Om båtbruk i statsallmenningen.
I Engerdal er det mye vann, og mange både fastboende og tilreisende nyter deler av sommeren på vannet i ulike typer flytefarkoster alt etter hva en gjør. I den forbindelse ønsker vi å gi litt informasjon om hva som gjelder og hva en bør tenke på.
For det første bør sikkerhetsaspektet vurderes før en legger ut på tur på vann. Flyte-/redningsvest på kroppen når du entrer ditt skip er første bud. Videre er det smart at noen vet om hvor du er. Det er også greit å huske på at været kan skifte. Dette kan medføre sterk vind og høyere bølger. På flere av sjøene i området kan bølgene raskt bli krappe, noe som for mindre båter og kanoer gir problemer. Værskifte kan også innebære regn som gjør deg gjennomvåt og kald om du ikke har med deg regntøy og eventuelt tørt skift. Er det mye vind eller utsikter til det, er det ingen skam å unne seg en “budag“, d.v.s. en dag der du holder deg på land/inne i bua.
Ferdes du på elver eller åer eller ved inn-/utløpsos bør du ta hensyn i forhold til strømforhold. Jo større vassdrag, dess større kraft er det i strømmen. Det er lett å undervurdere dette. Det kan gå raskt fra full kontroll til null kontroll. Samme hensyn må tas ved vading. Det er litt som med sikkerhet på islagt vann. Er du usikker så er du egentlig sikker: Hold deg unna. Ferdes en i båt, kano, kajakk m.m. er det også greit å vite at en del steder er det “urent farvann“ med stor stein under overflata. Dersom en er ukjent bør en derfor ferdes med aktsomhet.
Har du motor på din flytefarkost, er det greit å se til at motoren går som den skal. Det er også viktig å sette seg inn reglene som gjelder. I Engerdal er det “Forskrift om motorfartøy brukt i utmark og vassdrag, Engerdal kommune” som regulerer hvor du kan benytte motorisert framkomstmiddel på vann. De sjøene der du kan bruke motor er Femunden, Langsjøen, Grøvelsjøen, Isteren, Fjellgutusjøen, Vurrusjøen og Engeren. Det er med andre ord ikke tillatt overalt, og det er i visse fall kun tillatt i forbindelse med lovlig fiske (Galthåen, Fløtningssjøen)/garnfiske (Gutulisjøen). Også garnfiske er regulert slik at innenbygdsboende kan fiske med garn på litt flere steder enn utenbygdsboende kan. Du bør derfor ikke alltid se hva lokalbefolkningen gjør og ta etter. Sjekk derfor forskriften om hvor det er tillatt å bruke motor på båt. Og husk at i denne sammenhengen regnes elektrisk motor også som motor. Forskriften angir også hastighetsbegrensinger.
Dersom du skal fiske fra båt angir Fiskereglene hvor du kan fiske og regler for fiske fra båt. For eksempel kan du ikke fiske fra flytefarkost på vannene i Sømåkvolvet og på Hognsjøen. For såkalt trollingfiske inneholder reglene bestemmelser for antall stenger og hvilke fisker du kan beholde og hvilke du må sette ut igjen.
God tur og skitt fiske!