulia tenkt på når dem felte oksen på bildet til venstre. Det samme har nok Stenbekkhauga tenkt på i dag når de felte en 4 tagger. På viltstellområde I har Sameieskogen fått en kalv og på vilt II har Volskaftet felt ei ku.

Foto: Tron Bøe
ID:503
Elgfall
 
01.10-2016
Dagens elgfall.

Det har vært færre elgfall i dag og det kan ha en sammenheng med at noen posterte på ulvene som angrep hunden til Tore Lillestu. Var nok også flere som ble veldig skeptisk til å sleppe hundene sine løse etter det som skjedde. Det er skutt 6 elg på statsallmenninga i dag og på bildet er oksen sikfiskarlaget fikk ved Flåttåbekken i går og forhåpentligvis fikk fram til vei i dag, er lang og kronglete transport. Buvika som har jaktet på tilleggsdyr skøyt ei fjorku i dag og Jotholla fikk en fin okse. Femundsmarka nord fikk ku med kalv, Skjærbekkdalen ei ku og Vurrusjølia øst en kalv.
På privaten har Engeren vest fått siste dyret og har tatt tilleggsdyr, Røteigen har fått en kalv og Sameieskogen ei lita ku. Ellers har det vært stille på den private delen.

Foto: Svartåsen
ID:502
Ulvangrep
 
01.10-2016
Ulvangrep på elghund.

I dag skjedde det som mange løshundeiere har fryktet med den økende ulvestammen. Gråhundtispa til Tore Lillestu ble angrepet av to ulver på Blakkstøtlandet helt opp mot fjellet. Gråhunden var ute på søk etter elg og tilfeldigvis var den bare 50 meter fra Tore når to ulver angrep den. Tore hørte at det skjedde noe forferdelig og løp mot lyden og fikk se to ulver som angrep hunden i en liten vannpytt. Tore ropte så høyt han kunne og ulvene forsvant, Tore var mest opptatt med å redde hunden og ulvene forsvant i skogen uten at han løsnet skudd. Hunden ble kjørt til veterinær og det ser ut til at den har vært veldig heldig fra møtet med ulvene. Har to hull i skinnet og antagelig bristet ribbein. Det surklet i brystet når den pusta i efta, men forhåpentligvis går det bra med hunden fysisk. Om hunden tør dra ut i søk og leite opp elg etter en slik opplevelse er for tidlig å si. Det ble sporet etter ulven med en Jamte og det ble satt ut poster i fjellet siden det er første dag av lisensjakta i dag ble det gjort et forsøk. Jamten mista sporet ved Blakksjøen så nå er det helt uvist hvor ulvene er. Viktig at alle elgjegere registrerer seg som lisensjegere om dem ønsker å være med på denne jakten. 

Foto: Tore Lillestu
ID:501
sjette dag elgjakta
 
30.09-2016
Bra med elgfall på staten.

På bildet til venstre er det Brunstgropas beskjedne jakfsjef som har skutt sin livs storokse, detta blir litt av et trofe å henge over peisen. Om ikke trofeet er av de største ser Sverre veldig fornøyd ut med jakta og det er det viktigste. Har vært bra jakt på statsallmenninga i dag og det er skutt 14 elger. Jaktlaget Sømåkvolvet skøyt endelig Halte lotta som har blitt observert haltene de tre siste årene uten at noen har fått tak på kalvene og kua samtidig. I dag ble både den vesle kalven og kua skutt, kua var mager og plagdes med dårlig bein  som var hovent med betennelse. Kua var under 130 kg og går som ungdyr for laget. Er mer små dyr i området og fjorkua til Sømåkvolvet veide 63 kg som må være rekordlavt. Begge er gratis elger for jaktlaget. Risbakken meldte inn  en elg i dag skutt av den kjente og ivrige elgjegern Nelly Karlsen. Nelly blir aldri lei av å sitte på post og i dag fikk hu lønn for strevet når riktig dyr dukket opp og med et sikkert skudd gikk gjellkua i bakken.
 
På privaten har det ikke kommet melding om noen elgfall. Er ikke bare småelg i Engerdaln, 18 taggeren som jaktlaget til Bjørn Søgård skøyt i går veide 294 kg og da er det trekt 2 % fra vekta siden den ble skutt i går.
 
Foto: Atle Skoglund
Reinskalv
 
30.09-2016
Jervedrept reinskalv.

Elgjegera som jakter i Svartåsen fant denna reinskalven vest for Tolgevollen. Det ser ut til at det kan være en jerv som har tatt et kraftig nakkebitt på kalven og knust en nakkevirvel. Nesten hele kalven var oppspist og det er nok ikke mange dager siden den ble drept, men jerven har nok fått hjelp av kråkefugl også. Er det noen som finner døde reinsdyr er det viktig melde fra til SNO ved Bjørnar eller reingjeterne. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Femte elgjaktlag
 
29.09-2016
Dagens elgfall

Denne flotte 18 taggeren ble skutt for elghunden Astro i Lerådaln i efta og skytter Kjell Arne Hansen har fått en opplevelse for livet. Denne premiekrona føyer seg inn i rekken av flotte elgokser som har blitt felt så langt i høst. På viltstellområde II har i tillegg Vestlia felt nok en fjorokse. På viltstellområde I har Rødaln fått en kalv ellers har det vært stille sør i kommunen. Er litt roligere på statsallmenninga i dag med 8 elgfall, det kan jo ha en sammenheng med litt ugent vær på mårran og mer fristende å ta førsteøkta i koia. Tirsdag skøyt Berget ei ku som ikke har kommet med på oversikten tidligere grunnet svikt i fjellstyrets interne rutiner. Buvika og Storbekken er ferdige med årets kvote, Buvika har tatt tiileggsdyr mens Storbekkenjegera var storfornøyde med årets jakt, men ønsket ikke tilleggsdyr.

Foto: Bjørn Søgård
Fjerde elgjaktdag
 
28.09-2016
Dagens elgfall.

Har fått melding om 11 elgfall på staten i dag og totalt er det skutt 48 elg her. På viltstellområde I er det skutt 4 elg og viltstellområde II er det felt 3 elg og en av dem er den solide 9 taggeren på bildet til venstre som veier 265 kg ifølge Andreas. Som nevnt tidligere har Jotholla egen kuskytter som ikke fornekter seg og skøyt kua på kvota i år som vanlig.
Har ikke hørt noe fra beskjedne og stille Arne Lund og Rødalslaget siden jaktstart, men i dag kom det gladmelding og det er nok god stemning på Marikroken med en 12 tagger hengende ved setra.

Foto: Andreas Kjølvang
Troya er borte
 

28.09-2016
Har noen sett eller hørt Troya?

Gråhund Tispa Troya ble borte fra Elgjakt i går kveld nord for Lillebo. Hun har øreid (tatovering). Hvis noen har sett eller hørt noe, er det fint om du ringer oss i Fjellstyret på 97044023 (Merète). Det ble spora en stund med en annen hund, og da førte sporene vestover mot Drevsjø, og inn på naboterrenget Berget.
 
Vi har desverre ikke noe bilde av hunden, så dette er et arkivbilde av en annen hund.

Foto: Arkiv
Tredje elgjaktdag
 
27.09-2016
Frikar den perfekte elghund!

I Sømådaln er man ikke redd for litt nytenkning og utprøving av nye hunderaser på elgjakt. I Buvika har Per Ola med stort hell eller dyktighet hatt med seg Frikar som er en Jack Russel terrier. Fjellstyret fikk følgende melding fra Per Ola: Oliver fikk for første gang sjå en elg bli skutt når vi kom innpå et hall og kalven ble skutt. Med god hjelp av Jack Russeln Frikar fant vi ku, kalv og okse. Frikar fant og oksen som Nils Ole skøt første dagen, litt morro bilde, og litt greit å vise at det ikke er bare Jamthund og Gråhund som jakter elg:-) Viktig å si at eieren te Frikar er Hedda Bjørkholen, sjøl om Frikar stort sett bor på Sorken...: Siden Buvika har suveren elghund ble kvota fylt allerede i dag og de jakter nå på et tilleggsdyr. 
Er ikke kommet melding om så mange elgfall i dag. Det e felt 8 elg på statsallmenninga i tillegg fikk Gutulia en okse i går som ikke ble med på gårsdagens oversikt. Gutulia hadde en spesiell opplevelse i går når en bjørn løp etter en reinsflokk ved Gutulisjøen, er uvisst om det gikk godt for reinsdyra eller bjørnen.
 
 

Foto: Per Ola Søndmør
Andre dag elgjakta
 
26.09-2016
Flere elgfall i dag!

Det er flere elgfall på statsallmenninga i dag så jaktværet har nok vært bra. Bildet er fra Snertnesset hvor skytter Arild Sponberg og lille Banjo fikk sin første store elgokse med en 12 tagger. Av 29 felte elg så langt er 9 okser, så det ser ut til at det er bra fart i oksene nå. Granbergtangen har virkelig fått løsna sikringen og fått 3 elger i dag. Jotholla har egen kuskytter som slo til i dag med ei litta ku fikk fjellstyret beskjed, men etter nærmere tannettersyn viste det seg å være ei fjorku, så tittelen som kuskytter henger nok i en tynn tråd.    
På viltstellområde I er det ikke felt noen elg i dag, men det ble felt 2 dyr på Engeren Vest i går som jeg ikke fikk med meg. På viltstellområde II er det felt 5 elg i dag og Kvitvordlia har bare 1 dyr igjen på kvota.

Foto: Eidar Sponberg
Første dag i elgjakta
 
25.09-2016
Flere storoksefall i dag.

I strålende jaktvær har det blitt felt 13 elg på statsallmenninga i dag og deriblant flere fine okser. I Sømådaln har Hilmar Eggen felt denne finne 16 taggeren på jaktfeltet Trolltjønnåsen hvor det var bra med elg. Ble sett 4 okser, 3 kuer og en kalv på samme posten og der sorterte Hilmar ut den største oksen som ble liggende igjen. Er artig når ivrige unggutter får slike opplevelser. Nabolaget Buvika fikk en 13 tagger okse i dag. Galtåsen Sør som dro igang jakta med røking av fisk fra Femund på fredag var nok lei fiskespisinga nå og dro til med en 19 tagger, så nå skulle det bli kjøtt til alle mann. Femundsmarka fikk en flott 15 tagger.
På den private delen er det på viltstellområde I felt ei ku på Hyllsjøen. På Viltstellområde II har Volskaftet fått en fjorokse og Kvitvordlia har felt 4 elger i dag. Den ene kua Kvitvordlia fikk ble felt fordi den haltet kraftig og den var i meget dårlig kondisjon og den ble kassert. Den kasserte kua hadde med seg en kalv som veide 42 kg.

Foto: Tore Joten
Æljjakta nærmer seg
 
23.09-2016
Æljjakta nærmer seg!!

Nå er det kun to dager før æljjakta starter og mange er nok på vei til koiene for klargjøring av utstyr og siste finpuss før jakta starter på søndag, er vel også noen tørre struper som trenger fuktes med kallvatn og annet godt drikke. Hjemmesia vil bli oppdatert hver kveld første jaktuka med dagens elgfall. I den forbindele ønskes bidrag fra jegere og andre med bilder og historier fra jakta. Alle elgjegere som ønsker være med på lisensjakt av ulv eller jerv må registrere seg som lisensjeger i jegerregisteret link her. I tillegg plikter alle som ønsker jakte ulv og registrere seg hos Fylkesmannen i Hedmark sin SMS-varsling om status for lisensfellinga link her.
Fjellstyret ønsker alle elgjegere skitt jakt!
 

Foto: Bjørnar Johnsen
Død simle
 
23.09-2016
Død simle med bittskader.

I helga fikk jeg melding om denne reinssimla som lå død i stien mellom Gutulisetra og Storgrana. Simla ser ut til å ha fått et  kraftig bitt rett over bogene nederst på nakken. Simla overlevde nok angrepet i første omgang og har gått med dette en periode, etterhvert har det blitt betent med mye fluemark og til slutt døde simla i stien så det var bare tilfeldig at den ble funnet. Er nok et større rovdyr som har vært på ferde og ut fra et bitt er det vanskelig med sikkerhet å konkludere med art. Kan være jerv, ulv eller bjørn som nesten fikk seg ei reinsdyrsteik.

Foto: Bjørnar Johnsen
Fiskeutsetting
 
22.09-2016
Fiskeutsetting Langsjøen

For å styrke ørettbestanden i Langsjøen hvor det er en ettertraktet storørretstamme satte fjellstyret ut 3 somrig ørret i går. Denne settefisken hadde første leveåret på Snerta for deretter å bli flytta til en fiskedam i Sømådalen hvor den har vært over et år. I går ble dammen tømt og det var en bra gjenfangst og fin fisk som forhåpentligvis danner nye årganger med fin fisk i Langsjøen. Det er fjellstyrets altmuligmann Arne Elgaaen som ønsker fisken lykke til videre i livet.  

Foto: Bjørnar Johnsen
Opphold i harejakta
 

22.09-2016
Opphold i harejakta

Minner om at harejakta i Engerdal har opphold første uka i elgjakta. Det vil si at det ikke er lov å jakte hare f.o.m 24.09 t.o.m 01.10. Fra 02.10 kan du jakte hare igjen.

Foto: Merète Trangsrud
sau på rømmen
 
20.09-2016
Svenske på rømmen!
 
En svensk sau er på rømmen i Valdalsfjellet, den ble sett på toppen av store Lifjellet på søndagen. Sauen var kjælen, lekte med hundene og har ørenr. 1054. Etter litt detektivarbeide ble det klart at den er dypt savnet fra Valdalsbygget på svensk side. Den gamle fjellgården Valdalsbygget ligger helt inntill grensa på svensk side og drives nå på tradisjonelt vis. De har dyrene sine på sommerbeite og driver en liten servering med selvlagede  produkter. Anke Knieps (+46 70 2151591) var på leiting etter sauen i går og er det noen som treffer en kjælen sau gi beskjed til fjellstyret eller Anke. 

Foto: Naturcentrum
Tildelte beverkort 2016/2017
 

19.09-2016
Tildelte beverkort 2016/2017

Vi har foretatt trekking på beverkort sesongen 2016/2017 på statsallmenningen. Det var 18 søkere på 15 bevere, det vil si at 3 søkere ble uten kort. Etter regelen om fordeling på 50% til innenbygds og 50% til utenbygds, så sant det er søkere nok, fikk alle innenbygds søkere kort denne gangen.
 

Foto: Arkiv, Tommy Granberg
Ledige fuglekort på viltstellområde 2
 

15.09-2016
Ledige fuglekort på viltstellområde 2
Engerdal Grunneierforening for jakt og fiske har 20 utenbygds fuglekort fra 17. september ledig. Kortene gjelder både rype og skogsfugl.
Ta kontakt med: Hilda Elin Femundsenden,
Engerdalsveien 1438, 2440 Engerdal, Mail;hildaelin@yahoo.no.
 

Foto: Arkiv
Fisketur i Sømpkvolvet og Sømåa
 

15.09-2016
Fisketur i Sømåkvolvet og Sømåa

Tor Erik Hagen og to kamerater bruker å ha en årlig tur til Engerdals området på fisking. Nå når høsten har satt sitt preg på området og fredningstiden har startet i elver og bekker sitter gjengen og mimrer tilbake på en sommer med mange gode fiskeopplevelser. I den forbindelse har de sendt oss en rapport fra årets tur som gikk til Sømåkvolvet og Sømåa.
 
Her er rapporten:
"Legger ved noen stemningsbilder fra turen som en takk for at dere er flinke til å forvalte områdene deres så bra.

Vi startet med Sømåkvolvet, vi så stor fisk, men fikk ingen, fikk ikke fisk i det hele tatt, men fint var det. Så fiske vi flere strekker i Sømåa, også der fint, og vi fikk Harr i alle størrelser, også noen store fine. Så ble det en stopp i Engeråa ved Heggeriset på vei hjem til Elverum. Fisk er rapportert inn via iNatur".


Foto: Tor Erik Hagen
Alexander med ørretfangst
 

15.09-2016
Alexander med ørretfangst

I august var Alexander Johnsen fra Kvilten på Hognsjøen for å prøve fiskelykken, og det ble suksess. Han fikk tilsammen 4 fine ørretter, den største på 1,3 kg. Alexander er en habil fisker som får mye fine fangster både sommer og vinter, og vil nok ta opp "konkurransen" med den eldre generasjonen av storfiskere.
 

Foto: Alexander Johnsen
Påkjørt rådyrkilling
 
15.09-2016
Påkjørt rådyrkilling

NÅ begynner det å bli mørkere høstkvelder og vanskeligere oppdage hjortevilt som bråbestemmer seg for å krysse veien.  En rådyrfamilie kryssa veien rett nord for Engerdal sentrum i går kveld og det var usikkert om bilen var borti mer enn et dyr. Denne killingen gikk det dårlig med, den lå død på nedsida av veien. Geita og de to andre killingene ble det spora på og alle de tre dro avgårde i god fart når de ble støkt, så forhåpentligvis greide de seg bra.

Foto: Bjørnar Johnsen
Trekningsresultat skogsfugl
 

07.09-2016
Trekning ukesjakt skogsfugl oktober.

Fjellstyret har foretatt trekning blant de interessenter som ønsker ukeskort for skogsfugl i oktober. Ikke uventet var interessen stor blant utenbygds jegere, med i underkant av 100 interessenter. Blandt innenbygds jegere var interessen lavere enn det antall kort som er tilgjengelig, slik at alle interessenter vil få tilbud om kort. Skulle det være noen lokale etternølere som ikke har fått med seg at de må melde interesse, så er vi forberedt på å gjøre et "oppsamlingsheat" mot slutten av måneden. Disse må i så fall ta kontakt med Fjellstyrekontoret pr e-post. Trekningen blant utenbygds gjøres etter samme metode som tidligere ved at alle i søkerlisten tildeles et nummer og så gjøres det en trekning av et ønsket utvalg innenfor nummerserien (samme som lottotrekningen på TV). Hvem som kommer til å få tilbud om kort kan du se her. Står du på lista vil du om få dager motta en e-post med mer informasjon samt en betalingslink. Det gjøres oppmerksom på at vi ikke kommer til å ha noen reserveliste i år i og med det er besluttet at ubenyttede tilbud ikke selges videre.

Foto: Morten Aas.
fortsatt fiskemuligheter
 

03.09-2016
Fortsatt fiskemuligheter i Engerdal.

Sjøl om vi har nådd september og sommeren i aller høyeste grad er på hell, er det fortsatt muligheter for stangfiske i Engerdal. Høsten er en fin tid om en vil fiske harr med flue, og vi vil absolutt anbefale å prøve det. På fine dager er det fortsatt vakaktivitet. Den 1. september inntrer forbud mot fiske i alle bekker og elver. Men våre fiskeregler åpner for at det kan fiskes i Femundselva fra Galtsjøen og ned til Trysil grense. I tillegg kan det fiskes etter harr i Gløta, Isterfossen og Sømåa. Her tillates imidlertid ikke aktivt fiske etter ørret i og all fanget ørret skal derfor straks settes mest mulig uskadd ut igjen. Forøvrig anbefaler vi måtehold i forhold til opptak av fisk og vi minner om fiskereglenes fangstbegrensinger. Men for den som vil bedrive litt matauk anbefaler vi vårt garnkort og dets muligheter for å fiske sik i de store sjøene i området. Nå er det fin kvalitet på siken og når temperaturen synker både i luft og vann er det enklere å ta vare på fisken.  Forholdene er derfor bra nå for den som vil fiske opp større mengder og nyttiggjøre seg den fine ressursen som siken i området er. 

Foto: Ole Opseth
småviltjakt EGJF
 

03.09-2016
Småviltjakta hos Engerdal Grunneierforening.

Som tidligere annonsert vil det være en begrenset septemberjakt på ryper og skogsfugl på Engerdal grunneierforenings område. Kortene tildeles etter søknad og trekking for utenbygds, og disse er nok fordelt. Skulle det derimot bli ledige kort pga at noen trekker seg etc, vil vi annonsere dette til uka. Det kan derfor dukke opp muligheter i siste liten. For innenbygds er det fritt kortsalg. Likt for alle som har fått kort er at det i perioden 10. - 23. september er fangstbegrensinger på 1 rype og 1 skogsfugl pr. jeger pr. dag. Det vil også åpnes for skogsfugljakt for innenbygdsboende etter en vurdering som gjøres etter tilbakemeldinger fra jegerne etter septemberjakta. Dessuten tilbyr foreningen jakt på bever. Her må de som er interessert søke innen 1 oktober til Hilda Femundsenden: hildaelin@yahoo.no.

Foto: Ole Opseth
ny brygge tømmervika
 

03.09-2016
Ny brygge Tømmervika.

Mange har sikkert allerede lagt merke til den nye brygga ved båtisettingsplassen ved Tømmervika (Isteren). I løpet av sensommeren har fjellstyrets sommervikarer stått på og fått forbedret denne utsettingsplassen for båter, kanoer og kajakker. Den gamle brygga har gradvis blitt dårligere av is og flom, noe som gjorde at det var nødvendig å få til en ny brygge der. Plassen er lettvint å bruke for de fleste som ønsker å sette båt/kano/kajakk i Isteren. Som det var ved etableringen av denne plassen, var det også denne gangen et samarbeidsprosjekt med Isteren fiskelag. Det er de som forvalter fiskerettigheten i Isteren, og mange lurer sikkert på hvorfor i alle dager fjellstyret engasjerer seg i Isteren. Svaret på det er at vi engasjerer oss i friluftslivet på statsallmenningen og denne plassen er til ikke til bare for fiskere, men for friluftsfolk generellt. Vi anbefaler folk å benytte plassen og dersom du ikke ønsker å ta deg fram på vannet er det mulighet å bare sette seg ned å ta en rast der også. Lett adkomst gjør dette til en fin plass å besøke for alle.  Det var Joakim Bremseth fra Oslo og Stein Aakerøien fra Tynset som fikk æren av å være de første som tok i bruk brygga. Som bildet viser var de fornøyd med tiltaket. 

Foto: Jan Fredrik Jørgensen.
biotoptiltak
 

03.09-2016
Biotoptiltak i bekk.

Fjellstyret jobber kontinuerlig med tiltak for å kunne tilby bra fiskemuligheter i Engerdal, smatidig som vi ønsker å ta vare på lokale fiskebestander. Ved siden av å ha forvaltningstilpassede fiskeregler, setter vi ut fisk i vann med dårlig eller ingen reproduksjon. Over år er det også investert mye i biotoptiltak i flere elver og åer, ikke bare på statsallmenningen men også den private delen i Engerdal. Det er også lagt ned betydelige ressurser i kalking av vann som var rammet av sur nedbør. Denne kalkingen har opphørt men det skjer kontinuerlig oppfølging gjennom vannprøvetaking og prøvefiske. For tiden holder vi også på med å ulike biotoptiltak for å forsøke å få tilbake naturlig reproduksjon i et par utvalgte lokaliteter. Konkret handler dette om å forbedre gytesubstratet for ørreten ved å legge ut gytegrus i bekken, samtidig som en etablerer standplasser for fisken og tar bort vandringshindre. Dersom det er behov for det vil vi også legge ut rogn som klekkes i selve lokaliteten. Slike tiltak er utført med hell andre steder, og sjøl om dette er nybrottsarbeid for vår del har vi stor tro på at vi etterhvert skal kunne få tilbake gyting en del steder der det av ulike årsaker ikke er det lenger. Om dette lykkes vil vi kunne se tidligst til neste år. Og mest realistisk er nok at vi ser resultatet flere år fram i tid.  

Foto: Ole Opseth
påminnelse jakt
 

02.09-2016
Vi minner om...

Vi minner om at det er på tide å melde sin interesse for de som er interessert i skogsfugljakt i oktober. Som kjent blir det ingen rypejakt i år, men det blir en mulighet for å jakte skogsfugl i oktober. Dette forutsetter at du går inn og fyller ut søknadsskjemaet som ligger på denne siden (se f.eks nyhetssak 26 aug).Søknadsfristen er den 5 september, altså på mandag. Interesse-/søknadsskjemaet må fylles ut både av innenbygds- og utenbygds jegere.
 
Det er dessuten også på tide å melde sin interesse dersom du ønsker beverjakt for kommende år. Vi har besluttet å tildele intill 15 jaktkort på bever. Disse tildeles etter søknad og det er samme prosedyrer som tidligere år. Hvis du ønsker beverkort må du melde din interesse innen 10 september på e-post til oss. 

Foto: Morten Aas.
Forlenget treningsperiode for fuglehunder
 

29.08.2016
Forlenget treningsperiode for fuglehund

På grunn av at det ikke blir noe septemberjakt i år, har vi besluttet å forlenge treningsperioden for fuglehund. Treningskortet for fuglehund har normalt et opphold mellom 10.09 og 02.10 pga av jakta. I år kan du altså trene hunden også i denne perioden, og treningskortet gjelder kontinuerlig frem til 31.03.2017. Du trenger ikke noe nytt kort, det er de eksisterede kortene som gjelder. Så selv om det står på kortene at de ikke gjelder for perioden 10.09.-02.10, så gjør de altså det i 2016.
 

Foto: Arkiv
Protokollen fra fjellstyremøtet
 

26.08-2016
Protokollen fra fjellstyremøtet er klart

Mange er nok spent på vedtakene fra onsdagens fjellstyremøte og protokollen er nå klar, den finner du under "styrearbeid" og "saksframlegg og møtereferater".
 
 
Bildet til høyere er dagsferskt fra Skrivargarden, utsiktene for helga er noe mer lovende skal vi tro yr.no rett, så det er bare å komme seg ut.
 
God helg!

Foto: Merète Trangsrud
Søknadsskjema for skogsfugljakt
 

26.08-2016
Søknadsskjema for skogsfugljakt

Nå er søknadsskjema for skogsfugljakt i oktober på statsallmenningen i Engerdal klar. Du kan søke frem til 5. september. Etter det vil vi foreta en trekking. Det blir ikke trekking blant innenbygds, men de må registrere sin interesse. De som blir tildelt kort vil få tilsendt en mail med link til betalingsløsning. Kvitteringen du får når du har betalt via nett, er jaktkortet ditt. Du må betale innen fristen for å beholde jaktkortet.
 
Søknadsskjemaet ligger under jakt og søknadsskjemaer på hjemmesiden, men du finner det også her.

Foto: NFS
Lisensjakt jerv
 

26.08-2016
Kvote lisensfelling jerv.

Rovviltnemda har vedtatt kvoter for lisensfelling av jerv i Hedmark. Til sammen 12 jerver tillates felt i perioden 10. september 2016 til 15. februar 2017. Det ble felt 4 jerver i Engerdaln sist jaktsesong. Mer info fra Fylkesmannens her. 
  • Jakt på jerv krever lisens. Jeger registrerer seg via internett på jegerregisteret.no.
  • Lisensfellingsområdet er delt i ulike soner i henhold til forvaltningsplanen for rovvilt i Hedmark. Inntil 12 jerver, hvorav maksimalt 8 hunndyr, kan felles i Hedmark. Av den samlede kvoten kan inntil 5 dyr, hvorav maksimalt 3 hunndyr, felles i blå sone. I den del av blå sone som ligger innenfor ulvesona er det satt en øvre grense på 2 dyr. Det tillates ikke båsfangst innenfor ulvesona.
 
Foto: Viltkamera
utlysning skogsfugljakt
 

25.08-2016
Rype og skogsfugljakt på statsallmenningen i Engerdal 2016.

Engerdal fjellstyre har i møte den 24 august behandlet opplegg for jakt på ryper og skogsfugl på statsallmenningen I 2016. Fjellstyret har besluttet å ikke åpne for jakt på ryper i høst.

Derimot tilbyr vi inntill 120 ukeskort for jakt på skogsfugl (røy og orrhøne er fredet) i perioden f.o.m. 2. Oktober t.o.m. 31 oktober. 72 av disse jaktkortene er forbeholdt innenbygds jegere (for å regnes som innenbygds jeger må du være registrert I jegerregisteret og hatt folkeregistrert bostedsadresse i Engerdal siste året).

Jaktkortene tildeles etter trekking blant interessenter. For å registrere deg som interessent må du registrere deg på eget søknadsskjema som du finner på vår hjemmeside (søknadsskjemaet blir forhåpentligvis tilgjengelig i morgen). Registreringen må være gjort innen 5 september (siste søknadstidspunkt er 5 september kl 23:59:59).

Søknads/interesseskjemaet må fylles ut fullstendig. I dette skjemaet må du registrere når du ønsker å starte din ukesjakt.

De som blir tildelt kort får tilsendt e-post med betalingsinformasjon. Dersom du mottar slik informasjon har du tilbud om jaktkort. Dersom du ikke betaler innen fastsatt frist, regner vi det som du har takket nei til tilbudet.

Jaktrapportering skal skje så snart som mulig og senest 4 dager etter avsluttet jakt. Ved betaling aksepteres de generelle regler som Fjellstyret har fastsatt, samt spesielle regler for skogsfugljakta (fangstbegrensinger). Samtidig aksepterer jaktkortsinnehaver at felt vilt skal framvises for oppsynet på forespørsel.

Erfaringsmessig vil antallet kort forbeholdt innenbygds tilsvare antallet interessenter. Det gjøres derfor ingen trekning for innenbygds jegere, men det er viktig at innenbygds jegere registrerer seg innen fristen slik at kjøpet realiseres innen jaktstart.

Som følge av fjellstyrets vedtak tilbys det ikke egne kort for rype og skogsfugljakt for salg gjennom turistbedrifter I år.

Engerdal fjellstyre tilbyr opplæringsjakt til den som i løpet av kalenderåret fyller 14 år og fram til fylte 16 år. Mer om dette finner du under tema jakt på vår hjemmeside.

Fjellstyret minner om at vi tilbyr jakt på annet jaktbart småvilt utenom ryper og skogsfugl. I tillegg tilbyr vi kort for trening av hare-, fugle- og elghunder. Disse tilbudene finner du på Inatur.no.Foto: Morten Aas.
Ettersøkshund
 
25.08-2016
Godkjenning av ettersøkshunder

Alle som jakter hjortevilt må ha tilgang til ettersøkshund og det er nå kommet en ny forskrift hvor det bare er autoriserte ettersøksdommere som er godkjent som dommer til fersksporprøver. Tidligere kunne autoriserte jaktprøvedommere dømme fersksporprøver. Det gjør at det i Engerdaln bare er Odd Sømåen som er kvalifisert til å utdanne nye ettersøkshunder. Heldigvis for alle Engerdøler stiller Odd opp og det har vært mange som har prøvd hundene sine siste uka. Det nærmer seg elgjakt og travle tider så alle som har hunder som skal prøves må melde seg på snarest og få unnagjort prøvene i god til før elgjakta starter. På bildet er det Boarderterrier Mille som går sporprøve med en smånervøs fjelloppsyn hengende bak med Odd som dommer, og det gikk bra.  

Foto: Odd Sømåen
Rypejakta avlyst
 

25.08-2016
Ingen rypejakt, men skogsfugljakt i oktober

Mange venter i spenning på å høre hvordan det blir med fuglejakta på statsallmenningen i Engerdal. Fjellstyret vedtok i gårsdagens møte å frede rypa i år, men at det åpnes for en begrenset jakt på skogsfugl i oktober. Den vil tilbys som ukesjakt og vi kommer til å tildele 120 kort etter søknad. Vi kommer om kort tid, kanskje allerede i løpet av dagen, legge ut søknadsskjema på vår hjemmeside. Dette søknadsskjemaet må benyttes for at du skal være med i trekningen av jakta. Søknadsfristen vil bli 5 september. Vi kommer tilbake med fullstendig utlysning så snart protokollen fra møtet er klar. 

Foto: Arkiv.
nytt møtetidspunkt
 

22.08-2016
Nytt tidspunkt for fjellstyremøte.

Som tidligere annonsert er neste fjellstyremøte førstkommende onsdag. På grunn av at det er flere omfattende saker på agendaen, og fordi det er andre ting som skjer i styrerepresentantenes arbeidshverdag, flyttes møtet til kl 09:00 på onsdag morgen. Møtepapirer finner du som vanlig under knappen "styrearbeid" på denne siden.
 
 
 
 
 

Foto: Ole Opseth
fjellstyremøte 24 aug
 

18.08-2016
Fjellstyremøte 24 august.

Sommerferien er over for de fleste, og de hverdagslige rutiner begynner igjen. Så også med Fjellstyrets møtevirksomhet. Neste møte i Fjellstyret er førstkommende onsdag den 24 august kl 19:00 på Skrivargarden. Mange store saker for Fjellstyret også denne gangen, med bl.a høringsuttalelse til kommunens forslag om snøskuterløyper, opplegg for fuglejakta og tilleggsjord ved Valdalen gård for å nevne noe. Møtepapirene finner du som vanlig under knappen "styrearbeid" på denne siden. 
 

Foto: Ole Opseth.
Grøtåa leverer
 
17.08-2015
Grøtåa leverer

På gårsdagens oppsynsrunde i Femundsmarka ble oppsynet, på lang avstand, vár en kjent positur. Ivrig fisker slepende på stor ørret kan neppe forveksles med noe annet. Fisken var en voksen og gytemoden grøtåhanne på 1,6 kg og fiskeren var Tron Svagård fra Notodden. Han fortalte om sine 22 år som svoren Femundsmarkatilhenger, om årlige turer med kameratgjengen og om store ørreter på over to kg i dalen bak Store Svuku. Den nyfangede ørreten var hans hittil største og lot seg lure av en Superpuppan på liten krok. Etter praten ruslet en fornøyd fisker opp til Grøtådalssætra for å tilberede fangsten og nyte sensommerkvelden i dette jordiske paradis.

Foto: Tore Stengrundet
For en fisk!
 
17.08-2016
For en fisk!

 67.5 cm og 4,0 kg sier sitt. Maken til fisk er det ikke ofte en kan dra opp fra Femund. Rett nok kan de være større, men så runde, praktfulle, blanke og fine er det sjelden de er! Fiskemetoden skal etter sigende også være av det mindre tradisjonelle slaget, i form av otring fra gummibåt. Fiskeren er foreløpig anonym, men lykkelig.

Foto: xxx
NINA på prøvefiske
 
17.08-2016
NINA på prøvefiske
Som oppfølging av det avsluttede kalkingsprosjektet gjennomfører Norsk institutt for naturforskning, NINA, prøvefiske i utvalgte vann. I Engerdal er det Nordre Røvoltjønna, Nordre Revlingsjøen og Butjønna som har blitt undersøkt. Sistnevnte er, som du kan lese på denne websiden, nylig tynningsfisket av fjellstyret og huser i all hovedsak smårøye. I Revlingsjøen bestod fangsten, som forventet, av ørret og røye i alle størrelser opp til snaut kiloen. Fisken var i god kondisjon og ørret dominerte. I Nordre Røvoltjønna (bildet), som er kjent som et godt fiskevann med fin ørret og røye, var det noe overraskende småabbor som fylte flest masker. I tillegg er det tydelig god ørretrekruttering i vannet, noe et stort antall ørret opp til c 500 g viser. 

Foto: Tore Stengrundet
Bukkejakta stoppes
 

17.08-2016
Bukkejakta stoppes

I gårkveld datt den siste bukken på kvota ved Lillebo, og med det så stoppes årets bukkejakt. Bukken ble skutt av Svein Rybråten, men han fikk ikke sendt bilde. Vi legger derfor med bildet av bukken til Rosita Sjøø Nilsen i stedet, som vi tidligere slet med  få lagt ut.
 
Mange av bukkejegerne har også kort på ordinær rådyrjakt, så da er det bare å smøre seg med tålmodighet til denne jakta starter 01.10.16.
 
Det er som nevnt tidligere, første året vi fyller kvota på bukkejakta, og om det skyldes mer rådyr enn først antatt eller flere og mer ivrige jegere er vanskelig å si. Antagelig er det en kombinasjon.
 
Vi håper at dere har hatt mange fine opplevelser ute i skogen i løpet av jakta, selv om jaktperioden ble kortere enn vanlig.

Foto: Rosita Sjøø Nilsen
Ørnedrept rådyrkilling
 
16.08-2016
Ørnedrept rådyrkilling

Fant denne rådyrkillingen i Kuhølet nord for Hovden i helga. Ser ut som kongeørna har fått tak i killingen på skogsbilvegen og det er spor etter dødskampen ut av veien før rådyret måtte gi opp 10 meter fra veikanten. Ligger igjen ørnefjær og er flere hull i skinnet med bloduttredelser som indikerer at det er kongeørna som har sikra seg en bra middag. Så ingen ørn på stedet, men satt ravner i trærne rundt og venta på tur.   

Foto: Bjørnar Johnsen
Takseringsresultatene er klare
 

16.08-2016
Årets takseringsresultater er klare

Da er resultatene fra årets rype- og skogsfugl taksering klare, og de viser et noe bedre resultat enn i fjor. Det er langt fra optimale bestander, men det er større kull i år selv om det er langt imellom dem.
 
 
Hvis du vil ha litt å sammenligne med, så ligger gamle resultater her:
 
 
 
Fjellstyret behandler småviljakta 2016 i møtet 24. august, og info om hvorvidt det blir jakt eller ikke og eventuell søknadsprosedyre blir lagt ut på hjemmesiden vår 25. august.

Foto: Arkiv
Nest siste bukken skutt
 

15.08-2016
Nest siste bukk skutt

Da er nest siste bukken på kvota skutt. Den datt i Vurrusjølia nå på formidaggen. En liten bukk som kom på lokk for skytter Vetle Engerbakk Moren. Da er det igjen 1 bukk, og det ser ut som at vi for engangs skyld klarer å fylle kvota.
 
Det er altså ingen tid å miste, kom deg ut i skogen:)

Foto: Vetle Engerbakk Moren
Snart slutt på kvota
 

15.08-2016
2 bukker igjen på kvota

I går kveld datt det 2 bukker, Kenth Stian Johansen fikk en i Søre Elvdal og Håkan Husfloen fikk en ved Sølenstua. Martin Waldal Jr fant en bukk i Elgå på mårran i dag og fikk inn et velretta skudd. Det vil si at det er igjen 2 bukker på årets kvote, og det begynner å haste for de som vil ha årets bukk.
 
Det er bukken til Kenth Stian Johansen som ses på bildet til venstre.
 

Foto: Kenth Stian Johansen
Aktivt døgn i bukkeskogen
 

14.08-2016
Aktivt døgn i skogen

Det har vært et aktivt døgn i skogen, og siden forrige oppdatering har det falt 4 bukker. Bjørnar Sundet fikk en på Lillebo på mårran i går, denne kan du se på bildet til venstre. Kristian Bronken fikk en i Sorken i går kveld. Og på mårran i dag fikk Steinar Knutsen en bukk på Kvilten, og Tommy Granberg fikk en ved Husfloen. Det vil si at det nå er skutt tilsammen 8 bukker, og det er igjen 5 på årets kvote. Ved fall tar Merète fortsatt imot meldinger MED bilde på tlf: 97044023.
 

Foto: Bjørnar Sundet
leirens eier har medlt seg
 
12.08-2016
Leirutstyrets eier har meldt seg.

Tidligere i uken hadde vi en sak om tilsynelatende gjenglemt leirutstyr på Sorkodden. Nå har utstyrets eier meldt seg og om det ikke allerede er gjort så kommer utstyret til å hentes umiddelbart. En serie hendelser gjorde at Arild Sagen ble nødt til å avbryte sin etterlengtede tur ved Femund og reise i hu og hast. Tanken var å komme tilbake etter en dag, men dette lot seg altså ikke gjøre. Han ringte oss derfor å meddelte dette etter at vi hadde omtalt saken. Saken er derfor avsluttet for vår del. Og det var bra eieren meldte seg. Hadde ikke så skjedd ville utstyret blitt overlevert Lensmannen som hittegods.

Foto: Anstein Felde Johansen.
Bukkefall Kvilten
 

12.08-2016
Bukkefall Kvilten.

I Kviltengrenda bor det mange ivrige jegere. I går kveld fallt det 2 bukker der. Bildet til høyere viser den bukken som Eivind Sundet felte. I tillegg Fikk Rosita Sjøø Nilsen en bukk. Pga Tekniske problemer får vi ikke til å lagt ut bilde av denne dessverre.
Dette betyr at det pr fredag formiddag er skutt 4 bukker på statsallmenningen og det derfor er igjen 9 på årets kvote. Vi minner om at bukkefall skal meldes umiddelbart til Merète på tlf: 97044023 MED bilde.

Foto: Eivind Sundet.
Bukkefall i Sømådalen
 

11.08-2016
Bukkefall i Sømådalen
 
I går kveld smalt det i Sømådalen og denne bukken, som for anledningen har fått litt furubar som ekstra hodepryd, ble lurt av en listig jeger. Slaget var tapt og nå er det 11 bukker igjen på kvota. Det er altså mulighet for flere til å lure storbukken, og selv om det var spek i natt, så ser det ut til at været nå er på vår side og det blir et flott vær og være på jakt i. Vi ønsker skitt jakt:)

Foto: Per Ola Søndmør
Forlatt leir
 

10.08-2016
Forlatt leir ved Sorkodden

En av våre utskremte ble oppringt om en forlatt leir på Sorkodden ved Femunden. Selv om undertegnede tviler på at dette er gjenglemt, så er det likevel bare å ta kontakt med oss hvis noen nå kjenner igjen utstyret de har savna siden den flotte turen ved Femunden. 
Vi tilrettelegger for bruk og ferdsel av natuen i Femund Engerdal, og synes det er supert at den blir brukt og kan gi mange gode opplevelser. Men vi syns også det er flott hvis folk kan rydde opp igjen etter sine turer hos oss, være seg på kortere eller lengre turer, utstyr eller søppel. Da blir det så mye koseligere for de som kommer etter:)
 
Leiren er nå ryddet opp og tatt ned, og Sorkodden ønsker nye gjester velkommen!
 

Foto: Anstein Felde Johansen
Første bukken felt
 

10.08-2016
Første bukken er felt

Årets første bukk ble felt i Femundsundet på morgen kvisten i dag. Det var en seks tagger som kom på lokk. Det er skumle dager for nyskjerrige bukker om dagen, da det er mange ivrige jegere ute nå.
 
Årets kvote på bukk er 13 stk, så da er det 12 igjen. Vi minner om at fall skal meldes umiddelbart til Merète på tlf: 97044023 MED bilde.

Foto: Rune Risbakken
Ulveobservasjoner
 
09.08-2016
Ulveobservasjoner

Det var flere observasjoner av en ulv i slutten av forrige uke. Torsdag kveld hadde polititet trafikkontroll ved Engerdalssetra og da ble en ulv observert og ikke arrestert. Fredagseftan ble dette litt uklare bildet tatt i Østfjellveien av det som trolig er en ulv, er ikke godt og være helt sikker kan jo være en stor hund som har glemt at det er båndtvang fram til den 21. august. Midt på lørdagen passerte en ulv rett foran en bil som kjørte Vestveien ved Sundsetrakrysset og seint samme kveld ble en ulv observert ved Galten Gård. En kan anta at det er samme ulven alle disse observasjonene og det er ikke funnet noe møkk etter den som kan bekrefte om det er den samme og hvor den kommer fra. Er det noen som finner møkk med mistanke om at det kan være fra en ulv ta kontakt med rovviltkontakten i Engerdal, Bjørnar Johnsen. Nå er blåbæra moden og bjønn har begynt fråtse i blåbær for å fette seg opp til vinteren. Fikk beskjed om at det var ei skikkelig bjønnsrukke i skiløypa mellom Hovden og Hovdroa, var der i går kveld og tok med litt møkk.

Foto: xxx
Taksering og båndtvang
 

09.08-2016
Fugletaksering, båndtvang og fuglejakta

I disse dager gjennomføres taksering av ryper og skogsfugl i hele Engerdal. Takseringen gjennomføres ved at trente hunder med førere følger en bestemt linje og registrerer fugl langs denne linja. Det betyr at det er løse hunder i terrenget. De hunder som deltar i takseringen har eget blått eller gult takseringsdekken. For disse hundene foreligger det en dispensasjon fra båndtvangsbestemmelsene. For alle andre gjelder fortsatt båndtvangsbestemmelsene. Det er derfor ingen grunn til å slippe sin hund ennå sjøl om det er fristende for en del å starte trening av hunder før jakta. Men det er bare å holde seg i skinnet og hunden i bånd fram til den 21. august. Etter dette er det åpent for trening av hund under forutsetning av at det løses treningskort.
Takseringen er et viktig redskap for fjellstyret når det skal bestemme opplegget for jakt på ryper og skogsfugl på statsallmenningen kommende høst. Fjellstyret kommer til å ta stilling til om og i hvilket omfang det åpnes for jakt etter takseringsresultatet er klart. Vi regner med å kunngjøre dette på vår hjemmeside den 25 august. Om det åpnes for jakt vil kort tildeles etter en søknadsrunde. Det gjelder derfor å følge med på vår hjemmeside fra den 25 og utover. 
For jakt på annet jaktbart småvilt enn ryper og skogsfugl er det fritt kortsalg og dette jaktkortet ligger tilgjengelig for alle og kan kjøpes på inatur.no. 
 
 

Foto: Morten Aas.
Navn på menypunkt
 

09.08-2016
Etablererstipend småfeholdere.

Engerdal fjellstyre vedtok i forbindelse med årets bidragsbudsjett at ledige bidragsmidler til småfenæringen kan tildeles som etableringstilskudd til nye småfeholdere etter 1. juli. Det er derfor nå åpent for å søke på disse midlene. Stipendet er beregnet på investering og vedlikehold knyttet til næringsdrifta, eller nedbetaling av næringsgjeld. Vilkåret er at søker må ha kjøpt/overtatt landbrukseiendom de siste 5 åra. Søknad må minimum innholde opplysninger om søker, beskrivelse av prosjekt/driftsform, kopi av kjøpekontrakt samt næringsoppgave fra foregående år. Mer om Bidragsbudsjett 2016 finner du her. Søknader må sendes fjellstyret innen 1. september. Om det er ting du lurer på så er det bare å ta kontakt med oss. 

Foto: Bjørnar Johnsen.
Navn på menypunkt
 

09.08.-2016
Bukkejakta starter i morgen.

Den 10 august er første dag der det er lov å jakte rådyrbukk. For ihuga bukkejegere er dette en magisk dato. På statsallmenningen i Engerdal praktiseres denne jakta som en avlysningsjakt. Det vil si at det er mange som har mulighet til å jakte på de 13 bukkene som skal skytes. Når den 13. bukken er skutt avlyses jakta. De som har fått jaktkort plikter å holde seg oppdatert på utviklingen via fjellstyrets hjemmeside. Melding om fellt bukk skal skje umiddelbart med  sms og bilde til Merete på telefonnr 97044023.  Om du er tildelt bukkejakt og har betalt, har du fått en e-post fra oss med jaktkortet. Husk å ha med dette sammen med de andre nødvendige papirene når du er ute på jakt.
For dem som ikke er nevneverdig interessert i denne jakta, kan det opplyses om at det i tiden framover muligens kan observeres jegere som mer eller mindre vellykket etterligner rådyrets kontakt- og brunstlåter. De er ofte ute tidlig på morgenen og i kveldingen. Det er stort sett trivelige mennesker og det er ingen grunn til å bli skremt av disse jegernes kamuflasje og låter. 

Foto: Arkiv.
ID:448
Bedring i Butjønna
 
07.08-2016
Bedring i Butjønna

Butjønna, høyt beliggende i Engerdals nordvestre hjørne, fikk for to år siden en kraftig omgang med finmaskede garn (se nyhetssak her). Fangstene som ble gjort i den småvokste røyebestanden hadde en så lav gjennomsnittsvekt som 38 g. Denne uka var fjellstyrets menn igjen på plass for å følge opp prosjektet og forhåpentligvis fange opp noen positive endringer. Konklusjonen ble at tjønna, som forventet, igjen er full av fisk, men at gjennomsnittsvekten (57 g)  har økt såpass mye at det med videre oppfølging vil kunne bli et attraktivt fiskevann. Alle tall for begge årene finner du i denne tabellen

Foto: Tore Stengrundet
ID:447
Storørret
 
01.08-2016
En ørretfiskers drøm!

I helga fikk Amund "Minken" Bekkevold nok en kjempefin ørret i Engerdaln. Ørreten på bildet er 65 cm lang og 3,4 kg, en fantastisk fin ørret i god kondisjon. Fjellstyret gratulerer så mye og er ganske så misunelige på storfiskern Amund. Antakelig har denne ørreten første året av sitt liv fra Settefiskanlegget på Snerta, før fjellstyret satte den ut i dette vannet med beligenhet i Engerdaln, men hvor er det bare Amund som veit. Fjellstyret har gjort noen dyptgående undersøkelser i saken og har en viss formening om hvor denne suggen kommer fra uten at det nevnes her. Er mange muligheter så det er bare å prøve seg fram og det er mange vann som kan ha store ørreter. Legger med et arkivbilde fra en av Amunds turer i Engerdaln sist sommer. Er ikke vanskelig å være ening i at kallenavnet "verre enn minken" passer bra på Amund.
K-faktor 1,7      

Foto: Fiskekompis
ID:446
Fiskeørnmerking
 
01.08-2016
Fiskeørnmerking

Før helga var det tid for den årlige fiskeørnmerkinga i Engerdaln av fuglemannen fra Trysil, nemlig Ole Petter Blæstad. Ole Petter har arbeidet med fiskeørn siden 1988 i Engerdaln og har mye kunnskap om fiskeørna med hekkelokaliteter. Fiskeørna har redet i toppen av store furuer og bygger litt på redet hvert år, dette gjør at redene som er værutsatte år om annet ramler ned på grunn av tyngden og været. Fiskeørna har derfor flere reder og er det noen som veit om nye hekkelokaliteter er Ole Petter veldig interessert i det. Ungene var i år unormalt store for årstida og nesten flyvedyktige flere av dem, det har vært en god sommer for fiskeørna og det var 3 unger i de fleste av redene.
 

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:445
Rådyrbukk påkjørt
 
01.08-2016
Fin bukk påkjørt nedi daln.

På fredagen hadde en Drevsjøing våga seg nedafor Skarven, men på hjemveien  sprang denne bukken ut i veien rett foran bilen i nordenden av Vesle Engeren. En typisk selvmordskandidat som kom rett ut i veien foran bilen og med tett skog langs veikanten er det nesten umulig oppdage rådyret før det er for seint. Var en fin sekstagger som nok mange bukkejegere kunne tenkt og fått i kikkerten om 10 dager når bukkejakta starter. Det går rykter om at en meget ivrig bukkejeger som har vokst opp litt lenger sør langs Vesle Engeren nærmest hadde dette trofeet på veggen, bukken var observert og bevegelser kartlagt og den 10. august skulle den legges i bakken. Isteden ble det en Toyota som ble bukkens bane, og det er kanskje like greit, for kjenner jeg denna ivrige bukkejegern rett så hadde han sikkert fått skjelven når denne finne bukken hadde dukka opp og det hadde blitt en bom med påfølgende ettersøk....    

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:444
SykkelNM
 

29.07-2016
NM terrengsykling til helga.

I morgen er det klart for NM i terrengsykling i Engerdal. Det er et stort arrangement med mange deltagere, støtteapparat og mange frivillige arrangører. Vi vil oppfordre alle til å ta seg en tur til Drevsjø Stadion og se på arrangementet. Her er det mange meget bra syklister som deltar, og det kommer til å gå fort unna. Starten går puljevis fra kl 10:45 og utover.
I forbindelse med arrangementet vil fjellstyret minne om at det blir redusert fremkommelighet på Fjellveien. Her kan du kjøre inn, men kommer ikke tilbake før utpå ettermiddagen når alle løpere har passert. I tillegg vil følgende veier bli stengt i tidsrommet 09:00 - 15:00: Lortseterveien, Vurrusjøliveien, Bredåsveien fra Lillebo, Gunnarsjøveien fra Elgåveien, Kvemsjøveien. I tillegg vil det være trafikk i forbindelse med arrangementet på hovedveiene ellers og vi oppfordrer alle til å ferdes hensynsfullt. 

Foto: Ole Opseth
ID:443
Snøskuterhøring
 

29.07-2016
Fjellstyrets høring om snøskuterløyper

Som tidligere annonsert på denne siden ønsker fjellstyret å få inn synspunkter fra berørte interesser på statsallmenningen i forbindelse med kommunens forslag til snøskuterløyper. Fjellstyret har fått litt ekstra høringstid, og vi ber derfor om innspill innen den 12 august. Vi minner om at dette er en ny høringsrunde med nye forslag til løypetraseer. Det er derfor nødvendig for fjellstyret å be om synspunkter på nytt, sjøl om vi fikk mange verdifulle innspill sist høst. Det er også verdt å merke seg at fjellstyrets høring ikke er i kommunens regi, og at det derfor er nødvendig å gi innspill til kommunen i eget brev dersom dere ønsker det. Til fjellstyret kan dere gi innspill enten via e-post til post@engerdal-fjellstyre.no. Eller dere kan sende oss et vanlig brev til Engerdal Fjellstyre, hyttveien 45, 2443 Drevsjø.
 
 

Foto: Ole Opseth
ID:442
Binne med årsunge
 
08.07-2016
Binne med årsunge.

Et viltkamera ved en saltstein helt nord i Trysil mot grensa til Engerdaln, øst for Engeren i nærheten av Viksetra, fanget opp denne lille bjørnefamilien. Jaktlaget hadde nok forventet bilder av elg og annet hjortevilt som er glad i saltsteiner, men denne bjørnebinna foretrekker nok salt den også. Bjørnekjenner Erling Martmann syntes denne årsungen nesten ikke var større nå enn når de kommer ut av hiet om våren, men han forventer at den kommer til å legge på seg godt bare bærsesongen kommer igang.

Foto: Viltkamera
ID:441
Navn på menypunkt
 
24.07-2016
Solid kratlåbbår

At Kratltjernene i Femundsmarka huser fin fisk, er noe mange vet. Få har likevel fått så mye storfisk der som Olav Riseth. Nå skal det riktig nok legges til at det er få som har vandret så mange ganger over  de steinete fjellene for å besøke dette paradiset, og hvilket nummer i rekken ukas tur var for Olav vites ikke. Men en av de større abborene i tjernene klarte han i alle fall å lure. 1,7 kg smellfet piggfinnefisk lar seg høre, men rekorden på 2 kg fra noen år tilbake står fortsatt.
 
Foto: Olav Riseth
Uttynning i Slågåtjønna
 
24.07-2016
Uttynning i Slågåtjønna

Engerdals høyest beliggende fiskevann har lenge hatt rykte på seg som et småfiskvann som knapt nok huser matfisk. Resepten på det er selvsagt å gjøre et solid uttak av småfisk for å bedre veksten. Denne uka ble det derfor flesket til med 108 garnnetter i det 3 ha store vannet. Overraskelsen var stor da fangsten ikke ble større enn 5,51 kg og 101 røyer. Når et titalls fisker på 3 - 7 hg i tillegg ble sluppet tilbake, er det ikke annet å gjøre enn å friskmelde tjønna oppunder Storslåga. Samtidig ga fisket en påminnelse om hvor tynt det er med fisk i slike høytliggende, næringsfattige vann. Antagelig overstiger den samlede bestanden knapt nok 30 kg, og da sier det seg selv at uttaket av større fisk her bør være svært begrenset. Så får du ei fin røye i Slågåtjønna, nøy deg helst med den ene og tenk på at alt av fisk i tjønna får plass i tre tilitersbøtter. 

Foto: Tore Stengrundet
CWD info
 
22.07-2016
Informasjon om CWD

Mattilsynet avdeling Glåmdal og Østerdal har kommet med mer informasjon om Chronic Wasting disease (CWD) hos hjortedyr.

Informasjon vedrørende Chronic wasting disease (CWD) hos hjortedyr:

Den 12.07.2016 ble det offentliggjort en ny forskrift om midlertidige tiltak for å begrense spredning av Chronic wasting disease. Denne forskriften gjelder fra 11.07.2016-31.12.2016. Forskriften kan du lese i sin helhet her:

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2016-07-11-913?q=Cwd

Hva er CWD?

CWD kjennetegnes ved gradvis tap av nerveceller i hjernen, nevrologiske symptomer og avmagring, og ender alltid med døden. Smitte til menneske er ikke rapportert i forbindelse med skrapesjuke hos sau eller CWD hos hjortedyr. Det er ikke påvist noen sammenheng mellom skrapesjuke hos sau og CWD hos hjortedyr. Smitteoverføringen ved CWD kan skje gjennom direkte kontakt mellom syke og friske hjortedyr, eller indirekte ved at friske dyr kommer i kontakt med smittestoffet i miljøet (beite, infiserte kadaver). Smittestoffet er påvist i spytt, urin og avføring fra smitta (syke) dyr.

Prionene er svært resistente mot fysiske og kjemiske påvirkninger, og beite hvor syke dyr har oppholdt seg kan være smittefarlig i flere år.

Hvordan kjennetegne CWD?

De mest fremtredende symptomene er vekttap og endret oppførsel som utvikles over uker og måneder. I tillegg kan det observeres sikling, ukoordinerte bevegelser, repeterende bevegelsesmønstre, hodeskjelvinger, skjæring av tenner og senket hode. Ukoordinerte bevegelser og skjelvinger er mindre fremtredende enn ved skrapesjuke hos sau. Pelsen kan bli tørr og bustet, men kløe er ikke vanlig. Seint i sjukdomsforløpet kan dyra sikle, drikke og urinere mye, og vise tydelige nevrologiske symptomer.

Hvem skal testes for CWD?

Alle døde /sjuke /trafikkskadde / trafikkdrepte hjortedyr ≥ 1 år, skal det tas hjerneprøve av. Begrepet hjortedyr omfatter: ELG, RÅDYR, HJORT, OG REIN

PRØVETAKING AV ELG I UTVALGTE OMRÅDER:

VÅLER OG ÅSNES: ALL ELG SKAL PRØVETAS DE FØRSTE 8 DAGENE AV JAKTA OG PÅFØLGENDE HELG

VILTBEHANDLINGSANLLEGG/ KONTROLLSTEDER ELG, HJORT RÅDYR:

All hjortevilt over 2 år skal prøvetas.

OPPDRETTSHJORT OG TAMREIN

All normaltslakt over 2 år skal prøvetas.

Alle døde/sjuke over 1 år skal prøvetas.

Foto: Bjørnar Johnsen
Rådyrpåkjørsel
 
22.07-2016
Råbukk påkjørt?

Fikk melding om en liten rådyrbukk som lå død mellom veien og det nye reinsdyrgjerdet ved Femundsåsen i går. Fallviltgruppa har ikke fått melding om noen påkjørsel og ut i fra skadene ser det ut til at den er påkjørt. Alle er pliktig til å melde fra om viltpåkjørsel til politiet eller fallviltgruppa. Har vært noen påkjørsler av rådyr de siste månedene og ved Engerdalssetra ble ei geit med mjølk i juret avliva etter påkjørsel, det var tidligere på sommeren så killingene der hadde nok ingen sjangse til å overleve. I helga var det noen som gikk tur inni grenda ved Elgåa og skremte opp ei rågeit med mjølk i juret, geita løp rett inn i et gammelt gjerde og ødela seg i ryggen eller nakken. Geita ble liggende og måtte avlives, dette kunne ha vært unngått om det gamle gjerdet hadde blitt fjernet. Det er dessverre mye gammelt gjerde rundt i hele kommunen som ikke lenger er i bruk, som fanger vilt hele året, som absolutt burde ha vært fjernet.   

Foto: Bjørnar Johnsen
ørrettfangst
 
19.07-2016
Fin ørretfangst

En flott ørret ble tatt i helga nord for Drevsjø av utflytta Drevsjøing med beviselige gode fiskekunnskaper. Forhåpentligvis får denna utflytta Drevsjøingen tid og lov til å fiske etter bryllupet som skal være til helga der storfiskeren skal være brudgommen og si ja til sin utkårede. Fjellstyret vil gratulere brudeparet og ønsker paret alt godt og skitt fiske.
 
Foto:Vidar Brenna
ulv
 
18.07-2016
Ulv ved Tømmervika

I går kveld når den profilerte tv-kjendisen og fellingslederen for SNO i Sør-Norge, Lars Gangås kjørte gjennom Engerdaln ved Isterfossen så han denne ulven på bildet. Bildet er tatt med mobiltelefon og dårlig zoom, men  Lars som er den som kanskje har sett flest ulver i Norge var sikker på at dette var en ulv. Tidligere denne måneden ble det sett en ulv mellom Femundsundet og Granberget og der ble det også funnet ulvemøkk for dna-analyse. 

Foto: Lars Gangås
Storfuglkylling
 
18.07-2016
Storfuglkylling i Fjellveien

Var en tur på Hognsjøen i nydelig vær på fredagen og på vei hjem dukket denne storfuglkyllingen fram i veien. Røya viste seg også fram før begge forsvant inn i det høye grasset, forhåpentligvis var det flere kyllinger som gjemte seg i grasset. For å ikke sprenge kullet eller forstyrre dem unødvendig gikk jeg ikke ut av bilen. Seinere på dagen sykla jeg en tur i den fine Femundrittraseen i Vurrusjølia og der møtte jeg ei røy med 4 kyllinger som var litt større enn denne på bildet, mulig det var flere kyllinger her også og de var store nok til å fly avgårde. I begynnelsen av august begynner rype og skogsfugltakseringene og det blir spennende å se resultatene fra den takseringa. Ut fra takseringsresultatene skal fjellstyret bestemme høstens fuglejakt om det er forsvarlig med et jaktuttak. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Beverjakt 2016
 

15.07-2016
Beverjakt på statsallmenningen 16/17

Ønsker du beverjakt på statsallmenningen 2016/2017 må søknad sendes Engerdal Fjellstyre på mail: post@engerdal-fjellstyre.no innen 10. september 2016.
 
Tildelingen vil skje ummiddelbart etter søknadsfristens utløp. For denne sesongen er kvoten 15 bevere og søkerne vil få tildelt 1 stk bever pr lag, uavhengig om laget består av 1 eller flere personer. Man kan ikke stå oppført på flere lag. Fellingstillatelsen for sesongen 2016/2017 koster 500,-.
 

Foto: Arkiv, Tommy Granberg
Sommerstengt på kontoret
 

14.07-2016
Sommerstengt på fjellstyrekontoret

I uke 29, 30 og 31 vil Fjellstyrekontoret være stengt. Oppsynene er på jobb, men de er for det meste ute, så det enkleste er å ta kontakt på tlf. +47 62 45 91 77, eller sende mail til: post@engerdal-fjellstyre.no hvis det er noe. Minner om at det kan være dårlig dekning for oppsynene innimellom, så hvis de ikke er å nå, så kan det være grunnen, prøv derfor litt senere.
 
Kontortelefonen er foretrukket brukt, ellers er kontaktinfo til de enkelte oppsynene på jobb her:
 
Bjørnar Johnsen: + 47 970 63 383
Tore Stengrundet: + 47 905 64 818 (Femundsmarka)
Arne Elgaaen: +47 951 65 987
Anstein Felde Johansen: +47 474 65 471
Jan-Fredrik Jørgensen: +47 473 33 444
 
Kontoret er åpent igjen til vanlig tid 08.00 - 16.00 fra 8. august.

Foto: Merète Trangsrud
Sommervikarer 2016
 

14.07-2016
Sommervikarer 2016

Sommervikarene våre for året er nå godt i gang, og har vært ute på mange oppdrag allerede. I år er det Jan-Fredrik Jørgensen (til venstre) og Anstein Felde Johansen som er nytilsatte sommervikarer, i tillegg til Arne Elgaaen som har vært her i mange år nå. Mille (foran) er også med på det meste som skjer i Fjellstyret, og hun har mange kontortimer, møter, båtturer og scooterturer bak seg til tross for sin unge alder.
 
 
Mange vil nok møte på disse tre i sommer, og vi håper dere tar godt i mot dem!
 
Ellers passer vi på å minne om et par viktige ting:
Man må ha fiskekort for å fiske og en fisker plikter å sette seg inn i fiskereglene før han begynner å fiske.
Det er båndtvang frem til 20. august som må overholdes. Frem til 15. september gjelder et generelt bålbrenningsforbud, dette kan du lese mer om her.
 
Ta også med deg søpla di hjem, og vis ellers hensyn til andre som ferdes i naturen!
 
Ellers ønsker vi alle en god sommer med masse fine opplevelser i Femund Engerdals naturen:)
 

Foto: Merète Trangsrud
CWD
 
13.07-2016
Forbud mot å sette ut saltsteiner!

Da er det midlertidig slutt på foring av hjortevilt og utsetting av saltsteiner i Hedmark og en del andre fylker. Landbruks- og matdepartementet fastsatte den 11. juli en forskrift med tiltak for å begrense spredning av Chronic Waisting Disease (CWD) blant hjortedyr. Det vil blant annet si at det nå er forbudt å legge ut fôr eller å sette ut saltslikkesteiner til hjortedyr. Forbudet gjelder ikke for allerede utsatte saltsteiner. For mer informasjon og forskriften i sin helhet følg denne linken
Elgkadaveret på bildet har forhåpentligvis ikke noe med CWD sjukdommen å gjøre. Kadaveret er fra ei eldre elgku og ligger rett i nærheten av Bjønnåsen og som navnet tilsier var det mye bjørnetrafikk rundt kadaveret. Det var flere liggeplasser etter bjørnen og den hadde gravd i nærområdet og flere småbusker var nok brukt som kløpinner. Det ble funnet flere bjønnsmøkkrukker og bjørnehår så det bør være gode muligheter til å få dna treff på denne bjørnen. Hva som har skjedd med denne elgkua får vi nok aldri vite, om det er bjørn eller ulv som har drept den eller om det er naturlige årsaker til dødsfallet.

Foto: Bjørnar Johnsen
Kveen seiret på Engersjøen
 
11.07.2016
Kveen seiret på Engersjøen
 
Strålende vær og en hovedpremie på hele 10 000 kr trakk så mange som 106 deltakere til Engersjø fiskeforenings dreggekonkurranse på fredag. Totalt ble det fanget 38 ørreter og noe røye og harr. Ole Kveen fikk både størst (1120 g) og mest fisk og stakk av med nesten hele premiebordet. Kveen har tidligere satset hardt som fotballspiller, men forteller nå at fotballskoene legges på hylla til fordel for fisking. At fisketalentet er formidabelt hersker det ingen tvil om, for hele fredagens fangst ble tatt på en så dårlig dreggesluk som en 11 cm flytende Rapala.Vi forventer hyppige fangstrapporter framover når satsingen tar av og utstyret forbedres.

Foto: Tore Stengrundet
skuterhøring
 

08.07-2016
Fjellstyret hører om skuterløyper.

Engerdal kommune har lagt ut ny forskrift for snøskuterløyper i kommunen til høring. Fjellstyret er involvert i saken på to måter; dels er vi høringspart for de interesser som fjellstyret skal ivareta etter Fjelloven og dels er vi avtalepart i forhold til Motorferdselslovens §10 (grunneiers samtykke). Kommunen hadde også et forslag ute til høring sist høst, som de etter høringsrunden ikke fattet noe vedtak om. Derimot har de jobbet frem et nytt forslag som nå altså ligger ute til høring. Fjellstyret har derfor også¨denne gangen valgt å høre interesserorganisasjoner knyttet til bruksrettesutøvelse, jakt, fiske og friluftsliv. Fjellstyret er også lovpålagt å høre Statskog SF før vi avgir uttalelse i denne type saker. I tillegg ønsker fjellstyret å høre allmenne interesser på Statsallmenningen. Dette betyr at alle som ønsker kan gi fjellstyret innspill i saken har anledning til det. Vi har bedt Engerdal kommune om utvidet høringsfrist, nettopp fordi vi er pålagt å høre andre instanser i saken. Dette har vi ikke fått noe svar på, slik at vi vet egentlig ikke i skrivende stund hvilken frist vi har å forholde oss til. Dette vil vi komme tilbake til. Er du bruker av allmenningen og føler deg berørt av dette kan du gjerne gi oss ditt høringsinnspill på e-post post(a)engerdal-fjellstyre.no, eller du kan sende det som vanlig post til Engerdal Fjellstyre, Hyttvegen 45, 2443 Drevsjø. Det er verdt å merke seg at et innspill til oss ikke automatisk er et innspill til kommunen, slik at om du ønsker å meddele kommunen hva du mener i saken, må du gi en høringsuttalelse også til dem. Dette er en sak som vi vet engasjerer bredt, og det er derfor viktig at alle nå kjenner sin besøkelsestid og benytter sjansen til å si hva de mener i saken.

Foto: Ole Opseth.
protokoll
 

08.07-2016
Protokoll fra styremøte 6 juli.

Protokollen fra fjellstyremøte den 6 juli ligger nå klar under knappen styrearbeid. Du kan også lese den her.
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Arkiv
Båteier?
 

07.07-2016
Noen som kjenner igjen denne båten?
Gjennom forvaltningsarbeid kjøres nå et prosjekt som skal registrere alle båter i nasjonalparkene. I den forbindelse skulle vi visst hvem som eier denne båten. Hvis noen kjenner den igjen eller vet hvem som eier den, blir vi glad for å høre fra deg. Båten ligger ved Slågåtjønna.
 
Hvis du vet noe om dette, så ta kontakt med oss på tlf:
62 45 91 77, eller e-post: post@engerdal-fjellstyre.no.

Foto: Anstein Felde Johansen
Trekking av rådyrjakt 2016
 

07.07-2016
Trekking av rådyrjakt 2016 på statsallmenningen

Vi har nå trekt rådyrjakt på statsallmenningen for 2016. Som vanlig får alle som søker bukkejakt, jaktrett. Dette er en avlysningsjakt og kvota er 13 bukker.
 
På den ordinære jakta ble det trekking igjen i år, da kvota har gått ned. 6 stk havnet på reservelisten.
 
 
Husk å betale fakturaen du får innen fristen. Hvis ikke, mister du kortet.

Foto: Arkiv
Dreggekonkurranser på Engersjøen
 
07.07.2016
Dreggekonkurranser på Engersjøen

Hvert år arrangerer Engeren JFF og Engersjø fiskeforening hver sin fiskekonkurranse i Engersjøen. Førstnevnte gjorde unna sitt arrangement forrige lørdag, med beskjedne 15 deltakere i det dårlige været. Simen Nergård Zakrisson vant juniorklassa med 752 g, mens Ove Stengrundet vant seniorklassa med 1696 g. Ove vant i tillegg klassen for største fisk og fikk med seg 1050 kr i premie for en ørret på 1050 g (bildet). I Engerdal er imidlertid alt litt større enn i Trysil, og når heggerisingene holder sin konkurranse førskommende fredag kl. 16.00 - 23.00, lokker de med hele 10 000 kr for største ørret. Kanskje deltakerantallet også kan ganges med ti fra den vesle konkurransen på Trysil-siden? Mer informasjon om konkurransen i Heggeriset finner du her

Foto: Tore Stengrundet
Fangst på Vurrusjøen
 

06.07-2016
Prinsesse fiske

Frøya-Valeria Fremming Karlsen er i lita prinsesse på 3 år, men det stopper ikke denne jenta fra å dra opp store fisker. I går var hun med resten av familien på fisketur i Vurrusjøen, der hun, antagelig med litt hjelp, dro opp sin første gjedde. Den veide 1,6 kg, og som bildet viser er det bare så vidt den stolte fiskeren klarer å holde fangsten selv. Frøya-Valeria er vokst opp på fisketurer, og dette er nok ikke det siste vi ser fra denne kanten, kanskje hun skal ta opp konkurransen med storebror? Fra sikre kilder har vi fått høre at det var ei kjempe glad, stolt og blid jente som fikk oppleve sin aller første store fiskeopplevelse, og det skjønner vi godt!
Så, for de som lurer, små prinsesser kan også fiske store fisker:) Veldig bra jobba!

Foto: Siv Elise Fremming Karlsen
Døgnflueklekking i Femundsmarka
 

04.07-2016
Døgnflueklekking i Femundsmarka

I utvalgte vann i Engerdal og Femundsmarka finnes den store døgnflua Vulgata.  I løpet av de siste dagene har den begynt å vise seg.  Foreløpig kun i begrenset antall, men det vil nok bli flere i løpet av den kommende uke.
 

Foto: Jan Lillestu
Fiskerapport fra Gutulisjøen
 

04.07-2016
Fiskerapport fra Gutulisjøen

Christian Dufseth tok en tur for å prøve NJFF-båten ved Gutulisjøen forrige helg. Christian har følgende å si om turen:
 
Sjøl om bettet var litt tregt, ble det et par halvkilos-ørreter med hjem.

Takk til Femund JFF for å ha lagt ut båten med alt av utstyr ved denne fine sjøen – håper at mange NJFF-medlemmer benytter seg av tilbudet!


Foto: Christian Dufseth
Navn på menypunkt
 

04.07-2016
Wild X på fisketur ved Sørsjøen

Vi hadde nylig besøk av Wild X som var på fisketur ved Sørsjøen. Wild X er Norges eneste flerkulturelle frilufts- og miljøorganisasjon. De gir et flerkulturelt tilbud til deg mellom 13 og 22 år. De drar blant annet på jakt, fisketurer, grottevandring, snøhuleturer, kanoturer, hytteturer og går på fjelltopper.
Når de var på Sørsjøen fikk de både padlet kano og prøve fiskestanga. Vår utskremte medarbeider la turen innom for å høre hvordan det gikk med gjengen på 32 ungdommer. Det gikk bra, og de såg ut til og trives. Gjengen fikk 4 gjedder, alle på over 2 kg, og de kunne da lære seg og sløye fisk. Å tenne bål med tennstål var også noe ungdommene fikk lære seg i løpet av oppholdet.
 

Foto: Anstein Felde Johansen
ID:419
fjellstyremøte
 

01.07-2016
Styremøte i Engerdal fjellstyre 6. juli.

Som følge av at Engerdal kommune har lagt ut nytt forslag til snøskuterløyper i Engerdal til høring, akter fjellstyret å ha et møte til neste uke for å drøfte hvordan det skal handtere saken. På sakskartet er det dessuten satt opp noen høringssaker; graving av vannledning, midlertidig omdisponering av hytte til bolig, og omdisponering av statsallmenningsgrunn for oppføring av kårbolig. Møteinnkalling og sakspapirer finner du som vanlig under knappen Styrearbeid på denne siden.


Foto: Ole Opseth
ID:418
CWD
 

01.07-2016
Mulige konsekvenser av at CWD er påvist i Norge.

I løpet av våren er det påvist Chronic Wasting Disease, CWD, på rein fra Nordfjella i Lærdal og to elger i Selbu. Dette er en sjukdom som rammer sentralnervesystemet hos hjortedyr og er utelukkende dødelig. Sjukdommen er ikke tidligere påvist i Norge. Som følge av dette har Mattilsynet en høring om endring av flere bestemmelser. Om forskriften vedtas vil det få konsekvenser fremst for elgjegerne, men også for andre som befatter seg med hjortevilt slik som reindriftsnæringen, hjorteoppdrettsnæring, dyreparker m.m. Rent konkret kan det bli snakk om at det ikke lenger vil være adgang til å sette ut saltstein til viltet eller bedrive foring (rundballer, høy etc). Det vil også bli lagt restriksjoner på innførsel og salg av en del luktstoffer som bygger på naturlige biprodukter (avføring, urin etc). Den som vil lese mer om sjukdommen og om den pågående høringen kan trykke her eller gå inn på Mattilsynets hjemmeside. Fjellstyret ønsker ikke å skape unødig frykt, men dersom noen finner døde elger eller andre hjortedyr så vil vi at dere melder ifra. Enten til oss eller til Mattilsynet. Om man skulle finne et dødt dyr i skogen er det heller ikke sikkert at det er CWD. Det kan være mange årsaker til at dyr dør. Uansett kan det være interessant å høre om det. 

Foto: Ole Opseth.
ID:417
merket ørret.
 

29.06-2016
Merket ørret i Femund.

Henning Flobakk har vært ute på Femund og fisket. Det resulterte i fangst av 2 fine ørreter, den ene på 1,64 kg og den andre på 3,46. Den minste var merket og Henning kontaktet oss for å få litt informasjon. Vi sjekket med vår merkeprotokoll fra stamfiskfella i Elgå og kan fortelle at den ble merket der i 2015. Da var den 56 cm (samme som Henning målte den til) og veide 1,98 kg. Etter merking ble denne hofisken sluppet videre opp i Elgåelva for gyting. Nå endte den altså sine dager ved Gråsnesvika. Vektreduksjonen kan skyldes at på merketidspunktet var dette en gytefisk og den kan ha gått ned i vekt etter det. Det er jo også slik at det er fremst i sommerhalvåret at fisken vokser mest.
 
Hvis det er flere som fanger merket ørret i Femund er Fjellstyret veldig interessert i å få inn opplysninger om det. Vi vil gjerne ha tilbake merket med opplysninger om fangsttidspunkt og -sted samt vekt og lengde. Merket er en liten grønn sylinder som sitter rett bak ryggfinnen på fisken.
 
Når vi er inne på ørret i Femund vil vi passe på å minne om Femunddraget som går av stapelen til helga. Mange fine premier. Fjellstyret vil være tilstede å ta skjellprøver som vanlig. I tillegg er vi interessert i å kjøpe et antall ørreter fra Femund for undersøkelse av miljøgifter. Deltar du i konkurransen til helgen kan du derfor stikke av med heder og ære, fine premier og en slant for fangsten. Mer informasjon gis ved påmelding og ved innveiing. Informasjon om Femundraget finner du på Femund Jeger og Fiskeforenings Facebook-side.

Foto: Henning Flobak
ID:416
Vinner av isfiskerapportering
 

22.06-2016
Vinner av isfiskerapporterings konkurransen

Vi annonserte i desember at vi skulle trekke ut en, blandt alle som sendte inn isfiskerapport til oss i løpet av sesongen, som vant et årskort på fiske i 2017. Det var ikke mange rapportene som kom inn, men en av dem var fra Aleksander Johnsen. Aleksander må løse fiskekort for første gang neste år, men nå slipper du det, for du var den heldige i trekkinga. Gratulerer! Kom innom oss for å få kortet ditt:)
 
Minner om at det fortsatt er mulighet for å vinne en weekend med fiskekort og hytteopphold for to personer på en valgfri fjellstyrehytte (i Engerdal). Vinneren trekkes før jul, blandt alle som sender inn fiskerapporter fra sommersesongen 2016.
Vi trekker også ut en eller to vinnere blant alle som sender inn rapporter og bilder på andre friluftsopplevelser i Femund Engerdal 2016, være seg sommer eller vinter, som vinner et weekendopphold med fiske på en valgfri fjellstyrehytte (i Engerdal). Vinneren trekkes før jul 2016.

Foto: Aleksander Johnsen
ID:415
Røyefiske
 
20.06-2016
Røyebitt i nordavær.

I helga var det fint nordavær og helt myggfritt. Med stillongs og topplue var det helt topp i kanoen og jammen beit fisken også. Simen kom en tur fra Nittedaln for å prøve fisken i helga, onkelen til Simen hadde også planer om å være med, men siden det var meldt hard nordavind hadde ikke han trua på noe fiskebett og blei hjemme. Her er beviset på at nordavind kan være bra og Simen satte ny personlig rekord med røye på 1,1 kg.  

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:414
Ferdselsteller
 

20.06-2016
Ferdselsteller i Femundsmarka

På fredag var Anstein og Jan ute for å sette opp en ferdselsteller som skal telle ferdselen inn i Femundsmarka Nasjonalpark sesongen 2016. Telleren er plassert nesten på grensa til Nasjonalparken langs turiststien fra Valdalsfjellet mot Svukuriset. Dette er gjort på oppdrag fra Nasjonalpark forvaltningen, og vi håper at folk kan la den stå i fred! Denne telleren kan gi oss mye nyttig informasjon.
 

Foto: Jan Nordvålen
ID:413
Husk båndtvangen
 

20.06-2016
Minner om båndtvangen

Dette bildet fikk vi inn fra Kennel Orrhovden i går, og vi vil med det minne om viktigheten av å overholde båndtvangen. Det er sårbare dager i fjellet nå med både uklekte egg og nyklekte kyllinger. Bildet ble tatt i går og det ble samme dagen observert rype med kyllinger. Så vis hensyn og ha hund din i bånd!

Foto: Kennel Orrhovden/Ingunn Sømåen
ID:412
Fine sommerdager
 

18.06-2016
Fine sommerdager i vente.

Sommeren har kommet for fullt de siste to ukene, og det er utsikter til fine sommerdager framover. Det er blomstringstid og fiskebettet er på gang. Det skulle være gode muligheter for å gjøre bra fangster framover. Det er vel verdt å prøve storgjedda nå, og for fluefiskeren kan det være interessant å nevne at det er observert litt forsiktig klekking av døgnfluer på flere steder. På stille vann kan en se plogingen etter vårfluer, og rett før helga var det f.eks bra med vaking i Sømåkvolvet. Den beste tiden for å prøve fluer er nå og utover til midten av juli da vanntemperatur normalt er litt høyere og de mest intensive insektklekkingene har dabbet litt av. Vi har sjekket vanntemperaturen i Femundselva og Engeråa. Vi er litt usikre på om vårt termometer viser rett, men temperaturen har kommet seg over drøye 12 grader. Forsommeren er også den tiden da en kan gjøre bra fangster med spinner. Det er bare å komme seg ut å prøve. God Helg!

Foto: Ole Opseth
ID:411
Ledig Elgjaktfelt på vilt 1
 

17.06-2016
Viltstellområde 1 har et ledig Elgjaktfelt

Viltstellområde 1 - Heggeriset/Hylleråsen Vilstellforening har et ledig elgjaktfelt; Rølia.
 
Jaktfeltet er på Ca 26000 mål og har en kvote på 4 dyr.
Rølia lyses ut for 2 år.
Innenbygds i Engerdal prioriteres, men utenbygds kan også søke.

Søknaden med navn og adresse på jegerne sendes på mail til: joningetollefsen@hotmail.no

Søknadsfrist 1. Juli.
Ved spørsmål, ring 48188446.


Foto: Arkiv
ID:410
Navn på menypunkt
 

16.06-2016
NJFF-båt på Gutulisjøen!

Norges Jeger- og Fiskerforbund har en ny medlemsfordel for alle medlemmer – med én nøkkel får du tilgang til 100 båter rundt om i hele landet. Femund JFF har en egen båt, som ligger plassert ved Gutulisjøen. Sjøen huser både ørret, harr, sik, abbor og gjedde – grove eksemplarer av samtlige arter finnes! Bilveg helt fram, og åpen seter med servering i sørenden av sjøen om sommeren. Medlemmer av NJFF kjøper enkelt sin egen båtnøkkel for en symbolsk sum, og nøkkelen passer til alle de utplasserte båtene i hele landet.

 

Når du skal bruke båten på Gutulisjøen, husk å booke den i riktig tidsrom på www.minebater.no. På denne nettsida kan du også bestille din egen båtnøkkel og melde deg inn i NJFF dersom du ikke er medlem. NJFF håper at mange bruker båten i Engerdal og opplever  ekte fiskeglede i storslått natur i sommer!


Foto: NJFF Hedmark
ID:409
Klopping ferdig
 

16.06-2016
Kloppinga på Femundstien ferdig

I april bisto Engerdal Fjellstyre med utkjøring av klopper til Femundstien mellom Femundsenden og Hovden. I går kom rapporten om at kloppinga nå er lagt. Sju strekninger mellom Sørjota og Djupdalstjønna, tilsammen 302 m og sju til langs Kuhølkjølen, tilsammen 250 m, er nå ferdig. Hvilket betyr, at hele strekningen fra Femundsenden til Hovden nå er tilfredsstillende kloppet.
Materialene som er brukt er doble bord 36x144 mm, med en labank per 1,5 meter. Kraftige skruer.
 
Fjellstyret benytter anledningen til å berømme ildsjelene rundt arbeidet! Det arbeidet som legges ned av ildsjeler rundt om i kommunen har uvurderlig betydning, og i dette tilfellet, for tilretteleggelse og for alle oss som setter pris på å bruke naturen og friluftslivet rundt oss. Dette er en kjempe fin tur, som nå er veldig godt tilrettelagt og brukevennlig. Så tusen takk, og veldig bra jobba!
 
Det er DNT Engerdal og Trysil som er hjernen bak dette prosjektet, med støtte fra, blant annet, Engerdal Fjellstyre.
 

Foto: Knut Eggen - Anders Haugen i arbeid på myra vest for Torbumyra
ID:408
Påminnelse om søknadsfrist
 

14.06-2016
Rådyrjakt statsallmenningen

Minner om søknadsfristen på rådyrjakt på statsallmenningen som er 15.06.2016.
 
Søknadsskjemaet som ble brukt i fjor er det desverre ikke aktivt i år, søknad sendes derfor på mail til:
post@engerdal-fjellstyre.no.
 

Foto: Arkiv
ID:407
Rådyrjakt på viltstellområde 2
 

14.06-2016
Rådyrjakt på viltstellområde 2

Engerdal Grunneierforening for jakt og fiske - Viltstellområde 2 lyser nå ut rådyrjakt for høsten 2016:
 
Det utlyses rådyrjakt på området til Engerdal grunneierforening for jakt og fiske.
6 bukke kort, 3 killing kort og 1 geit kort.
Grunneierne på området har første retten til jakt, og disse må søke innen 1. juli. Kortet må løses inn innen 1. august. Hvis det ikke er nok grunneiere som har søkt, så selges kortene til øvrige innenbygdsjegere. For disse er søknadsfristen 20. juli.
Søknader sendes til Hilda Femundsenden, Engerdalsveien 1438, 2440 Engerdal.
Mail: hildaelin@yahoo.no.
 

Foto: Arkiv
ID:406
Røva rypereir
 
14.06-2016
Røva rypereir Sømådalen

Jan Erik Svandal fant dette rypereiret i Sømådalen hvor egga var røva og det var mye halefjær fra rypemor ved redet så det er usikkert hvordan det gikk. Sendte bildene over til reirrøvespesialist Torfinn Jahren som hadde følgende svar:

Det er vanskelig å si. Er fjærene plukket eller tygd av? Jeg antar det er samme predator som har tatt både egg og rype. Vi har så langt ikke bilder av mår som røver rypereir. Så da vil jeg tippe på rev dersom fjærene er tygd, og særlig dersom reiret ligger over skoggrensa. Måren har også en tendens til å fjerne eggene, mens reven i større grad legger igjen rester ved reiret. Men det blir gjetting!Foto: Jan Erik Svandal
ID:405
Fiskebett
 
13.06-2016
Fiskebett i hælja!

Hadde besøk av ivrige fiskere fra Nittedaln i helga og fisken var i bettet. I nydelig helgevær var det dorging med Rappala som skulle prøves nord for Drevsjø. Midt på dagen om lørdagen var fisken i bittet og her er fangsten før lunsj som var grillede pølser på bålet. Prøvde litt med mark og dupp også uten resultat, så det var Rappala i hemmelig mønster som ørreten beit på. Magnus og Patrik satte begge personlige rekorder i helga med ørreter godt over halvkiloen og forhåpentligvis kommer dem tilbake til Engerdaln for å prøve fiskelykken.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:404
Død elgkalv
 
13.06-2016
Døfødt elgkalv?

Denne elgkalven ble funnet død i nærheten av Vestveien og gamle Galtåsveien før helga. Kalven har nok ligget ei ukes tid og den hadde "belegg" på klauvene så den har nok aldri brukt beina. Rundt kalven var det liggeplasser etter et større dyr som sikkert har vært elgkua. Om kalven har vært døfødt eller døde rett etter fødselen er ikke godt å, men dette er vel slikt som skjer i naturen.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:403
Tjønn i endring
 
12.06-2016
Tjønn i endring i Femundsmarka
Den som har vandret turiststien mellom Storfisktjønnene i Femundsmarka i løpet av de to siste somrene, har kanskje irritert seg over at rødmerkingen forsvinner rett ut i meterdypt vann. I vårflommen vekker det trolig ikke så stor forundring, men det rare er at vannstanden holder seg høy gjennom de tørreste tørkeperioder, og når langt opp på stammene til stadig mer vassjuke trær. Hva som har skjedd med det vesle tjernet uten innløp eller utløp skal vi ikke begi oss ut på å forklare. Vi nøyer oss med å konstatere at det er et av naturens mange små og store mysterier.
 

Foto: Tore Stengrundet
ID:402
Gutulia skoletur
 
09.06-2016
6-klassingenes årlige Gutuliatur

Ved EBUS er det tradisjon for at 6-klassingene tar turen til Gutulia på slutten av skoleåret med to overnattinger i telt på setervollen med kunnskapsrike Thore Joten som reiseleder. Fjellstyret hadde gleden av å få være med på toppturen til Gutulivola i går og takket være en kald vind var det myggfritt og fint. Spreke elever og lærere lot seg ikke skremme av sur vind og alle kom seg opp på toppen i god fart. Kvelden før var det noen regnskurer og god sommervarme og det hang mange badehånklær til tørk nede ved setra etter den freske gjengen som ikke var redde for å hive seg uti sjøen for et oppfriskende bad om kvelden. En trivelig gjeng å være sammen med. 

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:401
Bilde og fiskerapport konkurranse
 

10.12-2015
Nok en "konkurranse"

Det er sånn at når vi sitter inne på kontoret, ser ut på finværet og drømmer om å formidle alle de fantastiske mulighetene som ligger der ute, så trenger vi litt hjelp av dere spreke og aktive mennesker som benytter dere av naturen og opplevelsene denne gir.
Vi ønsker oss veldig gjerne fiskerapporter med bilder, men også rapporter fra andre fine opplevelser ute i marka vår. Derfor kommer vi til å trekke ut en eller to blant alle som sender inn isfiskerapporter fra Femund Engerdal til oss, som vinner et årskort på fiske i Femund Engerdal. Trekning vil foregå våren 2016, og siden de fleste ivrige fiskere da sikkert har kjøpt årskort, så gjelder vinnerkortet for 2017.
Blant alle som sender inn sommerbilder av fiske i Femund Engerdal i løpet av sesongen 2016 trekker vi en eller to vinnere som vinner en weekend med fiskekort og hytteopphold for to personer på en valgfri fjellstyrehytte (i Engerdal). Vinneren her trekkes før jul 2016.
Tillsutt trekker vi også ut en eller to vinnere blant alle som sender inn rapporter og bilder på andre friluftsopplevelser i Femund Engerdal 2016, være seg sommer eller vinter, som også vinner et weekendopphold med fiske på en valgfri fjellstyrehytte (i Engerdal). Vinneren her trekkes før jul 2016.
 
Håper på å motta masse flotte bilder fra dere! Alle bidrag premieres selvfølgelig også med en sak på hjemmesiden og facebooksiden vår:)

Foto: Arkiv, Gudmund Nygaard
Død elg
 
09.06-2016
Død elgokse ved Hovden

Fikk melding om denne døde elgoksen i hyttefeltet ved Hovden i helga. Den lå 15 meter fra veien og der har den som bildet viser ligget og sparket en del før den døde. Den har nok ligget der en uke eller to og ved kjevepartiet hadde åtseletere spist en del. Pelsen var i ferd med løsne og det var ingen ytre skader på elgen. Ut fra tenna er det en yngre okse på kanskje 2 eller 3 år og er merkelig at den døde. I Selbu er det nå påvvist 3 elger som har død av Chronic Wasting Disease (CWD) og det hadde vært interessant å undersøkt denne elgen i den sammenheng, men den var såpass mør at den bare ble fjernet fra hyttefeltet.

Foto: Bjørnar Johnsen
ID:400
Fiskedag
 
07.06-2016
Fiskedag på Drevsjøen

I går var det den tradisjonelle fiskedagen på Drevsjøen ved Blokodden med 7-klassingene, en livlig gjeng på 20 ivrige elver. Selv om de nok savnet klasserommet og skolebøkene i løpet av dagen, skjulte de det godt og dagen ble brukt til fiske, roturer og de tøffeste testa badevannet etter å ha fått servert pølser fra grillen til Bjarne. Det er Siw fra Statskog som er primus motor for fiskedagen og fjellstyret er medhjelpere sammen med Bjarne fra kommunen. Det ble ingen fangster på fiskestengene, men noen garnlenker var lagt ut og ivrige elever dro opp mange gjedder som ble tatt med hjem til middagsmaten.

Foto: Bjørnar Johnsen
fjellstyremøte juni
 

02.06-2016
Fjellstyremøte 8 juni.

Det er klart for fjellstyremøte den 8. juni. Innkalling og saksframlegg kan du som vanlig lese under knappen styrearbeid. En rikholdig sakliste også denne gangen, med saker om motorferdsel i utmark, økonomi og uttalelse i forbindelse med at det skal legges innsjøkabel i Femund. Videre er det en interessant sak om tilleggsjord for hjorteoppdrett og en sak om hvorvidt fjellstyret skal gå over til digitalt fiskekortsalg. Møtet er på Skrivargarden og begynner kl 10:00. Fjellstyret har åpne møter, så det er mulighet for interesserte å komme og følge møtene.

Foto: Ole Opseth/Arkiv
Rådyrjakt 2016
 

30.05-2016
Rådyrjakt 2016 - Statsallmenningen

Bestemmelsene for årets rådyrjakt er nå klar, både ordinær jakt og bukkejakt. Fullstendig utlysningstekst finner du her.
 
Søknad sendes til post@engerdal-fjellstyre.no innen 15. juni.
 
Har du allerede sendt inn søknad, så er den registrert.

Foto: Arkiv
Døde elger
 
29.05-2016
Døde elger tømmerrenna ved Sorken

Nederst i tømmerrenna som går fra Lille Sorksjøen og ned i Sorkelva lå det i dag to fjorokser som hadde kilt seg fast i tømmerrenna og druknet i løpet av siste døgnet. Det var Sorken jaktlag som var på elgtelling i terrenget som oppdaget denne triste hendelsen. Ovafor brua er tømmerrenna bredere og antagelig har de to fjoroksene på bildet forsøkt å krysse den og med alt det vannet som er nå, ble dem tatt av strømmen og seilte nedover renna. Tragisk nok har tømmerrenna blitt delvis ødelagt ved brua og der har stokkene på begge sider av renna blitt klemt sammen og begge fjordyra hadde kilt seg fast der og drukna. Det var ikke lett å få dem løs igjen, men med god hjelp av Kristian og Marius Lundby og Vidar Trøen ble dem fjerna fra elva. Sorken jaktlag har saltstein med kamera rett ved tømmerrenna og de to fjoroksene og kua har vært daglig ved saltsteinen de siste 14 dagene, men siste døgnet er det bare kua som har vært på saltsteinen og forklaringa ligger nok i elva.

Foto: Bjørnar Johnsen
Gutulia rydding
 
29.05-2016
Fuglekasserunden i Gutulia

På fredagen gikk Jan Nordvålen fuglekasserunden i Gutulia og med god hjelp av Patrick Nilsen fra EBUS ble alle 50 fuglekassene kontrollert for å se om egglegginga var i gang for småfuglene. Det var ingen egg å se enda, men i 11 kasser var det reirbygging så det blir nok snart egg. Det er mest vanlig med meiser og fluesnappere i kassene som er ledd i et forskningsprosjekt som har pågått i Gutulia i mange år. Kassene blir fulgt opp ukentlig gjennom sommeren og resultatene notert, i fjor var det en kald vår og sommer og det var få småfugel som fikk fram unger. Patrick var med hele dagen i Gutulia og når det ikke var fuglekasserunde var det rydding av kvist innpå setervollene hvor det skal felles en del bjørk for åpne opp litt. Kristian Risbakken hadde perioder sist sommer med mye knott og det var håpløst å være ute og ved å felle en del bjørk blir det forhåpentligvis mer vinddrag og mindre knott. I tillegg er det kjøpt inn to vidundermaskiner som skal drepe all knott og mygg rundt setra så Kristian og hans gjester kan se sommeren lyst i møte, men det kan nok fortsatt være lurt å ta med myggmiddel ved besøk i Gutulia da jeg er noe skeptisk til slike vidunermaskiner.
 

Foto: Bjørnar Johnsen
Snart sommer også i Engerdal
 

27.05-2016
Snart sommer også i Engerdal

Isene har nå gått de aller fleste steder og bjørka begynner og bli grønn, hvertfall innimellom. Arbeidsoppgavene våre nå består i å forberede sommersessongen. Båtene sjøsettes, anleggsfiskene settes på oppfeting og tilvenning, infotavlene skal fylles opp, søppelkasser kjøres ut, hyttene rengjøres, skogen ryddes og sommeraktivitetene planlegges. Mellomsessongen hos oss er ganske kort og det er derfor mye som må gjøres på kort tid. Nå er også de fleste grus- og skogsbilveier åpnet og flere fiskevann gjør seg fort mer tilgjengelig. I år håper vi å få på plass et eller flere vann som egner seg godt for de minste fiskerne, noe vi jobber med i disse dager. Dette er fiskeplaser som kommer i tillegg til de vi har som er tilrettelagt for funksjonshemmede.
Temperaturen kryper oppover, innsektene begynner å svirre og bare nordavinden gir seg blir det snart sommer, også i Engerdal!
 
God helg og velkommen til oss!
 

Foto: Merète Trangsrud
Merka revene
 
26.05-2016
Merkarevene

De 4 rødrevene som har vært merka i vinter og fortsatt lever, har sine kjerneområder som blir mest benytta og den eneste som har forflyttet seg mye er Sundsetrahannen som nok har bestemt seg for å bli i området Engerneset-Sennsjøen. De 3 andre tispene er i området hvor de ble merka. Merkehalsbåndet tar  en gps posisjon 3 ganger i døgnet og sender til en server en gang i døgnet om det er mobilforhold, ut i fra det bør det være mulig å se om tispene har fått valper siden tispene da vil være mye ved hiet den første tiden. Så langt er det ikke mulig å se om tispene har fått valper ut fra posisjonene. I april ble det merket en hannrev i Sømådalen som hadde mista mye av dekkhårene og hadde et lite sår oppå ryggen, og antar den hadde reveskabb. Det var en hannrev som virkelig var på farten og den ble sist peilet ved Telneset. Er også interssant om den overlever med skabben og blir bra i pelsen igjen.
 
Foto: xxx
Elg hengende i gjerde
 
25.05-2016
Elg i reinsgjerdet

Denne fjorkua prøvde å hoppe det gamle reinsgjerdet på Drevsjømoen med tragiskt utfall. Bakbeinet har blitt tredd gjennom gjerdet og låst seg fast og her har elgen hengt til den døde av sult og tørst. Sist høst ble det satt opp nytt reinsgjerde på nordsiden av dette gamle gjerdet. Alle de gamle reinsgjerdene på sørsia av det nye reinsgjerdet skal fjernes ifølge den avtalen som ble gjort når det nye gjerdeprosjektet ble gjennomført, men det har ennå ikke skjedd og denne tragedien kunne vært unngått om de ansvarlige for dette hadde tatt ansvar og fått de gamle gjerdene fjernet. Det er mange gamle sauegjerder med piggtråd på toppen i hele kommunen som ikke lenger er i bruk og som absolutt burde ha vært fjernet og dette er en oppfordring om å gjøre noe med dette. 
 

Foto: Bjørnar Johnsen
Søkerlister
 

23.05-2016
Søkerlister på utlyste stillinger

Søknadsfristen har gått ut og søkerlistene til de utlyste stillingene er nå klar. Vi håper å kunne gjøre ansettelsene i løpet av uka. Det var mindre søkere i år enn tidligere år. Vi fikk inn 19 søknader til engasjementstillingen og 28 søknader til sommervikariat stillingene.
 
 
Vi takker så mye for interessen.

Foto: Arkiv
Storfiskeren er i gang
 

19.05.2016
Storfiskeren er i gang

Etter utallige kvelder ved isen for å følge med på isgangen er sjøen nå endelig isfri, og storfiskeren fra Lillebo er i gang med sesongens fangster på åpent vann. Brage-Johan Fremming Karlsen er en ivrig og habil fisker til tross for sin unge alder og har tatt mang en pris i lokale fiskekonkurranser. Han er spesielt kjent for store ørret- og gjeddefangster. Her viser Brage-Johan frem ei gjedde på 1,7 kg som ble tatt 16. Mai. Etter bilde å dømme er fiskeren fornøyd, og det skjønner vi godt. Dette er nok ikke det siste vi hører fra denne karen i 2016:)

Foto: Siv Elise Fremming Karlsen
overlappende fiskesesonger
 

13.05-2016
Isfiske på hell, stangfisket begynner.

Det er overlapp i fiskesesongene for tiden. Flere og flere sjøer er etterhvert isfrie. De siste dager har både Drevsjøen og Vurrusjøen gått opp. Litl-Engeren har kun et mindre parti med is midt på sjøen igjen, og dette går nok i løpet av kommende døgn. Mandag den 16 mai åpnes Femundselva for stangfiske (fredet til og med den 15 mai). Der er det derimot litt flom og vannstanden forventes å stige. Vannstanden er ifølge lokalt bosatte en drøy halvmeter over sommervannstanden. I f.eks Engerå er det også høy vannstand og brunt vann. Den går "steiefull", dvs at det er litt tidlig å innlede fiskesesongen der. På fjellet derimot, over 8-900 meter er det fortsatt mulighet for isfiskeentusiastene å gjøre storfangst. Men det er all grunn til å være forsiktig i forhold til at isforholdene endrer seg raskt. Bildet til venstre har vi fått fra Robert Arnfinn Johansen som tok en fin ørret på 2,3 kg og 67 cm for noen dager siden. Kjenner vi karen rett er den antakelig tatt nord for Drevsjø og helt sikkert enten øst eller vest for Femund. Uansett, har du ikke kjøpt fiskekort kan du gjøre det her. Har du behov for å repetere fiskereglene finner du dem under knappen FISKE på denne siden eller du trykker her.
 
Fjellstyret ønsker alle en god Pinse og Nasjonaldag.

Foto: Robert Arnfinn Johansen.
Engerdalsmesterskap i Jaktfeltskyting
 
                                                                                                              
                                                             
09.05-2016
Engerdalsmesterskap i Jaktfeltskyting
 
Engeren Skytterlag inviterer til Engerdalsmesterskap i Jaktfeltskyting. Dette arrangeres på Engeren Skytterlag bane i Hylleråsen lørdag 28. Mai 2016 fra kl. 09.00.
 
Vi samles til et tradisjonelt mesterskap, hvor du kan "treffe" andre skyttervenner:) Program 4 x 6 skudd mot dyrefigurer. Innskudd kr 150,-.
Lagskyting for 3-manns lag. Innskudd kr 200,-.
 
Alle gamle og nye jaktfeltskyttere ønskes velkommen!
 
Påmelding til Jon Inge Tollefsen; joningetollefsen@hotmail.no (helst) eller 48188446 innen 25. Mai.
 
Vel møtt - Engeren Skytterlag!

Foto: xxx
utlysning sommervikarer
 

09.05-2016
Lyst til å jobbe i Engerdal fjellstyre?

Har du lyst til å jobbe i Engerdal fjellstyre har du sjansen til å prøve dette i sommer. Vi søker etter 2 sommervikarer og etter en medarbeider i engasjement. Sommervikarene skal dekke opp for ferieavvikling og vil i hovedsak arbeide med fisketilsyn, informasjon, tilsyn og vedlikehold av friluftsinstallasjoner. I tillegg bør de kunne jobbe med jaktoppsyn i forbindelse med småviltjakta i september. Fullstendig utlysningstekst finner du her.
I forbindelse med økt tjenestesalg ønsker vi også å ansette en medarbeider i engasjementstilling for en periode i sommer. Fullstendig utlysningstekst for denne stillingen finner du her.
 
For begge stillingene gjelder søknadsfrist 20 mai. 

Foto: Arkiv.
Uttak jervvalper
 
09.05-2016
Uttak av to jervvalper

I forrige uke ble to jervvalper avliva nord i Sømådalen etter at miljødirektoratet hadde gjort vedtak om hiuttak av en jervyngling i det området. Vedtaket ble gjort for å forebygge mot forventa skader på sauebesetninger som går på utmarksbeite i Sålekinna og Spekedalen. Var også gitt fellingstillatelse på jervetispa, men den var ikke i hiet når valpa ble gravd ut og det ble postert ved hiet til det ble mørkt uten at tispa ble felt. Sommeren 2014 var det en jervefamilie som gjorde store skader på sauebesetingene i Sålekinna og over 70 sauer ble drept og skadet slik at de måtte avlives. I Femunsmarka ble det også gitt tillatelse til hiuttak av en jerveyngling av hensyn til kalvingsormådene for Elgå reinbeitedistrikt. Her var hiplassen i ei stor steinur og ved forsøket på hiuttak var jervene godt gjemt i steinura og berga seg på det. Ble gjort nytt forsøk i forrige uke og da hadde jervefamilien flytta fra steinura, men var lite sporsnø igjen og fant ikke igjen jervene.  

Foto: Bjørnar Johnsen
Røy i veien
 
09.05-2016
Uberegnelige fotgjengere

På våren er det mange fotgjengere som er ute og lufter seg langs veiene og noen er av den uberegnelige sorten som er vanskelige å oppdage, og som plutselig skjenner ut i veien foran bilen. Ser man ei grusende røy langs veien er det viktig bremse ned og nyte synet av denne vakre fuglen istedenfor og risikere å få den i grillen på bilen.

Foto: Bjørnar Johnsen
ruskevær og fin fangst Revlingsjøa
 

06.05-2016
Fin fangst og ruskevær på Revlingsjøa.

Isfiskesesongen går ubønnhørlig mot slutten, men det er fortsatt mulighet for fine fangster. Sjøl om det begynner å tine en del og isen begynner å bli faretruende mørk en del lavereliggende steder i Engerdal, er forholdene bra på fjellet. Begynner å bli en del barflekker, men det er fortsatt skiføre på fjellet. Og det er ofte helt på tampen at en kan lykkes i å lure storrøya. Om en tar forhåndsregler og utviser forsiktighet i forhold til isen og at det skjer endringer fra dag til dag, kan vi derfor bare anbefale å utnytte den siste isen til å fiske litt.
Fra Lars Erik Dufseth har vi fått fiskerapport og flere fine bilder som vi gjerne deler med dere. Han kan fortelle at familien har vært faste gjester hos Olav Riseth på Revlingsjøa i flere tiår. Sist helg var de der igjen og til tross for tidvis ruskevær med snø på isen, lot det seg gjøre å få flere fine røyer. De største på 1,5 og 1,1 kg. Dufseth forteller at de har ingen planer om å gi opp denne familietradisjonen og opphold er allerede bestilt for neste sesong.

Foto: Lars Erik Dufseth.
God helg!
 

04.05-2016
God helg!

Det begynner og våres også i Femund Engerdal. Vi har hatt et væromslag dette døgnet og nå er det 10 grader i skyggen og sol fra blå himmel. Dette været ser ut til å fortsette fremover, så benytt langhelga til å utnytte siste rest av is og snø. Du må nok opp i høyden for å oppleve dette, men også der vil føret forandres fort nå. I lavereliggende områder er det dårlig med snø og også noe åpent vann, spesielt på de store sjøene.
 
Fjellstyrekontoret er stengt fredag 6. Mai.
 

Foto: Merète Trangsrud
Vinterføre i Kraslan
 
03.05-2016
Fortsatt vinterføre i Kraslan

Var en tur til Kraslan på søndagseftan som bildet viser og det er fortsatt gode muligheter for isfiske og fine skiturer i fjellet. Fra Valdalsfjellet er det veldig bra med snø og så lenge man bruker baklier og snøfonner er det fint skiføre mange steder. Grøtåa går stort sett oppe nå, men det var mulig å krysse på oversia av Grøtådalssetra. Ut mot Femund er det veldig lite snø som vanlig og ikke skiføre lenger. Tamreinen har begynt kalvinga nå og det er viktig at alle viser hensyn iforhold til reinen. Er det noen som finner døde reinskalver eller rester av kalver, gi beskjed til reingjeterne eller ring rovviltkontakt Bjørnar Johnsen. De siste årene har det vært problem med både ulv og bjørn i kalvingslandet som har forsårsaket store skader. Kongeørna og jerven er også en vanlig skadegjører, jerven tar gjerne med seg hele kalven og gjemmer den og det blir da vanskelig dokumentere skaden. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Bjørn går småfuglene i næringa
 

02.05-2016
Bjørn går småfuglene i næringa

Som vi har skrevet om i tidligere saker har bamsene begynt å våkne fra sin lange vinterdvale. Men å våkne sulten i april på Drevsjø og håpe på sol og sommer kan by på store overraskelser. I helga har snøen lavet ned i store filler og denne bjørnen fant derfor ut at den skulle prøve seg på maten som var ment for å berge småfuglene gjennom en lang og kald vinter. Kåre Egil Kvilten hadde igjen mat på foringa til småfuglene ennå, der bjørnen forsynte seg godt av både solsikkefrø og meiseboller natt til søndag. Den etterlot seg ganske tydelige spor på hvem som hadde vært på ferde, og Kvilten monterte derfor et viltkamera ved fuglmatinga søndag. Meisbollene mettet nok ikke tilstrekkelig, og bjørnen kom tilbake natt til mandag for å forsyne seg mer. Da ble den foreviget og det er hvertfall ikke lenger tvil om hvem som er den skyldige i å rassere foringsplassen for småfugler i Moafeltet.

Foto: Kåre Egil Kvilten - Viltkamera
Åpen råk over hele Femund
 

29.04-2016
Åpen råk over hele Femund

Det er en stor åpen råk over hele Femund fra midt på nordre Bjønnberga og nord-østover mot Storbekken. Selv om mange iser fortsatt er god og det er fine forhold for isfiske, oppforders det til å utvise stor forsiktighet når man ferdes på vårisene. Forholdene kan endre seg fort og de er heller ikke lik over hele vannet. Det siste døgnet har vi hatt et stort snøfall og det ble i løpet av gårkvelden hvitt over hele kommunen. Dette er våt snø som tærer på både gammel snø og is. I tillegg vil et lag med nysnø på isene skjule ytterligere eventuelle farer og man bør være ennå mer obs ved ferdsel på is.

Foto: Arkiv, ikke bilde av råka
Dna resultater bjørn
 
28.04-2016
Resultater av dna analyser bjørn 2015

I 2015 ble det samlet inn rekordfå dna prøver av bjørn i Engerdal. Det er litt rart for på våren og forsommeren var det rekordmange bjørneobservasjoner rundt omkring i kommunen, men det var mest på barmark og da er det ikke lett å finne møkk eller hår etter bjørnen. Det var bare to hannbjørner som det ble dna-treff på i 2015. Det var HE 124 som var nord for Lillbo og HE 159 som var i Granberget og Kvitvordlia sist sommer. I 2013 var det minimum 9 bjørner innom Engerdal, hvorav 4 binner og 5 hanner, i 2014 var det minimum 8 hanner og 1 binne. For alle som er interessert i dna resultater er det bare gå inn på rovbase.no og søke seg fram til ønsket område og dyreart. For 2016 skal det også samles inn møkk og hår etter bjørn, så vi er takknemlig for alle møkkmeldinger som kommer. Rovviltkontakt Bjørnar Johnsen er den ivrige møkksamlern som kan kontaktes. 

Foto: xxx
Mer bjørn i farta
 
28.04-2016
Mer bjørn i farta

Denne bjørnen holder til nord for Elgå og her er den avbilda i natt ved et elgkadaver, ei gammel elgku. Er en liten bjørn og det var ikke tegn til kamp rundt elgkua så muligens har elgkua hatt en naturlig død eller om det er bjørnen som har drept den er ikke godt å si. Bjørnen oppholder seg i nærheten av kalvingsområdet til Elgå reinbeitedistrikt og distriktet har derfor søkt Miljødirektoratet om forebyggende skadefelling av denne bjørnen. De første reinsdyra har begynt kalvinga i disse dager og kommer denne bjørnen inn i kalvingsområdene tilsier erfaringen at det blir store skader. På svensk side har Idre Nya Sameby fått bevilget tillstand for skyddsjakt på inntill 6 bjørner i kalvvingslandet sitt denne våren.

Foto:Viltkamera
Elgforing Elgå
 
28.04-2016
Rapport elgforinga ved Elgå

Det er Bjørn Arvid Foss som er helten blant trekkelgen som kommer til Elgåtraktene vinterstid. Bjørn Arvid er sjefsfòrer og har lagt ut 42 rundballer i vinter som sultne trekkelger har satt stor pris på. Når dette bildet ble tatt var det 25 elger ved Gråvolla og 10 elg ved Sagbekken. Har vært lite snø i Elgålia i vinter og beiteforholdene har vært gode for elgene, men området fra Elgå og nordover er hardt beitet i mange år og det er lite tilgjengelig vinterbeite. Med støtteforing er målet å forhindre ytterligere beiteskader og spare den ungskogen som kommer opp sør for Elgå. Det blir også lagt ut rundballer i sommerområdene for elgen i Røros og Brekkenområdet for å forsinke trekket mot Elgå, og det har de siste par vintrene med lite snø nordafor vært vellyket og mindre elg har trekt ned til Elgå. Det er Nord Østerdal Røros elgregion hvor fjellstyret er medlem som organiser rundballeforinga.

Foto: Bjørn Arvid Foss
Bjørn i farta
 
25.04-2016
Bjørn i farta

Denne bjørnen her passerte over Hovden gjennom Kuhøllet og kryssa fjellveien med retning mot Bjønnåsen. Den gikk der antagelig på fredagskvelden og er nok en litt større hannbjørn med bredde framfot på 14 cm. Var kjempeflotte skiforhold med hard skara og med sola som glimta fram var det en fin dag på jobben. Fant hår etter bjørnen så forhåpentligvis blir det dna-treff på hvem bjørn dette er. Geir Erik Ås ringte om bjørnespor i Elvdalen ved Løvåsen i går, de spora var noe eldre og litt vanskelig måle størrelsen på, men var ca 12 cm bredde framfot så det er en mindre hannbjørn eller ei binne. Geir Erik er alltid hjepsom og ble med meg ut i går kveld og påviste hvor det var både møkk og hår etter bjørnen så da er det enkelt å være rovviltkontakt.

Foto: Bjørnar Johnsen
Nok snø i fjellet
 
22.04-2016
Flotte skiforhold i fjellet

Bildet er fra fjellveien mot Sølen i går og skiføret er fortsatt glimrende. Med de kuldegradene som heldigvis er meldt til helga (yr.no-Drevsjø) blir det knallskara og drømmefint med skøytetur på skaran både i fjellet og i skogen. Alle iser er tørre og ypperlige til å ligge på og titte på storvokst røye som lurer rundt blinken mens pulsen stiger på ivrige fiskere. Se denne videosnuten fra Femundsmarka.
 

Foto: Bjørnar Johnsen
Engerdalns største
 
22.04-2016
Engerdalns største?

Blir dette Engerdalns største rådyrgevir? Denne bukken er mange ivrige bukkejegeres drøm og det ser ut som det kan bli en gullbukk til høsten om den da ikke blir påkjørt av en bil som har vært skjebnen til mange rådyrbukker de to siste årene på våren. Rådyra er mye på farten når endelig snøen forsvinner og det begynner å grønnes på jordene. Jordene ligger ofte langs veiene og det betyr mange veikryssninger for uforutsigbare rådyr, så vær obs alle bilførere. Er nok mange bukkejegere som ønsker å se igjen denne bukken til høsten når bukkejakta starter og det er en liten hemmelighet hvor den koser seg i sola, men kan si så mye som at det er på Engerdalns flotteste sted og da er det vel ingen hemmelighet at det må være på Kvisla....
 

Foto: Bjørnar Johnsen
kommentar driftsåret.
 

20.04-2016
2015 - et regnskapsmessig godt år for fjellstyret.

På neste fjellstyremøte den 26 april vil regnskap og forslag til årsmelding for virksomhetsåret 2015 legges fram for fjellstyret. 2015 ble et godt år regnskapsmessig for fjellstyret. Tallene viser et netto overskudd til fjellkassa etter utbetalte bidrag på nesten kr 183 000,-. Fjellstyret har i flere år tæret litt på oppspart kapital, men så er altså ikke tilfellet i 2015. Det økonomiske resultatet skyldes at fjellstyret har hatt høyere inntekter enn forventet i budsjettet. Av fjellstyrets inntekter utgjør inntektene fra fiskekortsalget over 1/3, og det er solgt 8461 fiskekort i 2015, noe vi er rimelig godt fornøyd med. I tillegg har tjenestesalget økt og vi har mottatt et hyggelig utbytte fra Rendalen Renselskap som vi ikke hadde budsjettert med. Dette og flere andre forhold gjør at våre inntekter ble høyere enn budsjettert. Samtidig har vi holdt en streng disiplin i forhold til kostnadene som en følge av veldig høy kostnadsøkning i 2014. Dette gjør at fjellstyret i 2015 hadde et årsresultat på kr 1040624,-. Fjellstyret vil også i år publisere sin årsmelding etterhvert. Den vil som tidligere år være spekket med interessante detaljer om vår virksomhet. Så det er noe å glede seg til.     

Foto: Arkiv.
fjellstyremøte 26 april
 

20.04-2016
Fjellstyremøte 26 april.

Det er klart for nytt fjellstyremøte den 26 april kl 19:00 på Skrivargarden på Drevsjø. En rikholdig sakliste denne gang der bl.a. fjellstyret skal avgi uttalelse i forbindelse med konsesjon for oppdrett av hjort på to forskjellige gårder på allmenningen og behandle opplegget for elgjakta til høsten. Videre skal fjellstyret behandle regnskap og årsmelding for 2015. Innkalling og saksframlegg kan du lese under knappen styrearbeid på denne siden.
 
Protokollen fra fjellstyremøte den 14 april er også klar og ligger tilgjengelig på samme sted.
 

Foto: Jan Nordvålen
Radiomerka rever
 
20.04-2016
Oppdatering av merkarevene

Det er 4 rever som har radiohalsbånd nå, halsbåndet tar ned en gps-posisjon 3 ganger i døgnet og posisisjonene sendes til en server en gang i døgnet om det er mobilforold.  På bildet til venstre er det tydelig at hannreven merka ved Sundsetra lille julaften, som har oppholdt seg mye i hyttfeltet ved Volbrenna, har bytta kjerneområde ned mot Engernesset. Revetispa i Vurrusjølia som ble merka i november holder seg fortsatt mest sør for Drevsjø. Tispa merka ved Svalåsen i starten på desember er fortsatt i området rundt Høgsetvollen, men bruker nå området rundt fiskevollen ved Sølensjøen mye mer. Det ble merka ei revtispe i Sømådaln i starten av mars som ble fanget i revebås og den har vært veldig stedbunden etter den fikk på seg halsbåndet. Vurrusjøtispa fra 1. mars.
 

Foto: xxx
ulv i farta
 
19.04-2016
To ulver i Rødaln.

Fikk melding om to ulver som hadde passert veien til Lillerøåsen ved Rødbekken på vei nordover i løpet av søndagen. Spora begge ulva i 11 km fram til Rødaln i går efta. Ulva gikk i lag uten at det var noen revirmarkeringer å se. Etter å ha tatt turen til Rødaln er nå ulvetispa trekt sørover mot Jordet igjen. Tispa er en treåring som er radiomerka og kommer opprinnelig fra Julussaflokken. Denna tispa har gått aleine siste året og bruker områder nord i Trysil på begge sider av elva samt i Osdalen og Slemdalen. Her vil det bli fulgt opp om det er en ny pardannelse på gang.  
  
Foto: Bjørnar Johnsen
Fiskefangst
 
19.04-2016
Flotte isfiskeforhold nå!

I helga var det kjempeflotte isfiskeforhold med vindstille og sola stakk igjennom så stillongsen måtte av utpå dagen. Røya var i bittet og middagen er sikra for resten av uka fram til hælja, da blir det ny tur. Heldigvis er det spådd kuldegrader til helga og det blir knallfint å skøyte seg på skaran inn til et av de mange flotte fiskevanna hvor røya står og stanger under isen. Denne fangsten er tatt nord - sør for Drevsjø høyt til fjells som bildet viser....
 

Foto: Bjørnar Johnsen
Førerapport
 

15.04-2016
Førerapport

Mange lurer på isforhold nå og vi kan melde om jevnt over gode, stabile og tørre iser over store deler av statsallmenningen. Det er likevel snakk om våriser nå og de kan forandre seg fra dag til dag og fra område til område, så vi anbefaler å utvise forsiktighet samt følge med på vær og temperaturer. Vi har hørt om steder som er nesten oppe og de kan være vanskelig å se fordi isen smelter fra undersiden, dette gjelder blant annet et par steder på Vurrusjøen, så man bør være litt obs. I skogen kan det være dårlig med snø enkelte steder, men der det er snø er det skare og fine forhold, hvertfall i åpne områder og fra morgenen av. Nattemperaturer fremover vil selvfølgelig være avgjørende for hvor lenge dette varer. Ellers varer som vanlig både is- og snøforhold lenger i fjellet enn i skogen.
 
Bildet til venstre er fra Femund forrige uke da NINA var her for å ta noen prøver på det dypeste partiet av Femund.
 
 
God helg!

Foto: Bjørnar Johnsen
Hva er hvor og hvem er hva
 

15.04-2016
Hva er hvor og hvem er hva?

Vi opererer med, og skriver om, Engerdal kommune, statsallmenningen, viltstellområde 1,2,3 og 4, Statskog og Fjellstyret, fjelloppsyn og naturoppsyn, nasjonalparkstyret og nasjonalparkforvalter, grunneier og forvalter. Og det kan råde en viss usikkerhet i hva som er hva og hvem som gjør hva. Det er heller ikke så rart da mye av dette er det samme og vi utfører mange av de samme oppgavene. Vi har nå prøvd å utrede forskjellene og hvem som er de rette instansene i ulike sammenhenger.
 

Foto: Merète Trangsrud/Ole Vangen
Endring i regler for bålbrenning
 

14.04-2016
Nye regler for bålbrenning

Fra og med i morgen (15.04.) og til og med 15.09 er det forbud mot bålbrenning. Fra 1. januar i år er det en endring i forskriften om brannforebygging som tilsier at forbudet nå gjelder all utmark og ikke bare skogsmark som tidligere. Forskriften sier derimot også, at: "Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann". Det vil i praksis si at du er ansvarlig ved en eventuell brann som følge av bålbrenning.
 
Minner også om at vi nå er 2 uker inn i båndtvangstiden for hund som varer til og med 20. august.

Foto: Merète Trangsrud
Fine forhold for uteliv
 

13.04-2016
Fantastiske forhold for uteliv

Begynner med å presisere at uteliv på fjellet har en litt annen betydning enn uteliv i byen:) Vi er inne i en fantastisk fin tid nå med lange lyse kvelder, fuglekvitter og en natur som våkner til liv rundt oss. I tillegg har vi et eventyrlig vær. Vi har fått en mail fra en ivrig bruker av marka, den kan du lese her:
 

"Nå er det fantastiske forhold for skiturer, eller til fots for den saks skyld, i marka og fjellet. Skikkelig skårråføre som varer hele dagen. Det er nesten aller finest utpå ettermiddagen, da den øverste cm'n har tint til fin styresnø.

I tillegg er det uvanlig slett og fint i fjellet, ikke en skavl å se før du kommer opp på de høyeste toppene. Jeg har sjelden eller aldri sett så fine forhold i Svuku i hvertfall.

Med lange, lyse ettermiddager, er det ikke noe problem å ta seg en skitur etter jobb og middag.

Bildene er tatt i halv åtte tida i kveld på en liten tur i Svuku og Litjsvuku.

For de som trenger inspirasjon eller tips til turmål, ligger det massevis av bilder på min facebookside :)

Hilsen Oddgeir"


Foto: Oddgeir Riseth
Ulveskadd elgkalv
 
11.04-2016
Ulveskadd elgkalv avliva

Fikk telefon fra Elvdølen Geir Erik Ås i går kveld om at en ulv hadda jagd to elger over veien ved nordenden av Sennsjøen og at det var blod i spora til den ene elgen. Dette var på Trysil sia rett nord for Kåre Tor. Kom til stedet et par timer seinere for å dokumentere ulveobservasjonen og gikk etter jaget ned mot Sennsjøen. Etter 200 meter hadde ulven lagt den ene elgen i bakken og det ble mer blod og det lå igjen elgbrådd med mye blod i. Etter ytterligere 50 meter reiste en tydelig skadet elgkalv seg opp og sjanglet blodig avgårde 50 meter før den la seg igjen på kanten av Sennsjøen. Fallviltgruppa i Trysil ble kontaktet og det ble bestemt at kalven skulle avlives for å spare den for mere pinsler før den døde av skadene. Det var store skader bak i begge låra etter bitt og øverst i forbeina/bogen.

Foto: Bjørnar Johnsen
Søknadsfrist småviltjakta 2016 på viltstellområde 1
 

12.04-2016
Søknadsfrist småviltjakta 2016 på viltstellområde 1

Minner om søknadsfristen for småviltjakt i perioden 10. - 23. september på heggeriset/Hylleråsen vilstellforening som er 15. april.
Søknad sendes til lederen for viltstellområdet: Jon Inge Tollefsen, Hylleråsvegen 46, 2440 Engerdal. Tlf: 48188446, mail: joningetollefsen@hotmail.no.
 
Hvis du ønsker jakt i Heggeriset/Hylleråsen til høsten, må du altså søke nå!

Foto: Arkiv, Stine Angvik
Klopping
 

12.04-2016
Klopping

I går var Arne og Anstein med DNT Engerdal og Trysil Turlag for å kjøre ut klopper til Femundstien mellom Sørjota og Hovden. Å drive, og bidra til, skjøtsel og tirettelegging på statsallmenningen er en av de viktigste arbeidsoppgavene Fjellstyret har.
Her er mailen fra Knut Eggen etter gårsdagen: 

"Jeg takker så mye for fjellstyrets velvilje enda en gang. Nå er kloppene på plass! Etter en lang, fin dag. 532 meter. 158 lengder med doble, skrudde klopper. Arne Elgåen og Anstein Felde Johansen er positive, interesserte medarbeidere som det var en fryd å samarbeide med.

På Facebook-gruppen til DNT Engerdal og Trysil er det lagt ut rapport!

Femundstien regnes nå som ferdig kloppet på statsallmenningens grunn. Men hvem vet. Kanskje dukker det opp nye prosjekter. Og nye e-poster fra meg.

Takk".


Foto: Knut Eggen
Garnfangst
 
11.04-2016
Glemt Fiskegarn?

Har noen glemt hvor garnet ble satt ut? Dette garnet blei funnet i dag sør/vest for Sorken på vestsia av Femund. Det har stått ute hele vinteren og fangsta, det var 1 levende lake og to laker som var godt mørna i tillegg til noen siker som gikk i oppløsning når garnet ble dratt opp gjennom isen. Er greit å ha luktesans godt under middels når slike fangster skal opp på isen. Er det noen som savner garnet og fangsten er det bare ta kontakt med fjellstyret, alt ligger inne på kontoret hvor Merete passer på herligheten...

Foto: Bjørnar Johnsen
Fin fangst på revlingsjøene
 

11.04-2016
Fin fangst på Revlingsjøene

Ole Petter Blestad har vært på Revlingsjøene i helga og melder i mail til oss at han er fornøyd med fangsten. Været har også vært upåklagelig denne helga, så da kan man jo ikke bedre ha det.

Foto: Ole Petter Blestad
Fjellstyremøte
 

07.04-2016
Fjellstyremøte 14 april.

Det er klart for fjellstyremøte den 14 april. denne gangen er det kun to saker som er satt opp til behandling. Det skal oppnevnes representant til styret i elgregion NØR og fjellstyret skal ta stilling til en motorferdselssak etter § 10 i Motorferdselsloven. Sistnevnte gjelder grunneiers tillatelse til kjøring i forbindelse med befaring av mulig nye løypetraseer for snøskuter på statsallmenningen. Fjellstyret er tillagt myndighet til å begrense eller forby motorferdsel på statsallmenningen ("grunneiers samtykke"). I og med det er snakk om en eventuell disensasjon etter § 6 i motorferdselsforskriften skal den styrebehandles. Grunnen til at kommunen ønsker å befare eventuellt nye traseer er at de jobber med et nytt forslag til forskrift for snøskuterløyper i Engerdal. Etter planen skal kommunestyret vedta å legge et slikt forslag ut på høring i slutten av juni. Deretter blir det en høringsrunde under sommeren og vedtaksprosess på høsten. Mange husker nok god sist høsts runde med høringer og påfølgende meningsyttringer av varierende saklighetsnivå. Det er verdt å merke seg at med en ny høringsrunde er det viktig å tilkjennegi sin mening også i den kommende runden. Dette er en sak som det er mange meninger om og det er viktig at alle meninger kommer fram. Så får vi håpe at en ny runde blir saklig og konstruktiv, og at prosessen blir grundig og interessebalansert. 

Foto: Jan Nordvålen
Årsmøte Engerdal Grunneierforening
 

05.04.2016
Årsmøte Engerdal Grunneierforening

Engerdal Grunneierforening for jakt og fiske, avholder årsmøte 28. april kl. 19.30 i Framnes.
Vanlige årsmøtesaker.
Vel møtt!
 
For Styret - Marius Lundby

Foto: Engerdal Grunneierforening
isfisker
 
04.04-2016
Isfiskekonkurranse Kroketsjøen

Den årlige verdenskjente isfiskekonkurransen i Engerdal på Kroketsjøen arrangert av Femund jeger og fiskeforening var på lørdan i et rufsete vintervær. Selv om været ikke var det beste var 17 ivrige fiskere på jakt etter heder og ære. I det fjellstyrets mann var innom Kroketsjøen for å snoke etter sjokoladekake (kake fikk jeg og den var veldig god) fikk Fredrik muligens dagens største fisk, en fin ørret. Tross det fine fiskeværet var bittet tregt og de store fangstene var ikke å se rundt pilkehullene, men humøret var på topp tross dårlig fiskebett.  

Foto: Bjørnar Johnsen
Ulvespor
 
04.04-2016
Ulv på tur i Svukuen

Olav Riseth var på vei til Kraslan på mårran i går  når han fikk se en ulv rett ovafor Svukuriset. Som man ser av sporet har den retning mot toppen av Svuku. Ulven kom sørfra og hadde passert skytebanen ved Elgå før den dro opp i Sandtjønnvola hvor den jaga rein uten at det er funnet noen kadavere der. Fra Sandtjønnvola tok den turen forbi Svukuriset og dro opp i Svukuen over Røvolfjellet og passerte over Røa øst for Greslihåen. Det ble søkt om skadefellinga av samene, men siden ulven passerte over Røa og ut av Elgå reinbeitedistrikt er det andre tamreinområder som får problemet nå. I dag er det skodde og det vanskeliggjør leting etter eventuelle reinskadaver som kan ligge igjen etter ulvens besøk. 

Foto: Bjørnar Johnsen
Blakksjørøye
 

02.04-2016
Fin Røye også i Blakksjøen.

Fisken biter på flere steder om dagen, og fra Blakksjøen har vi fått bilde av denne store røya fra Ragnar Omang. Den veide 1150 gr. Fjellstyret har sammen med de private rettighetshaverne utført et uttynningsfiske i Blakksjøen. Dette fordi bestanden var preget av en for stor andel smårøye. Ragnars fangst kan tyde på at dette kultiveringstiltaket har hatt god effekt. Skal denne effekten holde seg er det også viktig at det bevares en andel med stor fisk i sjøen som kan spise de små. Røya går over til å spise fisk når de når ca 30 cm i lengde. Det må derfor være en del med større røyer i et slikt vann skal ikke bestanden bli dominert av mindre individer ("tusenbrødre") som aldri blir store nok til å ete andre fisker. Men blir de først fiskespisere, vokser de raskt. Det gjør det ekstra spennende for fiskeren å ha utsikter til å få slike røyer.

Foto: Ragnar Omang.
Fin revlingrøye
 
02.04-2016
Fin revlingrøye

At Revlingsjøene i Femundsmarka er populære fiskevann, er ikke så rart. Samtidig som du nærmest er garantert fangst, har du også mulighet for å få skikkelig stor og fin røye. En som lyktes denne uka, og kunne posere med ei nydratt røye på nær kiloen, var Magne Holt. Holt er fast gjest ved Revlingsjøene og leier bu et bittelite steinkast fra vannkanten. Vil du gjøre det samme som han, og bo bekvemt rett ved fiskevannet, kan du kontakte Olav Riseth på Svukuriset og høre om han har ei bu ledig.   

Foto: Tore Stengrundet
Tid for Isfiske
 

01.04-2015
Tid for isfiske.

Nå er det fine forhold for pilking på de fleste sjøer og vann rundt omkring i Engerdal. Det er en fin tid å være ute på og stadig flere prøver fiskelykken. I takt med dette hører vi også om flere som har hatt fiskelykke på ulike steder. Siste dagers kalde netter har gjort at det stort sett er fine forhold på isene og veldig godt skiføre. Det er derfor all grunn til å komme seg ut i helga.
Bildet til venstre viser Thor Haugen med en pen abbor på 620 gr tatt på Drevsjøen under Engerdalsmesterskapet i isfiske som gikk av stapelen forrige helg. Totalt var det 64 deltagere. Disse tok opp over 200 kg fisk tilsammen. Mest mort men også en del abbor og sik. Vinnerne, som da altså kan kalle seg Engerdalsmestere i isfiske, var i juniorklassen Fredrik Bakken, i dameklassen vant May Leikåsen mens Folke Andersson gikk til topps i herreklassen. 
 
 

Foto: Morten Østmo, Femund JFF.
Bamse far våkner til liv
 

30.03-2016
Bamsefar har våknet

Nå ser det ut til at bamsene er i ferd med å våkne fra sin lange vinterdvale, og på Gløtberget Gård og Hytteutleie hadde de besøk av det som antagelig er en liten hanne eller ei binne i morges. Framfoten ble målt til å være 12 cm bred. Full av energi etter å ha ladet batteriene hele vinteren, og sikkert sulten og på leting etter mat, hadde den styra rent verre opp og ned gårdsveien. Eller kanskje den ble overrasket over hvor mye snø det fortsatt er igjen, og var på utkikk etter ei tørrerre hytte og fortsette søvnen i et par uker til?
Det var gårdsbestyreren selv som oppdaget sporene i nysnøen og da var de rimelig fersk. Rovviltkontakt Johnsen var på plass et par timer senere og dokumenterte det hele. Det ble ikke inngått noen avtale om hytteutleie på Gløtberget, så antagelig må den tåle litt snø til vårsola titter frem for fullt.
 
Fjellstyret har ikke mottatt meldinger om observasjoner av bjørn eller bjørnespor tidligere i år.

Foto: Bjørnar Johnsen
Etablererstipend småfeholdere
 

30.03-2016
Småviltjakt på viltstellområde 1

Vi er i en prosess der vi fornyer tjenestesalgsavtalen med Heggeriset/Hylleråsen Viltstellforening - Viltstellområde 1. Nytt i denne avtalen er at foreningen selv administrerer og besvarer henvendelser om jaktkort (fugl) for utenbygdsboende, innenbygdsboende og grunneiere i perioden 10. - 23. september.
 
Det vil si at søknad om jakt på fugl i perioden 10. - 23. september nå skal sendes til ny leder i viltstellforeningen, Jon Inge Tollefsen innen søknadsfristen som er: 15. April.
 
Kontaktinfo: Jon Inge Tollefsen, Hylleråsvegen 46, 2440 Engerdal. Tlf: 48188446, mail: joningetollefsen@hotmail.no.
 
Mer info om jakt og endringer i forbindelse med administrasjon kommer når avtalen er klar!

Foto: Arkiv
ID:349
Fisketips for påsketreg ørret
 

26.03-2016
Fiskektips for påsketreg ørret 

Oppsynet tok seg en tur til påskefjellet og traff på en gammel kjenning, nemlig eks-engerdøl og mormyshkaringrev Morten Aas. Aas beklaget seg over at han ikke hadde kommet seg ut på isen tidligere i vinter, når fisket jevnt over er langt bedre enn i vårmånedene, men hadde samtidig et godt tips til alle som er ute etter å lure ørreten på denne tida. Det gjelder å være særdeles stø på hånda, skjerme for vinden og ellers gjøre alle mulige tiltak for å holde stikka dørgende stille. Da kan selv den tregeste påskeørret komme og tygge på maggoten. Han understreket dette med at svigerfar og konkurransefisker "Smallfish" Olsen er god på mort, småabbor og andre uvesentligheter, men at han med sin aktive fiskestil er komplett udugelig til å fange ørret. 
 
 
Foto: Tore Stengrundet
ID:348
Ørretfangst
 
24.03-2016
Fin fjellørret

Helge Bogsveen har nok en gang vært på fiske i Engerdaln og i går fikk han tak på  noen fine fjellørreter i fin kondisjon selv om det er vinterørret. Helge er å treffe året rundt på jakt etter storfisken og er en luring som ofte har med seg fisk hjem. Har fått flere meldinger om bra fiske de siste dagene blant annet på Blakksjøen hvor det ser ut til at utfiskingsprosjektet til fjellstyret viser positive resultater. Fisken på Blakksjøen har blitt rund og fin er rød i kjøttet og nå er det ikke bare småfisk under 100 gram, men også fine fisker opp mot 400 gram. Er viktig at de med garnrett viser magehold og sparer den store fisken så det blir en naturlig balanse i vannet så ikke den store innsatsen fjellstyret har lagt ned er forgjeves.

Foto: Helge Bogsveen
ID:347
Påskefangster fra Femundsmarka
 
/images/Tore/Skogtjønna dok.jpg
24.03-2016
Påskefangster fra Femundsmarka

Påsken er godt i gang og mange har allerede vært ute og sikret seg fine fangster. Vi lar Isabelle Sørensens fine røye fra Skogtjønna stå som symbol på en vellykket påskeuke så langt og håper det inspirerer mange til å kommet seg ut. Klikker du på lenkene under, får du fram enda mer inspirasjon i form av Ørret på 1,5 kg og røye på over 2 kg samt runde Litj-Vonsjørøyer av prima kvalitet. 
 

Foto: xxx
ID:346
Jamthund tilbake
 
24.03-2016
Cera vel hjemme.

Jamthunden Cera som tok seg en påsketur fra Søndre Sømåen for to dager siden kom hjem på gården i dag tidlig, glad og fornøyd etter to dager på rømmen. Det står mye vinterelg i området rundt Bjønnberga nå som kan være spennende for en ung elghund, men hva Cera har drivi med i to dager er det vel bare hun som veit.  

Foto: Henning Søndmør
ID:345
Mista jamthund
 
23.03-2016
Jamthund på rømmen

Karin og Henning Søndmør savner jamthunden Cera som forsvant fra Søndre Sømåen i går morges ved nitida. Cera var nok lei påskekyllinger og påskehøner så det frista mer med en tur på egenhånd i retning Bjønnberga. Cera er fra en kjent oppdretter i Elvdalen hvor jaktlyst er høyt prioritert og når først anledningen kom har nok ikke den lovende jamthunden lyst til å gi seg med det første. Er det noen som ser eller hører en hund som står i los noen steder så nøl ikke med å ta kontakt med Henning på mobil 41696008.

Foto: Henning Søndmør
ID:344
småviltjakt 2016
 

22.03-2016
Småviltjakt 2016

Engerdal fjellstyre har behandlet sak om opplegget for småviltjakt på statsallmenningen i 2016. Etter sist års dårlige fugletilgang har fjellstyret besluttet å IKKE forhåndsselge jaktkort for ryper og skogsfugl nå. Fjellstyret vil ta stilling til om det åpnes for jakt og eventuelt hvor mye kort som kan selges og hvilke fangstbegrensinger som skal gjelde etter takseringsresultatet er klart i august. Informasjon om hvordan det blir legger vi ut på vår hjemmeside ca 25 august. Om fulgtilgangen er brukbar vil det bli en rask søknadsprosedyre på småviltkortene som inkluderer ryper og skogsfugl. Det er derfor ikke lagt opp til noen søknadsprosedyre ennå i år, men det kan bli det i august. For jakt på annet småvilt kan vi tilby et ikke antallsbegrenset småviltkort. Dette vil bli lagt ut for salg på Inatur.no i løpet av april. Nytt for i år er at vi kan tilby et 3-dagers kort, noe som har vært etterspurt bl.a. fra harejegere. Vi kommer dessuten til å tilby et eget kort for jakt og fangst av smårrovvilt (jakt og fangst på smårovvilt inngår også i småviltkortet) både til uten- og innenbygds. Dette legger vi også ut for salg på Inatur. De som har følelsen av at tiden er inne for å søke på rype- og skogsfugljakt hos oss kan derfor ta det med ro til slutten av august. For de som jakter hare og annet småvilt kan også slappe av: kortet blir tilgjengelig på Inatur i løpet av april. For de som skal trene hund vil treningskortene også bli tilgjengelige på Inatur i løpte av april. Når det gjelder hundetrening vil opplegget med tider og områder være som tidligere år. Det opplegget som fjellstyret har vedtatt kan du lese her. 

Foto: Arkiv
ID:343
God Påske
 

18.03-2016
God Påske

Protokollen fra siste fjellstyremøte ligger nå ute under styrearbeid. Ellers nærmer det seg påske og fjellstyrekontoret holder åpent som vanlig mandag og tirsdag. Det er stengt f.o.m onsdag 23.03 t.o.m mandag 28.03.
Vi har hatt et fantastisk vær de siste dagene og det har tæret en god del på snøen, men er fortsatt mye igjen. Vær obs på snøskredfare i fjellet. Det meldes om en del overvann på sjøer og tjønner ellers varierende fiske. Noen får bra med fisk og stor fisk, andre opplever dårligere bett. Vi ser ingen annen råd enn at det må prøves ut, kanskje du er av de som opplever godt fiske, og det er det ingen som vil gå glipp av:)
 
Bildet er tatt fra kontorvinduet i dag, en god del vind akkurat nå, litt sol og litt skyer.
 
God påske!

Foto: Merète Trangsrud
ID:342
NRK på oppdrag i Femundsmarka/images/Tore/NRK dok.jpg
 
17.03-2016
NRK på oppdrag i Femundsmarka

Ut i naturen-redaksjonen fra NRK, med fotograf Stein Hage og innleid konsulent Jan Lillestu, har nylig vært i Femundsmarka for å lage opptak til en ny programserie om fiske. Etter planen skal det sendes fire programmer neste vinter, og i det ene, som handler om isfiske, kan du beskue vakre røyer fra Vonsjøen og omkringliggende vann. Fisket beskrev de to isfiskeekspertene som noe tregt, men ikke verre enn at det ble flere vellykkede opptak. Den største fisken, ei røye på to-tre kg, hadde dessverre kameraskrekk og stakk uregjerlig av da nytt hull ble boret for å starte filmingen.    

Foto: Tore Stengrundet
ID:341
Viltpåkjørsler
 
12.03-2016
Praktfull røyefangst

At tryslingene er gode til å fiske er noe alle vet. Men noe tryslingen selv også er smertelig klare over, er at fisket er mange ganger bedre i nabokommunen i nord. Selv innflyttere, som Kenneth Fidje, snapper kjapt opp dette. Og godt er det, så lesere av denne sida får noe å glede seg over. I går var det virkelig fart over de store, melder Fidje, og praktfulle fisker på 1,7 og 2,4 kg lot seg lure i et velkultivert vann beliggende sentralt i Engerdal kommune.  

Foto: Kenneth Fidje
Skuterkjlekene er solgt.
 

08.03-2016
Skuterkjelkene er solgt!

Nå er skuterkjelkene som fjellstyret inviterte interessenter å by på solgt. Det var stor interesse og fjellstyret takker for det. I og med det er mange som har lagt bud i løpet av budrunden vil vi gjerne informere om utfallet. Alle kjelkene havnet i Engerdalsgrenda. Dette er et uttrykk for at betalingsvilligheten og muligens betalingsevnen er størst der. Uansett var det Dag Øyvind Arvola som la det høyeste budet på kjelke A med kr 1360,-, Håvard Heggeriset hadde det høyeste budet på tømmerkjelken (kjelke B) med kr 910,- mens Morten Aas Østlie la det høyeste budet på kjelke C (Svalbardkjelken) med kr 1300,-. Fjellstyret takker alle som har vist sin interesse.
 

Foto: Jan Nordvålen
Innkalling til fjellstyremøte
 

08.03-2016
Innkalling til fjellstyremøte 15 mars.

15. mars er det klart for nytt møte i Fjellstyret. Møtet begynner kl 19:00 og avholdes på Skrivargarden på Drevsjø. Det er en fyldig sakliste, og det er bidragssøknadene som skal behandles. I år var det gledelig mange søknader til Fjellstyrets Bidragsbudsjett, hele 18 stk. Ramma på bidragsbudsjettet ble vedtatt tidligere og er i år på kr 646 000,- og det er disse midlene - som stammer fra tidligere års overskudd i fjellkassa - som skal fordeles blandt søkerne på møtet. I tillegg skal fjellstyret ta stilling til evt videreføring av leieavtale for dressurområde ved Sølenstua og kommunens forslag til hjorteviltplan. Innkalling til møtet og administrasjonens saksframlegg kan du lese under knappen styrearbeid på denne siden.

Foto: Arkiv/ Ole Opseth.
Flere har prøvd fiskelykken
 

07.03-2016
Flere har prøvd fiskelykken

Det er flere som har prøvd fiskelykken de siste dagene, her er en rapport fra Anders Engen:

Hei.

Her kommer en kort rapport fra den årlige (litt korte) vinterferien i Engerdal.

3 dagers fiske på en ikke helt ukjent innsjø en times skitur fra bilvei.

Fangsten ble ikke all verden, største røye 5hg, og noen mindre 3 hgs, men tur er tur!

mvh

Anders


Foto: Anders Engen
Vellykket fisketur
 

07.03-2016
Vellykket fisketur

Familien Johnsen har vært på fisketur på Volsjøen, og dette populære isfiskevannet skuffer ikke denne gangen heller. Det ble flere fine røyer med hjem denne dagen som kan fylle sultne mager utover våren. Bildene viser; de 3 største røyene på 850 g, 1020 g og 1040 gram, samt en fornøyd fisker - Aleksander Johnsen.
Det er ingen tvil om at isfiske er en fantastisk opplevelse slike dager.
 
 
Foto: Aleksander Johnsen
budrunde skuterkjelker
 

04.03-2016
Oppdaterte bud skuterkjelker.

Det strømmer stadig på med bud på skuterkjelkene. Når vi nærmer oss den annonserte budfristen så har både budene og interessen tatt seg opp. Ferske skoavtrykk i ulike størrelser observeres til stadighet på østsiden av Stabburet på Skrivargarden. Status akkurat nå kl 13:30 er at høyeste bud på kjelke A er kr 1100,-, på kjelke B (Tømmerkjelken) er høyeste bud 810 kr mens den for kjelke C (Svalbardkjelken) er 800 kr. Vi kommer nå ikke til å legge ut noe mer info om utviklingen i budgivningen, men alle interessenter kan legge inn nye bud fram til kl 23:59 i kveld pr e-post til fjellstyret: post@engerdal-fjellstyre.no. Etter interessen å dømme skal ikke de som har høyeste bud nå føle seg for trygge. Det kan lønne seg å justere budet opp endel i løpet av kvelden. Det kan være taktisk fornuftig å ta i så en er sikker. 
 

Foto: Jan Nordvålen
snøskredfare
 

02.03-2016
Snøskredfaren

Det er fine skiforhold i fjellet for tiden, og flere har sikkert planer om en fjellskitur snart. Det vil vi varmt anbefale. Det er allikevel greit å minne om at det er fare for snøskred i bratte heng og der drevsnøen har dannet overheng. Dette kommer sannsynligvis at av snøen ikke har satt seg til bakken alle steder og at det er relativt grov kornstruktur nedover i snølagene. Siste dagers snøfall i kombinasjon med sterk vind har ikke gjort saken bedre. Vi oppfordre alle som har tenkt seg ut om å vurdere risikoen i bratte områder. Bildet til venstre viser deler av et stort skred som ble utløst i helga i Lifjellet vest for Grøvelsjøen. Skredet er ca 800 meter bredt og som vi ser av bildet er det relativt store snøblokker inne i skredområdet. Bildet har vi fått av Alf Nordin, Idre, som ofte er i området vest for Grøvelsjøen og går på ski sammen med turkompis Arvid Arvidsson.
 
Generelt er vårt område lite skredutsatt, men i visse fjellsider går det skred år om annet. Det er derfor all grunn til å tenke igjennom skredfaren i det området du har tenkt deg på tur. Tommelfingerregelen er å unngå de bratteste fjellsidene og ikke gå under store fonner som ofte dannes på toppen av fjellsidene. Og det er som med istykkelser: er du usikker på om det er sikkert - så er du sikker (da unngår du å gå der)! Les mer om snøskred og bedømming av faren hos Norges Geotekniske Institutt.
 
Vi passer også på å minne om fjellsikkerhetsreglene, som er nye av året. De finner du mer om hos Den Norske Turistforening.
 

Foto: Alf Nordin.
ID:333
Fjelloppsynene på nett
 

02.03.2016
Fjelloppsynene på nett

Nå er fjelloppsynene på nett. Vil du vite mer om oss og vår arbeidshverdag, så kan du ta en titt på siden www.fjelloppsynet.no

Foto: Kristin L. Austvik, Kvikne fjellstyre.
ID:332