SMÅVILTJAKT

Statsallmenningen i Engerdal dekker et område på 1,8 mill. da. På allmenningen finner du store variasjoner i terrengtyper, og det er godt egnede områder for alle typer småviltjakt. Ca. 400 000 da ligger over tregrensen. 

Fjellstyret har i møte den 9. februar i sak 04.23 vedtatt bestemmelser for småviltjakta 2023. I disse ligger detaljene om korttyper, jakttider, priser m.m. Fjellstyret har i år bestemt seg for å forhåndsselge 190 jaktkort på småvilt inkludert rype og skogsfugl. Det kan søkes via Inatur.no. Fangstbegrensinger og evt ytterligere kortsalg på ryper og skogsfugl, vil bli bestemt etter at resultater fra taksering er klare i august.

Hvem kan jakte?

Alle som siste året har vært bosatt i Norge, kan søke om småviltjakt på statsallmenningen i Engerdal. Den som skal utøve jakt må være registrert i Det Norske Jegerregisteret, og inneha gyldig jegeravgift som skal medbringes under jakt. Alle mellom 14 og 16 år som er med på opplæringsjakt får gratis jaktkort.


Administrasjon
Småviltjakta på statsallmenningen i Engerdal administreres av Engerdal fjellstyre i henhold til bestemmelser i Fjelloven og tilhørende forskrifter.


Jakt på skogsfugl og rype

Fjellstyret bestemte seg i 2023 for å forhåndsselge 190 jaktkort (1 uke i september) på småvilt inkludert ryper og skogsfugl, hvorav 75 er forbeholdt innenbygdsboende jegere. Det kan søkes via Inatur.no. Fangstbegrensinger og evt ytterligere kortsalg på ryper og skogsfugl vil bli bestemt etter at resultater fra taksering er klare i august. Tildeling skjer etter loddtrekning. Det kan søkes som lag med maksimum 3 jegere pr lag. Lag som består av både innenbygds og utenbygdsboende jegere blir regnet som utenbygdsboende. Det er mulig å søke på to forskjellige perioder i september. Det er derimot ikke mulig å få tilbud om jakt i begge perioder. Søknadsfrist er 1. april.

Av de 115 kortene som er tilgjengelige for utenbygdsboende jegere, vil 24 selges gjennom turistbedrifter. Kortene som selges gjennom turistbedrifter, vil bli klare for salg litt senere i vår.

Engerdal fjellstyre vil etter taksering i august ta stilling til eventuell avlysing, kvotebestemmelser og om det er grunnlag for å selge flere jaktkort. Jeger som får tildelt kort plikter å holde seg informert om begrensinger som følge av takseringsresultat. Videre tar Engerdal fjellstyre det forbehold om at jakten kan avlyses i dårlige år og/eller ved spesielle forhold.

Bestemmelsene for småviltjakt på statsallmenningen i Engerdal i 2023 kan du lese her.

Takseringsresultatet for 2022 finner du her for rype og her for skogsfugl.

Fjellstyret minner om at vi tilbyr jakt på annet jaktbart småvilt utenom ryper og skogsfugl, se under. I tillegg tilbyr vi kort for trening av hare-, fugle- og elghunder, se under. Disse tilbudene finner du på Inatur.no.

Her kan du levere fangstrapport!


Annen småviltjakt

Utenbygds: 
For alt jaktbart småvilt utenom ryper og skogsfugl er det fritt kortsalg 10.09 – 23.09. og 02.10 – 23.12 samt 01.01 – 28.02. Det selges dag- (kr 240,-), 3-dagers (kr 495,-) uke (kr 1110,-) og sesongkort (kr 1840,-)

Innenbygds:
For for alt jaktbart småvilt utenom ryper og skogsfugl er det fritt kortsalg 10.09 – 23.09. og 02.10 – 23.12 samt 01.01 – 28.02. Det selges dag- (kr 120,-), 3-dagers (kr 250,-) uke (kr 560,-) og sesongkort (kr 920,-).

Dette kortsalget skjer via Inatur.no og fjellstyrets kortselgere med Inaturs forhandlerløsning. Inaturs salgsbetingelser gjelder.

Her kan du levere fangstrapport!


Jaktkort til reiselivsbedrifter:


Fjellstyret har i 2023 fordelt 24 jaktkort (småviltjakt inkludert ryper og skogsfugl) til lokale overnattingsbedrifter. Noen av turistbedriftene selger også vårt småviltkort (alt jaktbart småvilt utenom ryper og skogsfugl).

Smårovvilt

  • Alle utenbygds som ønsker å jakte smårovvilt må ha et eget kort for dette. Prisen er kr 30,-. Innehar man et annet gyldig jaktkort for statsallmenningen, inngår smårovvilt i dette for samme tidsrom.

  • Alle innenbygds som ønsker å jakte smårovvilt må ha et eget kort for dette. Prisen er kr. 1,-. Innehar man et annet gyldig jaktkort for statsallmenningen, inngår smårovvilt i dette for samme tidsrom.

  • I denne kategorien inngår artene rev, mår, mink, røyskatt, ekorn, ravn, kråke, nøtteskrike og skjære. Jakttiden følger jakttidsrammen.

Dette kortsalget skjer via inatur.no.

Som et ledd i småviltforvaltningen har vi skuddpremier på noen arter:

- Rev 600,-

- Mår 450,-

- Mink 450,-

- Røyskatt 200,-

- Ravn 300,-

- Kråke 200,-

- Skjære 100,-

Fremvisning av smårovvilt for skuddpremieutbetaling (på statsallmenningen) kan gjøres på fjellstyrekontoret og Rønningen Camp & Hytter.

De private viltstellområdene har sine egne skuddpremieordninger.

Skutt rev fra 1992 - 2022

Samletabell smårrovilt fra 1992 til 2022

Opplæringsjakt

Engerdal fjellstyre tilbyr opplæringsjakt for den som i løpet av kalenderåret fyller 14 år og fram til fylte 16 år. Dette gir mulighet til å delta i småviltjakt med våpen og delta i fangst av villmink, mår og kråkefugl i opplæringsøyemed når vedkommende har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av person som har fylt 20 år. Tilsynspersonen må ha drevet med jakt, betalt jegeravgift i minst tre år og ha mulighet til å kontrollere og instruere deg når du er under opplæring. De som ønsker opplæringsjakt henvender seg til oss på e-post (post@engerdal-fjellstyre.no) med navn og adresse på jeger og tilsynsperson. Vi krever ikke at tilsynsperson har eget jaktkort, men denne kan i så fall da heller ikke bære våpen.

Hundetrening

Utenbygdsboende:

Det tilbys treningskort for jakthunder i følgende område, periode og pris:

Fuglehunder: I perioden 21.08. – 31.03 (med unntak fra 2.10 til 9.10) er hundetrening tillatt på statsallmenningen med unntak av Sollerøya i Femund, Galtsjøen Naturreservat samt Elgå og Fæmund reinbeitedistrikter (alt areal øst for Femund/Isteren og nord for Drevsjø), Bjønnbergan og Bufjellet vest for Femund.

Dagskort kr 80,- Sesongkort kr 440,-

For hare-/rådyrhunder selges det treningskort for perioden 21.08 – 09.09 og 10.10 – 23.12. Trening tillatt på hele allmenningen med unntak av Sollerøya i Femund, Galtsjøen Naturreservat samt Elgå og Fæmund reinbeitedistrikter (alt areal øst for Femund/Isteren og nord for Drevsjø), Bjønnbergan og Bufjellet vest for Femund.

Dagskort kr 80,- Sesongkort kr 375,-

For løse elghunder selges det treningskort for perioden 21.08 – 09.09. Trening tillatt på hele allmenningen med unntak av Sollerøya i Femund, Galtsjøen Naturreservat samt Elgå og Fæmund reinbeitedistrikter (alt areal øst for Femund/Isteren og nord for Drevsjø), Bjønnbergan og Bufjellet vest for Femund.

Dagskort kr 80,- Sesongkort kr 375,-

Etter 20. oktober tillater Engerdal fjellstyre trening av løse elghunder på jaktfelt der jakta er avsluttet på ordinær kvote. Aktuelle jaktfelt kunngjøres på fjellstyrets hjemmeside.

Trening kan skje mot løsing av treningskort.

For løse elghunder kan trening skje fram til og med 23 desember. Trening skal skje etter retningslinjene gitt i «Trening og bruk av elghunder på statsallmenningen».

Treningskort kjøper du på Inatur.no eller via våre kortselgere.

Treningsterreng utenbygds

Innenbygdsboende:

Innenbygdsboende gis tillatelse til å trene sine fuglehunder (i perioden 21.08 – 31.03), hare-/rådyrhunder (i perioden 21.08. – 09.09 og 10.09 – 23.12.)  vederlagsfritt på hele allmenningen med unntak av Gutulia Nasjonalpark, Galtsjøen Naturreservat og Sollerøya i Femund.

Innenbygdsboende gis tillatelse til å trene sine løse elghunder (i perioden 21.08. – 09.09 og 20.10 – 23.12.) vederlagsfritt på hele allmenningen med unntak av Galtsjøen Naturreservat og Sollerøya i Femund. Øvrige bestemmelser som utenbygdsboende, se over

For å unngå konflikter i forhold til beitedyr, bør all hundetrening legges til områder der det vanligvis ikke beiter sau eller rein.

Linker:

Bestemmelser for trening og bruk av elghunder på statsallmenningen.

 Jakt og fiske i verneområder

Om jakt og fiske i Femundsmarka Nasjonalpark står det i forskriften:

3.2. Jakt er tillatt etter viltlovens bestemmelser og etter reindriftsrettens regler. Bruk av fangstredskaper er ikke tillatt. Nye dyrearter må ikke innføres.

3.3. Fiske er tillatt i samsvar med bestemmelsene i lov om laksefisk og innlandsfisk og etter reindriftsrettens regler. Nye fiskearter eller næringsdyr for fisk må ikke innføres. Forvaltningsmyndigheten kan gi tillatelse til utsetting av fisk fra lokale fiskestammer der dette er gjort tidligere.

 

Om jakt og fiske i Femundslia Landskapsvernområde står det i forskriften:

3.1. Jakt og fiske er tillatt i samsvar med gjeldende lovverk.

 

Om jakt og fiske i Gutulia Nasjonalpark står det i forskriften:

3.1 Vern av dyrelivet

Dyrelivet, herunder hi, hekke-, yngle- og gyteplasser er fredet mot skade og unødvendig forstyrrelse. Utsetting av dyr på land og i vatn er forbudt. Kalking av vassdrag må ha særskilt tillatelse.

3.2 Bestemmelsene i pkt. 3.1 er ikke til hinder for:

a) Jakt på elg etter viltloven eller etter reindriftsrettens regler.

b) Fiske etter lakse- og innlandsfiskeloven eller etter reindriftsrettens regler.

 

Om jakt og fiske i Kvisleflået og Hovdroa Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Jakt, fangst og bruk av skytevåpen er ikke tillatt. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3, nr. 1-3, er ikke til hinder for:

4. Sanking av bær og matsopp.

5. Fiske etter lov om laksefisk og innlandsfisk.

6. Jakt og fangst etter viltloven, med unntak av jakt på ender, svaner, gjess og vadere.

7. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

 

Om jakt og fiske i Galtsjøen Naturreservat står det i forskriften:

2. Pattedyr og fugler, herunder deres hi, reir og egg, er fredet mot enhver form for skade, ødeleggelse og unødige forstyrrelser som ikke følger av tillatt ferdsel eller tiltak i medhold av punktene V-VIII. Jakt, fangst og bruk av skytevåpen er forbudt.

Hunder må ikke slippes ut i reservatet.

Nye dyrearter må ikke innføres.

Bestemmelsene i punkt IV er ikke til hinder for:

7. jakt på hjortedyr etter den til enhver tid gjeldende viltlov og forskrifter gitt i medhold av denne

8. bruk av hund under kontroll i forbindelse med utøvelse av tillatt jakt

9. fiske etter den til enhver tid gjeldende innlandsfiskelov og forskrifter gitt i medhold av denne

10. bruk av motorbåt i forbindelse med utøvelse av lovlig fiske

 

Om jakt og fiske i Bjørnberga og Isteren Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3, nr. 1-3, er ikke til hinder for:

6. Jakt og fangst etter viltloven/reindriftsloven, og fiske etter lov om laksefisk og innlandsfisk.

7. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

 

Om jakt og fiske i Volaberget og Kvemskjølen Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3, nr. 1-3, er ikke til hinder for:

5. Jakt og fangst etter viltloven/reindriftsloven, og fiske etter lov om laksefisk og innlandsfisk.

6. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

 

Om jakt og fiske i Grøvelsjøen Naturreservat står det i forskriften:

Ingenting.

 

Om jakt og fiske i Bjørkodden Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3, nr. 1-3, er ikke til hinder for:

5. Jakt og fangst etter viltloven, og fiske etter lov om laksefisk og innlandsfisk.

6. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

Om jakt og fiske i Flensmarka Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3 nr. 1-3 er ikke til hinder for:

5. Jakt og fangst etter viltloven og reindriftsloven, og fiske etter lov om lakse- og innlandsfiskloven.

6. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

 

Oppsummering:

For å oppsummere kan man jakte og drive fangst etter viltloven og reindriftsloven, samt fiske etter innlandsfiskeloven, i alle verneområder i Engerdal med følgende unntak:

-          Femundsmarka Nasjonalpark – ikke tillat med fangstredskaper, kun jakt.

-          Gutulia Nasjonalpark – kun lov til jakt på elg, annen jakt og fangst er forbudt.

-          Kvisleflået og Hovdroa Naturreservat - jakt på ender, svaner, gjess og vadere er forbudt.

-          Galtsjøen Naturreservat – kun lov med jakt på hjortedyr.

Statistikk

På grunn av sterke fangstbegrensninger på småviltjakta de siste årene er det lite relevant å sammenligne avskytingsdata med tidligere år, men sett fugl pr dag og antall felt fugl er likevel interessant. Her kommer noen tall:

2015: På grunn av veldig dårlig rypeproduksjon fikk jegerne mulighet til å løse inn igjen kortene de hadde fått tildelt. Ca. 1/3 valgte å gjøre dette. Det ble levert 58 jaktrapporter. Tallene for disse viser at det i gjennomsnitt i 2015 ble sett 5,0 ryper (10,7 i 2014) og 2,9 skogsfugl (5,2 i 2014) pr dag.

2016: Det ble vedtatt å ikke åpne for jakt på ryper og kun ha en begrenset jakt på skogsfugl i oktober. Det ble levert 51 jaktrapporter (en svar % på 90). Hver jeger jaktet i gjennomsnitt 3,78 dager. Totalt ble det jaktet 185 jegerdagsverk og felt 14 skogsfugl. Ingen felte mer enn 1 fugl i jaktperioden.

2017: I septemberjakta jaktet hver jeger i gjennomsnitt 4 dager. I oktoberjakta 6,1 dager. I september ble det felt 210 fugl (168 liryper, 17 orrhaner, 11 tiur, 12 fjellryper og 2 orrhøner). I oktoberjakta ble det felt 393 fugl (309 liryper, 30 orrhaner, 20 tiur, 26 fjellryper, 6 orrhøner og 2 røyer). Totalt er det felt 603 fugl i 2017. I år var det ikke rapportering på sett fugl.

2018: I septemberjakta jaktet hver jeger i gjennomsnitt 3,2 dager. I oktoberjakta 5,4 dager. I september er det felt 314 fugl (244 liryper, 10 fjellryper, 33 orrhaner og 27 tiur) på totalt 449 jegerdagsverk. Det gir et gjennomsnitt på 0,68 felt fugl pr dag pr jeger. I oktoberjakta ble det felt 295 fugl (215 liryper, 28 fjellryper, 15 orrhaner og 37 storfugl) på totalt 676 jegerdagsverk. det gir et gjennomsnitt på 0,44 felt fugl pr dag pr jeger. Totalt er det felt 609 fugl i 2018. Det var ikke rapportering på sett fugl.

2019: Jaktrapportene for september viser at det totalt ble felt 237 fugl (206 liryper og 16 fjellryper, 7 orrhaner og 8 tiur). For de som fikk tildelt ukeskort for skogsfugl
og ryper i september viser statistikken at hver jeger jaktet i gjennomsnitt 3,2 dager. Totalt ble det jaktet 448 jegerdagsverk og i gjennomsnitt felte hver jeger 0,53 fugl pr jaktdag. Rapporteringsprosenten for septemberjakta var 80 %. Det var ikke rapportering på sett fugl og det var ikke oktoberjakt.

2020: Rapporten for septemberjakta, viser at det totalt ble felt 216 liryper, 39 fjellryper, 16 orrhaner og 14 tiur. For de som ble tildelt jaktkort for skogsfugl og ryper, viser statistikken at hver jeger har jaktet i gjennomsnitt 3,7 dager. Totalt ble det jaktet 517 jegerdagsverk, og i gjennomsnitt felte hver jeger 0,55 fugl pr. dag. Rapporteringsprosenten for septemberjakta, var 90%

2021/22: Jaktrapportene for september viser at det ble jaktet 1074 dager (1185 dager i 2021). Det ble skutt 388 ryper (hvorav 52 fjellryper (hhv 419 og 58 i 2021), 23 (53) orrhaner og 16 (26) tiur. Samlet ble det skutt 0,4 fugl pr jaktdag. Til sammenligning ble det i 2021 skutt 0,42 fugl pr jaktdag.