fiskeutsettinger
Vi har et fiskeanlegg på Snerta der vi driver fiskeoppdrett på røye og ørret som blir satt ut i vann med dårlig eller ingen egen reproduksjonsevne. Vi har også noe videresalg av rogn og yngel fra dette anlegget.
Her finner du en liste over alle fiskeutsettinger fra 1986 til 2023.
Fiskekultivering:
Det å legge til rette for at Femund Engerdal har et godt, velkjent og beryktet fisketilbud er av fjellstyrets viktigste arbeidsoppgaver. Fiskekultivering utgjør da også en stor del av "ute-seksjonens" gjøremål. I stikkordsform nevnes:
Prøvefiske, uttynningsfiske, daglig drift av sentralfiskeanlegget på Snerta, stamfiske/rogntaking av ørret og røye. Utsetting av fisk til avsidesliggende vann rundt om på allmenningen, hvor den naturlige reproduksjonen av forskjellige årsaker er dårlig eller fraværende, skjer vinterstid med skuter og transportbeholdere med surstofftilførsel. I vann nær vei settes settefisk og yngel ut i sommerhalvåret når næringstilgangen i vatna er gode. Disse utsettingene fordeler seg på 70-90 forskjellige lokaliteter i hele kommunen og inkluderer både yngel og eldre fisk. Mengde og alder på fisken varierer noe fra år til år.
Vi har i mange år fått røyerogn fra Korssjøen, men de senere årene har vi stort sett fått rogn fra lokale fiskere i Femund. Ørretrogn får vi tak i fra Elgåelva, der fjellstyret har en stamfiskfelle. Vi befrukter og tar vare på den mengden vi finner hensiktsmessig, og resten av den gyteklare fisken blir sluppet på oversida av fella, for at de skal ordne opp på egenhånd. Etter stryking blir all fisk veid, målt og sluppet ut ugjen.
Noen år foretar vi også uttynningsfiske i vann som er overbefolket. Det krever en stor arbeidsinnsats av mange, men vi mener det er verdt innsatsen da dette gir gode resultater på litt lengre sikt.
Fra fjellstyrets fiskeanlegg selger vi også noe settefisk, yngel og rogn.
Vannkvalitet og miljøovervåking
Fjellstyret har i mange år kalket forsurede fiskevann på allmenningen. Staten gjennom Fylkesmannen har stått for en del av kostnadene med dette. Omkring 40 tjern/sjøer er med i kalkingsprogrammet. Kalkingen, sammen med at den sure nedbøren har blitt mindre, førte til at fylkesmannen friskmeldte alle lokalitetene på forsommeren 2014. Dette betyr at kalkingen har opphørt f.o.m. 2015. Om vannkvaliteten vil holde seg like god i årene framover vil tiden vise. Overvåkningen av miljøkvaliteten i vannene følges fortsatt opp med vannprøver hver vår og høst. De resultatene vi har fått etter opphør av kalkingen, viser at det fortsatt er svært god vannkvalitet i de overvåkede vatna.